Arhiva oznaka za: TZG Novi Vinodolski

Još zanimljivija i zabavnija manifestacija FIT4NOVI

Turistička zajednica Grada Novi Vinodolski i ove će godine organizirati već tradicionalnu sportsku manifestaciju FIT4NOVI. Manifestacija koja je s početka organizirana od strane Grada Novog Vinodolskog i koja je bila orijentirana prema prezentaciji sportova i turnirima u organizaciji lokalnih klubova i udruga, prerasla je u sportski turistički proizvod koji će ove godine biti proširen dodatnim outdoor aktivnostima čime će se produžiti i period trajanja iste.

Nordijsko hodanje

Manifestacija će tako već ove subote, 20. travnja započeti uz nordijsko hodanje jednom od novih staza i šetnica na području grada pod nazivom Dolinom vina. Kako samo ime kaže, staza je to koja će krenuti iz novljanske luke u 10:00 sati te će ići sve do vinograda vinarije Pavlomir, vratiti se u Stari grad i centar Novog te se spustiti natrag do novljanske luke. Staza je lagana i predviđeno je otprilike dva i pol sata hoda, a za sve polaznike osigurani su i štapovi za nordijsko hodanje. Još tri takva hodanja bit će organizirana kroz travanj i svibanj i to 27. travnja Stazom ribara (start Klenovica centar), 18. svibnja Nebeskim labirintima (start Krmpote, Omar) te 25. svibnja Od izvora do Frankopana (start Povile – Dugno). Sve staze startaju u 10:00 sati i nije potrebna prethodna prijava, a hodanje se organizira u suradnji s Nordic walking teamom Opatija.

Vožnja biciklom

Dvije zanimljive aktivnosti očekuju i sve ljubitelje vožnje biciklima. U suradnji s obrtom za kulinarsku i sportsku edukacija Magic Sole organizirane su dvije storytelling biciklističke ture. Prva, 5. svibnja Od ribara do vinara, kreće u Klenovici, a završava ručkom u Mitan Marini, dok druga Od labirinata do Winetoua 12. svibnja počinje kod Bistroa Forestia te završava na istom mjestu uz ručak. Ideja je da se na dva kotača upoznaju biciklističke staze i prekrasni krajolik uz kušanje lokalnih proizvoda i upoznavanje gastronomije. Svi detalji o kotizaciji i obaveznim prijavama dostupne su putem QR koda i linkova: https://bitly.ws/3heqG za prvu turu te https://bitly.ws/3hepW za drugu turu.

Edukacija o ljekovitom bilju

Prošlogodišnja edukacija o ljekovitom bilju pokazala se veoma zanimljivom te će i ove godine biti organizirana edukacija i branje bilja pod vodstvom velike zaljubljenice i stručnjakinje u ovom području gđe. Vasiljevke Kovač. Gđa. Kovač prošle je godine zainteresirala mnoge sa raznim savjetima, receptima izrade tinktura, raznih pića, krema i melema koji pomažu u mnogim tegobama te je odaziv bio jako dobar, što se nadamo da će biti i ove godine. Branje bilja će se održati u zaleđu Novoga, a start odnosno okupljanje će biti na velikom parkingu u novljanskoj luci.

Zabava za najmlađe

Manifestacija FIT4NOVI će ove godine donijeti i poslasticu za one najmlađe, jer će 30. svibnja biti organiziran prvi Dječji dan. Veliki broj zabavnih, sportskih, kulturnih i drugih aktivnosti održavat će se od 10:00 – 19:00 sati na dvije lokacije –  igralištu malih sportova i Frankopanskom trgu, a sve u suradnji s Avanturama malih okica. Detalji Dječjeg dana će biti objavljeni uskoro, a sve aktivnosti će za djecu biti besplatne.

Turniri i natjecanja

Velika završnica manifestacije će biti u terminu 30. svibnja do 2. lipnja uz veliki broj turnira i prezentacija sportova pa će tako biti organizirani šahovski, teniski, stolnoteniski, nogometni i rukometni turniri, prezentirano jahanje i jedrenje, biciklijada, fitness, razne vježbe i igre za najmlađe, ali i za treću životnu dob te plesna radionica pod vodstvom poznatog TV lica Elija Bašana i plesače njegove plesne škole Dansel. Sve sportske aktivnosti bit će začinjene i odličnom glazbom u subotu, 1. lipnja kada u Novi Vinodolski dolaze Eni i Vjeko Ključarić uz pratnju benda, a atmosferu će dodatno zagrijati DJ Matko.

U organizaciji ove sportske manifestacije sudjeluje veliki broj udruga, klubova, pojedinaca, tvrtki i ustanova, a veseli da se u priču uključio i Aminess Hotel Lišanj koji uz kod FIT4NOVI daje popust prilikom rezervacije Hotela i Case na službenoj Aminess stranici i to u periodu 23.05.-2.06.

Gastronomski užici

S obzirom da je za fizičku aktivnost potrebna energija koju dobivamo kroz hranu, ove će godine FIT4NOVI biti popraćen i gastro segmentom. Ugostiteljski objekti koji su se odlučili uključiti, nudit će posebne promotivne medije za vrijeme trajanja manifestacije, a sukladno terminu otvaranja svojih objekata. U manifestaciju su se uključili: restorani Antika, Admiral, Adria i Mirakul;  pizzerije Nava i Novi Val, bistro pizzeria Đir, konobe Mate, Navigare i Studec, bistro konoba Lucija, buffet Forestia (otvara krajem ravnja) i gostiona Danica (otvara sredinom svibnja).

Vjerujemo da će svatko pronaći ponešto za sebe, i od aktivnosti i od gastro ponude te da će travanj i svibanj privući veliki broj ljubitelja boravka na otvorenom, dobre zabave, gastronomskih užitaka i glazbe u Novi Vinodolski.

Svi detalji i sve informacije vezane uz manifestaciju bit će objavljivanje na službenoj web stranici i društvenim mrežama Turističke zajednice Grada Novi Vinodolski, a u slučaju lošeg vremena organizator zadržava pravo promjene termina i održavanja pojedinih programa.

 

Foto: arhiva TZG Novi Vinodolski, Martina Rubičić

Prvo izdanje Altroke Food Festivala stiže u srce Novog Vinodolskog

Topli proljetni dani pokucali su na vrata, a bliži se i praznik rada, što znači da je pravo vrijeme za uživanje na otvorenom! Novi Vinodolski će od 1. do 5. svibnja postati središte gastronomske street food ponude i dobre zabave, jer će se na Frankopanskom trgu smjestiti prvo izdanje Altroke food festivala. Riječ je o festivalu koji stavlja naglasak na bogatu gastro ponudu te atraktivni glazbeni i zabavni program.

 

Ime festivala prilagođeno je lokaciji na kojoj će se isti i održati. Kao i što sama riječ altroke znači, možete očekivati itekako dobar food festival. Riječ je o urbanom gastro konceptu s petodnevnim glazbenim programom koji je prilagođen svim uzrastima. Posjetitelji street food festivala moći će uživati u raznovrsnim delicijama.

Ljubitelji meksičkih specijaliteta imat će priliku kušati tacose, quesadille i burritose koje će vrijedno pripremati tim iz Marmota Taquerie, dok će ekipa s Meat&Eat food trucka nuditi mnogo zanimljivih, a istovremeno ukusnih kombinacija prezentiranih u street food formi. Nakon slanih specijaliteta, posjetitelji će se moći zasladiti delicijama koje potpisuje dobro poznata Di Mare ekipa. Cijelu priču će zaokružiti ponuda s Thomas Henry trucka koja će posjetitelje oduševiti bogatom ponudom koktela i spritzeva.

“Gastronomija je jedan od glavnih razloga za dolazak u destinaciju pa smo na tragu toga posjetiteljima odlučili pružiti gastro doživljaj koji će pamtiti. Osim gastro delicija posjetitelji će moći uživati i u zabavnom programu za sve uzraste. Odabrali smo upravo ovaj termin u kojem slavimo zaštitnike naše župe sv. Filipa i Jakova i u kojem želimo privući posjetitelje i produžiti sezonu zanimljivim sadržajem. Osim food festivala, po prvi puta će se održati i Novi trail utrke čije su prijave u tijeku i gdje očekujemo veliki broj sudionika te smo za njih pripremili bogate nagrade, odličnu zabavu u sklopu food festivala te popratne programe. Najava sezone je jako dobra te se nadamo da ćemo događanjima na početku svibnja sadržajem zainteresirati posjetitelje i ujedno otvoriti  sezonu događanja u Novom Vinodolskom!”, ističe Tena Peričić, direktorica TZ Grada NoviVinodolski.

Tijekom trajanja festivala neće nedostajati gastronomskog, zabavnog, ali ni sportskog programa. Za odlične glazbene ritmove pobrinut će se Gearbox i L’amour band, dok će za obilje smijeha biti zaduženi stand up komičari – Aleks Curać Šarić i Saša Turković. Festival će sadržavati i brojne aktivnosti za mališane, ugostit će mađioničare, kreativnu radionicu za modeliranje balona i bojanje lica, kao i gumeni grad u kojem najmlađi posebno uživaju.

Altroke food festival neće biti jedini motiv za dolazak u Novi Vinodolski, jer će se 4. svibnja od 9 do 15 sati održati i Novi trail utrka na 6 i 10,5 km i dječja utrka, koja će okupiti sve ljubitelje sportskih aktivnosti i za koju su prijave u tijeku.

S nestrpljenjem se očekuje prvo izdanje Altroke food festivala. Sudeći prema bogatom programu i brojnim sadržajima zabava je početkom svibnja zagarantirana.

 

Foto: TZ Grada Novi Vinodolski, Ivor Mažar

Dođite u Novi Vinodolski i krenite na šetnju od izvora do Frankopana

Turistička zajednica Grada Novi Vinodolski u suradnji s Planinarskim društvom Strilež nedavno je održala šetnju Stazom ribara, jednom od 20 planinarskih staza i šetnica koje će biti ucrtane u novu zajedničku kartu planinarskih staza i šetnica Crikveničko – vinodolske rivijere koje TZG Novi Vinodolski uređuje zajedno s TZG Crikvenice i TZO Vinodolske općine.

Staza ribara

Ova staza zainteresirala je domaće, ali i stanovnike susjednih gradova i turiste pa su tako osim stanovnika Novoga, šetači došli iz Crikvenice, Rijeke, Opatije, Koprivnice i Zagreba.

Staza ribara kružna je šetnica u dužini od 5 kilometara koja vodi od Klenovice do Smokvice, a duž koje se mogu vidjeti brojne znamenitosti koje posjećaju na težak život ribara.

Od izvora do Frankopana, nova šetnja krajem listopada

Budući da je ova šetnja pobudila veliki interes, oržati će se i druga, točnije u subotu 28. listopada. U vođenooj šetnji Od izvora do Frankopana, koju TZG Novi Vinodolski organizira u suradnji s Planinarskim društvom Strilež, sudionci će upoznati dio staze koja spaja morsku obali i izvor pitke vode Žrnovnica s junačkom poviješću Frankopana. Staza inače kreće iz Povila, a ključne točke koje se mogu vidjeti tijekom pohoda su vidikovac Gradina, Stari grad Ledenice i Žrnovnica. Budući da je zahtjevnost cijele staze umjereno teška, u želji da šetnja bude dostupna što većem broju ljudi ovaj put proći će se jedan dio staze, točnije dio koji se pruža duž morske obale.

8 kilometara uz prekrasnu obalu

Kružna šetnja u dužini od otprilike 8 kilometara započet će u Povilama, malom turističkom mjestu koje će vas osvojiti prekrasnom obalom, čistom šljunčanom plažom te šetnicom uz more. Nošeni mirisom kristalno čistog mora uz opojne mirise borove šume put će vas odvesti do Male Drage, plaže koja je poznata po tome šta tijekom toplih mjeseci pruža gostoprimstvo i dobrodošlicu našim najvjernijim prijateljima, psima. Nakon kratkog odmora bijelom cestom nastaviti ćemo put do zaljeva Žrnovnica, zaljeva u kojem je izgrađen javni vodoopskrbni sustav iz kojeg se dobiva visokokvalitetna pitka voda, blage tvrdoće i konstantne temperature od 8°C. Danas se iz tog izvorišta vodom snabdijeva područje Grada Novog Vinodolskog, Crikvenice i Općine Vinodolske, a to područje je pod visokom zaštitom te je pristup izvorištu ograničen.

Prije šetnje – obavezna je prijava

S obzirom na navedeno, za ovu će šetnju biti potrebno prijaviti svoje sudjelovanje putem e-mail adrese: info@tz-novi-vinodolski.hr najkasnije do četvrtka, 26. listopada. Šetnja će, ukoliko vremenski uvjeti dopuste, započeti u subotu u 10:00 sati, a okupljanje je u Povilama kod restorana „Garfild“ u Dugnu. Iako je zahtjevnost staze lagana potrebno je uzeti čvrstu obuću i tekućinu.

Šetnja će krenuti iz Dugna preko Male drage do vodozaštitnog područja – izvorišta Žrnovnice. Ovo je također dio jedne od staza koje će biti ucrtane u kartu i novu brošuru za područje Rivijere. Staza je ukupno duga otprilike 8 kilometara i malo je zahtjevnija od Staze ribara.

Interesa za ovakve sadržaje ima, i zasigurno će Turistička zajednica i dalje ići u tom smjeru što se tiče pred i posezone. Na vama je, dragi posjetitelji, samo da se uputite na to putovanje i aktivno provedete dan na zraku.

Ovogodišnja manifestacija Ružica Vinodola biti će za pamćenje

Vinograd Vinske kuće Pavlomir bio je savršena kulisa za predstavljanje ovogodišnjeg izdanja jedne od najpoznatijih manifestacija u Hrvatskoj – Ružice Vinodola, koja će se ove godine održati 11. te 17,18. i 19. kolovoza te tako obilježiti 19 godina manifestacije s koncepcijom kakvu danas poznajemo. Ružica Vinodola je natjecanje za izbor najspretnije i najvještije djevojke uz poslove vezane uz vinogradarstvo, vinarstvo i domaćinske poslove spajajući prošlost i sadašnjost Vinodolskog kraja.

Vinska kuća Pavlomir

 Ove se godine na izbor prijavilo 12 kandidatkinja koje je direktorica TZ Grada Novog Vinodolskog Tena Peričić, i sama jednom pobjednica izbora Ružice Vinodola, srdačno pozdravila najavivši im dane za pamćenje te im je zaželjela puno uspjeha u svladavanju devet disciplina koje ih očekuju tijekom manifestacije.

Kako je najavila, sve započinje 11. kolovoza predstavljanjem kandidatkinja u Bribiru, a nastavlja se prvom večeri 17. kolovoza u vinogradu Pavlomir, kada će se djevojke natjecati u tri discipline vezane za berbu grožđa. Program će voditi Mario Lipovšek Battifiaca i Irena Grdinić, a u glazbenom dijelu nastupit će grupa Prava stvar.

Bribir

Drugog dana, na Frankopanskom trgu u Novom Vinodolskom, djevojke će se natjecati u igrama vezanim za domaćinstvo, program će voditi Irena Grdinić, a publiku će zabaviti grupa Point.

Frankopanski trg, Kaštel s kulom Kvadrac, Novi Vinodolski

Veliko finale održat će se u subotu 19. kolovoza u Starom gradu Novog Vinodolskog, kada će se djevojke natjecati u tri završne discipline vezane za točenje i prezentaciju vina, program će voditi Mario Lipovšek Battifiaca, a publiku će zabavljati Giuliano i Diktatori. Negdje oko 23 sata proglasit će se ovogodišnja Ružica Vinodola, prema ocjenama ocjenjivačkog suda, kao i najsimaptičnija djevojka koju će odabrati same kandidatkinje te ocjenjivački sud. Tena Peričić je pozvala sve na nezaboravne dane kakve samo Ružica Vinodola zna prirediti, uz napomenu da će se posljednja dva dana u Novome održati i sajam starih zanata i festival vina Kvarner Wines.

Uz TZG Novog Vinodolskog, organizator je i TZ Općine Vinodolske, u ime koje je sve pozdravila direktorica Alenka Spoja, koja ne samo da je suorganizatorica već i “Mama Ružica”, a ova će joj godina biti šesnaesta zaredom da ima ovu posebnu ulogu osobe koja brine o kandidatkinjama i koja im je sve u danima priprema i sudjelovanja na izboru: potpora, informator, vodič…“Djevojke su odjevene u bijelu nošnju, naime, to je radna nošnja koja se sastoji od košulje, haljine i „podgaća“ te ukupno teži otrpilike 10 kilograma što ukazuje kako nije nimalo jednostavno biti Ružica Vinodola već da taj status nosi sa sobom, osim epiteta spretnosti, brzine i okretnosti i epitet izdržljivosti”, kazala je Spoja te dodala:

 

“Djevojke se natječu u ukupno 9 igara vezanih uz vinarstvo, vinogradarstvo kao i običaje iz nekadašnjeg života u Vinodolu. Natjecanje prati nekoliko sudaca koji mjere vrijeme odnosno količinu, a žiri odlučuje koja je od kandidatkinja bila najbolja i najvještija“, kazala je Spoja te pozvala goste u Bribir, 11. kolovoza na jedinstveno predstavljanje kandidatkinja uz zabavnu gastro igru za kandidatkinje – izradu tradicionalne bribirske tjestenine “makaruna”, a sve uz nastup Đanija Stipaničeva i feštu uz band Insula.

Kandidatkinje dolaze iz raznih dijelova Hrvatske, a posebitost je da se natječu i dvije blizanke. Kroz posebnu igru odabran je i redoslijed kojim će se djevojke natjecati u svim disciplinama, te će se tako za prestižnu titulu Ružice Vinodola natjecati: Roza Piškulić i Nina Piškulić (Opatija), Ana Kalanj (Zagreb/Klenovica), Karla Vešović (Zagreb), Ana Kovačević (Križevci), Nensi Preden (Novi Vinodloski), Lucija Biondić (Senj), Lucija Krpan (Novi Vinodolski), Daria Lencović (Rijeka), Ružica Orešković (Novi Vinodolski), Valentina Imširović (Drivenik) i Antonia Grbčić (Jadranovo).

Organizatori Ružice Vinodola su TZG Novi Vinodolski i TZ Općine Vinodolske uz suorganizaciju Grada Novog Vinodolskog, Općine Vinodolske, Centra za kulturu Novog Vinodolskog, Vinske kuće Pavlomir, Udruge Ružica Vinodola i agencije Omnes. Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo poljoprivrede RH te sponzori Hrvatska turistička zajednica, TZ Kvarnera, agencije Katarina Line, Adria Mare i Arriva, galerija Drveni val, Primus Physio i Studio Nijansi.

 

Foto: Omnes, TZG Novi Vinodolski, TZ Vinodolske općine, Julio Frangen i Sunčana Barušić