Arhiva oznaka za: Vinogradi Nuić

Vina Vinograda Nuić u Nico´s baru

Konačnim dolaskom lijepog vremena, aktivirale su se terase zagrebačkih kafića i restorana, a jedna od najljepših i najprostranijih, od Nico´s bara i bistroa, u dvorištu Kuće Europe, na Europskom trgu bila je prošlu subotu ispunjena gotovo do posljednjeg mjesta.

Naime, U Nico´s baru održavati će se svake druge subote prezentacije vina uz posebne zalogaje. Nije niti čudo da su prošle subote s oduševljenjem navratili ljubitelji dobre kapljice jer svoja je odabrana vina iz Vinograda Nuić predstavio Vlatko Nuić, najstariji sin Josipa Nuića koji je proslavio sortu trnjak, i bio pionir u pretvaranju škrtog hercegovačkog krša i kamena u najljepše vinograde toga kraja.

Vlatko Nuić

Obitelj Nuić tenutno ima 35 ha vinograda u selu Crnopod, mjestašcu između Ljubuškog i Međugorja, dvadesetak kilometara zračne linije od mora i na 140 metara nadmorske visine, tako da su uvjeti za uzgoj vinove loze odlični. Zime su blage, a ljeti je puno sunca, pa trsove, kada je potrebno, od isušivanja štite navodnjavanjem iz vlastitih bunara.

Prvo vino koje se kušalo u Nico´s baru bilo je Žilavka (2022.) iz njihove linije Vrhunska vina. „Ovo vino koje ćete probati je mlado, iz prošlogodišnje berbe. Grozdove beremo ručno i još ih dodatno selekcioniramo u podrumu, nakon čega idu na hlađenje i hladno prešanje. Mošt smo hladili i ostavili da se taloži preko noći, a potom je uslijedila hladna fermentacija u kontroliranim uvjetima. Po završetku fermentacije i uklanjanja s grubog taloga, ostavili smo vino odležavati na finom talogu 6 mjeseci uz povremeno miješanje. Nakon bistrenja i filtracije ovu smo Žilavku napunili u boce i nakon dva mjeseca je plasirali na tržište“ predstavio je svoje vino Vlatko Nuić, koji s obitelji živi u Austriji i tamo studira vinarstvo i vinogradarstvo.

Obitelj Nuić je netipična vinarska obitelj. Otac, Josip Nuić rođen je u Njemačkoj gdje je živio s obitelji koja je privremeno iselila iz Hercegovine. Tamo je završio školu, a potom se vratio u Hercegovinu i pokrenuo posao prodaje auto dijelova, te postao predstavnik Volva za regiju. Vinsku je priču započeo spontano, družeći se s rođakom i svojim prvim enologom Ivanom Penavom, te vinarom Miroslavom Ćorićem. Ispočetka je proizvodnja vina bio hobi, a potom se sve krenulo ozbiljnije, pa je 2002. godine posadio šest hektara vinograda na položaju Orlovac, a četiri godine kasnije, na tržište plasirao tri prve etikete vina Vinogradi NuićŽilavka, Blatina i Blatina Barrique. Odmah se počelo pričati o vinima Vinograda Nuić, jer za razliku od ostalih vinara, Nuić je imao nasade čiste blatine.

Iako je posao s vinima napredovao, a u Crnopodu se počela graditi i impresivna vinarija, Josip Nuić je zaključio da svojoj djeci želi pružiti vrhunsko školovanje, pa je s cijelom obitelji preselio u Austriju. Preselio je u Austriju, tamo živi, ali time nije prekinuo svoju hercegovačku vinsku priču. Naprotiv, iz Austrije stalno donosi neke nove detalje, ideje oko uzgoja grožđa i rada u podrumu koji su u Hercegovini do danas bili nezamislivi, a najstariji sin Vlatko Nuić krenuo je njegovim stopama.

Dok se otvaralo sljedeće vino koje se kušalo, na stolove su stigli tanjuri s njokima od ricotte s kremom od šparoga i hrskavo prepečenim kockicama svinjskih obraza. Jelo se odlično slagalo s Nuić Blatina Bariqque (2020.) vinom, rubin crvene boje koje je mirisalo na čokoladu, začinsko bilje, duhan i crni ribiz.

„Blatina je autohtona hercegovačka sorta koja je skoro pala u zaborav i u novije doba rijetki su vinari od nje radili monosortno vino. Mi smo tu sortu, odnosno vina od nje vratili na tržište. To je specifična sorta jer ima samo ženske cvjetove, pa se ne može sama oprašivati, stoga se u vinograd kraj redova blatine uvijek sadio trnjak, kojeg su neki vinari zamijenili s alcante bouscheom. Niži prinosi zaslužni su da je ovo vino moćnije, a aromu mu je dalo i odležavanje u barrique bačvama, novim i starim i to polovica od hrvatskog, polovica od bosanskog hrasta. U bačvicama je vino odležavalo 15 mjeseci, a za tržište smo ga punili prije otprilike tri mjeseca“ predstavio je svoje vino Vlatko Nuić.

Ove je godine obitelj Nuić proširila nasade. Naime, zahvaljujući Udruzi vinogradara i vinara Ljubuški, vinarija Nuić udružila se sa još šest vinara i na zemlji koju su za vrijeme Austrougarske monarhije koristili kao područje za testiranje loza, zasadila nove nasade. Nuići su na 8 hektara zasadili žilavku i chardonnay.  Osim po fantastičnim vinima, Vinogradi Nuić pobuđuju veliku pažnju i znatiželju uvođenjem novih sorti na hercegovačko tlo. Na mala vrata je tako u Hercegovinu ušla sorta pošip i na njihovim vinogradima daje odlične rezultate, posadili su čokote grka koji je daje odlična vina, a osim merlota, syraha i cabernet sauvignona, u redovima Vinograda Nuić raste i zeleni veltlinac za koji je zaslužan Vlatko Nuić – nakon što su na toj sorti učili kalemljenje, Vlatko je sadnice donio u Hercegovinu. „Malo se muče, smeta im hercegovački kamen, ali priviknuti će se“, komentirao je.

Treće i najmoćnije vino koje se kušalo toga dana u Nico´s baru bilo je Nuić Cuvée red 7, kupaža od sedam sorata: blatine, trnjka, merlota, cabernet sauvignona, cabernet franca, syraha i tourige nacional. „Postotak sorti u kupaži odgovara zastupljenosti tih sorata u našem vinogradu“ objasnio je Vlatko Nuić, a gosti su uživali u bogatom i kompleksnom vinu s aromama pekmeza od šljiva, čokolade, začina i kože. Osim oduševljenih komentara o vinima, osjetilo se i iščekivanje sljedećeg kušanja i predstavljanja vinara u Nico´s baru u čijoj kuhinji uvijek dobro osmisle i jelo s kojim će iznenaditi goste.

Tekst: Sunčana Barušić

Foto: Sunčana Barušić

Vina iz Vinograda Nuić u zagrebačkoj Witrini

Manifestacija Vinska faca s placa, koju organiziraju sommelierka Manuela Maras i Ivo Pavlović, vlasnik wine shopa Witrina, nastavila je žestokim tempom. Ovoga puta Face su kušale odabrana vina iz Vinograda Nuić koja im je predstavio Vlatko Nuić, najstariji sin Josipa Nuića koji je proslavio sortu trnjak, te škrti krš i kamen pretvorio u najljepše vinograde toga kraja.

„Moja obitelj trenutno ima 35 ha vinograda u selu Crnopod, mjestašcu smještenom između Ljubuškog i Međugorja, 20 kilometara zračne linije od mora i na 140 metara nadmorske visine, tako da su uvjeti za uzgoj grožđa odlični jer imamo blage zime, ljeti jako puno sunca, a kada je potrebno, trsove od isušivanja štitimo navodnjavanjem iz vlastitih bunara“ kazao je Vlatko Nuić otvarajući prvu bocu, Žilavka 2022., iz njihove linije Vrhunska vina.

„To je mlado vino, iz prošlogodišnje berbe. Grozdove beremo ručno i još ih dodatno selekcioniramo u podrumu nakon čega ih hladimo i hladno prešamo. Mošt smo hladili i ostavili da se taloži preko noći, a potom je uslijedila hladna fermentacija u kontroliranim uvjetima. Po završetku fermentacije i uklanjanja s grubog taloga, ostavili smo vino odležavati na finom talogu 6 mjeseci uz povremeno miješanje. Nakon bistrenja i filtracije ovu smo Žilavku napunili u boce i nakon dva mjeseca je plasirali na tržište. Htio sam vam donijeti na kušanje i Žilavku Selekciju, vrhunsko bijelo vino koje prije punjenja u boce odležava u hrastovim bačvama od 500 litara. Međutim, iz berbe 2021. više nemamo niti butelju, a berba 2022. bit će spremna za tržište možda krajem trećeg, a najvjerojatnije početkom četvrtog mjeseca“ objasnio je Vlatko Nuić koji s obitelji živi u Austriji i tamo studira vinarstvo i vinogradarstvo.

Nikola Kraljević, Vlatko Nuić, Ivo Pavlović i Manuela Maras

Naime, obitelj Nuić je netipična vinarska obitelj. Otac, Josip Nuić rođen je u Njemačkoj gdje je živio s obitelji koja je privremeno iselila iz Hercegovine. Tamo je završio školu, a potom živio na djedovini, u  Hercegovini i pokrenuo posao prodaje auto dijelova, te uskoro postao predstavnik Volva za regiju. Vinsku je priču započeo spontano, družeći se s rođakom i svojim prvim enologom Ivanom Penavom, te vinarom Miroslavom Ćorićem. Ispočetka je proizvodnja vina bio hobi, a potom se sve krenulo ozbiljnije, pa je 2002. godine posadio šest hektara vinograda na položaju Orlovac, a četiri godine kasnije, na tržište plasirao tri prve etikete vina Vinogradi Nuić – Žilavka, Blatina i Blatina Barrique. Odmah se počelo pričati o vinima Vinograda Nuić, jer za razliku od ostalih vinara, Nuić je imao nasade čiste blatine. Istodobno je uz pomoć ogromnog stroja kojeg je kupio i nazvao „kamenojed“, izdrobio krš i na 35 hektara iz ničega napravio najljepši vinograd u Hercegovini. Vinograd je ujedno i kulturna baština, jer između redova loze sačuvane su dvije ilirske grobnice.

Irma Dragičević i Ronald Braus

Iako je posao s vinima napredovao, u Crnopodu se počela graditi i impresivna vinarija, Josip Nuić je zaključio da svojoj djeci želi pružiti vrhunsko školovanje, pa je s cijelom obitelji preselio u Austriju. Preselio je u Austriju, tamo živi, ali time nije prekinuo svoju hercegovačku vinsku priču. Naprotiv, iz Austrije stalno donosi neke nove detalje, ideje oko uzgoja grožđa i rada u podrumu koji su u Hercegovini do danas bili nezamislivi, a najstariji sin, koji je gostovao u Witrini, Vlatko Nuić je krenuo njegovim stopama.

„Sljedeće vino koje ćemo kušati je Trnjak (2018.) iz linije Premium vina. Trnjak je vino s kojim je naša vinarija postala poznata u regiji i uspjela brzo napredovati. Naime autohtona sorta trnjak gotovo je izumrla u našim vinogradima, a pojedini čokoti sadili su se samo da bi oprašivali blatinu, budući da blatina ima samo ženske cvjetove. Međutim, nakon što je moj otac probao čisti Trnjak kod jednog prijatelja, zadao je sam sebi zadaću da će on napraviti bolji. I uspio je“, objasnio je Vlatko Nuić točeći tamno vino crvene boje rubina s crnim nijansama, a kad su face zavrtjele čašu, udahnule su miris sušenog voća, čokolade, crnog papra, kave i dima te ostale oduševljene.

Ronald Braus, Zdenka Mesić, Duilio Belić i Alfi Kabiljo

Osim po fantastičnim vinima, Vinogradi Nuić pobuđuju veliku pažnju i znatiželju uvođenjem novih sorti na hercegovačko tlo. Na mala vrata je tako u Hercegovinu ušla sorta pošip i na njihovim vinogradima daje odlične rezultate, posadili su čokote grka koji je daje odlična vina, a osim merlota, syraha i cabernet sauvignona, u redovima Vinograda Nuić raste i zeleni veltlinac za koji je zaslužan Vlatko Nuić.

„U školi smo učili kalemljenje i proizvodnju sadnog materijala, a sve sadnice koje smo napravili dobili smo na poklon. Ja sam ih, dakako, donio u Crnopod i zasadio. Dobro napreduju i sada eksperimentiramo da vidimo što mu je sve potrebno za najbolje rezultate. Ove godine planiramo proširiti vinograde. Naime, na području Ljubuškog smo u suradnji sa šest vinara kupili teren kojeg su u vrijeme Austrougarske monarhije koristili kao područje za testiranje loza. Na naših 8 hektara zasadit ćemo žilavku i chardonnay“, govorio je Vlatko Nuić otvarajući treće vino koje je donio za kušanje – Vinogradi Nuić Cabernet sauvignon limited edition 2018. To je relativno novo vino na tržištu i imamo ga 3000 boca. Godina kada je brano grožđe je bila posebna za tu sortu, koja je dala moćna vina, s više alkohola i šećera koji su bili koncentrirani u maloj količini grožđa. Upravo smo zato odlučili ne napraviti klasični vrhunski cabernet koji inače radimo, nego limitiranu, drugačiju verziju“, naglasio je Vlatko Nuić, a face su s odobravanjem ispijale ovo snažno vino.

Vlatko Nuić

Posljednje koje se kušalo toga dana, face su, uz odobravanje Ive Pavlovića, vlasnika Witrine, uzele s polica trgovine, jer vina Vinograda Nuić mogu se nabaviti na toj poznatoj zagrebačkoj adresi. Jedno odlično i posebno vino u čašama je zamijenilo drugo: Cuvée red 7, kupaža od sedam sorata: blatine, trnjaka, merlota, cabernet sauvignona, cabernet franca, syraha i tourige nacional. „Postotak sorti u kupaži odgovara zastupljenosti tih sorata u našem vinogradu“ objasnio je Vlatko Nuić na kraju druženja Vinska faca s placa, a face su nazdravile do idućeg susreta.