U sklopu projekta Murari Green Angus, u Istri, jedini u svijetu, Black Angus goveda hrane industrijskom konopljom

Da je Istra regija koja ne prestaje oduševljavati gastronomskom ponudom svima je poznato. Proteklog četvrtka posjetili smo prvu farmu Green Angusa i sudjelovali na revolucionarnom eventu u vinariji Tomaz. Naime u novootvorenoj vinariji poznatog Istarskog vinara predstavljen je Murari Green Angus projekt, odnosno farma na kojoj se, prvi puta u svijetu, Black Angus goveda hrane industrijskom konopljom.

Naime, tvrtka Hemp Histica u selu Murari podno Motovuna posjeduje farmu na kojoj uzgaja konoplju. Uz uzgoj konoplje uzgajaju i Black Angus goveda koja su vlasnici sami išli birati na licenciranu farmu u Irsku i transportirali ih na istarsko tlo. Radi se o najvećoj farmi Black Angusa u Istri i o jedinoj farmi u svijetu koja je u prehranu svojih goveda uvela konoplju.

„Imamo dvjestotinjak grla, od toga je većinom pasmine Black Angus, a imamo i istarske boškarine te magarce s kojima smo prvobitno krenuli s takvim načinom prehranjivanja. Uz standardnu prehranu, većinski dio nadohrane radimo s konopljom što je prema prvim analizama pokazalo jako pozitivni utjecaj na kvalitetnu i nutritivnu vrijednost mesa.“, kaže direktorica Rafaela Babić.

Rafaela Babić

Idejni začetnik cijelog projekt i stručni savjetnik je Karlo Kovačić, a riječ je projektu na svjetskoj razini jer, koliko znaju, nitko u svijetu goveda ne hrani konopljom. „Krenuli smo s idejom da pokušamo revitalizirati stočarstvo u ovim našim krajevima. Odlučili smo s konopljom razvijati gastronomiju, a uz nju uzgajamo i kamilicu i rajčicu.

Od konoplje radimo čajeve, tinkture, različite pripravke i kozmetiku, ali mnogi dijelovi biljke ostajali su nam neiskorišteni. Sada možemo reći da je iskorištavamo od cvijeta do korijena, a uključivanjem konoplje u prehranu grla pokušat ćemo dobiti veću koncentraciju omega 3 masnoća u njihovom mesu te time uvelike povećati njegovu kvalitetu. Budući da konoplja ima veliki proteinski udio u biomasi, njome se može djelovati i na razvoj razvoj strukture mesa. Krajnji cilj ovog projekta je terapeutsko meso.“, rekao je Karlo Kovačić u svom zahvalnom govoru.

Ova svjetska priča predstavlja spoj tradicionalne izvrsnosti Black Angus pasmine i suvremenih metoda uzgoja koje koriste industrijsku konoplju kao ključnu komponentu prehrane goveda. Rezultat toga je meso iznimne kvalitete, bogatog okusa i visoke nutritivne vrijednosti. Cijela proizvodnja odvija se u Istri, podno Motovuna u malom mjestu Murari. Jedna od ključnih karakteristika mesa Black Angusa je mramoriranost, odnosno izbalansirana količina intermuskularnog masnog tkiva koja mesu pruža sočnost i bogat, maslačan okus.

Provedenom analizom pokazalo se da je meso goveda hranjenog konopljom još bogatije Omega-3 i Omega-6 masnim kiselinama čime ono postaje još bogatije nutritivnim vrijednostima. Uzgoj Black Angus goveda hranjenih konopljom osigurava ne samo visokokvalitetno meso, već i etički održiv pristup poljoprivredi. Goveda su na slobodnoj ispaši, hrane se prirodnom travom, žitaricama i konopljom, što osigurava idealni balans okusa i teksture, a istovremeno doprinosi očuvanju okoliša. Cijeli projekt i podršku od samoga početka pružila je i Agencija za ruralni razvoj Istre AZZRI, pogotovo oko posebnih rezova steakova.

Meso iznimne kvalitete ovog goveda moglo se kušati u istarskoj vinariji Tomaz. Moderna vinarija otvorila je svoja vrata u listopadu prošle godine. Ono čime se ima za pohvaliti osim odličnim vinima je moderni interijer i zapanjujući pogled prema Motovunu i cijeloj dolini Mirni.

Upravo su rijeka Mirna, istarsko tlo i motovunske šume bile inspiracija i razlog specifičnosti vina Tomaz koja su rezultat predanog rada, ljubavi i odricanja cijele obitelji.

Kušaona vinarije Tomaz

Renomirani hrvatski chef David Skoko pripremao je večeru od 4 slijeda u kojoj je cilj bio sljubiti steakove Black Angusa s vinima vinarije Tomaz. Prvi slijed bio je Green Frikando sa skutom u kombinaciji s laganim pjenušcem Pier blanc de noir.

David Skoko

Potom je slijedio Green Denver steak s fažoletima koji je nadopunjavao delikatni Rose teran Flaminio 2023. Green Pikanja s radičem i teran Barbarossa 2020 bili su treći slijed, a večera je završila Green Entractom s melanzanom i teranom Superior 2020.

Meso je bilo pripremljeno na vrlo jednostavan način i u svojim prirodnim aromama, a degustaciju mesa bila je jednako životopisno kao i degustaciju vina. Svaki je slijed pokazao kako se radi o zaista kvalitetnom mesu. „Ne znam da li bih ovo meso stavio na prvo ili drugo mjesto najboljeg mesa koje sam ikada kušao.“, kazao vlasnik vinarije Klaudio Tomaz koji prije vinarstva ima 20 godina mesarskog iskustva.

Klaudio Tomaz sa suprugom Danijelom

„Ovo je jedan korak prema naprijed, nikad još u svijetu realiziran. Ja sam samo zagrebao po površini ovog projekta i danas smo napravili pretpremijeru kušanja tog mesa koje se još nije pojavilo na tržištu – kod nas niti igdje u svojetu.“, izjavio je chef David Skoko koji na projektu surađuje od samih početaka.

Ovo je samo početak priče o povećanju kvalitete mesa i čvrsti korak prema mijenjanju gastronomske ponude u Istri i ostatku Hrvatske, a Hemp Histica postala je pravi svjetski pionir u otkrivanju uključivosti industriijske konoplje u unapređenje kvalitete mesa Black Angus goveda.

 

Foto: Creative studio Mosaic, Sunčana Barušić i Facebook Hemp Histrica