Arhiva oznaka za: Vina Poletti

Čarobni Poletti Xmas za „ufuravanje“ u božićno raspoloženje

Crno vino ukusnije je ako ga pijete uz glazbu Jimija Hendrixa ili Rolling Stonesa, a i bijelo ima svoje glazbene miljenike, pokazalo je istraživanje škotskih znanstvenika na Sveučilištu Edinburgh. Stručnjaci su otkrili da okus cabernet sauvignona jača kad se pije uz “jaku i tešku glazbu”. Na drugoj strani, chardonnay bolje prija uz “poletne i osvježavajuće” melodije.

Na temu sljubljivanja vina i glazbe diWine Bar odlučio je provesti svoje vlastito istraživanje. U pomoć su pozvali renomiranog istarskog vinarPetera Polettija – najboljeg DJ-a među vinarima i najboljeg vinara među DJ-ima, koji već dugi niz godina prakticira spajanje vina i glazbe.

Čarobna večer pod nazivom Poletti Xmas sastojala se od radionice sljubljivanja vina, hrane i glazbe namijenjene predstavnicima medija i vinskim profesionalcima, te od druženja namijenjenog ljubiteljima vina koji su uz Poletti malvaziju, teran i ukusne plate imali priliku uživati u zvucima biranih vinila koje je Piero puštao tijekom večeri. Bilo je to svojevrsno „ufuravanje“ u božićno raspoloženje i zaista – te večeri u diWine baru nije nedostajalo čarolije, smijeha i ozarenih lica.

Na radionici predstavljena su četiri vina, koja su udruženim snagama prezentirali otac Piero i sin Matteo Poletti, nasljednik ugledne vinarije koja je ove godine proslavila čak 180 godina postojanja. Piero je okupljenima objasnio temeljne principe sljubljivanja vina i glazbe: „Kada biram glazbu uz neko vino, to vino zamislim kao osobu. Zapitam se je li staro ili mlado, je li muško ili žensko, kako izgleda, je li nježno i elegantno ili pak snažno i robusno. Tada mi spontano u glavi dolaze ideje za pjesme koje bi takva osoba slušala, odnosno koje pašu s određenim vinom.“

Prvo vino, Malvazija 2021 sljubljena je sa zalogajima od mozarelle u umaku od vrhnja i jogurta sa koricom limete, uz koje smo slušali Freh od Cool And The Gang i klasik Tea For Two od Nat King Colea. Nešto ozbiljnija, odležana Malvazija Classica i brie sljubljeni su sa pjesmom Bee Geesa How Deep Is your Love. Već na trećem vinu, Merlotu 1842, kupaži iste sorte iz dvije različite godine (2016 i 2018)  sljubljenom sa delikatesnom paštetom od tune, razvila se živa diskusija oko prikladne pjesme, obzirom da su i okupljeni uzvanici prihvatili „igru“ i počeli sami predlagati idealne spojeve merlota i glazbe. Piero je ovo vino spojio sa pjesmom Misty legendarne Arethe Franklin, što je zaista bio izvrstan match, no oduševila nas je i kombinacija sa Wild Horses od Rolling Stonesa koju su predložili vinska legenda Željko Suhadolnik i fotograf Nikola Zoko. Posljednje vino, Cabernet sauvignon sljubljeno je uz nezaobilaznog Barry Whitea i pjesmu Baby Blues.

U nastavku večeri, gosti diWine Bara popunjenog do zadnjeg mjesta uživali su u biranim pjesmama od 1920-tih do 1980-tih, te u duhovitim Pierovim anegdotama iz vremena kada je radio kao DJ. Bila je to uistinu večer za pamćenje i možemo se samo nadati da će postati tradicionalna.

Vinarija Poletti uzgaja vinovu lozu na 9ha vlastitih vinograda, a u ponudi ima ukupno sedam vinskih etiketa čije je zajedničko obilježje beskompromisna kvaliteta. “Ako želiš raditi vino, neka bude onakvo kakvo bi i sam želio piti.” – prisjeća se Piero riječi svoga oca, koji ga je u ranoj dobi uveo u svijet vinarstva. Upravo su te riječi bile glavna motivacija Peteru u vrijeme socijalizma kada je vinarstvo Istre (i ostatka Hrvatske) patilo od nametnutog sindroma visokih prinosa i niske kvalitete. Jedan je od prvih vinara koji se odvažio proizvoditi kvalitetno vino po visokoj cijeni, što je u početku dočekano sa podsmijehom od strane kolega i prekupaca, a sama obitelj pretrpjela je financijski vrlo izazovno razdoblje. Zato si danas vinarija Poletti može priuštiti da, primjerice, njihov Cabernet sauvignon odležava pet godina u podrumu, a zatim bude nagrađen na svjetskom natjecanju The Global Cabernet Sauvignon Masters 2020 kao peti najbolji Cabernet Sauvignon u svijetu. Osim ka ekološkom vinarstvu, obitelj se sve više okreće prema vinskom turizmu. Zajedno sa suradnicom Jasnom Matić prije nekoliko godina renovirali su staru kuću u srcu Poreča i pretvorili je u eno-gastro hram pod nazivom Wine&Food Casa Manzolin. Ideja je proizašla iz ljubavi prema vinu i hrani, koji se savršeno ljube, a mi vam svakako preporučujemo posjetiti to fantastično mjesto što prije. U međuvremenu, svi ste dobrodošli uživati u Poletti vinima koja su dostupna na čaše u zagrebačkom diWine Baru

Foto: Irena Lučić