Arhiva oznaka za: Udruga vinara i vinogradara Labinštine Trs

Na Vinskoj Shpitzi vrhunska vina vinara Labinštine oduševila zagrebačku publiku

Zagrebački diWine Bar u suradnji s Turističkom zajednicom grada Labina bio je domaćin večeri posvećenoj vinima Labinštine. Događaj je privukao pažnju brojnih predstavnika medija i zaljubljenika u vino, koji su poželjeli saznati više o vinima istočne obale Istre te istražiti okuse i mirise ove vinske mikro-regije, koja je u snažnom usponu.

Astrid Glavičić, Irena Lučić i Valter Licul

Na Shpitzi se predstavilo ukupno šest vinarija labinskoga kraja okupljenih u Udruzi vinara i vinogradara Labinštine „Trs“. Posjetitelji su tako mogli kušati vrhunska „Vina z Kukurini“ obitelji Baćac koja se ponosi s četiri generacije vinarstva, potom vina Juričić koja nastaju već 13 godina u naselju Bartići, vina obitelji Kos, proizvode vinarije Prskalo čija je priča započela još 30-ih godina prošloga stoljeća, kao i proizvode mlade vinarije Fuhtar iz Nedešćine, iza koje je stoljetna tradicija vinarstva te odlična vina Vosilla iz Vozilići.

Vina Fuhtar – Malvazija odležana na dnu mora

„Udruga vinara Labinštine Trs osnovana je prije sedam godina. Tada nas je bilo 13 na osnivačkoj skupštini, a danas već brojimo 30 članova. Također, u tom trenutku, prije sedam godina, bilo je samo pet etiketa na tržištu, a sada ih imamo 12 s područja Labinštine. Cilj osnivanja naše udruge je, naravno, promocija vina, vinara i naše Labinštine koja je, nažalost, nekako uvijek izuzeta sa svih vinskih karata, jer se uvijek priča o zapadnoj i središnjoj Istri. Znamo da imamo jako dobrih vina u našim konobama tako da je i osnivanje naše udruge potaknulo male vinare da krenu ozbiljnijim koracima, povećaju proizvodnju i kvalitetu vina i da hrabro stanu na komplicirano tržište vinarstva u Hrvatskoj koje je sve veće i gušće“, rekao je predsjednik Udruge vinara i vinogradara Labinštine TRS Valter Licul.

Vina Kos

Kvalitetu Labinskih vina prepoznala je i struka, o čemu svjedoče brojna odličja sa prestižnih domaćih i međunarodnih ocjenjivanja poput Decantera, Concours Mondiala, Vinistre i Vina od davnina.

Lari Juričić, vina Juričić

Vinari Labinštine itekako su pokazali svoje vinsko umijeće. Na Vinskoj shpitzi okupljeni vinoljupci mogli su kušati mlade i odležane malvazije, terane – sorte tipične za istarski terroir, ali i nagrađivane pjenušce, vina potopljena pod morem, međunarodne sorte poput chardonnaya i merlota te sjajne muškate koji su naročito oduševili ljubitelje vina sa ostatkom šećera. Divnu večer upotpunila je živa jazz glazba talentirane mlade klarinetistice Blanke Marije Car, stvarajući savršenu atmosferu za uživanje u vinima.

Vina Baćac

“Vinska Shpitza je koncept sastavljen od niza malih vinskih kušaonica, koje u fokus stavljaju određenu vinsku regiju ili destinaciju. Na taj način, osim uživanja u vinu, posjetitelji na nenametljiv način prolaze i kroz svojevrsnu edukaciju o vinima. Naime, na tako usko fokusiranim prezentacijama, sa svega šest do osam vinara, lako je zapamtiti autohtone i tipične sorte nekog kraja, dok kroz razgovor sa vinarima posjetitelji mogu saznati detaljne informacije o proizvodnji vina, uzgajanim sortama, te tradiciji vinogradarstva određenog kraja“ – pojasnila je Irena Lučić, voditeljica diWine Bara i vinska promotorica.

Andrej i Jelena Prskalo

„Izuzetno nam je drago da imamo priliku predstaviti našu destinaciju i vinare naše Labinštine u Zagrebu. Nalazimo se na istočnoj obali Istre i posljednjih nekoliko godina uspješno surađujemo s vinarima Labinštine na brojnim manifestacijama na području Labina i Rapca, ali jednako tako želimo doći do izražaja u cijeloj Hrvatskoj, jer labinska vina to zaslužuju“, izjavila je direktorica Turističke zajednice grada Labina Astrid Glavičić.

Vina Vosilla

Prisutni ljubitelji dobre kapljice složili su se kako je Labin, sa svojim sve boljim vinima, zaslužio veću pozornost eno-gastro scene. Ne pretjerujemo previše kada kažemo kako je Labinština nova zvijezda na – zvijezdama ionako bogatom – istarskom vinskom nebu te svakako preporučujemo posjet ovoj, za sad još pomalo skrivenoj, vinskoj destinaciji.

 

Foto: Ognjen Karabegović, Irena Lučić i Sunčana Barušić

Prvi ovogodišnji Wine & Music Night u Labinu privukao rekordan broj posjetitelja

Više od tisuću posjetitelja protekloga je vikenda posjetilo Labin i uživalo u večeri druženja, susreta s lokalnim vinarima okupljenima u udruzi Trs i pivarima Labone, gastro zalogajima i odličnoj istarskoj glazbi. Prvi ovogodišnji Wine & Music Night ponovno je održan u ugodnoj atmosferi lampicama osvijetljenog Parka hrvatskih branitelja u organizaciji Turističke zajednice grada Labina, gdje je ovaj slikoviti povijesni gradić smješten na brežuljku na istočnoj obali Istre predstavio najbolje od vinske i pivarske ponude labinskoga kraja.

Sve je zaokruženo istarskim gastro specijalitetima chefa Hrvoja Hrvatina i Sanela Jakupovića iz Fast66 te ugodnom glazbenom kulisom poznatog Istrijana Brune Krajcara i njegovog riječkog suradnika Denisa Razumovića Razza.

Bruno Krajcar i Denis Razumović Razz

„Puno je truda uloženo da bismo danas imali manifestaciju koja je zaista nadmašila sva naša očekivanja i drago mi je vidjeti koliko uživaju naši Labinjani, ali i brojni turisti te gosti iz cijele Istre, Rijeke i okolice. Hvala svima koji su pomogli da Wine & Music Night zablista pod lampicama našeg labinskog Parka.“, izjavila je direktorica Turističke zajednice grada Labina Astrid Glavičić.

Astrid Glavičić i Silvija Kos Pifar

U Parku koji je tijekom večeri nalikovao na dnevni boravak ukrašen šarenim jastučićima, prozračnim zavjesama, ležaljkama i paletama, tijekom cijele večeri tražila se čaša više za degustaciju labinske malvazije, merlota, rosea, muškata i brojnih drugih vrsta kvalitetnih i nagrađivanih vina lokalnih vinara okupljenih u Udruzi vinara i vinogradara Labinštine Trs. Bila su tu vrhunska vina obitelji Baćac, potom vina Perinić, Gobo, Juričić i Ćule, kao i mlada vinarija Fuhtar. Posjetitelji su kušali i proizvode kojima se ponose vinarije Kos, Prskalo, Vosilla, Negri, ali i vina Matiška i Miletić, dok su poseban interes izazvali kokteli i likeri Destilerije Krulčić.

Osim cijelog niza domaćih, kvalitetnih vina, ova je večer bila prilika i za uživanje u dvije vrste craft piva iz asortimana labinske pivovare LabonaBlonde Ale i Pale Ale. Inače, ovu su pivovaru 2021. godine osnovali mladi entuzijasti koji su godinama sami stvarali pivo za vlastite potrebe, a danas to iskustvo dijele sa širokom publikom koja uživa u proizvodima bez dodataka, surogata, aroma, bojila i konzervansa. Naravno, za potpun doživljaj osigurana je odlična gastro ponuda Pop – Up 66 powered by Fast66 koji je ponudio izvornu istarsku hranu u nešto modernijem izdanju – labinske inćune, kokošji žgvacet, dagnje s tarana paštom i daši umakom.

Hrvoje Hrvatin

Tako je prvo izdanje održano 9. lipnja ujedno najavilo i nove Wine & Music večeri koje će se održati 21. srpnja i 18. kolovoza. Time ovaj srednjovjekovni istarski grad bogate povijesti i kulturnog naslijeđa obogaćuje svoju ponudu, čemu se posebno veseli lokalno stanovništvo, dok gosti imaju dodatni motiv za dolazak i uživanje u proizvodima i zvucima labinskoga i istarskoga kraja.

Foto: Ivor Mažar