Arhiva oznaka za: Mladen Papak

4. Srijemski Pjenušavi doručak u kušaonici Vina Papak

U nedjelju, 12.studenog 2023. u kušaonici Vina Papak Ilok, na najistočnijem vinogradarskom položaju Radoš, održat će se 4. Srijemski pjenušavi doručak u vinogradu. Posebna svečanost ove godine je upriličena u organizaciji TZ Vukovarsko-srijemske županije i Salona pjenušavih vina Zagreb, a program je bogat i raznovrstan budući da je i prigoda posebna – na ovogodišnjem doručku obilježit će se i Dan županije.

Organizatori su prijašnje ljetne varijante pjenušavog doručka sa suncokretima u prvom planu zamijenili osunčanim toplim bojama jeseni, a prigodno se dan prije slavi i Sv. Martin, praznik mladih vina, stoga će cijeli iločki vikend biti u vinskim nijansama.

Nedjeljni program započinje prijepodnevnim kušanjem pjenušaca s bogatim srijemskim doručkom (11-12,30h), uz glazbu Tria Petre Marković i vođeno slikanje na radionici Feel good & paint. Isti dan u 14 sati slijedi “En primeur Srijem”, predstavljanje mladih vina ili novih berbi na tržištu, vinarija sudionica događaja.

 

Foto: Julio Frangen

 

Na Go GROW-u hrvatske graševine osvojile dva trofeja, tri platine i 25 zlatnih medalja

Sveukupni pobjednik natjecanja u konkurenciji graševina iz čak 7 zemalja je graševina iz Češke, a ukupno najbolji rezultat su ostvarile hrvatske graševine koje su osvojile impresivna dva trofeja, tri platine i 25 zlatnih medalja.

Podrum vinariije Kutjevo d.d.

Od domaćih vinarija strane su suce osvajanjem platine najviše impresionirale graševine vinarija Iločki podrumi, Kutjevo d.d., Galić i Vina Papak, a izvrstan dojam su ostavili i osvajači zlata, vinarije Mihalj, Krauthaker, Erdutski vinogradi, Mons aureus, Čaldarević, Enosophia, Kolar, Škoro (Campus), Kast, DeMar, Vetos i Kalazić.

Mladen Papak, vina Papak

Najuspješniji natjecatelj ukupno je vinarija Kutjevo d.d. koja je osvojila 2 platine i 6 zlata, a pobjednik natjecanja, vinarija Zámecké vinařství iz Češke je osim trofeja najuspješnijeg vina i trofeja najbolje mlade graševine osvojila još jednu platinu u kategoriji odležanih vina.

Podrum Zámecké vinařství

Ostali trofeji po kategorijama su otišli u Austriju u vinariju Sattlerhof za najbolju slatku graševinu, zatim u Srbiju u vinariju Vinum za najbolju pjenušavu graševinu te u Hrvatsku u Iločke podrume za najbolju odležanu graševinu i vinariju Kutjevo d.d. za najbolju jantarnu graševinu.

Dvorac Turković u Kutjevu

Na natjecateljskom dijelu održanom u dvorcu Turković u Kutjevu, okupilo se 20 međunarodnih vinskih sudaca iz 17 zemalja. Oni su birali najbolje graševine svijeta između 211 uzoraka pristiglih iz čak 7 zemalja – Austrije, Slovenije, Slovačke, Češke, Mađarske, Hrvatske i Srbije, a vina su se ocjenjivala raspoređena u 6 kategorija: mlada, odležana, jantarna, pjenušava, slatka i kupaže bazirane na graševini.

Cjelokupno događanje je omogućila suradnja i podrška svih pet slavonskih županija uz pomoć županijskih turističkih zajednica, HTZ-a, HGK, Jamnice i gradova domaćina pojedinog dijela manifestacije, a sve u organizaciji HAPIH-a, udruge Graševina Croatica te tvrtke Vinart.

Glazba iz dekantera: Vina Papak i najveći hitovi Eurosonga

Doznavši da će Mama ŠČ zastupati Hrvatsku na natjecanju za Pjesmu Eurovizije neki su ostali zatečeni, a potom je kod većine, kada se održavalo natjecanje, proradio patriotizam. Sada je ostalo samo ŠČ. Tko može ponoviti melodiju pjesme, ili barem refren… No, o ukusima se ne raspravlja.

Ali, bilo je pjesama koje su samo sudjelovale ili i pobjeđivale na ovom natjecanju, a čije se melodije i danas pjevuše, postoje mnogobrojne obrade, a u ono su doba postale i hitovi. Upravo nas je na tu doba podsjetio Kornelije Hečimović kada je na manifestaciji Glazba iz dekantera koja se održala u diWine Baru vlasnice Irene Lučić, uz odabrana vina vinarije Papak iz Iloka, puštao hitove Eurosonga.

Obiteljska vinarija Vina Papak, osnovana je 2014. godine kada je Mladen Papak, u ono doba zaposlen kao enolog i direktor u Iločkim podrumima, odlučio svoje znanje iskoristiti na svojoj zemlji, odnosno vlastitim vinogradima i podrumu. Danas obitelj posjeduje 13 hektara vlastitih vinograda u Iloku na položaju Radoš ili Radoško brdo, koji je ujedno i najistočniji vinorodni položaj, kako u Iloku, tako i u Hrvatskoj, a 5 hektara imaju u zakupu na položaju Principovac.

Irena Lučić i Mladen Papak

„Položaj Radoš se zapravo nalazi na obroncima Fruške gore koji sa svojim dugačkim platoima ili zaravnima padaju prema Dunavu. Južne su i jugozapadne ekspozicije, tako da su cijelog dana osunčani pa vinova loza može iskoristiti sav svoj potencijal, što je preduvjet za pravljenje vrhunskih vina“, kazao je na početku večeri Mladen Papak koji se teškom mukom odlučio koja će vina donijeti na kušanje u diWine bar, jer u vinogradima uzgajaju graševinu, kao dominantnu sortu, traminac, kao najpoznatiju sortu Iloka, rajnski rizling i chardonnay, dok od crnih sorti u nasadima raste cabernet sauvignon i cabernet franc. Na spomenutih dodatnih 5 hektara njeguju frankovku.

Začula se prva skladba Hold Me Now, s kojom je, zastupajući Irsku, 1987. godine pobijedio Johnny Logan, a u čašama se našao Papak Rosé pjenušac (2014.) od sorte cabernet franc. „To je prvo vino koje sam napravio u vlastitoj vinariji iz jednog razloga: bila je to do sada najgora godina, što se tiče uzgoja grožđa, pa smo cabernet franc obrali ranije, prije „potopa“. Ovo je devet godina star pjenušac koji je pet godina stajao na kvascima“ objasnio je Mladen Papak, a mi smo uživali u spoju dobrog pjenušca i poznate nam skladbe.

Mladen Papak i Kornelije Hečimović

„Graševina je najzastupljenija sorta u Hrvatskoj, a najbolje rezultate daje u Slavoniji, Baranji i Srijemu (Ilok je u Srijemu), iako raste i na drugim položajima, ne samo u Hrvatskoj. Ipak, naši su vinari, pogotovo u mom kraju, toliko radili s njom i dokazali da se od te sorte mogu raditi i pjenušci, ozbiljnija vina, predikati, te da može i odležavati, da bismo je kao sortu mogli svojatati, makar do sada nije sa sigurnošću dokazano njeno porijeklo“, naglasio je Mladen Papak, dok se u čaše točila Papak Graševina Radosh (2021.) uz koju su bili posluženi Bruschetti s namazom od čvaraka, a prostoriju su ispunili taktovi najpoznatije skladbe s Eurosonga: Waterloo, grupe ABBA.

Bruschetti s namazom od čvaraka

„Sorta chardonnay se uglavnom koristi za proizvodnju pjenušaca, a ja sam odlučio od nje napraviti mirno vino. Charonnay je rastao također na položaju Radoš, ali stilistika vina potpuno je drukčija od graševine koju smo natočili prije. U ovom se osjeti puno kremoznosti, miris mu je vrlo intenzivan – osjeća se mango i banana, a na okus ima i maslačnosti i ovakvo vino ima velikog potencijala za odležavanje“ objasnio je Mladen Papak dok se u čaše točio njegov Chardonnay Radosh (2022.). Na stolove je stigla (u čašama) Kocka palente s mladim lukom, uz umak od vrhnja, bučine sjemenke i prženi pršut, a iz zvučnika su se začuli prvi taktovi skladbe Making Your Mind Up s kojom je britanska grupa Bucks Fizz, 1981. godine osvojila prvo mjesto na Euroviziji.

Chardonnay Radosh (2022.) i Kocka od palente s mladim lukom uz umak od vrhnja, bučine sjemenke i prženi pršut

„Rajnski rizling je sorta koja je u Hrvatskoj nedovoljno poznata, odnosno nedovoljno afirmirana, ja bih čak rekao da je neopravdano zapostavljena. Ona je puno zahtjevnija od ostalih sorata, kako u vinogradu, tako i kasnije u podrumu i da bi se dobila vrhunska kvaliteta vina, treba se poznavati njene osnovne karakteristike, mora se s njom naprosto baviti da bi dala najbolje, a može dati jako puno. Osnovna karakteristika ove sorte su visoke kiseline koje vinu daju svježinu, ali ako se vino ne radi dobro, one mogu postati pregrube, a vino loše. Ovo koje ćete kušati, Rajnski rizling Radosh (2021.), pitko je i užitno jer u njemu su izbalansirane kiseline i slador, a budući da ima više od godinu dana, već se osjete i note petroleja. Netko ih voli, neki ne, a dobro je znati, što je Rajnski rizling stariji, te su note izraženije“, predstavio je svoje vino Mladen Papak, a Kornelije Hečimovć je započeo priču i o našim predstavnicima na Pjesmi Eurovizije. Neki su pali u zaborav,  ali Danijel Popović i njegova Đuli sigurno nisu. 1983. godine osvojio je 4. mjesto za Jugoslaviju. A, uz Rajnski rizling Radosh (2021.) odlično je prijala Pašteta od tune i heljdin kruh sa smokvom i orasima.

Pašteta od tune i heljdin kruh sa smokvom i orasima

Za razliku od nas, Austrijanci su od nje napravili veliki brend i Blaufränkisch je cijenjena i omiljena sorta. Na žalost, kod nas je frankovka zapostavljena, iako imamo idealne uvjete za njen uzgoj. Razlog tome je filozofija koja se u vinarstvu vodila za vrijeme Jugoslavije. Tada je bila bitna količina, a ne kvaliteta vina. I danas neki vinari iskorištavaju njenu „manu“ da previše rodi, pa na tržište puštaju vina koja uglavnom ne valjaju. Ako se s njom radi pravilno, daje odlična, pitka, mekana vina kakvo je ovo koje sam vam danas donio na kušanje“, kazao je Mladen Papak dok se u čaše točila njegova Frankovka Papak (2018.) i dodao da je 4 godine odležavala u bocama. „Jer, samo ako se reducira prinos i strpljivo čeka da dozrije, dobiva se vrhunsko vino na koje sam ponosan“ pridodao je Papak. Uz njegovu Fankovku bili su posluženi Slavonski ražnjići s kobasicom od crne svinje, pršutom, šunkom, sirom i ukiseljenom lućicom.

Slavonski ražnjići s kobasicom od crne svinje, pršutom, šunkom, sirom i ukiseljenom lućicom

Desert na kraju i to u čašama. Naime, osim mirnih bijelih i crnih vina te pjenušaca, u ponudi vinarije Papak nalaze se i kraljevi okusa – vina iz izbornih berba prosušenih bobica i vina ledenih berbi. U diWine Baru kušali smo Traminac Papak IBPB (2018.) i guštali u mirisu, okusu uz zvukove skladbe Volare (Nel Blu dipinto Di Blu), koja je 1958. godine osvojila treće mjesto, a kasnije doživjela i preživjela mnogobrojne obrade, od kojih su najpopularnije od Gipsy Kingsa i Davida Bowiea. Te davne godine, pred publikom ju je otpjevao Domenico Modugno.

Mladen Papak

Tekst: Sunčana Barušić

Foto: Sunčana Barušić i Daniela Mirošević