Izvrsni rezultati hrvatskih studentica enogastronomije na natjecanju u Parizu

Poznato je da hrvatski učenici i studenti često ostvaruju međunarodne uspjehe na brojnim regionalnim i međunarodnim natjecanjima. No, kada je riječ o segmentu enogastronomije, uspjeh hrvatskih studentica u Francuskoj – zemlji koja je svoj nacionalni identitet stvorila upravo na vrhunskoj hrani i vinu – ne bi trebao proći nezapaženo.

Riječ je o Lari Zadravec, Lei Pošti i Mariji Grgić, studenticama Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi, stručnog studija enogastronomije, koje su pod mentorstvom doc.dr.sc. Josipa Mesića u veljači ove godine sudjelovale na natjecanju mladih vinskih profesionalaca u prepoznavanju francuskih vina u sklopu Paris International Agricultural Showa. Riječ je o događanju koje promovira francuska vina i vinorodna područja, a na kojem je sudjelovalo ukupno 67 natjecatelja: njih 38 iz Francuske te preostalih 29 iz drugih zemalja EU. Naša Lara Zadravec na tom je, nimalo lakom natjecanju, osvojila visoko 5. mjesto.

Natjecanje je sastavljeno od tri dijela: Prvi dio čini izrada promotivnih materijala na zadanu temu iz vinogradarstva i vinarstva u obliku poster prezentacije, bloga ili kratkog filma. Nakon izrade, a prije odlaska na natjecanje materijal se šalje u Francusku na ocjenu. Dolaskom u Pariz studenti se kušanjem vina svojstvenih za pojedine regije upoznaju sa njihovim specifičnim senzornim karakteristikama. Najznačajniji dio natjecanja sastoji se u prepoznavanju sorte grožđa od koje su vina proizvedena, prepoznavanju pojedinih vinogradarskih regija Francuske, godine berbe te cjenovnog razreda kao i same kakvoće bodovanjem osnovnih senzornih svojstava vina.

Sudjelovanje naših studenata na ovom događanju bilo je moguće zahvaljujući profesorici Corinne Samouilla, predstavnici francuskog Ministarstva poljoprivrede, prehrambene industrije i šumarstva koje je financiralo većinu troškova sudjelovanja.

doc. dr. sc. Berislav Andrlić, prodekan za razvoj i poslovanje FTRR

Možda je ova uspješna priča razlog više za razmisliti o karijeri u segmentu enogastronomije, naročito ukoliko se upravo nalazite pred izborom daljnjeg školovanja ili ste možda nezadovoljni tržišnim uvjetima koji se nude osobama vaše struke? Enogastronomija postaje sve važnija kategorija kada je riječ o brendiranju turističkih destinacija. Čini se kako smo čak i mi, ovdje u Lijepoj Našoj, shvatili da turistima, koji uvelike pridonose nacionalnom BDP-u, trebamo ponuditi nešto više od sunca i mora. Statistike govore kako enogastronomska ponuda spada u prvih pet faktora koji odlučuju o izboru destinacije. Hrvatskoj to itekako ide u prilog, jer na tom polju imamo zaista mnogo za ponuditi – od raznovrsnosti namirnica, preko velikog broja tradicionalnih jela i specijaliteta, brojnih proizvoda sa zaštićenom oznakom izvornosti, pa sve do vrhunskih vina.

No, imamo li kvalitetnog osoblja za rad u turizmu, naročito u segmentu enogastronomije i ugostiteljstva? To je već veliko pitanje. Iako je uvezena radna snaga iz azijskih zemalja donekle zaustavila problem nestašice servisnog osoblja, visokoobrazovane radne snage itekako nedostaje. Samim time, karijera u enogastronomiji svrstava se među najtraženije i najbolje plaćene poslove današnjice, s mogućnošću daljnjeg usavršavanja i razvoja.

FTRR – studij enogastronomije

Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi čini se kao dobra točka za početak takve uspješne karijere. Osim što, poput Lare, Lee i Marije, studenti tog fakulteta mogu, primjerice, otputovati na praksu u Francusku, nude im se i druge privlačne opcije. Fakultet, koji je sastavni dio Sveučilišta J.J. Strosmayera u Osijeku, provodi visokoškolsko i cjeloživotno obrazovanje iz područja biotehničkih i društvenih znanosti fokusirano na znanstvenom i stručnom radu, osiguranju kvalitete, međunarodnoj suradnji i suradnji sa lokalnom zajednicom s ciljem brze zapošljivosti studenata. Naglasak je na osposobljavanje stručnjaka za obavljanje operativnih i upravljačkih poslova u selektivnim oblicima turizma, profitnom i neprofitnom sektoru te javnim organizacijama vezanim uz područje turizma. Studenti se osposobljavaju i za obavljanje operativnih poslova iz ostalih interdisciplinarnih područja povezanih s turizmom – poput elektroničkog poslovanja i programskog inženjerstva, računovodstva. A tu je i sve traženija enogastronomija u sklopu koje studenti uče čak i kako se pravi (vrhunsko) vino.

FTRR – studij enogastronomije

Studenti imaju priliku učiti na konkretnim poslovnim modelima te razvijati svoje inovativne poslovne planove u turizmu i ugostiteljstvu, uz mentoriranje gospodarstvenika i stručnu praksu kao dio nastave, pri čemu su uključeni u čitav niz aktivnosti – od Erasmus programa i stipendija do sudjelovanja na izlaganjima, konferencijama, sajmovima, radionicama i zajedničkim istraživanjima.

Zgreda FTRR

Tko zna – možda ćemo u nekoj (bližoj ili daljnjoj) budućnosti doživjeti i to da se Francuski studenti dođu natjecati u poznavanju hrvatskih vina u – Požegu. Zašto ne?

Tekst: Irena Lučić

Foto: arhiva FTRR