Arhiva oznaka za: Vinske zvijezde

Predstavljen digitalni vinski časopis Vinske zvijezde

U zagrebačkom baru Pri Nami, na Zakmardijevim stubama, predstavljen je novinarima, vinskim znalcima i suradnicima drugi broj prvog hrvatskog digitalnog vinskog časopisa Vinske zvijezde. Nastao je proširivši se od istoimenoga vinskog ocjenjivanja na interaktivnu platformu, koja se i dalje bazira na najbolje ocijenjenim vinima, uz pregršt dodatnih vinskih i srodnih tema.

Časopis je nastao pokrenut idejom Darka Posleka, fotografa i grafičkog dizajnera koji je, uvidjevši grafičke i ine mogućosti platforme za vinske teme, predložio suradnju fotografu i vinskom znalcu Juliu Frangenu i Mariji Vukelić, vinskoj stručnjakinji i promotorici.

Ovaj ružičasti broj bio je prigoda da se predstavi ideja, sadržaj i forma – to je jedina vinska platforma na kojoj se može čitati o odličnim hrvatskim vinima, saznati novosti iz svijeta vina ali istodobno i povezivati, preporučati, gledati, slušati i kupovati proizvode i usluge – nudi sve što nosi digitalno doba.

Inovativnost i jedinstvenost se može opisati pridjevima: originalan (jedini digitalan vinski časopis u Hrvatskoj;  digitalan – dostupan svima u bilo kojem trenutku, s bilo koje platforme (računalo, mobitel, tablet); interaktivan – osim čitanja sadržaja, čitatelj istovremeno ima mogućnost pregledavanja videa, online kupnje proizvoda, posjećivanja web stranica, primanja informativnih i edukativnih newslettera, sudjelovanja na društvenim mrežama;  moderan – u potpunosti je usklađen s današnjim trendovima komunikacije (povezan s mrežama i kanalima Facebook, Instagram, Youtube), besplatan – bez mjesečnih pretplata –  i ekološki, bez printa (osim na zahtjev) –  te, slijedom navedenoga s fantastičnim promotivnim mogućnostima!

 

Predviđeno je da izlazi svaka dva mjeseca, a između dva broja, čitateljima će se slati newsletter s novostima i najavama iz vinskoga svijeta. Dva posebna izdanja planirana su za Uskrs i Božić, bavit će se tradicionalnim receptima i sljubljenim vinima za blagdane. Najviše prostora posvećeno je hrvatskim vinarima i vinima koji sudjeluju na ocjenjivanjima Vinske zvijezde.

Više na https://issuu.com/vinskezvijezde/docs/vinske_zvijezde_br_2

 

Foto: Julio Frangen i Sunčana Barušić

Evo koja vina Vinske zvijezde preporučuju za uskrsne blagdane

U zagrebačkoj Esplanadi, u restoranu Zinfandel, stručna je komisija ocjenjivala vina za koja su uvjereni da će najbolje pristajati uz jela poslužena za uskrsne blagdane.  Najbolje ocijenjena vina su bila crna: najviše bodova dobio je Degrassijev Terre Blanche Cuvée Rouge Riserva 2013 (95), drugi je plavac mali Bura 2021 vinarije Ventus (93) a treći pelješki Postup 2020 PZ Postup (92). Ukupno je pristiglo 25 uzoraka, od toga je 14 osvojilo zlatna priznanja.

U komisiji je bilo pet članova:  Jasminka Šaško, enologinja; Adriana Strmotić, sommelierka 1. razine s položenom edukacijom vinara/vinogradara na Agronomskom fakultetu​; Martin Staroveški, student 5. god. Vinarstva i vinogradarstva Agronomskog Fakulteta u Zagrebu, Marija Vukelić, voditeljica projekta i Saša Zec, enolog, predsjednik komisije.  Vina je posluživao mladi sommelier Tin Golić.

Martin Staroveški, Jasminka Šaško, Adriana Strmotić, Marija Vukelić i Saša Zec

Tema proljetnog ocjenjivanja je preporuka vina za Uskrs, ona koja bismo rado sparili s klasičnim jelima na uskrsnom stolu, ali i koja pijemo u proljeće. Vina su to koja vinari sami piju za uskrsne blagdane i koja bi predložili ljubiteljima fine kapljice.

Predjelo: mousse od kozje skute (restoran Zinfandel´s)

Bilo je različitih i zanimljivih sorti, pjenušavih i mirnih vina:  od bijelih –  malvazije istarske, sauvignona, pušipela i škrleta do pošipa i vugave, preko ružičastih do crnih – plavaca i cuvéea. Bila su to vina koja bismo rado sparili s klasičnim jelima na uskrsnom stolu, ali i koja pijemo u proljeće. Vina su to koja vinari sami piju za uskrsne blagdane i koja bi predložili ljubiteljima fine kapljice.

 

Uz svoju 10. obljetnicu projekt Vinske zvijezde proširio se na digitalnu platformu u obliku jedinoga ​hrvatskog vinskog interaktivnoga časopisa. ​To je jedinstveni projekt u vinskom svijetu Hrvatske (i u okolici);  digitalan – dostupan svima u bilo kojem trenutku, s bilo koje platforme (računalo, mobitel, tablet);  ​interaktivan – osim čitanja sadržaja, čitatelj istovremeno ima mogućnost pregledavanja videa, online kupnje proizvoda, posjećivanja web stranica, primanja informativnih i edukativnih newslettera, sudjelovanja na društvenim mrežama; moderan – u potpunosti usklađen s današnjim trendovima komunikacije (povezan s društvenim mrežama i Youtube kanalom) i s fantastičnim promotivno-marketinškim mogućnostima! Časopis je besplatan, bez mjesečnih pretplata, prvi broj se može čitati na linku:  https://issuu.com/vinskezvijezde/docs/vinske_zvijezde_br_1/2 – a u posebnom uskrsnom izdanju ​koje izlazi u utorak 26.3. moći ćete pročitati opise i preporuke vina s ovoga ocjenjivanja​ uz uskrsne recepte naših popularnih gastro blogera.

Ukupni rezultati ocjenjivanja:

Pet zvjezdica ***** (95-98,9):

Degrassi Terre Blanche Cuvée Rouge Riserva 2013 (95)

Četiri zvjezdice **** (90-94,9):

Blanc de noir brut Veralda​; Ružica Vinodola brut rosé Pavlomir​; Misal Royal Rosé brut; Rozalia Rosé extra brut Vuglec​; Bolfan rosé 2023 ; Graševina Đurinski 2023​;  Škrlet Voštinić Klasnić 2022​; Škrlet Mons Claudius 2022​; Florijanović​;  Sauvignon blanc Vicinim 2022; Vugava Premier Vislander 2022; Pošip Surreal 2021 Hvar Hills​; Bura 2021 Ventus; Postup 2020 PZ Postup.

Tri zvjezdice *** (bodovi: 85 – 89,9)

Memoria brut nature Enosophia; Antique Rosé Extra Brut, Kraljevski vinogradi; Kraljevina Puhelek-Purek 2023; Pušipel Hažić 2022; Chardonnay Ferné Selekcija 2022 Degrassi​;  Dragonada 2021 Klet Romić​; Malvazija Sv.Barbara barrique 2019 Juričić​;  Škrlet 2022 Seletković, La Famille cuvée 2022, Vin de Garage Karleuša

 

Foto: Julio Frangen

Vodič kroz vinoteke: „Vinske zvijezde“ preporučuju najbolje blagdansko vino

Bliže se blagdani, dani kada se peku kolači, a jelovnik se pomno sastavlja da bi se zadivilo ukućane i goste. Pa, uz planirana jela treba poslužiti i dobro vino, stoga donosimo rezultate ocjenjivanja komisije Vinskih zvijezda. Jer, kada stručnjaci neko nekom vinu dodijele visoke bodove, dobar je to vodič za kupnju bez propitkivanja.

Najbolje ocijenjeno blagdansko vino 6. ovogodišnjeg ocjenjivanja Vinskih zvijezda jest vrhunsko desertno vino Šibenski Jakov 2019. Vinoplod-vinarija Šibenik. Tako su odlučili ocjenjivači „naslijepo“ na nedavnom ocjenjivanju u zagrebačkom Michelin restoranu Noel, između 23 pristigla uzorka – 19 pjenušavih i 4 mirna vina.

Komisija je brojila 5 članova:  Zvjezdana Marković, certificirana kušačica i profesorica na Agronomskom fakultetu u Zagrebu (Zavod za vinarstvo i  vinogradarstvo),  dipl.ing agr. Saša Zec, enolog, Toni Arbunić, glavni sommelier Noela, Matea Vojinović,  studentica diplomskog studija Vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta, te profesorica Marija Vukelić, voditeljica projekta i predsjednica komisije. Vina je točio mladi sommelier Noela Vito Crnković.

Pobjedničko vino dobilo je čak 95 boda, proglašeno je šampionom ocjenjivanja te je time osvojilo zlatno priznanje s „pet zvjezdica“. Opisano je  kao mirisno, fino, slasno i sočno s aromama suhih  smokava, marelica i meda. Na okusu je puno, kompleksno i trajno. Uz njega se preporučuju sitni blagdanski kolači, kuglofi, medenjaci, torte s bijelom čokoladom ali i – gusja jetra!

Drugo mjesto dijele pjenušavi moslavački Glamour Rosé Extra brut 2017. vinarije  Miklaužić (94,8 boda) i Korlatov Merlot Boutique 2019. (94,8).

Na trećem je mjestu iločki Traminac IBPB vinarije Papak, 2017. (94,4).

U nastavku su ukupni rezultati prema broju zvjezdica i pravilima projekta Vinske zvijezde

Pet zvjezdica – veliko zlato  (95-98,5):

Šibenski Jakov, desertno, 2019., Vinoplod-vinarija Šibenik (95); Merlot Boutique 2019. Korlat  (94,8) Glamour Rosé Extra brut 2017. Miklaužić (94,8)

Najbolja desertna vina

Četiri zvjezdice – zlato (90-94,5 bodova):   

Desertna: Traminac IBPB 2017. Vina Papak-Ilok; Traminac Primus 2018. Bolfan;

Najbolja ružičasta pjenušava vina

Ružičasta pjenušava: Bregh Rosé Brut Petrač, Ružica Vinodola Brut Pavlomir, Viška bonda brut Vislander; La Pien brut Gregorić, Lilith extra brut Degrassi, La vie en Rosé brut Degrassi, Radosh Rosé Vina Papak Ilok

Najbolja bijela pjenušava vina

Bijela pjenušava: Baronial brut vina Vuglec; Meandar brut Erdutski vinogradi, Komiška bonda brut Vislander; Trdenić Brut; Organic Muscat demi sec Kopjar, Jasminka demi sec, Vuglec&Bodren, By the Way doux, Bodren.

Tri zvjezdice – srebro (85 – 89,5 bodova):

Klassik Brut Kašner; Memoria Brut Nature, Enosophia

 

Foto: Julio Frangen i Sunčana Barušić

Plavac Reserva 2013. vinarije Svirče, šampion 5. ocjenjivanja vina otoka Hvara

Plavac Reserva 2013 Svirče ukupni je pobjednik velikoga ocjenjivanja hvarskih vina, 5. Jelsa Summer Wine Tasting, objavljeno je u subotu, 26.8. 2023, na proglašenju najboljih vina ovogodišnjeg ocjenjivanja.

Zgrada Vinogradarske zbirke Pitve, Muzeja općine Jelsa,

Ocjenjivanje se održalo u nedavno otvorenoj Vinogradarskoj zbirci Pitve Muzeja općine Jelsa, a  bilo je podijeljeno na pet kategorija: 1) bogdanuše, 2) ostala bijela vina otoka i 3) ružičasta vina 4) ostala crna vina otoka i  5) plavac mali.

Nedavno otvorena Vinogradarska zbirka Pitve, Muzeja općine Jelsa

U komisiji su bili renomirani vinski stručnjaci iz cijele Hrvatske: enolozi i vinari Nikola Colnago, Davor Šestanović, Vedran Plichta, Ivan Prša, Leo Gracin, Ivana Nemet te sommelieri Nikša Ćurin, Nina Levičnik i Janica Tomić (DipWset). Predsjednik komisije bio je enolog, Saša Zec, dipl. ing. agr. Vina je posluživao Dejan Bojanić, voditelj recepcije i kušaonice vina Vinogradarske zbirke Pitve.

Ovo se ocjenjivanje održava u suradnji s udrugom Hvarski vinari,  pod pokroviteljstvom  TZ općine Jelsa i udrugom „Hvarski vinari“ od 2019., u sklopu tradicionalne jelšanske Fešte vina.  Na „5. Jelsa Summer Wine Tastingu“ sudjelovali su članovi udruge „Hvarski vinari“, s vinima lokalnih sorti hvarskoga vinogorja: bogdanušom i ostalim bijelim sortama otoka, ružičastim vinima, plavcem malim i  ostalim crnim vinima otoka”, kazala je voditeljica projekta Vinske zvijezde i nastavila:

Plavac mali

“Ocjenjivanje je pokrenuto prije svega da se vinare potakne na očuvanje i sadnju bogdanuša, u čemu smo i uspjeli, jer je svake godine u kategoriji bogdanuša sve više uzoraka – ove godine čak 10.  Time naglašavamo  važnost izvornih sorti i potičemo vinare da ih očuvaju kao nasljeđe i tradiciju otoka Hvara. Sva vina bila su pomno posložena za ocjenjivanje prema ostatku šećera, alkoholu i godini berbe. Budući da je ocjenjivanje bilo „naslijepo“, sve boce bile su zamotane.“

Bogdanuša

Pri ocjenjivanju koristi se metoda 100 bodova, prema ocjenjivačkom listiću svjetske organizacije OIV (Organisation internationale de la Vigne et du Vin).  Vinske zvijezde vrednuju vina ocijenjena s 90 i više bodova kao zlatnu medalju, od 95-98,9  je veliko zlato, a 99-100 velika zvijezda. Bilo je prijavljeno 45 uzorka, 10 bogdanuša, 11 ostalih bijelih vina otoka, 6 ružičastih vina, 5 ostalih crnih vina otoka i  13 u kategoriji plavac mali. Ukupno 16 vina ocijenjeno je ocjenama preko 90 bodova! Predsjednik komisije Saša Zec uručio je priznanja najboljim vinima prema kategorijama (prvim mjestima) na Fešti vina.

Rezultati po kategorijama:

Bogdanuše

1. Bogdanuša Tomić 2022., Tomić vina (90,29)

2. Bogdanjuša Carić 2022., Carić vina (89,29)

3. Bogdanuša Zlatan Otok 2022., Zlatan Otok  (88,43)

Ostala bijela vina otoka

1. Pošip Selekcija 2022., Pavičić vina (93,29)

2. Pošip Luviji 2022., Luviji Hvar (92,29)

3. Longo cuvée bijeli 2022., Luviji Hvar (92,00)

 

Ružičasta vina

1.Rosé Marino 2022., Vina Carić ( 86,97)

2. Rosetta Luviji 2022., Luviji Hvar (84,71)

3. Rosé Pavičić 2022., Vina Pavičić (84,29)

 

Ostala crna vina otoka

1. Caplar Tomić 2018., Vina Tomić (94,42)

2. Boanerges 2021., Vina Bell’Iakov (90,43)

3. Dobričić 2021., Vina Bell’Iakov (90,43)

Plavac mali

1. Plavac Reserva 2013., vinarija Svirče (97,14)

2. Plavac mali Grand Select 2018., Zlatan Otok (95,14)

3. Pharos maximus 2016., Hvar Hills Winery (95,00)

 

Najbolje ocijenjeno vino –  ukupni pobjednik ocjenjivanja:  Plavac Reserva 2013., vinarija Svirče  (97,14) 

 

Dodjela priznanja najboljim vinarima održala se na jelšanskoj 71. Fešti vina, koju je, s tri dana vrhunskog programa, organizirala TZ Općine Jelsa na čelu s direktoricom Marijom Marjan. Na Fešti su Jelšani, posjetitelji, turisti i vinari mogli kušati sva vina s  ocjenjivanja uz raznolik  glazbeni program.

I ove godine su hvarska vina pokazala vrhunsku kvalitetu koju treba javno pohvaliti i promicati što je cilj i Udruge Hvarski vinari koja, pod vodstvom Ivane Krstulović Carić, dipl.ing.agr, cjelogodišnjim događanjima i ciljanim promocijama, već više od 10 godina radi na vidljivosti i prepoznatljivosti brenda Hvar – Otok vina, te time potiče svijest o važnosti kvalitete vina na cijelom otoku.

 

Foto: Julio Frangen, arhiva Vinogradarske zbirke Pitve i TZ-a općina Jelsa i Hvar

 

 

Odabrane Ljetne vinske zvijezde dobar su vodič za kupnju – vina

Svako od nas ima svog vinskog favorita za ljetne dane, međutim, dobro je ponekad i promijeniti rutinu te probati nešto novo. Prepune police vinoteka ponekad mogu dovesti u nedoumicu, pa su vinoznalci koj sudjeluju u projektu Vinske zvijezde i ovog ljeta odlučili ocijeniti vina i tako preporučiti dobru kapljicu za ljetne dane.

Ocjenjivanje pod nazivom Lito ide mala, na koje je pristiglo 23 uzorka, većina bijelih vina, nekoliko ružičastih i dva crna,  održalo se u zagrebačkom restoranu Tajer, a pobijedio je Sauvignon Vuglec 2022. Ocjenjivači su ga opisali kao sortne, vrlo herbalno, slasno i sočno vino. Na drugom mjestu je zablistala Vivoda istarska malvazija 2022, a na trećem Rosé Vicinim 2022, također iz Istre.

U komisiji su bili ljubitelji vina i stručnjaci: Marija Vukelić, voditeljica projekta i predsjednica ljetne komisije, Andrea Pančur, vinska blogerica sa sommelierskim certifikatom HSK1, Ivan Timko i Antonio Ivčević, studenti završne godine Vinarstva i vinogradarstva Agronomskog fakulteta u Zagrebu i dipl.ing.agr. Jasminka Šaško, enologinja.

Andrea Pančur, Ivan Timko, Marija.Vukelić, Jasminka Šaško, Antonio Ivčević i Dora Jagodić

Navodimo sve rezultate ocjenjivanja, a to može biti i dobar vodič za kupnju vina kojeg, ako je bijelo ili rose dobro ohladite, a ako je je crno, poslužite ga temperirano prema uputi na stražnjoj etiketi.

Četiri zvjezdice **** (90-94,9):  Sauvignon 2022 Vuglec vina; Vivoda malvazija 2022; Rosé Vicinim 2022;  Graševina Galić 2022; Graševina vrhunska Iločki podrumi 2022;  Dišpet 2022 Govorko; Martin Albus Sauvignon 2022; Rosé Cabernet Sauvignon Siljan 2022; Trnak 2021 Govorko vina

Tri zvjezdice *** (bodovi: 85 – 89,9):  Silvanac zeleni 2022 Cmrečnjak; Blanc de noirs 2022 Royal Hill Estate; Graševina Zdjelarević 2022; Graševina Grozdanović 2022; Bertoša malvazija 2022; Bora Maraština 2022; Maraština Điko 2022; Chardonnay sur lie Zdjelarević 2022; Graševina Kolar polusuho; Rosé Martin Albus 2022; Rose Điko 2022; Rosé Kolar 2022; Pinot noir 2020 Cmrečnjak

 

Više informacija možete na društvenim mrežama projekta vinskezvijezde

Foto: Julio Frangen