Arhiva oznaka za: Rene Bakalović

10 godina Cheese bara – sretan rođendan

U posljednje vrijeme wine barovi u Zagrebu niču doslovce kao gljive poslije kiše, a vlasnici se trude privući goste – čašom vina ali i nekom radionicom, dobro osmišljenim sadržajem ili sitnim zalogajima koji će ih nagovoriti da kušaju čašu vina više. Jedan od prvih bio je i ostao Cheese bar u ulici Augusta Cesarca 2, ulici koja spaja glavni trg s Europskim i upravo je proslavio 10 godina od početka rada.

Dado Tašner

Prema potpuno popunjenim mjestima na vanjskoj terasi s koje se širio miris kuhanog jela, nije se moglo naslutiti da se zbiva nešto posebno,  jer tako je gotovo svaki dan u Cheese Baru koji svoju slavu može zahvaliti suvlasniku Dadi Tašneru.„Nema tu nikakve tajne. Svaki dan moraš gostima pružiti nešto više od čaše vina“ ispričao je Tašner toga dana režući na ulazu u bar pečeni pršut i slažući ga na tanjure uz, u listu radiča sir i vrhnje posipano s bučinim golicama te pokapano s malo domaćeg bućinog ulja. Još malo hrena po pršutu i gablec za poželjeti je gotov.

„Kad sam prije deset godina, točnije 1. veljače 2013. godine odlučio otvoriti Cheese bar većina me zabrinuto gledala i pokušavala me uvjeriti da sam lud. Vino na čaše… pa tko će ti kupovati vino na čaše i to isključivo hrvatskih etiketa – govorili su mi, a ja sam bio uporan. Da, upravo to želim, imati veliku vinsku listu i sva vina nuditi na čaše, da gosti mogu probati kakva domaća vina imamo, razmišljao sam i očito sam bio u pravu“ kazao je Tašner spretno raspoređujući komade pečenog pršuta kojeg je specijalno za ovu priliku naručio od istarskog proizvođača.

Dado Tašner i Rene Bakalović

„Htjeli smo obilježiti deseti rođendan i ovim pršutom te žgvacetom od boškarina s domaćim pljukancima počastiti naše vjerne goste i partnere koji su nam vjerovali. Jer, bez vjerne publike i dobre suradnje sigurno ne bismo opstali“  kazao je Dado Tašner točeći nam Krauthakerov Merlot iz berbe 2013. „Danas, na rođendan, točimo samo vina stara deset godina. Naši dugogodišnji dobavljači donijeli su vina iz berbe kada je u „Cheesu“ otvorena prva boca i popijena prva čaša, pa da vidimo koliko toga se promijenilo. Do kraja dana otvoriti ćemo i kušati čak 17 etiketa iz berbe 2013.“ dodao je Dado Tašner, a konobar je ubrzano nosio porcije žgvaceta kojeg je skuhao njihov stalni kuhar Oliver Parcela. Terasa je bila puna, a došli su čestitati i oni koji su je pomogli graditi. Naime, zgrada Europe na istoimenom trgu je bila pod skelama kad se dovršavao „Cheese“ pa su mnogi građevinari pomogli i od tog vremena postali stalni, uvijek dobrodošli gosti.

U Cheese baru ne toče sa samo vina. Goste će uvijek iznenaditi platom domaćih sireva i suhomesnatih proizvoda, maštovitim mini-sendvičima, a zbog njihovih se gableca dolazi i iz drugih dijelova grada. Utorkom se u velikoj tavi kuhanju gulaši, petkom gostima nude ribu, a subotom se, sve do svibnja, tradicionalno nude stonske kamenice. Dakako, uz čašu, dvije vina domaćih vinara – neke se etikete mogu kušati samo kod Dade Tašnera.

Foto: Sunčana Barušić i privatna arhiva

Održano prvo izdanje manifestacije Gala Pušipel

Na svečanoj večeri održanoj u restoranu Oxbo zagrebačkog Hiltona, pod nazivom Gala Pušipel, jedanaest je međimurskih vinarija predstavilo trgovcima i predstavnicima medija svoja nova vina od sorte pušipel, zatim pjenušce od iste sorte, te na kraju i odležana, to jest više godina dozrijevana vina, te vina kasnih berbi. Goste su dočekali i pozdravili predsjednik udruge Hortus Croatiae David Štampar i poznati novinar i gastronomad Rene Bakalović.

Projekt pušipela u Međimurju je započeo prije dosta godina, kada su vinari udruge Hortus Croatiae, odlučili vina koja su do tada nosila neki od brojnih sinonima za sortu kao što su moslavac ili šipon, a koja su se pritom iz mase izdvajala kvalitetom, nazvati starim i tradicionalnim međimurskim nazivom, pušipel. Uz pomoć nadležnih lokalnih institucija, stari je naziv zaštićen kao županijska robna marka, kako ga u budućnosti ne bi mogli koristiti proizvođači izvan udruge i Međimurja. Zatim je osmišljen dizajn nove boce koja se i danas koristi samo za tu sortu, i to tek kada zadovoljava zadani standard kvalitete i stila. Vina od te sorte koja se ne uklapaju u zadani standard, ili dolaze izvan udruge ili Međimurja i dalje najčešće nose naziv moslavac ili šipon.

Od začetka projekta do danas potražnja za pušipelom neprekidno raste, a posljednjih nekoliko godina čak i dvocifrenim stopama, što je nedvojbeni pokazatelj da je projekt pušipel na jako dobrom putu. Pa, evo nekih od svojstava koja tu sortu čine toliko privlačnom i potencijalnim vinom budućnosti za Međimurje i Hrvatsku

– jedna od vrlo rijetkih sorti koja prosperira u evidentnim klimatskim promjenama. Prirodna sklonost višim kiselinama i kasnija priroda sorte omogućavaju da grožđe zrelost dočeka u idealno doba godine, ranu jesen, a ne da ga se bere već u kolovozu kao što je sve češće slučaj s drugim bijelim sortama.

– jer i kod potpune zrelosti grožđa očuva elegantni karakter vina. Nikad nije teško ili zasitno, uvijek posjeduje atraktivnu dozu svježine, alkohol se nikad ne penje visoko.

– jer nije napadno aromatična sorta, zbog čega je široko upotrebljiv i dodatno ističe terroir, a ima specifičnu citrusnu slast na finišu koja zaziva novi gutljaj i čini ga izvanrednim food vinom.

– jer je izvrsna baza za klasične pjenušce. Brzo poprima tercijarne note i čini pjenušce elegantnima i osvježavajućima, a istodobno omogućava slojevitost i finesu.

– jer je nešto najbliže što Hrvatska može ponuditi obožavateljima rieslinga (rajnskog rizlinga), a da je autentično, srednjeeuropsko. Nalazi se u istoj stilskoj zoni gdje je i riesling, nudi istu klasu kvalitete, a nije kopija, nego je originalna i lokalna stvar.

– jer omogućava restoranima koji vode brigu o održivosti i pojmu jedi i pij lokalno, misli globalno, da obogate svoju ponudu sa specifičnim vinom visoke klase, osvježavajućeg karaktera i potencijala za dugogodišnje čuvanje.

Riedel čaše za pušipel

 

Tijekom večeri predstavljena je i najnovija faza projekta pušipel – čaše dizajnirane samo za tu sortu, razvijene u suradnji sa slavnim proizvođačem čaša Riedel i njihovim predstavnikom za Hrvatsku, zagrebačkom tvrtkom Miva, gdje se prezentirana čaša može kupiti.