Arhiva oznaka za: Znanost i umjetnost doživljaja hrane

U diWine baru održana promocija knjige Znanost i umjetnost doživljaja hrane

U zagrebačkom diWine baru, više od 50 zaljubljenika u gastronomiju i umjetnost hrane okupilo se kako bi sudjelovalo na predstavljanju knjige Znanost i umjetnost doživljaja hrane, autorice dr. sc. Daniele Angeline Jelinčić. Događanje je podržala jedna od najstarijih hrvatskih vinarija Kutjevo d.d., a program je dodatno obogaćen živom gitarskom glazbom u izvedbi jazz virtuoza Darka Gulića Gule. Posebni gost večeri bio je poznati kuhar David Skoko, Ribarev sin, koji je za knjigu napisao predgovor.

Nakon uvodnog, prezentacijskog dijela večeri u kojem su sudjelovali Irena Lučić, vlasnica diWine bara kao moderatorica, te dr. Jelinčić i chef Skoko kao svojevrsni panelisti, prisutni su imali prilike uživati u finim zalogajima koje je prema načelima iz knjige pripravila sama autorica, te u čak tri vrhunske Kutjevo etikete: pjenušcu Maximo, graševini Vinkomir i Crnom pinotu iz linije De Gotho.

Vina je ukratko predstavio Matko Kovačić, predstavnik vinarije, istaknuvši kako je kušana graševina Vinkomir svojevrsna premijera, obzirom da je riječ o etiketi koja se na tržištu nalazi svega dva mjeseca, a dolazi u single vineyard varijanti, sa vrhunskog istoimenog položaja te je upravo dan prije promocije osvojila zlato na prestižnom ocjenjivanju Mundus Vini.

Daniela Angelina Jelinčić, David Skoko i Irena Lučić

Chef David Skoko u razgovoru je istaknuo koliko ga je knjiga oduševila. „Volio bih da sam jedan ovakav priručnik imao u svojim počecima. Tada ne bih napravio mnoge pogreške koje sam, eto, naučio na teži način, kroz životnu školu. Nije bilo jednostavno uklopiti moju ambiciju u zadani okvir malog obiteljskog restorana, koji se svodio na to kako što bolje prodati netom ulovljenu kašetu ribe. Kroz kuharsku sam praksu i sam došao do brojnih zaključaka koje Daniela navodi u knjizi i smatram kako bi svatko tko se, profesionalno ili amaterski zanima za gastronomiju trebao kod kuće imati svoj primjerak ove knjige.“ – kazao je Skoko

David Skoko

Nastavak večeri protekao je u ugodnoj atmosferi, uz potpisivanje knjige i zvuke jazza. Ukupnom dojmu svakako je pridonio ugodan ambijent diWine bara koji se etablirao među zagrebačkim ljubiteljima vrhunske kapljice kao mjesto koje nudi jedinstvenu kombinaciju vinskog užitka, gastronomskih delicija i umjetničke atmosfere, te je često domaćin događanjima koja slave gastronomiju i kulturu hrane.

Knjiga Znanost i umjetnost doživljaja hrane je znanstveno-popularno djelo koje ima za cilj objasniti načela stvaranja doživljaja pomoću svih osjeta. Temelji se na tehnikama ekonomije doživljaja kao suvremenog pristupa izgradnji publike u gastronomiji, kulturi i turizmu te postizanja psihološkog         zadovoljstva konzumenata kroz primjenjiva znanja.

Pored uvodnog, knjiga sadrži pet glavnih poglavlja. Prvo poglavlje nosi naslov Hrana u ekonomiji doživljaja i objašnjava osnovna načela stvaranja doživljaja pružajući tako znanstveno utemeljenje za daljnju razradu teme. U drugom poglavlju naslova Veza mozak – hrana opisano je svih pet osjetila i njihovo funkcioniranje kroz vezu s mozgom.

Kreiranje gastronomskog doživljaja naslov je trećeg poglavlja, koje pruža konkretne naputke za stvaranje doživljaja kroz pojedine osjete, odnosno kroz višeosjetilne podražaje. Četvrto poglavlje naslova Hrana i identitet naglašava njihovu snažnu povezanost, a što se razrađuje kroz sljedeće pod-teme: hrana kao brend, gastrodiplomacija, te hrana i turizam. Posljednje, peto poglavlje, posvećeno je temi Hrana i umjetnost, a temu predstavlja kroz dvostruku prizmu: hrana u umjetnosti odnosno hrana kao umjetničko djelo.

Svakako je riječ o djelu koje se ne čita samo jednom, već o svojevrsnom priručniku kojem se gastro profesionalci, ali i entuzijasti uvijek mogu vratiti u potrazi za odgovorima i boljim razumijevanjem teme. Okupljeni sudionici prezentacije svakako su toga svjesni te se tijekom večeri tražila knjiga više, naročito iz razloga što je uz promo cijenu i potpisani primjerak to bila i prilika za razgovor uživo s autoricom. Izniman interes za tematiku knjige dokazuje koliko je važno razumjeti znanost i umjetnost hrane u današnjem svijetu gastronomije.

Dr. sc. Daniela Angelina Jelinčić

Dr. sc. Daniela Angelina Jelinčić priznata je stručnjakinja u području kulturnog turizma. Njen rad istražuje spoj znanosti i umjetnosti u svijetu hrane i pića, a knjiga Znanost i umjetnost doživljaja hrane predstavlja njeno najnovije djelo u kojem dijeli svoje duboko znanje s čitateljima.

Foto: Tonka Hohnjec, Irena Lučić, i Sunčana Barušić

“Znanost i umjetnost doživljaja hrane” dr. sc. Daniele Angeline Jelinčić, knjiga o hrani na malo drukčiji način

Na više od 200 stranica, u izdanju kuće Jesenski i Turk objavljena je nova knjiga dr. sc. Daniele Angeline Jelinčić naslova Znanost i umjetnost doživljaja hrane. Temelji se na tehnikama ekonomije doživljaja kao suvremenog pristupa izgradnji publike u gastronomiji, kulturi i turizmu te postizanja psihološkog zadovoljstva konzumenata.

Načela stvaranja doživljaja, predstavljaju se na primjeru hrane, a „alati“ koji se pri tom koriste često su svojstveni umjetnosti i kulturi. Tako će, primjerice, snažan utjecaj na doživljaj imati boja, oblik, simetrija, melodija, ritam, tonalitet, ljestvica, harmonija itd., a što su sve „alati“ koji se koriste pri doživljajnoj konzumaciji hrane. Znanstvena saznanja o stvaranju doživljaja i reakcijama mozga na te kulturno-umjetničke „alate“, putokaz su za primjenu nekih trikova u praksi.

Kroz 5 glavnih poglavlja knjiga, tako opisuje pravila stvaranja doživljaja u gastronomiji (Hrana u ekonomiji doživljaja), iznosi činjenice o vezi mozga i hrane (Veza mozak – hrana), pruža konkretne naputke za stvaranje višeosjetilnih gastro doživljaja uz poneke recepte (Kreiranje gastronomskog doživljaja), objašnjava važnost hrane kroz brendiranje, gastrodiplomaciju i turizam (Hrana i identitet), te istražuje ulogu hrane u raznim vrstama umjetnosti odnosno predstavlja primjere stvaranja umjetnosti pomoću hrane (Hrana i umjetnost).

Knjiga je znanstveno-popularnog karaktera i u njoj se mogu naći odgovori na pitanja poput sljedećih: Koja je veza između vašeg mozga i hrane? Zašto neki ljudi uživaju jesti ljuto? Osjećamo li svi isto pri konzumaciji pojedine hrane? Zašto djeca uglavnom ne vole povrće? Može li boja i oblik tanjura utjecati na okus hrane? Koliko je alkohola dopušteno kako bi doživljaj bio optimalno ocijenjen? Je li moguće da kava ima drugačiji okus ukoliko se konzumira uz glazbu visokih tonova? I je li moguće kreirati gastro doživljaj koji bi bio jednak za sve?

Uključivanje svih pet osjetila ključ je stvaranja uspješnog gastro doživljaja, a i sama knjiga koncipirana je kao doživljajni proizvod, što se iskazuje kroz višeosjetilni dizajn knjige u kreaciji Minus Minus agencije. Osim osjeta vida, koji se očituje kroz tekst odnosno vizualne ilustracije, naslovnica knjige čitatelja angažira osjetom dodira kroz taktilni dizajn, a QR kodovi i video isječci omogućuju preuzimanje glazbenog brojeva koji predstavljaju doživljaje. Miris i okus predstavljeni su kroz nekoliko autoričinih recepata koje čitatelj može sam spremiti i kreirati vlastiti gastro doživljaj.

Predgovor za knjigu napisao je naš proslavljeni chef David Skoko, a može se nabaviti ovdje: https://www.superknjizara.hr/hr/znanost-i-umjetnost-dozivljaja-hrane-2023-daniela-angelina-jelincic. Prvenstveno je namijenjena onima koji rade u ugostiteljsko-hotelijerskom sektoru, kulturi i turizmu, ali i za umjetnike, gurmane i ljubitelje hrane. Bit će od koristi i studentima kulturno-umjetničkih i turističkih usmjerenja, marketinga, a kroz neke teme i studentima psihologije, etnologije, političkih znanosti i umjetničkih usmjerenja. Konačno, primjenjiva je i u svakodnevnom životu i primjerena za svakog tko želi ljepši i ugodniji život.

Dr. sc. Daniela Angelina Jelinčić znanstvena je savjetnica u trajnom zvanju pri Institutu za razvoj i međunarodne odnose.

 

Foto: Promo i Sunčana Barušić