Što vidjeti i gdje dobro jesti u Slunju

Veličanstven u zimskoj kulisi, gostoljubiv i topao za sve one koji vole uživati u ljepotama prirode, boraviti na svježem zraku, čuti djelić zanimljive i bogate povijesti, ali i pojesti specijalitete nastale fuzijom moderne i domaće kuhinje! Ovako bi se najjednostavnije mogao opisati Slunj.

Još uvijek je vrijeme adventa, a u Slunju je sve spremno za pomalo drukčiju zimu. Do ulaska u novu 2023. traje Bož´čevanje u Slunju, kulturno umjetnička manifestacija tijekom koje će mostovi u Rastokama biti pozornica za svirače i mjesto na kojem će domaći proizvođači predstaviti svoje proizvode. Uz Rastoke, Slunj nudi brojne sadržaje po cijelom gradu poput vožnje vlakićem u kino, koncerte na gradskom trgu ali i radionice izrade tradicionalnih ukrasa od krep papira. Još nije kasno da ih posjetite, jer održat će se 23.12. i 26.12., te za doček Nove godine i blagdan Sveta tri kralja.

Rastoke s dvadeset i tri slapa

Međutim, zašto bi samo Advent bio razlog za posjet ovom lijepom gradiću? Jer, lijep je zimi ali i kroz sva godišnja doba. Zbog osobitog arhitektonskog izgleda naselja, mlinica i njihove funkcije, Rastoke su kao ruralna cjelina zaštićene 1969. godine kao spomenik kulture i upisane u Registar nepokretnih spomenika kulture Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zagrebu. Godine 2008. upisane su kao kulturno-povijesna ruralna cjelina u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Rastoke, mjesto gdje se na 500 metara dužine, preko kaskada i slapova (ima ih 23, a najpoznatiji su Hrvojev slap, Vilina kosa i Buk) rastače rijeka Slunjčica u rijeku Koranu, okruženo je predivnom prirodom i mlinicama koje su građene na slapištima. Prije ih je bilo 22, ali i danas se može čuti rad mlina u kući obitelji Jareb. Tražite li na povratku s razgleda Rastoka osvježenje i sladak odmor, svakako navratite u slastičarnicu Diva u kojoj se mogu pojesti tradicionalne i moderne slastice, tradicionalna proja s domaćim pekmezom i popiti odlična kava, topla čokolada…

Prema šumi Jelvik preko Napoleonovog magazina

Ako ste raspoloženi za dulju šetnju, krenite u borovu šumu Jelvik, zasađenu krajem 19. stoljeća za vrijeme šumara Lukanca, udaljenu svega nekoliko minuta od Rastoka. Put prema šumi će vas dovesti do Napoleonovog magazina, koji može biti i svojevrsni orijentir. Magazin je izgrađen početkom 19. stoljeća, za vrijeme francuske uprave na slunjskom području kao graničnom dijelu Francuskog carstva. U ono se doba sastojao od tri etaže i korisnog potkrovlja, a služio je kao skladište žita. Uz magazin se nalazi restoran Ambar koji nikako ne smijete zaobići. Moderno uređenog interijera, s izuzetno ljubaznim osobljem, gostima nudi specijalitete od autohtonih namirnica pripremljene na moderan način. Za preporučiti je Grilani lički škripavac s gljivama (65 kn), odlično pripremljene Pole krumpira s domaćim špekom i basom (40 kn), Janjeću pljeskavicu u maramici uz pečeni krumpir posipan dimljenom paprikom uz salatu od bijelog i crvenog kupusa s vrhnjem (135 kn), a za desert štrudlu ili masnicu (tradicionalni kolač, nalik na štrudlu od sira samo s valjanim, a ne vučenim tijestom).

Pole sa špekom

Od magazina, odnosno restorana Ambar krenite putem prateći kanjon Korane, birajući način istraživanja šume: postoje staze za laganu šetnju, ali i one za zahtjevnije nordijsko hodanje.

Gradina iz 14. stoljeća i prvi hrvatski olimpijac

U Slunju svakako treba obići i Gradinu koja se nalazi na kamenoj uzvisini poluotoka velike okuke Slunjčice, a vjeruje se da je izgrađena u 14. stoljeću. Tijekom 15. stoljeća bila je u vlasništvu knezova Frankopana Slunjskih sve do 1572. i izumiranja te plemićke grane. Najpoznatiji su njezini predstavnici Juraj, koji je bio sudionik Cetinskog sabora i Franjo, Hrvatski ban. Slunjska utvrda, kod lokalnog stanovništva znana kao Gradina, svjedok je neprestanih ratnih stradanja i pustošenja, no istovremeno i otpora i obrane protiv Osmanlija.

Kad krenete prema gradu i crkvi Presvetog Trojstva u kojoj se čuvaju djela kipara Josipa Turkalja, na Trgu Zrinskih i Frankopana zaustavite se ispred kipa Slunjanina, Milana Neralića (1875. – 1918.) jednog od najboljih mačevalaca Austrougarske. On je bio prvi Hrvat koji je 1900-te godine u Parizu osvojio brončanu olimpijsku medalju u mačevanju.

Domaći sir i dobra rakija

U radijusu od 5 kilometara od centra Slunja nalaze se brojni OPG-ovi na kojima možete kušati domaće specijalitete ili pak prespavati. Na OPG-u Novković koji se nalazi u zaseoku Točak, možete kušati i kupiti odlične sireve iz vlastite proizvodnje. Svakako posegnite za Pepelkom, prvakom Mediterana 2011., koji odležava dvije godine u pepelu, a kušajte i sir škripavac, potom dimljeni sir te polutvrdi tipa trapist. U blizini OPG-a nalaze se i košnice, a ovogodišnja nagrada u na natjecanju pčelara (XXII Ocjenjivanje meda u Karlovcu), dokaz je da obitelj radi odličan med.

Želite li kušati dobre kapljice, posjetite obiteljsku destileriju Magdić u Donjem Taborištu. Osim kušaone koja je ujedno i prodavaonica destilata, možete razgledati i proizvodnju vatrenih kapljica koje dobivaju iz voća vlastitih voćnjaka ili otkupom voća provjerenih uzgajivača.

Foto: Nikola Zoko