Počeo je zagrebački Burger Festival – evo što se nudi!

U prostranom i romantičnom Parku dr. Franje Tuđmana otvoren je najomiljeniji street food festival u Hrvatskoj – dugoočekivani zagrebački Burger Festival. Kako je i najavljivano, najveći je i najraskošniji u osam godina postojanja, s čak 20 šarmantno uređenih kućica, bogatim glazbenim programom, kao i sadržajem za najmlađe, kulinarskim radionicama, čak pet besplatnih live koncerata, silent kinom i po prvi put sa Zagreb Street Art Festivalom koji okuplja radove 183 umjetnika iz 36 zemalja svijeta.

Ovdje će se, do 17. rujna, u izvrsnoj atmosferi moći pojesti neki od najekstravagantnijih burgera, a nedostaje ni klasičnih ni nostalgičnih delicija. Posjetiteljima koji žele začiniti život na svakom koraku su raspolaganju vrhunski TABASCO ® umaci koje već 150 godina po tajnoj recepturi Edmunda McIlhennyja proizvodi sad već peta generacija njegove obitelji iz Louisiane, o čemu se na otvaranju više moglo doznati iz interaktivne i edukativne prezentacije Marina Nekića.

Marin Nekić

Istodobno ovdje na istom trgu svoje najnovije burgere spremaju i pritom se odlično zabavljaju naši poznati chefovi Melkior Bašić, Mate Janković, Marko Palfi, Deni Srdoč i Ivan Pažanin. I najizbirljivija nepca će u bogatoj gastronomskoj ponudi naći svoje favorite, dapače – za njih mogu glasati putem QR kodova na svakoj od kućica, a najbolje burgere po izboru publike doznat ćemo zadnjeg dana Festivala.

Ovi ljudi za vas spremaju delicije na Burger Festivalu Zagreb

No krenimo redom – ulazite li sa zapadne strane, gdje se nalazi i prostrani parking, prva slijeva bit će vam srebrna strijela zadarskih genijalaca Picnic Mingle & Fun i kod njih svakako kušajte Blackie ili Burger od kozica.

Picnic Mingle&Fun – Burger od kozica

Od ulaza desno smjestio se čudesno talentirani Deni Srdoč, jedini hrvatski chef koji ima dvije Michelinove zvjezdice za dva restorana, a proljetos je otvorio i svoj prvi osobni projekt Hidedn Wine Bistro u Rijeci s kojim nastupa na Burger Festivalu Zagreb. Denija ćete zateći kako na Tuđmancu u oblaku dima vrijedno i smireno peče meso na crvenom kamado grilu na ugljen, a vrlo će rado i popričati i objasniti vam sve što vas zanima.

Deni Srdoč – Hidden Wine Bistro

On vam to neće reći ali vjerujte, s Burger Festivala nemojte otići bez da kušate njegov Hidden burger. Radi ga s raguom od gljiva (svježi šampinjoni i portabello gljive, sušeni vrganji i crne trubače); holandaise umakom, Hidden umakom, rukolom, cheddar sirom, hrskavom heljdom, te sa140 grama junetine s 25% juneće masnoće, u brioche pecivu by Miško.

Hidden Burger by Deni Srdoč

Krenete li dalje zapadnom stranom naići ćete na Cheesy Burger čiji Juicy Lucy burger će obožavati svi ljubitelji topljenog sira, zatim 4Burgers koji oduševljavaju novim El Guaco burgerom s guacamoleom, junetinom, cheddar sirom i pico de gallo umakom.

Ivan Goreta, 4Burgers s Guaco burgerom

Slijedi zagrebački klasik s dugogodišnjom tradicijom, Burger Bar, koji je pobrao brojne pohvale već prvoga dana za svoj Signature 2.0 kojeg rade u light brioche pecivu tostiranom s maslacem, 20 dkg 100% junećeg odreska, pancetom, karameliziranim lukom, rukolom, gorgonzolom dolce i domaćom limeta – aioli majonezom.

Burger Bar – Signature 2.0

Bistro Funk iz Zrenjanina, pod simpatičnim sloganom Fat Friendly ima jedan od hitova festivala – fantastičan janjeći burger čiji okus posjetitelji ne mogu dovoljno nahvaliti.

Dušan Žarkov, Bistro Funk s Lamb burgerom

Chefs Burger by Ivan Pažanin jednoj od svojih najuspješnijih kreacija Crispy Kapuli, ove je godine dodao Creamy Pomodoro u kojem se sa stopostotnom junetinom iz lokalnog uzgoja sljubljuju rikola, rajčica, luk, svježi bosiljak, krem sir, cheddar sir i mayo od sušenih rajčica. Još kad vam ga Pažanin i posluži gušt je zagarantiran!

Ivan Pažanin, Chef´s Burger s Creamy Pomodoro burgerom

Odmah pored njega uzdahe nostalgičnog zadovoljstva i titulu naj comfort burgera ubire Melkior Bašić na Bite of Fun kućici gdje poslužuju četiri vrste Fashiranac Burgera: Mamin, Tatin, Bakin i Dedin. Svakim vas zalogajam vraća u djetinjstvo – redom komentiraju zadovoljni posjetitelji.

Bite of Fun, Melkior Bašić s Tatin Fashiranac burgerom

No tek smo na pola puta – slijedi Submarine Burger, domaći brend koji je postao sinonim za vrhunske craft burgere i koji na ovom festivalu po prvi put predstavlja okuse Mediterana u Greek burgeru koji spremaju od 100% junetine iz lokalnog uzgoja, sa svježom zelenom salatom, rajčicom i lukom, komadićima feta sira i tzatziki umakom.

Submarine Greek burger

Odmah pored njih još je jedna istinska senzacija – Boogie Lab – koji na licu mjesta mijesi i peče peciva, a u njima poslužuje dva mesna smash burgera i jedan tuna smash burger. Njihov Grandmaster Smash s cezar umakom, onion bacon jamom i sirom po mnogima već spada među top pet burgera zagrebačkog Festivala.

Karlo Vulin, Boogie Lab s Grandmaster Smash burgerom

French Fries kućica omiljena je posebice među najmlađim posjetiteljima, a odmah pored nje smjestio se Institut za burgere by Mate Janković koji ovaj put gurmane obara s nogu svojim Spicy Korean burgerom od stopostotne junetine iz hrvatskog uzgoja s azijskim kupusom, kimchijem, pečenim carskim mesom, cheddar sirom i gochujang mayom.

Mate Janković, Institut za burgere s Spicy Korean burgerom

Slijede povratnici na Burger Festival koji su 2019. s Raclette Signature burgerom s kruškom osvojili treće mjesto po glasovima publike, a ove godine se predstavljaju pod nazivom Burger Jam s još odvažnijim i bogatijim okusima. A da se njihova odvažnost isplatila, pokazalo se već prvi dan kad su se za Smokey Bluberry Jam burger tražile repete.

BurgerJam – Smokey Blueberry Jam

Odmah pored naći ćete jedinstveni Beg’s Plant Based koji ove godine wow efekt izaziva Crispy i Spicy Chicken burgerima u cijelosti spravljenima od namirnica biljnog porijekla, a uveo je i jedinstvenu brunch ponudu gdje svakoga dana samo između 12 i 16 sati možete po prvi put u Hrvatskoj, probati plant based jaja ušuškana u sočnom pecivu, zagrljena svježom paprikom, vlascem i baby špinatom. Usto posjetitelje će sigurno oduševiti i originalni koncept Bubbles & Brunch koji s kombinacijom Picnicovih koktela s pjenušcem i Begsova Brunch Burgera svakoga dana u tom terminu rade Beg’s Plant Based i Picnic Mingle & Fun u suradnji.

Eduard Beg – Begg´s brunch burger

Svim gurmanima već dobro poznato ime i novozagrebačka adresa Mrs. Fogg iduća je kućica i izdvaja se od svih nudeći Pannicarno – jedinstveni spoj burgera i sendviča s junećim mesom, čija je posebnost friško pečeno tijesto s premazom od češnjaka i parmezana koji mu daju dodatnu aromu i teksturu. U nadjevu se nalazi široka paleta okusa, a maestralna završnica prije serviranja je dvostruko pečenje tijesta koje se netom prije posluživanja još jednom zapeče i na taj način osigurava dodatnu sočnost.

Mrs. Fogg – Pannicarno

Zadnji u nizu kućica s hranom ali po mnogima jedan od top tri na cijelom Festivalu je Full Circle by Marko Palfi. Njegove Dekadent 2.0 i Cheeky Italian burgere već su na dan otvorenja znalci svrstali među favorite. U Dekadentu se krije kombinacija španjolske Txogitxu govedine prepoznatljive po dubokom i intenzivnom okusu i na svijetu najkvalitetenije Wagyu govedine poznate po mekoći i sočnosti. Specifičnu kompleksnost ovom burgeru daje kava koja ovaj burger diže na novi nivo.

Marko Palfi, Full Circle s Dekadent 2.0 burgerom

Obilazak Burger Festivala sretni i siti završit ćete na Gingle Bells kućici gdje će vas osvježiti i oduševiti TeraGino Fusionom, Terranino Spritzom ili pak svojim legendarnim Mojitom. Koji god da koktel kušate, vratit ćete se po još, jer ovi momci i te kako dobro znaju miksati.

Gingle bells – skinny beach, teranino spritz, hugo i mojito

Ako ste roditelj, dječju zonu ste otkrili već odavno i vaši se klinci do iznemoglosti zabavljaju na Zagi Kids zoni u bungee trampolinima ili u igraonici Feshta by Ziva odmah u nastavku.

Svim ljubiteljima street arta srce će poskočiti kad ugledaju djela umjetnika iz cijelog svijeta koji pritom još i uživo izvode radove na panelima na samom Festivalu. Tu je i njihova Rockmark kućica gdje je moguće kupiti radove domaćih i svjetskih street art zvijezda. Svakoga dana organiziraju i besplatne Street Art ture na koje se valja prijaviti, a možete posjetiti i panele u Francuskom Institutu na kojima sudjeluju neki od najeminantnijih street art umjetnika današnjice. Sve detalje o programu i prijavama na ture potražite na webisteu Street Art Festivala.

Street Art Festival

Kad napravite puni krug trgom doći ćete do ružičastog trucka Pri suncu i tu bi bio grijeh ne kušati jedan ili više artisanal gelata talentirane Nine Šarić. Ne jednom se na otvorenju moglo čuti – bolji sladoled u životu nismo probali!

Pri suncu – LuxuryGelato

U sredini festivalskog trga smjestio se prostrani Centralni bar na kojem vladaju savršeno ohlađeno Staropramen pivo, vrunska vina Šoškić, probrane rakije i najširi izbor ostalih pića.

Na sjevernoj strani parka nalazi se pozornica na kojoj se odvija bogat glazbeni program. Započeo je u četvrtak DJ setom Ozrena Kanceljaka, a nastavio se live koncertom Songkillersa koji su divnu i opuštenu rujansku večer učinili savršenom. U petak će na istoj pozornici nastupiti Vatra, u subotu Staropramen predstavlja koncert Kuzme & Shaka Zulu, u srijedu jedva čekamo Bolesnu braću, a Festival će zatvoriti Ida Prester i Lollobrigida u nedjelju 17. rujna. Od DJ-eva očekuju vas: 08. rujna DJ Jazzozo, 09. rujna DJ Alvize, idući petak stiže Robert Mareković, u subotu DJ Stanko Bondža i u nedjelju DJ Luka Deluxe.

Koncert Songkillersa

Idući vikend, 15. i 16. rujna od 20 sati filmoljupci će doći na svoje jer će uz vrhunske burgere moći uživati i u silent projekcijama dva velika kino hita: humorističnoj drami “Indijski začin na francuski način” i akcijskoj komediji “Operacija Fortune: Prevara stoljeća” redatelja Guya Ritchieja. Publiku će tako na Burger Festivalu zabavljati velika holivudska imena poput Helen Mirren, Hugha Granta, Jasona Stathama te Josha Hartnetta, a njihova će se lica na velikom platnu pojaviti zahvaljujući novom Hyundai IONIQ 6 modelu jer će baterija IONIQ-a 6 akumulirati energiju potrebnu za prikazivanje filmova.

Dvije besplatne Metro kulinarske radionice na temu burgera pod vodstvom Centra za kulturu prehrane na rasporedu su u ponedjeljak i utorak od 19:00 sati, mogu primiti 12 polaznika a prijave su obavezne na  Facebooku i Instagramu Burger Festivala Zagreb, gdje su također dostupne svakodnevne novosti, darivanja i brojna iznenađenja.

Ulaz na festival je besplatan, radno vrijeme: svaki dan od 12:00 do 24:00 sata,

Trajanje: 07 -17. rujna, lokacija: Trg dr. Franje Tuđmana, Zagreb

 

Foto: Sandro Sklepić