Arhiva oznaka za: Sveti Ivan Zelina

Promotivni film „Wine Road“ o vinskim cestama Svetog Ivana Zeline, Jastrebarskog i Samobora osvojio prestižnu nagradu

U velikoj konkurenciji kandidiranih filmova iz cijelog svijeta na 24. međunarodnom natjecanju turističkog filma i multimedije „The Golden Citygate“ koji se odvija tijekom jednog od najvećih turističkih sajmova – ITB Berlin, film „Wine Road“ projekta „Go Wine“, koji objedinjuje tri vinske ceste, Sveti Ivan Zelina, Samobor i Jastrebarsko, osvojio je zlato u kategoriji „Art & Culture International“. Filmove u 18 kategorija ocjenjuje međunarodni žiri od 45 članova.

U 3 minute i 21 sekundi, koliko traje film, ispričan dinamičnošću dviju putnica, prikazane su prirodne ljepote terasastih brežuljaka koje s jedne strane svojom mirnoćom odmaraju dušu, ali s druge strane pobuđuju nove doživljaje vrhunskim gastronomskim okusima i živopisnosti vina u čašama, koja su brižno pohranjena u vinskim podrumima ovih triju vinskih cesta.

Da vinske ceste zrače posebnom atmosferom te da se turisti mogu uputiti automobilom na ove destinacije, proći kroz kušaonice vina – vinske ceste, jahati konje, voziti bicikl, ali i prenoćiti u jedinstvenim objektima privatnog smještaja (uživajte u svojim vinskim avanturama – nemojte piti i voziti), prikazale su kazališne glumice Vanda Winter i Natalija Đorđević, koje su na vrlo uvjerljiv i originalan način prikazale što gosti mogu vidjeti, okusiti i doživjeti. Radnja filma koju potpisuje produkcijska kuća Balduči film i nagrađivana producentica Spomenka Saraga, uz redatelja Hervea Tirmarchea (Francuska) i snimatelja-montažera Jalil Armija (Meksiko) daju odgovor upravo na to pitanje – više od očekivanog, ove vinske destinacije evociraju emocije i razbuđuju sva vaša čula!

„Ovim smo promotivnim turističkim filmom željeli kreirati pozivnicu ljubiteljima hrane i vina i istaknuti da u našoj zelenoj županiji ne nedostaju dodane vrijednosti i visokokvalitetni sadržaji. U filmu smo zaokružili turističku valorizaciju resursa koji su atraktivni turistima i kroz koje mogu zadovoljiti svoju turističku (kulturnu ili rekreativnu) potrebu konzumacije gastronomske i vinske ponude, slikovitom prezentacijom te baštine. Ovo nije prva nagrada a nadamo se da će ih biti još. Do sada smo još osvojili nagrade na festivalima: Swedish Academy of Motion Picture Awards (SAMPA), Box Office Cine Award (Indija) i Best International Film Festival (Rumunjska). Hvala Hrvatskoj turističkoj zajednici koja je sufinancirala film iz Fonda za udružene turističke zajednice.“, istaknula je koordinatorica projekta Marinka Zubčić Mubrin, direktorica Turističke zajednice Grada Svetog Ivana Zeline.

Film možete pogledati/preuzeti ovdje: https://visitzelina.hr/video/item/681-go-wine-wine-road-sv-ivan-zelina-jastrebarsko-samobor

U Svetom Ivanu Zelini, Martinje je pred vratima!

Tradicionalna proslava Sv. Martina, odnosno Martinje, ove godine kreće još ranije nego inače, barem u Sv. Ivanu Zelini! Već 3. studenog na Trgu Ante Starčevića u 17 sati započinje mnogima najljepši dio godine. Martinje dođe kao svojevrsni uvod u božićno vrijeme. Mirisi vina i hrane, dobra glazba i zagrijavanje za dan sv. Martina. Grad Sv. Ivan Zelina za svoje je posjetitelje pripremio puno dobre glazbe, tradicionalno krštenje mošta uz preštimanog i veleučenog martinjskog biškupa Borka Sameca, te zelinske vinare i Udrugu vinara i vinogradara “Brina”. Što se glazbe tiče, očekuje vas poznati tamburaški Miki tribute bend.

Kao jedan od partnera u projektu In cultura veritas, Muzej Sveti Ivan Zelina postavlja izložbu „Martinje i martinjski običaji“ kroz koju ćemo saznati više o samom Martinju.

Uz Sv. Ivan Zelinu, u organizaciji Zagrebačke županije i TZ svojih gradova, tu su još i Jastrebarsko i Samobor koji su pripremili i ove godine, u sklopu projekta In cultura veritas, izuzetno bogat program.

Marinka Zubčić Mubrin, direktorica TZG Sveti Ivan Zelina – “Ne propustite priliku za dobru zabavu, druženje i uživanje u dobroj kapljici po staroj navadi. Došel bu sveti Martin! On ga bu krstil, ti ga buš pil!”, poručuje Marinka Zubčić Mubrin, direktorica TZG Sveti Ivan Zelina.

Na kraju napominjemo, nemojte piti dok vozite ili – nemojte voziti dok pijete.

Dodatne informacije na 01 2061 808 ili tzg@zelina.hr

Restoran Taverna 1860 iz Zeline, među 100 najboljih u Hrvatskoj

U 28. izdanju knjige „!00 vodećih hrvatskih restorana i njihovi specijaliteti 2023/24, proglašeni su najboji restorani u Hrvatskoj. U konkurenciji od 2.400 restorana, za koje je glasalo je više od 20.000 gostiju, ugostitelji i Časni odbor projekta, među laureatima našao se i restoran Taverna 1860 iz Zeline.

„Svi znamo da se gosti u destinaciji žele osjećati posebno, a posebno će se osjećati kada probaju nešto što nisu vjerojatno nigdje drugdje. Stoga čuvajte i nudite svaku svoju posebnost, makar to bio i samo začin iz vašeg vrta, ili namirnica od susjednog dobavljača. To je ono što čini razliku“, istaknula je voditeljica projekta Restaurant Croatica 2022., Karin Mimica.

Ugodan ambijent restorana Taverna 1860

Lijepo uređen podrumski prostor restorana Taverna 1860 odiše toplinom, u njemu se ističu zidovi od stare cigle, namještaj od drva i kovanog željeza. Niše su ispunjene vinskim bocama a pogled privlači i stari radio na polici. Kao da ste u velikom ladanjskom dnevnom boravku.

Odlični gableci

U ovom restoranu Taverna 1860 koji je izgrađen te godine i smješten uz glavnu cestu u centru Donje Zeline, svakodnevno se od 10 do 14 sati mogu pojesti odlični gableci. Ponuda mesa s roštilja uvijek je dobar izbor jer ga nabavljaju s domaćih farmi, a kotleti, lungići i pljeskavice su sočni, fino pečeni, posluženi uz domaće namaze.

Mesna i riblja jela te ponuda za vegane

Osim jela s mesom, u restoranu Taverna 1860 pripremaju i jela od ribe, a imaju i ponudu za vegane. Slasna jela koja oduševljavaju goste priprema chef kuhinje Goran Lemić, kuhar s  internacionalnim iskustvom koji je radio u eminentnim domaćim restoranima (Interkontinental, Okrugljak). Majstor je meksičke i španjolske kuhinje, a svoje iskustvo i znanje spaja s domaćom kuhinjom, te svojim gostima sprema nezaboravne gastro doživljaje.

Uparivanje vina i jela

Tomo Kotarski je somelier, barista i vinski pjesnik s dugogodišnjim iskustvom u restoranskom poslu koji će vam odlično sljubiti vina s mesnim specijalitetima. „Želimo biti drukčiji“,  kažu Goran Lemić i Tomo Kotarski, vlasnici Taverne 1860,  a slogan i moto samo to potvrđuje: „Život je kratak-okus traje!“

Prostor nudi i mogućnost organiziranja manjih svečanosti do 65 osoba, a prekrasna vrtna terasa i dječje igralište samo upotpunjuju kompletnu ponudu za cijele obitelji i društva.

 

Foto: TZ Sveti Ivan Zelina, Facebook restorana Taverna 1860