Trijumf vinarije Benvenuti na Decanter World Wine Awards 2023

Najcjenjenije vinsko natjecanje na svijetu, Decanter World Wine Awards 2023 objavilo je 07.06. rezultate ovogodišnjeg izdanja na kojem se natjecalo čak 18.250 uzoraka iz cijelog svijeta i među kojima su vina vinarije Benvenuti osvojila čak 3 zlatne i 2 srebrne medalje.

Nagrađena vina su redom:

Teran Livio Benvenuti 2019 zlatna medalja

Teran Anno Domini 2012 zlatna medalja

Muškat San Salvatore 2017 zlatna medalja

Malvazija Livio Benvenuti 2021 srebrna medalja

Caldierosso 2021 srebrna medalja

Osvojene tri zlatne i dvije srebrne medalje na DWWA 2023 najveći je uspjeh vinarije Benvenuti na DWWA do sada i ujedno je najveći uspjeh jedne hrvatske vinarije na tom prestižnom natjecanju u jednoj godini

Prema količini osvojenih zlatnih medalja od strane samo jedne vinarije, vinarija Benvenuti se svrstala u elitnu skupinu od svega dvadesetak vinarija iz cijelog svijeta, osobito kad se uzme u obzir veličina vinarije. DWWA je iznimno strogo natjecanje, jer od ukupnog broja prijavljenih uzoraka svega cca 3% osvaja zlatnu medalju, što rezultatu od čak tri zlatne medalje, uz još dvije srebrne dodatno daje na značaju.

Nadalje, uspjeh vinarije Benvenuti je značajan i iz perspektive kontinuiteta, jer sva vina koja proizvode, a radi se o tri sorte, teranu, malvaziji i muškatu bijelom, na ovom natjecanju redovno osvajaju najsjajnija odličja, bilo zlatne, platinaste ili srebrne boje. Primjerice, uspjeh Muškata San Salvatore je već četvrtu godinu za redom zlatna ili platinasta medalja, a zlata su u ranijim godinama osvajale i malvazije i terani drugih godišta.

Nikola i Livio Benvenuti

Uspjeh Terana Anno Domini iz 2012. govori o nesvakidašnjem potencijalu te sorte za dugogodišnji razvoj u boci. Naime, isto je vino poslano na isto natjecanje prije sedam godina kada je bilo aktualno na tržištu i osvojilo je brončanu medalju. Nakon sedam godina stajanja u boci u podrumu njegova kvaliteta je rasla do razine zlatne medalje, to jest do 95/100 bodova prema Decanteru. Teran je ujedno i vodeći sastojak Caldierossa, pa je Benvenutijev teran na ovogodišnjem natjecanju i osvojio čak tri velika priznanja.

Nikola Benvenuti je naglasio da se posebno raduju uspjehu oba vina iz nove linije Livio Benvenuti, i malvaziji i teranu: “ U ta smo vina uložili cjelokupno naše iskustvo, najpažljivije smo birali izvor i omjer grožđa i pozicija, sve kako bi najvjernije izrazili ukupnost motovunskog terroira“. Albert Benvenuti je zaključio: “Livio Benvenuti je noseći stup naše vinarije i jako nam je važno da je njegova kvaliteta prepoznata“.