Arhiva oznaka za: Hrvoje Zirojević

Vruće teme na Weekend Food Festivalu

Rovinj će po treći put biti mjesto okupljanja stručnjaka i ljubitelja gastronomije u najširem smislu te riječi te će u vikendu od 19. do 21. travnja otvoriti niz aktualnih i vrućih tema i usredotočiti se na izazove s kojima se susreće gastronomska scena, kao i na definiranje putokaza koji mogu doprinijeti njezinoj kvaliteti. Tako će paneli „Dvadeset godina na vrhu“ i „Mogu li fine dining restorani biti profitabilni“ odgovoriti na pitanje kako opstati, ali u potpuno drugačijim okolnostima, dok će o sve većem problemu kvalitetne usluge biti riječi na panelu „Njegovo veličanstvo konobar“. Ovogodišnji program Weekend Food Festivala će istražiti i koliko dobro i kvalitetno zaista jedemo te zašto ignoriramo važnost dobrih tradicionalnih restorana, ali i “Zašto Slovenci to rade bolje?”.

Alejandro Serrano

Među najavljenim govornicima ističe se  Alejandro Serrano, najmlađi chef i vlasnik istoimenog španjolskog restorana kojem je u svojoj 24. godini donio Michelinovu zvjezdicu i kojega je Forbes smjestio na prestižnu ljestvicu „30 ispod 30“.

Maria Paula Gabusi

U rovinjsku staru Tvornicu duhana stiže i Maria Paola Gabusi, jedna od najvećih talijanskih stručnjaka za maslinovo ulje i predsjednica Udruge O’Live & Italy Cultural Association, kao i neki od najistaknutijih slovenskih chefova, među kojima su  Janez Bratovž i Jure Tomič. Treći Weekend Food Festival neće propustiti ni uvijek intrigantni Ribarev sin David Skoko, popularni chef Mate Janković, ali i Hrvoje Zirojević, jedna od najzanimljivijih hrvatskih chefica Marina Gaši i niz drugih atraktivnih gastro imena.

Janez Bratovž

Uz brojne chefove i stručnjake iz područja hrane, pića, ugostiteljstva, retaila i hotelijerstva u programu, Weekend Food Festival obilježit će i još bolja gastronomska ponuda. Najveća novost je Weekend Food Market s jedinstvenom ponudom i posebnim naglaskom na promociju lokalnih specijaliteta i autohtonih jela. Upravo će taj dio festivala biti otvoren za posjetitelje koji žele uživati u gastronomskoj ponudi, dok će festivalske kotizacije trebati svi oni koji će slušati predavanja i sudjelovati na radionicama.

Mate Janković

Tako Weekend Food Festival predstavlja jedinstveno gastronomsko događanje, koje je ujedno i platforma za sve one koji dijele strast prema okusima i doživljajima, ali i žele priliku za povezivanje, educiranje i razmjenu iskustava i stvaranje poslovnih prilika, što je značajno i za predstavnike FMCG & retail sektora. I ove godine na festivalu će prisustvovati brojni proizvođači i brendovi iz regije, a priliku za prezentaciju iskoristit će i manje, lokalne tvrtke. Na Weekend Food Festivalu održat će se i deveta po redu Zlatna košarica – svečana dodjela nagrada za najbolja ostvarenja u industriji robe široke potrošnje s ciljem davanja priznanja iznimnim dostignućima u sektoru.

Hrvoje Zirojević

Domaćin i partner ovog jedinstvenog regionalnog food festivala i ove godine je Maistra. Zato već sada planirajte biti u Rovinju od 19. do 21. travnja i zajedno istražimo, uživajmo i povežimo se u čaroliji gastronomije. Ulaznice osigurajte na službenoj web stranici  www.weeekendfoodfestival.com, a sve novosti možete pratiti i na službenim FB i IG kanalima.

Gala večera s odličnim jelima i atmosferom ispunjenom smijehom i pozitivnom energijom

Nedavno su uspješno održani 3. Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju, koji su ovoga puta gostovali u Zagrebu, u organizaciji Regionalnog centra kompetentnosti Zabok u okviru projekta ReCeZa, a projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Tri dana trajao je vrhunski program Dana turizma s eno gastronomskim radionicama, prezentacijama, panel raspravama i završio sajmom lokalnih proizvoda sjeverozapadne Hrvatske. U ta tri dana održana je i gala večera i velika nam je čast da smo bili pozvani na nju.

Nije to bila obična večera, nije to bila razvikana celebrity gala večera u nekoj dvorani na koju pada rasvjeta iz kristalnih lustera. Bila je to večera u restoranu zagrebačkog Ugostiteljskog turističkog učilišta koji je organizatorima ustupio prostor. Nije bilo crvenog tepiha niti zvukova nekog cool benda  iz prikrajka dvorane, ali bilo je predivno, što je dokaz da ukrasi i vanjština nisu važni. Bitno je jedino veliko srce, trud i osmijeh onoga tko te ugošćuje. Restoran je bio ispunjen pozitivnom energijom, gosti ushićeni i razdragani a domaćini – ispočetka vrlo uzbuđeni a potom profesionalno skulirani.

Zašto smo bili ushićeni i iznenađeni – pa sljedovi koje su uz renomirane chefove pripremali učenici Srednje škole Zabok i koje su nam poslužili učenici iste škole, posramili bi i neke od najrazvikanijih restorana!

Cannol od tune punjen gusjom jetrom

Za dobrodošlicu koju su nam poželjeli domaćini – učenici/konobari odjeveni u dovitljive pregače, te organizatori – Draženka Jurec, ravnateljica Srednje škole Zabok i Veronika Kolman, voditeljica Regionalnog centa kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok, pijuckali smo pjenušac Žlahtina Pavlomir, San Marino (2019.), a na savršeno pristavljene stolove stigli su tanjuri s jelom Cannol od tune punjen gusjom jetrom koje potpisuje chef Hrvoje Zirojević. Ali, ovoga puta ga ne potpisuje samo on. Chef Zirojević uvijek se rado odaziva na manifestacije na kojima će svoje veliko kulinarsko znanje prenijeti mlađim generacijama. Ovoga je puta imao pomoćnika iz Srednje škole Zabok, pa su uzvanicima zajedno predstavili jelo koje se odlično slagano s pjenušcem. Nije niti čudo, jer vina je birala i predstavljala sommelierka Karmela Tancabel koja je na Danima turizma održala radionice za učenike, ali i profesore.

Hrvoje Zirojević

Dok je na tanjurima bio poslužen drugi slijed: Bijeli bakalar s fritulom od bakalara, jelo koje su nam predstavili Željko Neven Bremec sa svojim pomoćnikom, u čaše je točena Graševina Antunović, Tradition (2017.).  I… svi zajedno su dokazali da graševina odlično prija uz ribu, a bakalar… pa on se može jesti cijele godine, naglasili su domaćini, a mi smo doslovce očistili tanjure.

Bijeli bakalar s fritulom od bakalara

Na red je došlo vegetarijansko jelo. Naime, prošla su vremena kada su vegetarijance nevoljko dočekivali u restoranima, a onda im nudili pržene krumpiriće, salatu ili povrće s grila. Danas bezmesni obroci mogu stajati rame uz rame s mesnima, a kad ih pripremaju pravi znalci, osim što su odličnog okusa, izgledaju kao umjetnost na tanjuru.

Upravo je takav bio slijed Pečena mrkva s kremom od mrkve i koromačem koju potpisuje slovenska chefica , a da nije bilo pomoćnika iz Srednje škole Zabok, sigurno nam svaki zalogaj ne bi bio tako uslast. To je ujedno i dokaz kako će budući kuhari školovani u Regionalnom centru kompetentnosti CUT gostima pripremati i slična jela.  Sommelierka Karmela Tancabel uz ovo je jelo uparila vino koje dolazi iz Međimurja: Pušipel Štampar, Prestige (2022.).Alma Rekič

Pečena mrkva s kremom od mrkve i koromačem

Zašto bi glavno jelo uvijek moralo biti s mesom? Domaćini su za gala večeru u sklopu Dana turizma i ugostiteljstva u Zagrebu odabrali jelo s ribom i to rombom. Jelo Filet romba u zitronen pfeffer umaku potpisuje chef Petar Vlak, a da ne bi imao problema u kuhinji, te da jelo bude brže pripremljeno, od velike mu je pomoći bio učenik Srednje škole Zabok.

Uz neobičnu kombinaciju ribe s umakom od limuna i papra gosti su mogli birati koje će vino kušati. Žustri i ljubazni učenici drugih i četvrtih razreda Srednje škole Zabok nudili su vina: Kozlović, Malvazija Selekcija (2020.), Volarević, Pošip Syrtis (2022.) ili crno vino, Kozlović Teran Premium (2021.).

Filet romba u zitronen pfeffer umaku

Šećer na kraju, odnosno Čokoladni mousse s malinom i mangom, desert koji potpisuje chefica Alma Rekič izazvao je posebno oduševljenje. Izgledom, okusom a najviše prezentacijom njenog pomoćnika koji je osvojio goste svojim nastupom (a vjerujemo i cheficu svojim umijećem).

Čokoladni mousse s malinom i mangom

Kad se male ruke slože… na gala večeri su se složile velike, iskusne ruke i mlade ruke učenika koji su pokazali kako ima nade za mlađe naraštaje. Kako postoje mladi ljudi koji su željni znanja, koji su voljni raditi i pokazati što su naučili, koji će napredovati u svojem zvanju i ulagati u svoju budućnost. Na nama, onima koji ih uče i koji ih podržavaju, stoji odgovornost da im omogućimo obrazovanje koje žele, a to će se upravo događati u Regionalnom centru kompetentnosti CUT, koji svoja vrata u Zaboku otvara već ove jeseni.

 

Tekst: Sunčana Barušić