Arhiva oznaka za: Svjetlana Celija

Dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu od 24. do 26. studenog

ISTRAVIRGIN predstavlja vrhunske chefove i istarske maslinare. Vodnjan će po 17. put biti domaćin Dana mladog maslinovog ulja, prestižnog regionalnog maslinarskog festivala koji i ove godine otkriva svijet jedne od najnagrađivanijih maslinarskih regija. Uz nezaobilazne susrete maslinara, uljara, gastronomskih stručnjaka i zaljubljenika u tekuće “zeleno zlato” – jedan od najsnažnijih simbola Istre, ISTRAVIRGIN će od 24. do 26. studenoga biti mjesto na kojemu će maslinari premijerno predstaviti mlada ulja te prikazati njihovu primjenu na masterclassovima u prostoru nekadašnje gradske škole, odnosno bivše tvornice Astra u Vodnjanu.

Posjetitelje očekuje bogat program, od prezentacije i kušanja ulja nakon netom završene berbe te mogućnosti kupnje, do predavanja stručnjaka o procesu proizvodnje ulja i vrhunske gastronomske ponude. Tako će prvoga dana festivala poznata talijanska stručnjakinja za maslinovo ulje Maria Paola Gabusi, koja organizira i vodi brojne panele i natjecanja poput Leone d’Oro, održati vođenu degustaciju zajedno s Karolinom Brkić Bubola, znanstvenicom s Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča.

Maria Paola Gabusi

Uz njih će u Vodnjanu biti i Matia Barculli, chef i predsjednik organizacije Il Magnifico, te direktor EQOO Club-a Emiliano Biagi koji će novinarima, blogerima, uljarima i svim posjetiteljima otkrivati kako vrhunsko maslinovo ulje uzdiže gastronomiju na višu razinu.

Deni Srdoč

Posjetitelje očekuje i Masterclass chefa Denija Srdoča, vrhunskog chefa restorana Nebo s Michelinovom zvjezdicom, i kreativnog chefa konobe Zijavica Stivena Vunića te Gastro Show sa chef-patronicom popularnog restorana Vodnjanka Svjetlanom Celijom, poznatom promotoricom istarske kuhinje.

Hrvoje Kroflin

Drugi dan Istravirgina donosi Gastro Show s meštrom Gracijanom Jurmanom iz konobe Bukaleta u Betigi popraćen Masterclassom Hrvoja Kroflina, chefa restorana ManO2 koji je ove godine proglašen najboljim restoranom godine, čarobnice po pitanju slastica Tee Mamut te vrhunske chefice Svjetlane Celije.

Tea Mamut

Na festivalu će gostovati i jedan od najboljih hrvatskih kuhara te promotor odlične gastronomije Mate Janković, koji će održati Masterclass i posjetitelje uvesti u čaroliju svojih kulinarskih trikova. Posjetitelji će imati priliku sudjelovati na degustaciji vrhunskog maslinovog ulja te prisustvovati nizu edukativnih predavanja i prezentacija kod znanstvenika i zaljubljenika u masline Srećka Grossa i voditeljice legendarnog restorana Plavi podrum, sommelierke Daniele Kramarić, koja će predavati na temu Kako pravilno prezentirati i prodavati ulja u restoranu.

Stiv Kahlina

Trećega dana festivala posjetitelje očekuje još jedan Gastro Show nakon kojeg slijedi Masterclass najprepoznatljivijeg barmena iz Hrvatske i regije Filipa Pleteša, kao i Masterclass by TAMAN čokolade koji će omogućiti uživanje u autentičnim i jedinstvenim okusima čokolade uz osnivače Stiva Kahlinu i Sanju Vladović, kao i degustaciju raznih vrsta maslinovog ulja.

Filip Pleteš

“Izvrsnost istarskih ekstra djevičanskih maslinovih ulja je neupitna što svake godine samo potvrđuju najviše nagrade i priznanja koja dolaze s prestižnih natjecanja i ocjenjivanja širom svijeta. Uz prisustvo stranih i domaćih eminentnih stručnjaka, brojnih kuhara, slastičara, čokolatijera, barmena i ostalih aktera gastro scene, želja nam je promovirati ali i razgovarati o istarskom maslinovom ulju, pokazati sva lica njegove primjene a ujedno i kušati sjajna mlada ulja iz netom završene berbe. Istra je relativno mala maslinarska regija koja obiluje ulja najviše kvalitete, i tu kvalitetu trebamo i dalje podizati i kao takav premium proizvod i promovirati”, istaknuo je direktor programa Hrvoje Petrić.

U fokusu Dana mladog maslinovog ulja tako će se ponovno naći istarski maslinari i uljari, koji već dugo potvrđuju svoj zlatni status ekstra djevičanskog maslinovog ulja na svjetskoj razini. Za njih su organizatori manifestacije osigurali ambijent za poslovne susrete, što ISTRAVIRGIN čini odličnom prilikom za nova poslovna partnerstva i promociju proizvoda istarskih maslinara. Stoga, bilo da ste maslinar, stručnjak za maslinova ulja, gurman ili zaljubljenik u vrhunska maslinova ulja, planirajte zadnji vikend u studenom za dolazak u Vodnjan, budite dio ovog jedinstvenog događanja te istražite svijet maslinarstva i maslinovog ulja.

 

Sve informacije dostupne su i na web stranici manifestacije www.dmmu.info.

Vodnjanska špaleta u zagrebačkoj Vodnjanki

„U restoranu i jelima koja pripremam Zagrepčanima i turistima želim predstaviti Istru, istarske specijalitete koje domaćice na našem najvećem poluotoku pripremaju odavna. Znam da ne mogu ispričati cijelu priču o gastronomiji Istre, jer svaka nona u svojoj  kuhinji, na sreću danas i s mlađim naraštajem, njeguje i čuva svoje recepte, ali se trudim u pripremljenim jelima prenijeti one svoje, domaće, koje sam naučila od majke i none“ kazala je Svjetlana Celija, vlasnica dvaju restorana Vodnjanka, na početku eno-gastronomskog druženja u svom zagrebačkom restoranu u Gundulićevoj ulici 16.

Svjetlana Celija

Nije to bilo uobičajeno druženje – Svjetlana je s kćerkom Ivanom koja vodi zagrebački restoran, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Vodnjana, Pršutanom i stancijom Buršić i vinarijom Poletti odlučila zagrebačkoj publici ispričati priču o špaleti i pružiti im u pripravljenim jelima doživljaj što se sve u Istri blagovalo na Uskrsni ponedjeljak.

„Špaleta giravolta, odnosno na brzinu s obje strane prepržena na maslinovom ulju, jaja, i fritaja sa šparogama, pinca i jajarice (peciva nalik na pletenice s udubljenjem za pisanice), to su simboli uskrsnog stola. A, špaleta se mora termički obraditi, jer to je polusušena svinjska prednja plećka ili šunka koja se suši kao i pršut, ali puno kraće – od prosinca do ožujka, odnosno travnja, ovisno o tome kojeg je datuma Uskrs. I na Uskrsni se ponedjeljak reže prvi puta i prži na maslinovom ulju. Neki je i kuhaju, ali meni je bolja pržena“ pozdravivši goste objasnila je Mikela Buršić Lisjak iz obiteljske Pršutane Buršić u Vodnjanu, koja je sa suprugom Robertom Lisjakom, bivšim nogometašem, preuzela obiteljski biznis od oca Milana i majke Darinke. Danas proizvode špaletu, pršut, ombolo, istarske kobasice, pancete i od njih čips, prvi hrvatski suhomesnati proizvod koji se služi kao grickalica.

Mikela Buršić Lisjak

I dok su na sredine stolova stizali tanjuri s primamljivim kriškama slanog kolača, svakom je gostu, na tanjurima bila poslužena giravolta špaleta, koja je skrivala i komadić kuhane. Uz špaletu se naknadno posluživala i fritaja. „Ovim jelima želimo pokazati samo jedan dio od mnoštva načina kako se sve može pripremiti špaletom na koju smo izuzetno ponosni u Vodnjanu, a koja je zahvaljujući obitelji Buršić gotovo spašena iz zaborava. Obitelj je ne samo potaknula istarska gospodarstva i pršutane da ponovno počnu proizvoditi špaletu, nego im je svojim primjerom dala odličnu ideju kako tradiciju, običaj za Uskrsne blagdane promovirati i tako privući turiste koji su željni upoznati naše običaje i naša autohtona jela te vina naših vinara“ kazala je Morena Smoljan Makragić, direktorica Turističke zajednice grada Vodnjana koja je iz tog živopisnog istarskog grada, bogatog i povijesnom baštinom stigla u zagrebačku Vodnjanku sa zamjenicom gradonačelnika Vodnjana, Dirianom Delcaro Hrelja.

Slani kolač

„ Pršut se čuvao za doktora i za „ne daj Bože“ situacije, a špaleta se jela kod kuće“ dodao je na temu špalete, Peter Poletti, vlasnik vinarije Poletti i počeo predstavljati svoju vinariju čije se vino točilo uz prvi slijed – keep it simple slani kolač/špaleta/fritaja, kako ga je nazvala Svjetlana Celija.

Giravolta špaleta i…

… fritaja

„Mi smo iz Višnjana, ali on nije daleko od Vodnjana, a naša obiteljska vinarija ima tradiciju proizvodnje vina staru preko 180 godina. Ne rekla-kazala tradiciju, već dokumentiranu papirima koje čuvamo. Ja vina proizvodim od 1993. godine, nakon smrti svog oca i s 12 istarskih vinara sam počeo dokazivati da malvazija i ostale sorte koje njegujemo u vinogradima mogu, zahvaljujući modernim pristupima, davati odlična vina“ kazao je Peter Poletti, prepuštajući svom sinu, Matteu koji je osma generacija vinara vinarije Poletti, da predstavi prvo vino.

Morena Smoljan Makragić, Mikela Buršić Lisjak, Robert Lisjak, Svjetlana Celija i Peter Poletti

„Svi ste sigurno očekivali da će se točiti mlada malvazija, a mi smo odabrali Poletti Chardonnay iz dva razloga. Prvi je jer je malvazija još premlada da bi je pustili iz našeg podruma u prodaju, a drugi jer smatramo da je chardonnay kompleksnije i aromatičnije vino, te da će bolje pratiti špaletu“, kazao je Matteo, a gosti su zavrtjeli čašu, kušali vino, posluženu hranu i uvjerili se u istinitost njegovih riječi.

Traditional pasta

Drugi slijed: traditional pasta – pljukanci/špaleta/kobasice/šparuge dokazao je da je restoran Vodnjanka najbolje mjesto u Zagrebu za pojesti vrhunsku domaću istarsku paštu. Uz ovo jelo točila se odlična Poletti Malvazija Classica, vino odležano godinu dana u drvenim bačvama gdje je i fermentirano, a nakon toga punjeno u boce. Puno, kompleksnije vino od mlade malvazije odlično se uparilo sa špaletom, kobasicama i gorkastim svježim istarskim šparogama.

meat the Špaleta

„Za mene je pršut kralj, istarska pašta kraljica, a špaleta onaj mali od pršuta – dovoljno jak i važan da se od njega mogu pripremati itekako dobra jela“ kazala je Svjetlana Celija prije trećeg slijeda kojeg je nazvala meat the Špaleta – fagotin/špaleta/krema od mišance uz koje se točio mekan i pitak Poletti Cabernet Sauvignon.

Vodnjan ima bogatu tradiciju, veliku baštinu, poznat je po suhozidima i maslinovim uljima, po jelima i dobrim vinima, ali i po bumbarima i bumbarskoj torti. Priča o bumbarima tema je za sebe, a bumbarska torta uskoro će dobiti certifikat izvornosti. Jedna od najboljih jela se toga dana u zagrebačkoj Vodnjanki, uz toplu pincu i pjenastu kremu od jaja s dodatkom Rosselle.

Vodnjansko, a slatko

Poletti Rosella, rosé, napravljeno je od autohtone sorte muškat ruža porečka. To je varljivo vino s većim postotkom alkohola, jer varljivo je i grožđe. Naime, ova sorta, kad cvate, nema prašnike, pa se u vinograd sade druge sorte koje će je oprašivati. Ali, kako se ne može strogo odrediti kada će biti oprašivanje, tako je i vrlo teško odrediti vrijeme berbe jer na grozdu se nalaze bobice koje pucaju od zrelosti i gotovo zelene. Ove koje su prezrele, gotovo uzavrele daju vinu aromatiku po crvenoj ruži, jagodama i šumskom voću, a zelene bobice su zadužene za svježinu, pa sve zajedno daje visok postotak alkohola“ objasnio je Peter Poletti rosé vino koje se točilo uz desert: Vodnjansko, a slatko.

Ako su vam krenule zazubice za špaletu i tradicionalna istarska jela, te specijalitete koji se pripremaju u za Uskrs, svakako 10. travnja krenite za Vodnjan, do Pršutane i stancije Buršić, gdje će se od podneva pa do 20 sati održati manifestacija Vodnjanska špaleta – Spalete dignanese 2023. Manifestacija se održava već 12 godina i njome je ova velika obitelj uspjela popularizirati špaletu i spasiti je od zaborava.