Gala večera s odličnim jelima i atmosferom ispunjenom smijehom i pozitivnom energijom

Nedavno su uspješno održani 3. Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju, koji su ovoga puta gostovali u Zagrebu, u organizaciji Regionalnog centra kompetentnosti Zabok u okviru projekta ReCeZa, a projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Tri dana trajao je vrhunski program Dana turizma s eno gastronomskim radionicama, prezentacijama, panel raspravama i završio sajmom lokalnih proizvoda sjeverozapadne Hrvatske. U ta tri dana održana je i gala večera i velika nam je čast da smo bili pozvani na nju.

Nije to bila obična večera, nije to bila razvikana celebrity gala večera u nekoj dvorani na koju pada rasvjeta iz kristalnih lustera. Bila je to večera u restoranu zagrebačkog Ugostiteljskog turističkog učilišta koji je organizatorima ustupio prostor. Nije bilo crvenog tepiha niti zvukova nekog cool benda  iz prikrajka dvorane, ali bilo je predivno, što je dokaz da ukrasi i vanjština nisu važni. Bitno je jedino veliko srce, trud i osmijeh onoga tko te ugošćuje. Restoran je bio ispunjen pozitivnom energijom, gosti ushićeni i razdragani a domaćini – ispočetka vrlo uzbuđeni a potom profesionalno skulirani.

Zašto smo bili ushićeni i iznenađeni – pa sljedovi koje su uz renomirane chefove pripremali učenici Srednje škole Zabok i koje su nam poslužili učenici iste škole, posramili bi i neke od najrazvikanijih restorana!

Cannol od tune punjen gusjom jetrom

Za dobrodošlicu koju su nam poželjeli domaćini – učenici/konobari odjeveni u dovitljive pregače, te organizatori – Draženka Jurec, ravnateljica Srednje škole Zabok i Veronika Kolman, voditeljica Regionalnog centa kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok, pijuckali smo pjenušac Žlahtina Pavlomir, San Marino (2019.), a na savršeno pristavljene stolove stigli su tanjuri s jelom Cannol od tune punjen gusjom jetrom koje potpisuje chef Hrvoje Zirojević. Ali, ovoga puta ga ne potpisuje samo on. Chef Zirojević uvijek se rado odaziva na manifestacije na kojima će svoje veliko kulinarsko znanje prenijeti mlađim generacijama. Ovoga je puta imao pomoćnika iz Srednje škole Zabok, pa su uzvanicima zajedno predstavili jelo koje se odlično slagano s pjenušcem. Nije niti čudo, jer vina je birala i predstavljala sommelierka Karmela Tancabel koja je na Danima turizma održala radionice za učenike, ali i profesore.

Hrvoje Zirojević

Dok je na tanjurima bio poslužen drugi slijed: Bijeli bakalar s fritulom od bakalara, jelo koje su nam predstavili Željko Neven Bremec sa svojim pomoćnikom, u čaše je točena Graševina Antunović, Tradition (2017.).  I… svi zajedno su dokazali da graševina odlično prija uz ribu, a bakalar… pa on se može jesti cijele godine, naglasili su domaćini, a mi smo doslovce očistili tanjure.

Bijeli bakalar s fritulom od bakalara

Na red je došlo vegetarijansko jelo. Naime, prošla su vremena kada su vegetarijance nevoljko dočekivali u restoranima, a onda im nudili pržene krumpiriće, salatu ili povrće s grila. Danas bezmesni obroci mogu stajati rame uz rame s mesnima, a kad ih pripremaju pravi znalci, osim što su odličnog okusa, izgledaju kao umjetnost na tanjuru.

Upravo je takav bio slijed Pečena mrkva s kremom od mrkve i koromačem koju potpisuje slovenska chefica , a da nije bilo pomoćnika iz Srednje škole Zabok, sigurno nam svaki zalogaj ne bi bio tako uslast. To je ujedno i dokaz kako će budući kuhari školovani u Regionalnom centru kompetentnosti CUT gostima pripremati i slična jela.  Sommelierka Karmela Tancabel uz ovo je jelo uparila vino koje dolazi iz Međimurja: Pušipel Štampar, Prestige (2022.).Alma Rekič

Pečena mrkva s kremom od mrkve i koromačem

Zašto bi glavno jelo uvijek moralo biti s mesom? Domaćini su za gala večeru u sklopu Dana turizma i ugostiteljstva u Zagrebu odabrali jelo s ribom i to rombom. Jelo Filet romba u zitronen pfeffer umaku potpisuje chef Petar Vlak, a da ne bi imao problema u kuhinji, te da jelo bude brže pripremljeno, od velike mu je pomoći bio učenik Srednje škole Zabok.

Uz neobičnu kombinaciju ribe s umakom od limuna i papra gosti su mogli birati koje će vino kušati. Žustri i ljubazni učenici drugih i četvrtih razreda Srednje škole Zabok nudili su vina: Kozlović, Malvazija Selekcija (2020.), Volarević, Pošip Syrtis (2022.) ili crno vino, Kozlović Teran Premium (2021.).

Filet romba u zitronen pfeffer umaku

Šećer na kraju, odnosno Čokoladni mousse s malinom i mangom, desert koji potpisuje chefica Alma Rekič izazvao je posebno oduševljenje. Izgledom, okusom a najviše prezentacijom njenog pomoćnika koji je osvojio goste svojim nastupom (a vjerujemo i cheficu svojim umijećem).

Čokoladni mousse s malinom i mangom

Kad se male ruke slože… na gala večeri su se složile velike, iskusne ruke i mlade ruke učenika koji su pokazali kako ima nade za mlađe naraštaje. Kako postoje mladi ljudi koji su željni znanja, koji su voljni raditi i pokazati što su naučili, koji će napredovati u svojem zvanju i ulagati u svoju budućnost. Na nama, onima koji ih uče i koji ih podržavaju, stoji odgovornost da im omogućimo obrazovanje koje žele, a to će se upravo događati u Regionalnom centru kompetentnosti CUT, koji svoja vrata u Zaboku otvara već ove jeseni.

 

Tekst: Sunčana Barušić