Neodoljivo ljetno ruho zagrebačke oaze Botanist

Ljetna oaza usred glavnog grada, koja metropole koja pruža hlad i spaja s prirodom, prava je rijetkost za velike gradove. Zagreb je dobio novo, ljetno izdanje svog već poznatog gastro odredišta Botanist na Remetinečkoj cesti 101.

Tek nekoliko desetaka metara udaljen od najvećeg hrvatskog rotora, Botanist je pravo ljetno otkriće koje će vruće mjesece učiniti podnošljivijima, ugodnijima i zabavnijima. Velike gljive, mnoštvo cvijeća, novi paviljon s mnoštvom alata, mjesto su koje ćemo ovog ljeta rado posjećivati i istraživati njegove skrivene detalje i priče.

Uređenje novog ljetnog ruha vrtnog dijela Botanista potpisuje zagrebački arhitekt Nedjeljko Mikac Cak. Vrtno uređenje potpisuje vlasnik Antonio Križić, čija se obitelj vrtlarstvom bavi godinama.

“Nakon uređenja interijera restorana sa specifičnom tematikom vrta kao oaze u urbanoj zoni, novi detalji, uz postojeće, proširuju cijelu priču. Uz začudno velike gljive, koje posjetitelje vraćaju u neko bajkovito djetinjstvo, izrasle su još neke velike gljive koje se nalaze uz novopostavljeno dječje igralište s toboganima i penjalicama!” – otkriva Nedeljko Mikac Cak.

Igralište je izrađeno od drveta i panjeva u nekoj pomaknutoj nonšalantnoj poetici, napravljen je novi paviljon-šank koji izgleda kao vrtna kućica za alat s hrpom starog alata, kutija i tegli. Postavljen je veliki koncertni klavir koji je postao žardinjera na novoj zelenoj terasi usred lijepo uređenog travnjaka.

Korišteni su prirodni materijali, naročito je to vidljivo na dječjem igralištu gdje je penjalica izrađena kao velikih balvana kestena promjera i do pola metra. Vrtna kućica je napravljena od drveta po uzoru na paviljone klasicističkih engleskih vrtova, a detalji su prave stare alatke za obrađivanje vrta što je samo nadopuna freski na vanjskom dijelu terase koja prikazuje Sv. Fijakera koji je zaštitnik vrtlara.

Uz neodoljivo uređenje koje je jednako lijepo danju kao i noću kad se pali mnoštvo lampica, idealno je mjesto za dnevne i večernje proslave koje svojom ljetnom ponudom jela daje širinu izbora. Upravo je ova gastro destinacija poznata po ponudi sezonskih jela uz dodatak mašte i suvremene kuhinje. Botanist je otvoren svakog dana osim ponedjeljka.

 

Foto: Filip Popović,