Arhiva oznaka za: Hvar

U kušaonici Eva Marija Seca u Gdinju na otoku Hvaru, predstavit će se mlada maslinova ulja

U subotu, 14. listopada 2023. od 15-20 sati u kušaonici Seca Eva Marija u Gdinju, održat će se posebna svečanost zatvaranja ljetne sezone područja općine Jelsa, na otoku Hvaru, uz predstavljanje mladih maslinovih ulja.

Nakon vrlo uspješne ljetne turističke sezone i berbe grožđa, na otoku Hvaru sredinom listopada počinje berba i prerada maslina te proizvodnja maslinova ulja. Turistička zajednica općine Jelsa i kušaonica Eva Marija Seca tom su prigodom odlučile predstaviti najbolje maslinare općine s mladim maslinovim uljima prema ideji Marije Vukelić.

Svečanost dolaska mladog maslinovog ulja počet će kušanjem tek prešanih ulja maslinara Božić, Radojković i Seca Eva Marija, u pitoresknom i autentičnom dijelu otoka Hvara, mjestu Gdinj koji još uvijek živi “Dalmacija kakva je nekad bila”.

Mlado maslinovo ulje će se usporediti s prošlogodišnjim što će posjetiteljima dati mogućnost raspoznavanja aromatike različitih godišta, uz stručno vođenje maslinara. Kako bi svečanost doista bila posebno iskustvo svih čula, mediteranske zalogaje pripremit će poznate food blogerice Sandra Rončević (O slanom i slatkom) i Tanja Pastuović Klaić (Cookam i guštam) uz “domaćeg” chefa Krstu Barbića, jednog od najboljih hvarskih kuhara iz obiteljskog restorana Davor iz Zavale.

Pripremljena jela pokazat će raskoš mediteranske kuhinje uz obilje začinskoga bilja obližnjega mirisnoga vrta Fjori Fora, a kapljice božanskog nektara izvornih dalmatinskih sorti (bogdanuša, prč, pošip, plavac mali) ponajboljih hvarskih vinara s ocjenjivanja 5. Jelsa Summer Wine tasting udruge Hvarski vinari sljubit će se uz hranu, ulja i taktove dua “Flora & Piano” – s pogledom na polje maslina.

Na ovaj će način posjetitelji upoznati skrivene dijelova otoka Hvara koji nude autentične doživljaje kroz domaće proizvode lokalnih OPG-ova, maslinara i vinara na idealnom mjestu – u masliniku.

Događaj je otvoren za javnost, ali je broj mjesta ograničen. U slučaju kiše, događaj se ne odgađa, nego seli s terase u kušaonicu. Rezervacije su obavezne na mail: evamcurin@gmail.com

 

Foto: Nikola Radovani, Julio Frangen

Prva vegeterijanska kuharica otoka Hvara

Turistička zajednica Općine Jelsa predstavila je svoju prvu Vegeterijansku kuharicu otoka Hvara, autorice Dominku Juzbašić. Ova kuharica je rezultat mnogih godina istraživanja, strasti prema hrani i otoku Hvaru, te će zasigurno oduševiti ljubitelje bogatih okusa ove prekrasne destinacije.

U Vegeterijanskoj kuharici otoka Hvara vas očekuje mnoštvo recepata, uključujući jela pripremljena s hvarskim samoniklim biljkama i začinima, raznovrsne juhe, osvježavajuće salate, ukusna glavna jela i primamljivi deserti. Ovo je istinsko gastronomsko putovanje koje će vas odvesti na okusnu avanturu otoka Hvara.

 

Važno je napomenuti da je kuharica prevedena i na engleski jezik, što omogućava turistima da ponesu dio otoka sa sobom i da nastave kuhati hvarske vegetarijanske recepte i kad dođu kući.

Autorica ove kuharice, Dominka Juzbašić, u ovoj kuharici prenosi svoju ljubav prema hrani i otoku Hvaru. Kuharica je pravo blago za sve koji žele istražiti bogatstvo okusa otoka Hvara i uživati u vegetarijanskim jelima koja odišu mediteranskim šarmom. Ovo je izdanje koje će vam pomoći da stvorite autentično iskustvo otoka Hvara u vlastitoj kuhinji.

 

Želite li u svojoj kolekciji imati ovu kuharicu i potom isprobati i uživati u odličnim jelima, obratite se u ured Turističke zajednice Općine Jelsa ili na https://visitjelsa.hr

U hvarskom vrtu Fjori Fôra sljubit će se mediteransko bilje i vina

U subotu 15.srpnja u 19h u selu Gdinj na otoku Hvaru održat će se prva hrvatska radionica sljubljivanja autohtonog bilja i vina u vrtu Fjori Fôra. Domaćin događaja je obitelj Ćurin koja je svoj mirisni i životopisni vrt otvorila posjetiteljima prošloga ljeta. Posebni gost je hvarski vinar Ivo Duboković čija će se vina uparivati s jestivim biljkama i domaćim zalogajima. Autorica radionice i voditeljica događanja je Marija Vukelić, vinska stručnjakinja, organizatorica vinskih događanja.

Organizatori najavljuju doživljaj Hvara na još neviđen način – mirisima, prije svega, ali s dodatnim proučavanjem aroma vina u kombinaciji s mirisima bilja. Pomiriši, doživi, kušaj! slogan je ove radionice. Gosti će se na samom početku događaja, u 19h, povesti u šetnju vrtom mediteranskog bilja, pred zalazak sunca.

Upoznat će bilje i trave koje su oduvijek rasle na otoku Hvaru i prepoznatljiv su identitet Mediterana, a njihove arome katkada nalazimo i u vinu. Korak po korak, uz stručno vodstvo, gosti će stići do loze. I loza je tradicija Mediterana. Uz čašu ružičaste drnekuše, vinar Ivo Duboković započet će priču o sortama i vinima Hvara …

Ivo Duboković u svom vinogradu

Aurtorica radionice Marija Vukelić objasnit će koncept uobičajenog sljubljivanja hrane i vina prema sommelierskim učenjima, ali i uparivanje ovog osebujnog hvarskog trenutka gdje će mirisati i bilje, i vina i hrana  – i ozračje! Uz zalogaje obgrljene ružmarinom, bosiljkom, komoračem, origanom, spojit će se nadaleko poznata vina Duboković  – Moja M, Laganini, Medvjedica …  Gosti će u svakom trenutku biti u dodiru s Mediteranom na više razina, u mnogim doživljajnim „nijansama“.

Želite li biti dijelom ove prve hvarske mirisne radionice s autentičnim biljem i vinima u neponovljivom doživljaju – pročitajte više informacija na linku, rezervirajte mjesto na vrijeme: fjorifora.com/dogadanja/#herbswines .

Događaj se odvija pod pokroviteljstvom FACM Hrvatske – Društva građanki i građana Mediterana, Hrvatska –  koje promovira mediteranske vrijednosti kroz aktivnosti građana: fundacionacm.org/en/citizens-circles.

 

Foto: Fjori Fôra by Aleksandar Gospić, arhiva i facebook Duboković vina