Arhiva oznaka za: Vinarija Radgonske gorice

Volite traminac? Evo što vas sve čeka na Festivalu traminca

Nakon stidljivog početka prije pet godina te dvogodišnjeg provlačenja kroz bespuća korone, Festival traminca će 7. i 8. lipnja doživjeti svoje šesto izdanje. Mjesto održavanja je i dalje isto, Ilok, kao što su se i glavne sastojnice Festivala, Gala večera, Radionice i Traminac Tasting, vratile na svoj početak – na bajkoviti Principovac te mistični Stari podrum Iločkih podruma, kao i u Kuriju Brnjaković.

Usuđujemo se reći da će Festival traminca u svom šestom izdanju biti najspektakularniji i najjači po imenima sudionika i ponuđenih traminaca na kušanje, od kojih će neki upravo u Iloku imati svoju svjetsku premijeru.

Ovogodišnji „izbornik“ gastronomskog dijela Festivala traminca, gala večere koja će se održati 7. lipnja na Principovcu, bit će Deni Srdoč, najmlađi i jedini hrvatski chef koji je za čak dva restorana u kojima je kuhao, Draga di Lovrana i Nebo, priskrbio gurmanskog Oscara, Michelinovu zvjezdicu. Denijeve gastro čarolije bit će praćene reprezentacijom iločkih traminaca, odnosno tramincima Iločkih podruma, Mladena Papka, Vere i Roberta Zime te Dinka Draguna.

Deni Srdoč

(Ulaznica za večeru koja uključuje pet slijedova hrane i pet različitih traminaca je 100 eura. Broj mjesta je ograničen! Pošaljite rezervacije na mail: zeljko.garmaz@gmail.com ili javite se na telefon: +385916400527)

Ljubitelji traminca i čokolade doći će na svoje na radionici Stiva „El Bahatti“ Kahline i Sanje Vladović, odnosno Čokolaterije Taman, na kojoj će se njihove poslastice uparivati s predikatima Iločkih podruma.

Stiv „El Bahatti“ Kahlina i Sanje Vladović,

Svojevrsnom poslasticom možemo nazvati i radionicu na kojoj će Aleš Winkler uparivati svoje Kumparička kozje sireve i različite tramince iz Vinarije Papak.

Aleš Winkler

Veliki Slavko Kalazić će na primjeru svoga remek djela, Batine iz 2010. godine, pokazati koliko je traminac uvijek dominantna sorta u kupažama u kojima se nalazi, bez obzira u kojem postotku je prisutan u vinu.

Danilo Steyer će predstaviti vertikalu Steyer Mark Extremea, svog traminca koji je nedavno na International Wine Challengeu u Šangaju osvojio trofej u konkurenciji jantarnih vina.

Danilo Steyer

Sa zadovoljstvom je Horst Hummel, odvjetnik iz Berlina koji proizvodi vina u Villanyju, prihvatio poziv da održi predavanje o svojim uistinu ekstremno vinificiranim vinima s kojima uživa veliki ugled kod sve većeg broja štovatelja vina bez ikakvog intervencionizma u vinogradu i podrumu. Horst će predstaviti tri različite berbe traminca, ali i lipovinu i portugizac, sortu kojoj pristupa na poseban način zbog čega ga zovu „Paganinijem portugisca“.

Horst Hummel

Na Festivalu traminca će se predstaviti i slovenska vinarija Radgonske gorice, poznata ponajviše po svojim „peninama“, ali i po svom tramincu sa crnom etiketom, „crnom tramincu“, kojeg godišnje proda u više od 100 tisuća butelja. Oni će predstaviti vertikalu svog traminca, a najstarije vino na radionici bit će iz 1981. godine. Također će nam omogućiti kušanje i njihovog pjenušca od traminca, također sa crnom etiketom.

Poznati srpski publicist i organizator velikih vinskih manifestacija, Zoran Dragoljević Žorž, na primjeru šest traminaca iz Srbije, iz vinarija Petra, Janko, Deurić, DeLena, Pusula i Mačkov podrum, objasnit će i pokazati koliko različiti terroiri utječu na stilove traminaca u tri različita vinogorja – subotičkim pescima, Fruškoj gori i Šumadiji.

I, za kraj, ali ne i najmanje zanimljivo, međimurski vinar Petar Kocijan iz Štrigove predstavit će svoju vinariju u kojoj se nalaze i dvije etikete traminca.

(Ulaznica za sve radionice, koja uključuje i ručak, je 100 eura. Broj mjesta je ograničen! Pošaljite rezervacije na mail: zeljko.garmaz@gmail.com ili javite se na telefon: +385916400527)

Kušanje četrdesetak etiketa traminca

Nakon maratonskog kušanja skoro 40 vina na različitim radionicama, u dvorištu Starog podruma slijedi izložba traminaca, Traminac Tasting, ali i drugih vina koja proizvode vinari koji u svojoj ponudi imaju traminac.

Za dobro raspoloženje brinut će DJ Zoran Pezo, koji je, inače, poznat kao redatelj prve od tri priče u kultnom generacijskom omnibusu „Kako je propao rock’n’roll“, ali i televizijskih emisija poput Hit depo i Ružiona, kao i brojnih glazbenih spotova

 Svoj koncertni nastup imat će i skupina briljantnih glazbenika okupljenih u bendu , a zabavit će nas svojim jazzy, swing, bossa nova, blues i sevdah aranžmanima svevremenskih vječnih uspješnica iz poznatih filmova.

FilmMusicOrkestar

(Ulaznica za Traminac Tasting je 15 eura, a ulaznica uključuje i povratnu kauciju od 5 eura za čašu te neograničeno kušanje svih vina koja budu izložena na štandovima.)

 

Foto: arhiva Festaival traminca, arhiva Kocijan vina, arhiva vinarije Radgonske gorice,  Julio Frangen i Sunčana Barušić

Slovenci predstavili brojne novitete u turističkoj ponudi

U Zagrebu se u organizaciji portala Relaxino održala već tradicionalna godišnja poslovna radionica u okviru koje Slovenska turistička organizacija (STO) predstavlja turističke rezultate i novitete u turističkoj ponudi, a predstavnici destinacija kroz susrete s brojnim domaćim agentima koji su ove godine stigli iz različitih dijelova Hrvatske, dogovaraju suradnje koje iz godine u godinu rezultiraju sve boljim turističkim brojkama.

Hrvatski gosti u sve većem broju, iz godine u godinu, dolaze u neku od slovenskih destinacija te sada, po završetku vaše ljetne turističke sezone, tijekom koje su brojni naši državljani boravili na vašoj predivnoj obali, ponovno očekujemo „razmjenu“ , tj. dolazak Hrvata na odmor kod nas“, istaknuo je Dušan Pšeničnik, ekonomski savjetnik Veleposlanstva Republike Slovenije u Hrvatskoj.

Između dvadesetak slovenskih destinacija, od onih u kojima se odvija „city break“ turizam preko termi, skijališta do prirodnih fenomena i outdoor ponude, zasebno se predstavo Bohinj kao idealna destinacija za „bijeg“ od užurbane svakodnevice. Spektakularne Alpe koje služe kao kulisa prekrasnom Bohinjskom jezeru najprepoznatljivija su razglednica ove destinacije, a smještajne jedinice tvrtke Alpinia nalaze se u najljepšem i najpoznatijem dijelu te razglednice –  Nacionalnom parku Triglav. Odmor u Bohinju nudi široku lepezu izbora za goste, od onih koji traže aktivan odmor do onih kojima je cilj opuštanje u weellnes oazama, ali i uživanje u bogatoj gastro ponudi čiji su djelić predstavili slatkim delicijama uz koje se nazdravljalo vinima iz Kleti Krško te vinarije Radgonske gorice.

Andreja Milas, Aleksandra Lipej, Sara Stranjaković, Dušan Pšeničnik i Vlatka Vužić

“Najveći broj noćenja hrvatskih turista zabilježili smo tijekom 2022. godine u planinskim općinama, a slijede ih općine s termalnim izvorima i Grad Ljubljana. Naši dragi susjedi Sloveniju najviše posjećuju tijekom zimske sezone, a zatim slijedi jesenska“, izjavila je Aleksandra Lipej iz Slovenske turističke organizacije i podsjetila da su brojna slovenska skijališta evoluirala u turističke destinacije s cjelogodišnjom ponudom te osim zimskih radosti nude brojne aktivnosti za goste svih uzrasta bez obzira na godišnje doba. Naglasila je i važnu činjenicu da su ove godine uložena znatna sredstva u modernizaciju i širenje ponude na brojnim slovenskim skijalištima što će, vjeruju, rezultirati još većim interesom hrvatskih gostiju za skijanje u Sloveniji.

 

Foto: Rene Karaman