Arhiva oznaka za: Varaždin

Uskoro počinje 9. Vinski grad na Špancirestu

Špancirfest i Vinski grad dijele zajedničku ljubav prema dobrim emocijama, zabavnoj i veseloj atmosferi u koju se mogu uključiti baš svi. Vinski grad, kao neizostavni, te jedan od najprepoznatljivijih dijelova Špancirfesta, ponovo je glavno okupljalište špancirera željnih dobrog društva i otmjene atmosfere.

U devetoj godini održavanja Vinskog grada na Špancirfestu, Stari grad je ponovno preuzeo ulogu savršene kulise, i to svakodnevno  ( 17.08.-27.08. ) od 18:00h do 01 h iza ponoći.

Svoja vina u Vinskome gradu predstavljaju vinarije iz svih hrvatskih regija te inozemstva.

Ovogodišnji predstavnici na Vinskom gradu su Krauthaker, Kalazić, Kopjar, Kutjevo d.d., Benvenuti, Markota, Stina vina , Jakopić, Kotolenko, Štampar, Badel, Matić vina, Lillet, Galić vina, Vinarija Skaramuča, Iločki podrumi, Jeruzalem Ormož, Puklavec family wines, Kostanjevec, Vinarija DeMar, Simčič Marjan, Vinski hram Kotolenko, Makedonske Delicije, Radgonske gorice, Vinogradništvo Sedlak, Belović, Good Spirit, Herbersteinova klet, Krystal Modus, Tomšić i  Šafran.

Vinsku ponudu pratit će majstori street fooda – Burger bar by Damir Tomljanović i Pizza & pasta by Melkior Bašić. Za one koji još nisu počeli uživati u vinu, u ponudi će biti i miješana pića odnosno kokteli koje će pripremati House of prosecco and gin što omogućava Roto Svijet Pića.

Odgovornost za vrhunsku atmosferu preuzima ekipa iz Jukebox.hr, a glavni partneri projekta, Romerquelle, Roto Svijet Pića i Konzum, pripremaju prekrasno uređene lounge zone iz kojih nećete htjeti otići.

Na ulazu u Vinski grad potrebno je unajmiti staklenu vinsku čašu za 5€, a konzumacija se plaća karticom/ kuponima na svakoj kućici kako bi cijeli proces do uživanja bio što kraći. Sva vina iz ponude su dostupna na čašu i butelju. Ulaz na festival je besplatan, a cijene vina promotivne.

Foto: Domagoj Miletić, Percepta Digital, arhiva TZG Varaždina

Vinari iz Varaždinske županije osvojili 35 medalja na 20. Decanter World Wine Awards 2023.

Počeli su, može se reći, sramežljivo, 2011. godine, kada su na nagovor mnogih sommeliera i vinskih znalaca na najprestižnije svjetsko natjecanje, Decanter World Wine Awards poslali svoje uzorke vina. I odmah su osvojili nagrade. To je vinarima Varaždinske županije dalo vjetar u leđa, i iz godine u godinu osvajaju sve više nagrada. Samo u protekle četiri godine, vinari Varaždinske županije osvojili su 129 medalja, a kada se ta brojka usporedi s više od tisuću medalja u cijeloj Hrvatskoj, to ih svrstava na drugo mjesto.

Ove godine, na 20. natjecanje u Londonu, osvojene su nagrade donijele potvrdu vrhunske kvalitete vina koje proizvode vinari iz Varaždinske županije, koji su u konkurenciji od 18.250 uzoraka vina iz 57 država, osvojili 35 medalja. Etikete 18 vinara nose 10 srebrnih i 25 brončanih medalja, a vina smo imali prilike kušati u atriju Županijske palače u Varaždinu.

Na promociji na kojoj su se okupili vinari, koji su najzaslužniji za ovaj uspjeh, sommelieri, vinski stručnjaci i predstavnici medija, prisutne je pozdravio župan Varaždinske županije Anđelko Stričak. Vrijedne vinogradare i vinare koji ovim uspjehom promoviraju i našu zemlju u svijetu došli su pozdraviti i zamjenica župana Silvija Zagorec, saborski zastupnik Predrag Štromar, saborski zastupnik Siniša Jenkač, predsjednik Županijske skupštine dr.sc. Josip Križanić, načelnici i gradonačelnici općina i gradova, županijski vijećnici te ravnatelji ustanova i tvrtki.

„Na Decanteru smo prisutni od 2011. godine kada je obitelj Crnko osvojila srebro i broncu, a potom nagrade osvajaju vinarije Košćak i Kopjar. Od tih nekoliko entuzijasta, iz godine u godinu sve više naših vinara šalje uzorke i osvaja nagrade“ naglasio je dr.sc. Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša.

Dragutin Vincek

„Ove su godine na ocjenjivanje uzorke poslale i male, boutique vinarije i drago mi je da su osvojile nagrade, što je dokaz da ako znaš što radiš možeš postići iznimnu kvalitetu. U budućnosti moramo napraviti još dublju selekciju, a vina vinara Varaždinske županije postaju važan faktor na hrvatskoj vinskoj karti“ kazao je sommelier i Decanter sudac te „izbornik“ vina Varaždinske županije Siniša Lasan na predstavljanju vina ovjenčana ovogodišnjim Decanterima u Varaždinu.

Siniša Lasan

„Čestitam svim vinarima, a moram naglasiti da svi naši proizvođači poljoprivredno prehrambenih proizvoda, od vina, meda i varaždinskog bučinog ulja, čija zaštita na europskoj razini bi nam trebala biti dodijeljena ovih dana, te sira daju našoj županiji jednu posebnu draž. To nam je itekako bitno i zbog razvoja turizma, jer želimo i cilj nam je da se svi koji nam dođu u posjet ugodno i dobro osjećaju, te da uživaju u prirodi, kulturni baštinama, gastronomiji i eto, kvalitetnim vinima“ istaknuo je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

„Nagradama smo dokazali da je naša regija povoljna za proizvodnju kvalitetnih vina. Naše su vinarije uglavnom male i kao takve bi se trebale svrstati na tržištu, jer mi se ne uklapamo u velike trgovačke lance i sisteme koje svijet poznaje s masovnom proizvodnjom. Ali, možemo i stječemo kupce kvalitetom i prepoznatljivošću zahvaljujući i proizvodni vina od autohtonih sorti“ rekao je Josip Tržec iz vinarije Šafran.

Josip Tržec

Dobitnici nagrada iz Varaždinske županije na 20. Decanter World Wine Avards 2023. 

Srebrne medalje Decanter 2023.

Vinarija deMar, Prestige Graševina 2021., 93 bodova
Vinarija deMar, Classic Graševina 2021., 90 bodova
Vinarija Dvorac Maruševec, Pinot Bijeli 2022., 91 bod
Vinarija Kopjar, Organic Rajnski Rizling 2021., 90 bodova

Vinarija Košćak, Sauvignon 2022., 90 bodovaVinski hram Kotolenko, Statera Sauvignon 2022., 90 bodova
Lovrini Vinogradi, Laurenzen Brut Nature 2021., 90 bodova
Vinarija Makar, Graševina 2022., 93 bodova
Vinarija Šafran, Graševina 2022., 90 bodova
Vinarija ARBOVIN, Cuvée 2020., 90 bodova

Brončane medalje Decanter 2023.

Vinarija deMar, Rajnski Rizling 2021., 88 bodova
Vinarija deMar, Muškat Žuti 2022., 87 bodova
Vinarija Dvorac Maruševec, Sauvignon Blanc 2022., 87 bodova
Vinarija Dvorac Maruševec, Pinot Sivi 2022., 86 bodova
Vinarija Kaznionica u Lepoglavi, Graševina 2021., 88 bodova
Vinarija Kaznionica u Lepoglavi, Silvanac Zeleni 2022., 88 bodova

Vinska kuća Kirić, Poštenjak Cuvée 2022., 88 bodova
Vinarija Kopjar, Organic Blanc De Blancs Brut 2019., 88 bodova
Vinarija Kopjar, Rosé Pinot Noir 2022., 87 bodova
Vinarija Kopjar, Organic Muscat Demi Sec 2020., 87 bodova
Vinarija Kopjar, Organic Sur Lie Chardonnay 2017., 86 bodova

Vinarija Košćak, Blanc De Noirs 2067 Brut Nature 2020., 88 bodova
Vinski Hram Kotolenko, Statera Rosé 2022., 88 bodova
Vinski Hram Kotolenko, Statera Muškat Žuti 2022., 86 bodova
Vinarija Najman, Iskra Extra Sec 2019., 87 bodova
Vinarija Stručić, Graševina 2022., 88 bodova
Vinarija Stručić, Graševina 2021., 87 bodova


Vinarija Stručić, Muškat Žuti 2022., 87 bodova
Vina Furjan, Graševina 2022., 88 bodova
Vinarija PZ Ivanec, Muškat Žuti 2021., 86 bodova
Vinarija Šafran, Rajnski Rizling 2022., 87 bodova
Kušaona vina Blaguški, Graševina 2022., 87 bodova
Vina Kolarek, Graševina 2022., 88 bodova
Vina Vlahović, Sauvignon Blanc 2022., 88 bodova
Vina Vlahović, Graševina 2022., 87 bodova

 

Tekst: Sunčana Barušić

Foto: Sunčana Barušić