Evo što svakako kušajte na 3. Pizza Festivalu u Zagrebu

Konačno su se pizze vratile na Strossmayerov trg! Treći po redu Pizza Festival u Zagrebu otvoren je u ponedjeljak 27. svibnja i nudi uistinu bogat i raznolik izbor vrhunskih gurmanskih pizza. S 11 kućica ovog jedinstvenog festivala posvećenog najslavnijem jelu na svijetu sve do nedjelje u ponoć mame nas neodoljivi mirisi i okusi više od 35 vrsta pizza, paste i slastica, a nimalo ne zaostaju ni kreativni kokteli inspirirani Italijom.

Šetnja originalno uređenim trgom u srcu Zagreba pružila nam je priliku proputovati cijelom Italijom: od Rima preko Napulja, sve do Palerma, Siracuse i Messine pri čemu smo neizmjerno uživali u bogatstvu okusa, melodija i nenadmašne dolce far niente atmosfere.

Pizza Social Club, pizza Bianca

Ljubitelji modernih pizza napoletana s većom hidratacijom i dvostrukom fermentacijom tijesta, i ove će se godine oduševiti ponudom na kućici Al Dente gdje nikako ne smijete propustiti njihovu pizzu Biancu s mortadellom i pistacijom.

AlDente – Mortadela & stracciatella

Svi koji vole debelo pahuljasto tijesto pizza sicilijanskoga stila mogu do mile volje uživati na Rougemarin kućici koja nudi čak šest pizza inspiriranih samim jugom Italije, a nama se teško odlučiti je li nas više oduševila Siracusa ili Palermo.

Rougemarin, pizza Palermo

Pizzu romanu, na Bread Clubovim sourdough tijestu pronašli smo na kućici Tutto Passa i zaljubili se u njihove Primaverile i Speciale pizze uistinu kreativnih kombinacija okusa poput guancialea s kremom od bundeve, Pecorinom i ružmarinom.

Tutto Passa, pizza Primaverile

Kratku pauzu od pizza uzeli smo posjetivši kućicu Oui Chef On Wheels gdje smo s užitkom gledali kako nam spremaju tjesteninu Cacio e pepe u ogromnom kolutu Grana Padano sira, a odlučili smo se za varijantu s naribanim crnim tartufom i nismo požalili. Simpatičnom zovu Baby lazanje nismo ni pokušavali odoljeti, a zasladili smo se izvrsnim cannolima punjenim paškom skutom, ušećerenim koricama agruma i pistacijom.

Oui Chef on Wheels, tjestenina iz koluta sira Cacio e pepe s ribanim crnim tartufom

Ekipa iz Pizza Social Cluba i ove nas je godine očarala svojim savršeno hrskavim pizzama s punijim rubom, što je stilski kombinacija napoletane i romane. Kušali smo njihova dva noviteta, Parmigianu i Biancu i opet smo na mukama odlučiti koja nam je bolja, ali ako morate odabrati samo jednu, bez daha će vas ostaviti kombinacija truffle riccote, flor di latte mozzarelle, buđole, poriluka i crispy kapara na Bianca pizzi.

Pizza Social Club, pizza Bianca

Idealan predah na pola puta priuštio nam je vrsni miksolog Marin Nekić uz degustaciju pizza s TABASCO® umacima. Čak i ako smo mislili da o ljutini puno znamo, od Marina smo naučili kako sparivati TABASCO ® umake na pizzi i tako još pojačati njihove originalne okuse.

Marin Nekić – degustacija pizza s TABASCO® umacima

Još jedno iznenađenje dočekalo nas je odmah potom, jer smo iz Italije u samo par koraka skoknuli do Zagorja, točnije u Konjščinu. Kućica Zagyland naime predstavlja zagorske pizze i imaju i te kako razloga ponositi se svojim kreacijama. Ovdje je sve na zaista vrhunskoj razini, od tijesta do pečenja i nadjeva, a svakako najviše pozornosti privlači pizza Horse City s pikantnim konjskim kobasicama i ždrebećim pršutom mariniranim u Pistaciji i kaparima, a u ponudi je i pizza s tunom.

Zagyland, pizza Horse City

Na kućici Pizza Fritta utažili smo želju za ovim napuljskim specijalitetom koji među lokalnim stanovništvom uživa kultni status. Radi se tako da se nadjev stavi između dva sloja tijesta za pizzu i prži u vrućem ulju dok korica ne postane zlatna i hrskava. Ovdje smo usput i naučili kako postoji posebna tehnika za jedenje pržene pizze: prvo je potrebno otrgnuti vrh kako bi se otpustila para iz nadjeva, a zatim se pizza jede redom, čime se u svakom zalogaju dobiva savršen omjer nadjeva i tijesta.

Pizza Fritta

Bili smo i silno znatiželjni kušati Pizzu Re koju spremaju braća Hrvoje i Jurica Cvetko. Njihovo tijesto fermentira najmanje 48 sati i zaista je mekano, prozračno i lagano. I ovdje smo se uvjerili kako su u pitanju zaista vrhunski sastojci, a osvojila nas je njihova pizza kuće, odnosno pizza Re s pršutom, cherry rajčicama, rikolom, Grana Padano sirom, bosiljkom, maslinama i aceto kremom.

Hrvoje Cvetko iz Pizze Re prvi put sudjeluje na Pizza Festivalu

Za sam kraj uputili smo se do legendarne ekipe iz Zadra – Pome i Picnica koji su nas i ove godine oduševili svojim sourdough focacciama i neizmjerno kreativnim koktelima. Ne mogavši se odlučiti između roast beef i pistachio focaccie, uzeli smo obje i opet bismo učinili isto! Slična je situacija i s koktelima Ivana Karačića koji nas ne prestaje oduševljavati, ovaj put je to uspio Rozom, koktelom na bazi gina, jagoda, rose vina i octa od šipka s otoka Pašmana.

Poma focaccia Pistachio

Bilo je to i više nego dovoljno kušanja za prvi dan, no vidjeli smo još pizza koje su nas zaintrigirale, te ćemo se svakako vratiti, a jedan od ovih dana i večeri posvetit ćemo uživanju u izvrsnoj atmosferi i talijanskim canzonama te Ginglebells koktelima jer samo za Pizza Festival su pripremili Basil Smash gin, Basil spritz-pjenušac u kombinaciji s bosiljkom i klasični Bellini, a želimo i kušati ljeto u čaši koje donosi njihov Passion fruit Mojito.

Ginglebells oduševljava koktelima s bosiljkom

Valja nam samo odlučiti hoćemo li se ovim užicima prepustiti uz Staropramen Silent Movie Night koji već u utorak 28. svibnja donosi projekciju Fellinijeva klasika La Dolce Vita, ili ćemo se okušati u pouzdano zabavnom Food kvizu u četvrtak, nakon kojeg bismo mogli i na slikarsku radionicu Pinelli i Vino, a definitivno dolazimo i za vikend, jer baš želimo uz pomoć ZG Street Art kreativaca izraditi vlastitu majicu s motivom pizze kako bismo lakše dočekali idući Pizza Festival.

Dio ponude na Pizza Festivalu Zagreb

Sve novosti, termine događanja i načine prijava možete svakodnevno doznati prateći Pizza Festival Zagreb na Facebooku i Instagramu.

Mjesto: Trg Josipa Jurja Strossmayera, Zagreb

Trajanje: 27. svibnja. – 2. lipnja 2024.

Radno vrijeme: pon – pet 12:00 -24:00 / sub – ned 11:00 – 24:00 sata

Ulaz: besplatan

 

Foto: Sandro Sklepić i Sunčana Barušić