Arhiva oznaka za: Decanter World Wine Awards

Unica Kabola iz 2019. najbolja malvazija istarska na Decanteru

S osvojenih 96 bodova Unica Malvazija berbe 2019., poznate istarske vinarije Kabola, osvojila je zlatnu medalju i najbolje je ocijenjena malvazija istarska na prestižnom Decanteru.

Ovo iznimno suho vino odlične svježine i prekrasne slamnato-žute boje sa zlatnim obrisima, zavest će vas mirisom zrele kruške s notama suhe trave, suhih badema i smokve i punim tijelom. Mineralno, odlično izbalansirano, na aftertasteu osjeti se maslac i fini gorkasti okus bagrema. Toplo je, intenzivno, za uživanje…

„Osvojeno zlato na Decanterovom natjecanju još je jedna potvrda kvalitete naših vina. Nagrade poput ove vesele, ali i potiču i obvezuju da budemo još bolji“, rekao je Marino Markežić, vlasnik ove prekrasne obiteljske vinarije u Kanedolu pored Momjana, prve koja je u Istri uvela principe ekološke proizvodnje pa sva njezina vina i maslinova ulja imaju i bio certifikat.

Na ovogodišnjem Decanteru srebrom su se okrunila još dva vina ove vinarije – Amfora Malvazija Kabola berbe 2019. i prvi Muškat Momjanski Kabola također odležan u amforama iz 2020. Ovo je drugo srebro ovog proljeća za ovaj iznimni Muškat momjanski, jedno je već stiglo s prestižnog ocjenjivanja Concours Mondial de Bruxelless koji se ove godine prvi put održavao u Hrvatskoj i to u Poreču, a na tom ocjenjivanju srebro je dobila i Amfora Malvazija Kabola berbe 2020.

Marino Markežić

Marino Markežić prvi je u Hrvatskoj na svom imanju u Kanedolu započeo s odležavanjem u amforama, pa su ova vina kruna njegova rada. Kroz produženu fermentaciju u amforama dobila su sasvim novu dimenziju i pokazala svoju plemenitost.

Srebrom nagrađeni Muškat Momjanski Kabola prvo je vino ove sorte koje je tako odležavalo, a na taj iskorak u vinariji su se odlučili 2021., nakon sjajnih terana i malvazija odležanih u amforama. Muškat momjanski iznimna je istarska sorta s dugom poviješću njegovanja na sjeverozapadu Istre, a prije nekoliko godina dobila je europsku oznaku izvornosti. Obitelj Marina Markežića još uvijek u arhivi čuva bocu Momjanskog muškata iz 1891. koja označava njihovu višestoljetnu tradiciju u proizvodnji vina.

Foto: arhiva Vinarije Kabola

Proslava 110 obljetnice i vijest o velikom uspjehu vinarije Štampar

David Štampar

U istom su se danu, 7. lipnja 2023. za vinariju Štampar iz Međimurja, odvila dva važna  događaja. U vinogradu na Mađerkinom bregu proslavljena je 110. godišnjica vinarije, a iz Londona s prestižnog natjecanja Decanter World Wine Awards (DWWA) je pristigla vijest o osvojenoj zlatnoj medalji za pjenušac Urban White 2020.

Međimurski vinogradar i vinar David Štampar puhanjem u svjećice na slavljeničkoj torti, zajedno sa svojom obitelji, svečano je otvorio proslavu 110. godišnjice postojanja obiteljske vinarije, baš na isti dan kada je pristigla i vijest o velikom postignuću na DWWA 2023, najvećem vinskom natjecanju na svijetu koje se održalo ranije ove godine u Londonu.

David Štampar s bakom Anom

Svečanost je održana na najvažnijem vinogradarskom položaju Međimurja, Mađerkinom bregu, gdje se nalazi i vidikovac te mali park s ugostiteljskim sadržajem i ponudom vina obitelji Štampar.  Iz Londona je pristigla vijest da je njihov pjenušac Urban White 2020 osvojio zlatnu medalju u konkurenciji od čak 18.250 vina koliko je pristiglo na DWWA natjecanje ove godine. Radi se o svakako najutjecajnijem natjecanju na svijetu, ali istovremeno i jednom od najrigoroznijih, jer je svega 3,86% vina je osvojilo zlatne medalje.

Veliki je to uspjeh za vinariju Štampar čiji je pjenušac Urban White iz berbe 2020. bio jedini pjenušac iz Hrvatske sa zlatnim odličjem, a veliki je to uspjeh i za pjenušava vina iz Hrvatske, jer se do sada nitko drugi nije uspio okititi takvim priznanjem. Samo je još jedno zlato u povijesti ovog natjecanja otišlo u Hrvatsku za pjenušac, ali opet u vinariju Štampar za isto vino, Urban White, prije četiri godine na izdanju DWWA 2020.

Vinarija Štampar je ponavljanjem velikog uspjeha dobila nedvojbenu potvrdu da njihov pjenušac spada na sam vrh pjenušave produkcije Hrvatske. Ovogodišnji slavodobitnik Urban White 2020 proizveden je od sorte pušipel, jednako kao i njegov prethodnik i to je drugo važno postignuće vinarije Štampar. Naime, pušipel koji su nekada u Međimurju nazivali još i šipon ili moslavac, je tradicionalna sorta tog kraja, a obitelj Štampar se ponajviše posvetila njegovanju i unapređenju kvalitete upravo tradicionalnih vina. Drugom zlatnom medaljom za pjenušac od pušipela jasno je ukazala da je ta sorta savršena za taj tip vina.

Ranijih godina je obitelj Štampar na istom natjecanju osvojila još i zlatnu medalju za sauvignon bijeli i tako je i drugoj najvažnijoj sorti Međimurja također pribavila potvrdu o izvrsnom potencijalu i nesvakidašnjoj kvaliteti. Na svečanosti na Mađerkinom bregu su se okupili brojni uzvanici, kupci, vinski novinari, predstavnici drugih medija i prijatelji obitelji.

Začetak 110 godina dugačkog puta krenuo je u mjestu Sv. Urban na broju 2, 27. lipnja 1913. godine, a osnivači su bili Ištvan Grabar i Andraš Novak. Desetak godina kasnije u posjed vinarije i vinograda Novakovih došla je prva generacija obitelji Štampar. Počeli su sa svega tri tisuće trsova, vino su proizvodili u malom podrumu i na staroj preši, i desetljećima je vinarstvo bilo samo dodatni prihod obitelji.

Pravi uzlet vinarije je počeo kada je Bojan Štampar, krajem prošlog i početkom ovog stoljeća, počeo širiti vinograde i posvećivati se vinarstvu kao glavnom izvoru prihoda. Pod budnim okom bake Ane, koja je na proslavi zajedno s unukom Davidom, zarezala slavljeničku tortu, i zajedno sa suprugom Danicom nastavljaju sadnju i ulaganja u podrum. Imaju tri sina, Benjamina, Franju i Davida.

Godine 2014., kao zadnju akviziciju kupuju terasaste vinograde na Mađerkinom bregu i ujedno u otprilike u isto vrijeme rukovođenje vinarijom preuzima jedan od tri sina, David Štampar.

David Štampar s obitelji

U eri Davida Štampara koja je tek otpočela postignuti su najveći tržišni uspjesi poput spomenutih na Decanter World Wine Awards, ali i na drugim natjecanjima. Međutim, važnije od toga su uspjesi na domaćem i stranom tržištu. Danas obitelj Štampar sva svoja vina plasira na tržište u buteljama i potražnja nadmašuje proizvodnju.

 

 

Trijumf vinarije Benvenuti na Decanter World Wine Awards 2023

Najcjenjenije vinsko natjecanje na svijetu, Decanter World Wine Awards 2023 objavilo je 07.06. rezultate ovogodišnjeg izdanja na kojem se natjecalo čak 18.250 uzoraka iz cijelog svijeta i među kojima su vina vinarije Benvenuti osvojila čak 3 zlatne i 2 srebrne medalje.

Nagrađena vina su redom:

Teran Livio Benvenuti 2019 zlatna medalja

Teran Anno Domini 2012 zlatna medalja

Muškat San Salvatore 2017 zlatna medalja

Malvazija Livio Benvenuti 2021 srebrna medalja

Caldierosso 2021 srebrna medalja

Osvojene tri zlatne i dvije srebrne medalje na DWWA 2023 najveći je uspjeh vinarije Benvenuti na DWWA do sada i ujedno je najveći uspjeh jedne hrvatske vinarije na tom prestižnom natjecanju u jednoj godini

Prema količini osvojenih zlatnih medalja od strane samo jedne vinarije, vinarija Benvenuti se svrstala u elitnu skupinu od svega dvadesetak vinarija iz cijelog svijeta, osobito kad se uzme u obzir veličina vinarije. DWWA je iznimno strogo natjecanje, jer od ukupnog broja prijavljenih uzoraka svega cca 3% osvaja zlatnu medalju, što rezultatu od čak tri zlatne medalje, uz još dvije srebrne dodatno daje na značaju.

Nadalje, uspjeh vinarije Benvenuti je značajan i iz perspektive kontinuiteta, jer sva vina koja proizvode, a radi se o tri sorte, teranu, malvaziji i muškatu bijelom, na ovom natjecanju redovno osvajaju najsjajnija odličja, bilo zlatne, platinaste ili srebrne boje. Primjerice, uspjeh Muškata San Salvatore je već četvrtu godinu za redom zlatna ili platinasta medalja, a zlata su u ranijim godinama osvajale i malvazije i terani drugih godišta.

Nikola i Livio Benvenuti

Uspjeh Terana Anno Domini iz 2012. govori o nesvakidašnjem potencijalu te sorte za dugogodišnji razvoj u boci. Naime, isto je vino poslano na isto natjecanje prije sedam godina kada je bilo aktualno na tržištu i osvojilo je brončanu medalju. Nakon sedam godina stajanja u boci u podrumu njegova kvaliteta je rasla do razine zlatne medalje, to jest do 95/100 bodova prema Decanteru. Teran je ujedno i vodeći sastojak Caldierossa, pa je Benvenutijev teran na ovogodišnjem natjecanju i osvojio čak tri velika priznanja.

Nikola Benvenuti je naglasio da se posebno raduju uspjehu oba vina iz nove linije Livio Benvenuti, i malvaziji i teranu: “ U ta smo vina uložili cjelokupno naše iskustvo, najpažljivije smo birali izvor i omjer grožđa i pozicija, sve kako bi najvjernije izrazili ukupnost motovunskog terroira“. Albert Benvenuti je zaključio: “Livio Benvenuti je noseći stup naše vinarije i jako nam je važno da je njegova kvaliteta prepoznata“.