Karlovački Žitoproizvod predstavio novu liniju svježe tjestenine – Karla

Iz mjesta Brođani koje se nalazi uz rijeku Kupu isplovljava Žitna lađa Zora, jedna od karlovačkih turističkih atrakcija, zapravo replika drvenog broda kakav je u 18.stoljeću plovio ovom rijekom. Tada mu je bio zadatak prevoziti žito te povezivanje grada Karlovca s ostatkom Hrvatske te Temišvarom i Dunavom. Ovoga puta Zora i njezina posada dobili su poseban zadatak: na mirnoj plovidbi rijekom Kupom uvijek gladnim putnicima predstaviti i poslužiti Karla svježu tjesteninu, dakako kuhanu i prelivenu različitim umacima.

Vanja Hanić, predsjednik uprave Žitoproizvoda

“Iznimno sam zadovoljan bogatstvom naše nove linije Karla svježe tjestenine, a osobito sam ponosan na činjenicu da smo samostalno razvijali recepture i isprobavali razne kombinacije da bismo dobili novu liniju kakvu predstavljamo. Vlastiti analitički laboratorij, vrhunski tehnolozi te predane stručne kolege iz proizvodnje omogućuju nam da unutar tvrtke dođemo do jedinstvenih i originalnih receptura kakve su upravo ove iz nove Karla linije“, rekao je na početku ove gastro plovidbe Vanja Hanić, predsjednik uprave dodajući kako su simbolično novi proizvodi nastali u godini kada tvrtka slavi svoj 77. rođendan.

U novoj su liniji devet proizvoda od kojih su tri poznata od ranije – njoki, fuži i pljukanci, koji su dobili novo ruho i poboljšanju recepturu. Potpuno novi proizvodi su šurlice koje, kao i fuži te pljukanci, ne sadrže konzervanse, umjetna bojila, arome i pojačivače okusa. Stručni tim Žitoproizvoda razvio je i pet potpuno novih jedinstvenih proizvoda na hrvatskom tržištu: svježa tjestenina nije punjena nego proizvedena s dodacima rajčice, špinata, crnilom sipe te blago pikantnom mješavinom čilija i kurkume, što će biti idealno kada se tjestenina poslužuje kao prilog orijentalnim jelima. I nakraju, tjestenina koja će sigurno steći brojne poklonitelje – Karla Fuži sa Zigante tarturima.

Kad je o sastavu riječ, cijela nova linija ne punjene tjestenine sastoji se od 100% krupice od durum pšenice te ne sadrži umjetna bojila, konzervanse, pojačivače okusa i arome, bez dodane je soli i masnoća, dok su popularni Karla njoki rađeni od 100% krumpirovog tijesta, također bez umjetnih bojila i pojačivača okusa.

Kako sljubiti Karla tjesteninu Okusi orijenta s umakom od gljiva i humusa ili šljukance s rajčicom s umakom od ricotte, tikvica i pršuta, pokazao je karlovački bloger Hrvoje Stojanov (Opet Gladni) koji je ujedno i ‘dežurni’ kuhar kreativne Karline kuhinje koja se kao format nalazi na web stranici brenda. U njoj se svakog dana može pronaći inspiracija za pripremu ukusnih, ali i brzih obroka.

Budući da je Žitna lađa replika teretnog broda, pa nema klasičnu kuhinju, sljubljivanje nove tjestenine i Hrvojevih umaka vješto je napravilo osoblje restorana Žganjer u kojem su uz slane delicije napravljene i dvije ukusne štrudle (štrudla Jaškovskog baruna i štrudla od višanja) za koje je korišteno Karla brašno.

Svi Karla proizvodi su dostupni na policama trgovačkih lanaca poput Spara, Kauflanda, Konzuma i Plodina te u dvije maloprodaje Žitoproizvoda u Karlovcu.

Foto: Nikola Zoko