Arhiva oznaka za: TZ Vukovarsko-srijemske županije

Vukovar postaje prepoznatljiv turistički brend

Vukovar je u 2023. bio poželjno odredište brojnih gostiju! To potvrđuju brojke, odnosno zabilježen porast od 41,26 posto u dolascima i 33,35 posto u noćenjima u odnosu na 2022. Naime, lani je u gradu na Dunavu ostvareno 55.924 dolazaka i 87.863 noćenja.

Izuzmu li se od tih brojki školske ekskurzije, i dalje je 10,12 posto više dolazaka i 5,48 posto više noćenja nego godinu ranije. U brojkama bez školskih ekskurzija u 2023. ostvareno je 18.264 dolazaka i 38.460 noćenja, što je i u odnosu na pretpandemijsku 2019. porast od 10,14 posto u dolascima i 11,11 posto u noćenjima.

Turisti, pretežno domaći, njih 73 posto, su na istoku Hrvatske ostajali u prosjeku 2,1 dan.  Atraktivnost destinacije rezultirala je i otvorenjem 27 novih smještajnih objekata u prošloj godini pa ih je danas ukupno 82, s 1.124 ležaja, a započela je i izgradnja Arheološkog parka.  Stoga, može se reći da je dana Vukovar prepoznatljiv turistički brend.

U vukovarsku luku na Dunavu uplovilo 347 kruzera

Prošle godine nastavio se i trend rasta riječnog kruzinga. Na 347 kruzera koju su uplovili u vukovarsku luku bilo je 45.857 putnika, najviše gostiju iz Amerike, Njemačke, Velike Britanije i Francuske, a sezona na Dunavu, jednom od najjačih aduta kontinentalne Hrvatske, produljila se do kraja prosinca.

Sve je više i posjetitelja gradskih festivala i manifestacija, a posljednji održan u prošloj godini, Vukovarski Advent, u izboru portala Gradonacelnik.hr u konkurenciji velikih gradova i županijskih sjedišta proglašen je među pet najljepših u Hrvatskoj.

Vukovar – snažan brend

Ukupno zadovoljstvo gostiju Vukovara bilo je izuzetno visoko. Ocjena je 93/100, potvrđuje mjerenje kvalitete i zadovoljstva gostiju kroz projekt integralnog upravljanja kvalitetom u destinaciji – IQM Destination Vukovar. Ovaj projekt mjerenja kvalitete provodi se već tri godine, a vrlo visoka ocjena ukazuje na iznimnu snagu i prepoznatljivost brenda Vukovara. Lani je na online platformama 7.200 gostiju ostavilo recenzije, a pozitivni komentari i  visoke ocjene pozicioniraju Vukovar kao jednu od najuspješnijih destinacija na kontinentu, privlačnu tijekom čitave godine.

Atrakcije su zadržale najvišu ocjenu kvalitete. Među njima je i Vukovarski vodotoranj, lanjski dobitnik Plakete sa zlatnim znakom za najbolji projekt obnove i valorizacije kulturno povijesne baštine na međunarodnom kulturnom turističkom natječaju „Plautilla“.

Sve je više nagrada i novih projekata

Ni domaće nagrade nisu zaobišle Vukovar, čak tri Suncokreta ruralnog turizma stigla su u grad – zlatna povelja u kategoriji “Tradicijska (ruralna) gastronomija” Izletištu Gondola Sotin, brončana povelja u kategoriji “Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru” Konjičkom klubu „Dunavski Raj“, posebno priznanje u kategoriji “Craft turizam” Craft Pivovari Vukovar.

“Osvojene nagrade uvijek nas razvesele, one govore o sve kvalitetnijoj turističkoj ponudi Vukovara. Naše sadržaje i ponudu obogatit ćemo novim projektima, u tijeku je izgradnja Adrenalinskog parka u Park šumi Adica, uređuje se šetnica uz rijeku Vuku, započela je i izgradnja Arheološkog parka Vučedol, a na temelju izrađene Komunikacijske strategije radimo na jačanju ovog brenda” kaže direktorica Turističke zajednice Vukovara Marina Sekulić.

 

Foto: TZ grada Vukovara (Marko Balaži, Darko Kešnjer) i Sunčana Barušić

4. Srijemski Pjenušavi doručak u kušaonici Vina Papak

U nedjelju, 12.studenog 2023. u kušaonici Vina Papak Ilok, na najistočnijem vinogradarskom položaju Radoš, održat će se 4. Srijemski pjenušavi doručak u vinogradu. Posebna svečanost ove godine je upriličena u organizaciji TZ Vukovarsko-srijemske županije i Salona pjenušavih vina Zagreb, a program je bogat i raznovrstan budući da je i prigoda posebna – na ovogodišnjem doručku obilježit će se i Dan županije.

Organizatori su prijašnje ljetne varijante pjenušavog doručka sa suncokretima u prvom planu zamijenili osunčanim toplim bojama jeseni, a prigodno se dan prije slavi i Sv. Martin, praznik mladih vina, stoga će cijeli iločki vikend biti u vinskim nijansama.

Nedjeljni program započinje prijepodnevnim kušanjem pjenušaca s bogatim srijemskim doručkom (11-12,30h), uz glazbu Tria Petre Marković i vođeno slikanje na radionici Feel good & paint. Isti dan u 14 sati slijedi “En primeur Srijem”, predstavljanje mladih vina ili novih berbi na tržištu, vinarija sudionica događaja.

 

Foto: Julio Frangen

 

Održan En Primeur Graševina Croatica 2023.

U zagrebačkom hotelu Esplanade Zagreb uspješno je održan En Primeur 2023. jedna od najatraktivnijih vinskih manifestacija na kojoj su vinari okupljeni u udruženje Graševina Croatica, premijerno predstavili vina berbe 2022. godine, kako bi znalci i stručnjaci te i vinski entuzijasti mogli  kušati vina koja još nisu ponuđena tržištu i procijeniti njihov potencijal. Festival je okupio više od 30 vinara, među kojima su bila poznata, ali i nova imena hrvatske vinske scene.

En Primeur je održan u organizaciji udruge Graševina Croatica te pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske. Partneri manifestacije su Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Hrvatska gospodarska komora, TZ Brodsko-posavske županije, TZ Osječko-baranjske županije, TZ Požeško-slavonske županije, TZ Virovitičko-podravske županije i TZ Vukovarsko-srijemske županije, a manifestaciju je otvorila prof. Sandra Zokić, ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište u Ministarstvu poljoprivrede. Uzvanicima su se obratili i mr. Josip Pavić, dip. ing., predsjednik udruge Graševina Croatica, prof. dr. sc. Dragan Kovačević, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i prof. dr. sc. Krunoslav Karalić, zamjenik ravnateljice Hrvatske agencije za poljoprivredu .

U sklopu manifestacije održani su zanimljivi paneli na temu Tržište vina u Hrvatskoj u 2023. godini, Graševina Croatica Nova generacija i Vinska događanja Slavonije i hrvatskog Podunavlja u 2023. godini. Posebna atrakcija bila je En Primeur Flight Selections, predstavljanje odabranih mladih vina graševina od strane eminentnih vinskih stručnjaka. U Smaragdnoj dvorani Esplanade Zagreb odvijalo se promenadno kušanje vina Graševine Croatice i poslovni susret s vinarima udruge.

Posjetitelji su također imali priliku upoznati se s novitetima i vinima Slavonije i hrvatskog Podunavlja na specijaliziranim vinskim radionicama na temu Vinske medalje visokog sjaja, Graševina Old vs. Young, Nova i neotkrivena vina Slavonije i hrvatskog Podunavlja te Fanastični svijet pjenušaca na kojima seodržalo vertikalno kušanje vina graševina s prikazom potencijala starenja i razvoja aromatike usporedbom berbe 2022. s prijašnjim berbama. Organizirane su i radionice za širu publiku na kojima su se sudionici educirali o pravilnom otvaranju, posluživanju i kušanju vrhunskih vina te pjenušavih vina i opisivanju njihovog izgleda, mirisa i okusa. Radionice su moderirali poznata imena i stručnjaci vinske scene.

Vlado Krauthaker, jedan od najuspješnijih hrvatskih vinara

“Graševina je gospodarski najznačajnija sorta koju uzgajamo na 25 % ukupnih površina. Od berbe 2022. na tržište je stavljeno oko 66 tisuća hL mladih vina, a pola od toga čine mlada vina graševine. Od 14. do 17. lipnja na području Slavonije održat će se manifestacija GROW s ciljem međunarodne popularizacije graševine, koja se svake godine seli iz države u državu gdje se odvija proizvodnja graševina, a ove godine je Hrvatska domaćin. Želimo konferenciju dovesti u sve slavonske županije odnosno u Kutjevo, Ilok, Orhovicu i Osijek”, izjavio je prof. dr. sc. Krunoslav Karalić, zamjenik ravnateljice Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.