Advent iz davnina u Slavonskom Brodu

Nekoć davno, početkom prošlog stoljeća, Ivana Brlić-Mažuranić sjedila je uz kamin svog doma u Slavonskom Brodu i promatrala vatru koja je raspirivala Ivaninu maštu. Upravo tako nastalo je i jedno od najvećih djela hrvatske književnosti, Priče iz davnina. Zbirka, koja je prvi puta objavljena 1916. godine, postala je dijelom djetinjstva mnogih generacija, a Slavonski Brod pretočio ju je u jedinstveno putovanje posvetivši najljepše doba godine heroini domaće književnosti i bogatom opusu koji nam je ostavila u nasljeđe.

Bajkoviti Advent iz davnina u Slavonskom Brodu svoju priču priča na sedam lokacija koje, svaka na svoj način, tematiziraju popularne poruke Šume Striborove isprepletene porukama Došašća. Na ovo posebno adventsko putovanje polazi se ispred Kuće Brlić, na trgu koji nosi Ivanino ime. Na tom mjestu, nazvanom Ognjište, nalazi se kamin, replika onog čija je vatra iz koje su iskakali Domaći, nadahnula Ivanu da napiše Šumu Striborovu.

Nakon ognjišta, „Advent iz davnina“ vodi do brončanoga kipa Ivane Brlić-Mažuranić. To mjesto nosi naziv Polje milosrđa. Ime je dobilo po njezinoj božićnoj priči koja, kroz lik djevojčice Draguše koja mrvicama hrani gladne ptičice, podsjeća na vrijednost dobrote i nesebičnosti.

Šuma začarana je smještena u parku koji vodi prema brodskoj Tvrđavi. Ona u središte stavlja bijelog jelena kao simbol dobrote, nevinosti i zahvalnosti te posjetitelje podsjeća što je uistinu važno u ovom svijetu blještavila i materijalnih bogatstava.

Šetajući dalje Tvrđavom Brod nailazi se na 12 vjeverica koje čine zanimljivo i živahno mjesto Vjeverice iz šume Striborove koje podsjećaju na trenutke igre i zajedništva iz djetinjstva. Veliko klizalište predstavlja Jezero zamrznuto, a nakon klizanja put Adventa iz davnina ponovno vodi na Korzo gdje je svoje mjesto pronašlo Selo srebrom ograđeno. Tematizirajući dio Ivanine priče o baki koja umjesto mladosti i sreće ipak odabire svoje najmilije, ovo mjesto simbol je bezuvjetne majčine ljubavi i oprosta. A upravo s ljubavlju i završava ovo jedinstveno adventsko putovanje, uz poruke i jednu crvenu klupicu stvarajući mjesto koje se jednostavno zove Ljubav.

Šetnja „Adventom iz davnina“ upotpunjena je i interaktivnom aplikacijom virtualne i proširene stvarnosti u kojoj nas pripovjedačica Iva vodi cijelim ovim putem. Posjetitelji će, pomoću aplikacije, moći otkriti brojne  božićne motive, ali i likove Domaćih i Malika Tintilinića koje je osmislio akademski slikar Hrvoje Marko Peruzović, autor prve ilustrirane Priče iz davnina u nakladi Galerije umjetnina Grada Slavonskoga Broda. Aplikacija se može preuzeti putem QR koda na svakoj od navedenih lokacija.

 

Osim što će Brođane i njihove goste povesti na jedno nezaboravno adventsko putovanje, brodski trgovi i ulice bit će osvijetljeni posebnim božićnim ukrasima, a svoj veliki doprinos adventskoj čaroliji dala su i djeca iz dječjih vrtića i osnovnih škola izradivši ukrase za božićna drvca. Slavonski Brod će Advent upotpuniti i uzbudljivim glazbeno-umjetničkim programima, ali i bogatom gastro ponudom s posebnim naglaskom na zanimljive proizvode nadahnute likovima iz djela Ivane Brlić-Mažuranić kao što su Regočev domaći kruh, Tintilinići,  Gitina slastica, Marunovi uštipci i slično.