Evo u čemu još, osim u 35 vrsta gurmanskih pizza, možete uživati na Pizza Festivalu

Zadnji tjedan svibnja na zagrebačkom Trgu Josipa Jurja Strossmayera u sklopu 3. Pizza Festivala Zagreb, osim raskošne ponude na 11 kućica s više od 35 vrsta gurmanskih pizza, paste i talijanskih slastica poput tipičnih sicilijanskih cannola, ali i probranih pića, osvježenja, te autorskih koktela, donosi i uistinu bogat popratni program.

Marin Nekić održat će degustaciju pizza s čuvenim umacima

Već prvoga dana, u ponedjeljak 27. svibnja od 14:00 sati na rasporedu je jedinstvena degustacija pizza i TABASCO® umaka koju će voditi poznati hrvatski miksolog Marin Nekić. On će kroz degustaciju ljudima približiti korištenje TABASCO ® umaka na pizzi jer ovi čuveni umaci obitelji McIlhenny s Avery Islanda koja već više od 150 godina čuva tajne njihove izrade, pojačavaju okuse pizza. Usto, tijekom cijelog trajanja Pizza Festivala posjetitelji će moći zavrtjeti kolo sreće i tako osvojiti razne TABASCO ® umake.

Ljubitelji sedme umjetnosti već će drugog dana Festivala, u utorak 28. svibnja od 21:00 sat, moći pod zvijezdama uživati u Staropramen Silent Movie Nightu. Očekuje ih istinska poslastica, film La Dolce Vita, jedan od nezaboravnih klasika legendarnog talijanskog redatelja Federica Fellinija iz 1960. godine u kojem su glavne uloge ostvarili Marcello Mastroianni, Anita Ekberg i Anouk Aimee. Svi koji žele iz udobnih ležaljki na travi, uz omiljene zalogaje vrhunskih pizza i savršeno ohlađenog piva uživati u ovom filmskom remek djelu, neka dođu pola sata ranije kako bi na vrijeme preuzeli svoje slušalice.

Ako biste pak radije istražili vlastitu kreativnu stranu nikako ne propustite zabavne slikarske radionice Pinelli & Vino Art Bottege koje su na rasporedu u utorak i četvrtak, 28. i 29. svibnja od 18,30 sati. Za sudjelovanje vam ne treba prethodno znanje niti pribor, sve vas čeka na lokaciji. Valja se samo prepustiti stručno vođenoj radionici po promotivnoj cijeni od 24 eura. Uz odličnu atmosferu i probrana vina, provest ćete nezaboravnu večer, a kući ponijeti svoje umjetničko djelo. “Zgrabite svoje prijatelje i slikajte svoj put kroz prizore nadahnute talijanskim jezikom, uparene s izvrsnim vinima vinarije Šoškić i gurmanskim pizzama”, poručuju iz Art Bottege, a  prijaviti se možete ovdje.

U četvrtak 29. svibnja od 17:00 sati na rasporedu je i tematski Food Kviz by Metro. Domagoj Jakopović Ribafish očekuje sve kvizoljupce s novim rundama pitanja. Osvježite svoja znanja o Italiji, talijanskoj hrani a posebice pizzi i prijavite se. Detalje o prijavama potražite na društvenim mrežama Pizza Festivala. Osim jedinstvenog okruženja, neodoljivih  pizza i genijalne atmosfere, očekuju vas i odlične nagrade: prva tri mjesta osvojit će redom 200, 100 i 50 eura na Metro potrošačkoj kartici, četvrto mjesto gratis konzumaciju hrane i pića na Pizza Festivalu, a ekipu koja zauzme predzadnje mjesto, kako je tradicija u pub kvizovima, organizatori časte rundom pića. Ako ste pritom ljubitelj vrhunskih koktela kakve spravlja Ginglebells, moći ćete birati između koktela koje su kreirali specijalno za Pizza Festival kao što su Basil smash gin ili Basil spritz-pjenušac u kombinaciji s bosiljkom, klasični Bellini, Pornstar martini-pjenušac u kombinaciji s votkom i limunom ili pak kušati ljeto u čaši koje donosi njihov Passion Fruit Mojito.

Osim za vrhunskom pizzom, glad za umjetnošću moći ćete utažiti i tijekom vikenda kada sve ljubitelje ulične umjetnosti očekuje posebna poslastica. U subotu i nedjelju, 1. i 2. lipnja od 16:00 do 21:00 sat na rasporedu su Zagreb Street Art radionice na kojima možete naučiti izrađivati svoje naljepnice s motivima omiljene pizze te osobno otisnuti svoju službenu majicu Pizza Festivala. Krešimir Golubić, svestrani umjetnik street art imena Leon GSK, ujedno član umjetničke skupine ZID, poručuje: “Našu malu Art pizzeriju pronaći ćete desno od kipa J.J.Strossmayera, pridružite se našim Art Pizza majstorima i ispecite svoje prve umjetničke radove. Računajte da će vam prvi sat radionice proletjeti dok kažeš “pizza” a onda s nama ostajete dok vas glad ne potjera na neke od kućica s pizzama.” Cijena ovog jedinstvenog gastro-umjetničkog iskustva je 20 eura, a detalje o načinu prijave pronaći ćete na društvenim mrežama Pizza Festivala.

Ozren Kanceljak

Za sjajnu atmosferu i pomno promišljenu glazbu i tijekom ovog se Pizza Festivala pobrinuo veliki gurman i vrsni poznavatelj glazbe, Ozren Kanceljak koji nam je otkrio kakve nas sve glazbene poslastice očekuju na Pizza Festivalu:

“Lucio Dalla, Adriano Celentano, Domenico Modugno, Anna Oxa, Jovanotti, Al Bano, Toto Cotugno, Paolo Conte, Laura Pausini, Eros Ramazzotti, Pino Daniele, Raffaella Carrà, Zucchero ili novije zvijezde koje su iskoristile Eurosong za postizanje međunarodne afirmacije poput grupe Måneskin ili ovogodišnje predstavnice Angeline Mango su sve planetarno poznata imena talijanske popularne glazbe čiji su hitovi duboko urezani u kolektivnu podsvijest hrvatskih ljubitelja ne samo canzone nego pop glazbe uopće.”

I doista, kako ističe Kanceljak, možemo nabrajati doslovce stotine talijanskih hitova uz koje su odrastale razne generacije i koje nam prizivaju iz sjećanja slike i doživljaje boravka na moru, vožnje magistralama, razne proslave ili nedjeljne obiteljske ručkove. Volare, Insieme, Gloria, Viva la Mama, Caruso, Terra Promessa, Diavolo in me, 24 Mila Baci, L’ultima luna, Laura non c’è, Azzuro, Tanti Auguri ili nezaboravna L’Italiano su  pjesme koje „svi znaju“. Tako će i festival posvećen najpopularnijem jelu na svijetu, talijanskoj pizzi, imati zvučnu kulisu sazdanu isključivo od talijanskih evergreena.

Robert Mareković

“Svi mi svoja iskustva i sjećanja gradimo kroz kombinaciju naših osjetila. I dok pizze podražavaju okus, miris, teksturu kao i vid, zvuk talijanske canzone upotpunjuje doživljaj te ga čini zaokruženim i kompletnim. Tako i naslovi poput „Amarcord“, „Tornerò“ ili „Baila Me“ poručuju i puno više od naziva konkretnih pjesama”, zaključuje legendarni DJ Kanca koji se pobrinuo i da osim njega, svake večeri u sklopu Pizza Festivala Zagreb, gostuju ponajbolji hrvatski DJ-evi (DJ Bondža, Dj Dadoo, DJ Alvize, Robert Mareković, Marin Bukljaš) koji će unijeti kombinaciju svojih osobnosti, vještina i preferencija usmjerenu ka specifičnoj talijanskoj atmosferi.

Pizza romana – Tutto Passa

Naslovi tih večeri nisu slučajno ispisani: Buona Sera, Insieme, Baila Stross, Penso Positivo, Pizza Boogie, Felicità, Zagabria i Ragazzo Fortunato se referiraju kako na neke od najpoznatijih talijanskih uspješnica tako i atmosferu po kojoj je Pizza Festival jedan od najomiljenijih food festivala ne samo Zagreba nego i cijele Hrvatske.

Stoga, ako još niste, zapišite u kalendar: od 27. svibnja do 02. lipnja, Trg Josipa Jurja Strossmayera, Zagreb

Radno vrijeme: ponedjeljak – petak: od 12:00 do 24:00 sata, subota-nedjelja: od 11:00 do 24:00 sata

Ulaz: besplatan

 

Foto: Sandro Sklepić i PR Pizza Festival Zagreb