Održan prvi Domaći plac u zagrebačkom Borovju

Marmelada od ruža, domaći senf s kurkumom, prirodni sokovi, suhomesnati proizvodi, med, voće i povrće, samo su mali dio bogate ponude koja se u subotu, 20. travnja mogla pronaći na sajmu OPG-ova u zagrebačkom naselju Borovje.

Inicijativa gospođe Elizabete Kelečić za održavanjem ovog događaja pokazala se više nego odličnom idejom, a podršku  u organizaciji pružila je Gradska četvrt Peščenica -Žitnjak. Naime, u naselju je manjak trgovina, a želja za „placom“ nažalost do danas nije realizirana pa su stanovnici ovog dijela Zagreba s veseljem dočekali kvartovski plac i mogućnost kupovine domaćih proizvoda. Plac se smjestio u Ulici grada Chicaga i već od samog početka u 8:00 sati posjetitelji su bili oduševljeni ponudom.

„Zaista odlična ideja! Ovakva događanja bi se trebala i češće održavati. Skoro pa na kućnom pragu imamo domaće proizvode. Fantastično! Kad će biti iduće izdanje placa?“, komentirala nam je gospođa koja je bila oduševljena malim domaćim „placom“ u svom kvartu.

Proizvodi iz OPG-ova

U Borovju je svoje proizvode predstavilo osamnaest proizvođača od kojih su mnogi nositelji oznake Plavi ceker. Većinom su bili OPG-ovi iz Zagreba i Zagrebačke županije te iz Krapinsko -zagorske i Koprivničko – križevačke županije.

Posjetitelji su imali priliku upoznati OPG Rosa i njihove proizvode od ruža, OPG Cajzler koji nudi domaću kozmetiku, OPG Bakin recept, proizvođača domaće tjestenine, OPG Štefanec, OPG Horizont sirevi te OPG Robert Hadžić s jagodama.  Na sajmu je bio i OPG Kelečić koji je prezentirao razne džemove, sirupe i pesto od medvjeđeg luka, dok su iz Iris i Branimir delicija posjetiteljima ponudili odličan beskvasni kruh.

Tvrtka SMID prezentirala je svoje pekmeze i razne namaze, OPG Kvež iznimnu ponudu suhomesnatih proizvoda, OPG Kuzmić ponudio je domaći sir, za ponudu meda bio je zadužen OPG Mikelec, namaze od buče i druge proizvode od buče u ponudi je imao OPG Kristina Perković, bučino ulje OPG Đumlijan, a OPG Mišić je u ponudi imao gljive. Na sajmu se predstavio i obrt Light & Shine Art sa svojim unikatnim mirisnim lanternama.

Salata s božurom

Cvijeće – gastro zvijezde radionice

U organizaciji Udruge biofila Hrvatske i portala za gastronomiju Gric Gric u sklopu sajma održala se i radionica o jestivom cvijeću. Ispred Udruge govorio je prof. Albert Marinculić, dok je urednik portala Gric Gric, chef Bojan Hohnjec pripremio dvije vrste namaza: namaz od tikvica i Hot Dog, koje su posjetitelji imali priliku degustirati. OPG Etix Eko iz Velike Gorice podržao je radionicu svojim ekološkim mikrobiljem.

Albert Marinculic i Bojan Hohnjec

Na radionici se mogla kušati i salata od endivije, rikole i radiča začinjena kiselicom s dodatkom latica božura i maćuhice te salata od radiča s kiselicom sa cvjetovima zijevalice. OPG Ljubičin vrt za degustaciju je ponudio juhu od krastavaca s bosiljkom i vrhnjem te namaze u kojima je glavni dodatak bio medvjeđi luk. Mogao se kušati i cvijet boražine, cvijet kineskog kupusa i vlasca koji su se odlično sljubili s pogačicama od bučinog brašna.

Pesto od medvjeđeg luka

Proljetna delicija – medvjeđi luk

Kako je istaknuto na radionici, proljeće je stiglo, a s njim i mnogobrojne biljne gastro delicije. Jedna od njih svakako je i medvjeđi luk koji je u kuhinji pravi majstor vrhunskih delicija. Ova samonikla biljka s blagim okusom češnjaka koja ima i ljekovita svojstva u kuhinji se može primijeniti na razne načine. Jeste li znali da se od medvjeđeg luka može napraviti pesto, začinska sol, kruh i salata? Ova proljetna delicija može biti i dodatak rižotu sa šparogama, ali i njokima od slanutka.

Prvi domaći plac uspješno je realiziran. Čestitamo organizatoru uz zahvale za sudjelovanje svim izlagačima. Dakako, posebno veliko hvala i svim posjetiteljima.

I nadamo se da se uskoro opet negdje družimo!

Foto: Tonka Hohnjec