Arhiva oznaka za: TZ Osječko-baranjske županije

Slavonska vina za božićni party

Kutjevački podrum iz 1232. najstariji je u ovom dijelu Europe, onaj u Belju je najveći, iz iločkih podruma obitelji Odescalchi u svijet su se plasirala prva pakirana vina u Europi, u Erdutu je jedna od najvećih bačava na svijetu koja je još u upotrebi, tamo je i najveći plantažni vinograd u Hrvatskoj, a ljubitelji vina i stručnjaci znaju da boljih graševina od onih u Slavoniji i Podunavlju nema. Posljednjih desetljeća slavonski vinari okitili su se i brojnim nagradama za vrhunska crna vina, posebno za sjajnu frankovku, ali i cabernet sauvignon.

Da su vina iz ovog dijela hrvatske savršena pratnja i uz finger food i uz pikantna konkretnija jela, kao i uz tradicionalne, ali i moderne slastice, potvrdio je Slavonia Wine Christmas Party održan u hotelu Mövenpick Zagreb koji je okupio ljubitelje vina i prijatelje ovog dijela Hrvatske.

Povijesne vinarije i vinski festivali

U organizaciji pet regionalnih turističkih zajednica okupljenih u Klaster Slavonija na zagrebačkom partyju predstavila su se vina od Virovitice do Iloka. Široki spektar prvenstveno graševina – od pjenušaca do predikata, ali i prezentacija crne Slavonije s odličnim kompleksnim, harmoničnim, slasnim vinima, potvrđuju veliki iskorak istočnog dijela Hrvatske i pozivaju na istraživanje vrhunskih okusa u modernim butik vinarijama, ali i stoljetnim podrumima.

„Povijesni podrumi specifičnost su Slavonije i Podunavlja i sjajan su temelj za vinski turizam koji povezuje kulturnu baštinu, vino i gastronomiju a tu su i brojni vinski festivali poput WineOsa koji se održava početkom siječnja u Osijeku, Slavonije i Podravine, wine not!? u Virovitičko-podravskoj županiji, Festivala graševine u Kutjevu, Festivala Traminca u Iloku, Zalaska sunca u vinogradu u Brodskom Stupniku ili Večeri vina i umjetnosti u Osijeku… Treba se samo usuditi, predlažemo da sami sebi pružite priliku za poseban odmor i nova otkrića. Tko nikad nije bio, nakon prvog dolaska u Slavoniju sigurno će se vratiti. Slavonija – nema joj ravne“, poručila je Ivana Jurić, voditeljica Klastera Slavonija i direktorica TZ Osječko-baranjske županije.

Majda Jakša, Maja Jakobović, Martina Jakelić, Ružica Vidaković i Ivana Jurić

Na iznimna vina, posebno graševine, osvrnuo se i poznati hrvatski sommelier Mario Meštrović. „Osim što graševina u Slavoniji ima standardiziranu izvrsnost u proizvodnji i što daje vrhunske rezultate u svim stilovima vina, grožđe ne nakuplja visoke kiseline tako da su vina pitka, cvjetno voćna s ugodnom sortnom gorčinom na završetku. Također, s globalnim zatopljenjem imamo puna kremasta vina od graševine koja su sjajni pratitelji ne samo slavonskih jela.“

Ivana Jurić i Mario Meštrović

Foto Anto Magzan

Provedite vikend u Đakovu

U Đakovu, gradu kojeg još nazivaju i „Srce Slavonije“ jer se nalazi u trokutu Osijek – Slavonski Brod – Vukovar, u Osječko-baranjskoj županiji, sve je u znaku priprema za 57. Đakovačke vezove. Manifestacija koja se održava svakog srpnja još od 1967. godine, grad pretvara u veliku pozornicu kroz koju će prodefilirati mnogi sudionici odjeveni u narodne nošnje Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema, te drugih krajeva Hrvatske. Centralni se dio održava na Strossmayerovom trgu, ispred katedrale, a zanimljivi su i prateći sadržaji – otvaranje raznih izložbi, konjičke priredbe te druge kulturne i turističke manifestacije.

Ali, ne treba čekati do sedmog mjeseca da se posjeti ovaj divan grad i njegova okolica.

Šetnja gradom

Đakovo je prepuno povijesnih i kulturnih baština. Njegova bogata povijest datira iz 11. stoljeća, a za mnoge Đakovčane, šetnja gradom obavezno mora početi „na vrhu Korza“, ispred crkve Svih Svetih, koju još nazivaju i „Mala crkva“. Posebna je po mnogočemu – nekad je bila Ibrahim Pašina džamija. Naime, Turci su vladali gradom od 1536. do 1687. godine, kada je Đakovo bio dio Požeškog sandžaka, a kasnije, kad je ustoličena crkva, u njoj se 1373. godine vjenčao bosanski kralj Tvrtko s bugarskom princezom Dorotejom.

Krene li se od crkve Svih Svetih, prelaskom ceste, dolazi se do Korza – pješačke zone s restoranima i kafićima, a lagana šetnja dovodi do stare gradske jezgre koja datira iz 18. i 19. stoljeća. U staroj gradskoj jezgri sagrađeno je čak šest crkvi i sedamnaest kapelica. Dakako, posebno se ističe velebna katedrala Sv. Petra, jedna od najpoznatijih sakralnih građevina u Hrvatskoj, čiji su upečatljivi tornjevi zaštitni znak Đakova.

Životno djelo biskupa Josipa Jurja Strossmayera

Đakovačka katedrala ili „stolna crkva” kako ju je nazivao njezin graditelj Josip Juraj Strossmayer, sagrađena je na najvišoj točki Đakova, na 111 metara nadmorske visine,  između 1866. i 1882. godine.

Zadnja katedrala Zapada prema Istoku, visoka 84, a dugačka 74 metra, sazdana je od sedam i pol milijuna cigla, u temeljima ima gotovo 400 velikih hrastovih debala.

U njoj se nalazi 7 oltara, 43 freske, 31 kamena skulptura svetaca i 32 reljefa. Prilikom posjeta, prije dvadeset godina, Papa Ivan Pavle II nazvao ju je „Najljepšom crkvom između Carigrada i Venecije“.

Državna ergela Đakovo

Ergela je osnovana 1506. godine, što je svrstava među najstarije ergele u Europi, a konji lipicanske pasmine na Ergeli se počinju uzgajati početkom 19. stoljeća. Ona predstavlja živi spomenik povijesti i tradicije uzgoja konja, a ujedno je i dom 160 predivnih lipicanaca.

Svojom turističkom ponudom objedinjuje kulturno-povijesni, ruralni i tradicijski doživljaj istočne Slavonije, a pri tome ujedno pruža posjetiteljima cjelokupni užitak druženja s konjima, vožnje fijakerom, te rekreativno jahanje. Danas, kao Državna ergela Đakovo, za uzgoj i selekciju konja koristi dvije lokacije – Pastuharnu, smještenu u srcu Đakova i Ivandvor, u neposrednoj blizini grada.

Osim uzgoja i selekcije konja, Ergela se bavi i dresurom čija kvaliteta se potvrđuje zauzimanjem zapaženih mjesta na konjičkim natjecanjima. Za posjet i razgled svakako je potrebno prethodno rezervirati termin.

Dani otvorenih vrata Đakovačkog vinogorja

Ako ste ljubitelj vinskih kapljica i spremni na dvodnevnu šetnju prirodom (manifestacije je za one izdržljivije) svakako rezervirajte 23. i 24 lipnja kada se održavaju Dani otvorenih vrata Đakovačkog vinogorja i 36. Bonavita u Mandićevcu i Trnavi.

Niste li vični zahtjevnim vinskim avanturama, u vinima sorata graševina, traminac, silvanac zeleni, frankovka i još mnogih drugih, domaćini će vas uvijek nesebično ponuditi. Počeci vinarske i vinogradarske tradicije ovoga kraja sežu u doba prije turskog osvajanja, a nakon oslobađanja od Turaka osobito ju obnavljaju biskupi koji su sadili vinograde na Trnavi, Mandićevcu i na obroncima Krndije. Nizala su se stoljeća, dolazili i odlazili gospodari, ali su ostajala kvalitetna i vrhunska vina đakovačkog vinogorja. Višestoljetni uzgoj vinove loze, najbolja je potvrda dobre i stalne kvalitete vina đakovačkog vinogorja, koja su osvojila mnogobrojna priznanja na domaćim i svjetskim ocjenjivanjima.

Đakovačka gastronomija – spoj tradicije i modernog 

Specifična povijest Đakova, odrazila se i na tanjuru, pa danas u ovom gradu možete pojesti specijalitete u kojima se sljubljuju mađarski, njemački i orijentalni elementi, isprepleteni s tradicionalnom Slavonskom kuhinjom.    Ponuda restorana je zaista velika. Može se pojesti nešto „na brzinu“ ili doživjeti eno-gastronomsku priču u restoranima, bistroima ili na nekom od lokalnih OPG-ova.

Snašin flambe- tradicionalne tačke s domaćim pekmezom od šljive, Bistro Loora

 

Foto: Nikola Zoko, Andrej Car i arhiva Đakovački vezovi, TZ  Osječko-baranjske županije

Održan En Primeur Graševina Croatica 2023.

U zagrebačkom hotelu Esplanade Zagreb uspješno je održan En Primeur 2023. jedna od najatraktivnijih vinskih manifestacija na kojoj su vinari okupljeni u udruženje Graševina Croatica, premijerno predstavili vina berbe 2022. godine, kako bi znalci i stručnjaci te i vinski entuzijasti mogli  kušati vina koja još nisu ponuđena tržištu i procijeniti njihov potencijal. Festival je okupio više od 30 vinara, među kojima su bila poznata, ali i nova imena hrvatske vinske scene.

En Primeur je održan u organizaciji udruge Graševina Croatica te pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske. Partneri manifestacije su Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Hrvatska gospodarska komora, TZ Brodsko-posavske županije, TZ Osječko-baranjske županije, TZ Požeško-slavonske županije, TZ Virovitičko-podravske županije i TZ Vukovarsko-srijemske županije, a manifestaciju je otvorila prof. Sandra Zokić, ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište u Ministarstvu poljoprivrede. Uzvanicima su se obratili i mr. Josip Pavić, dip. ing., predsjednik udruge Graševina Croatica, prof. dr. sc. Dragan Kovačević, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i prof. dr. sc. Krunoslav Karalić, zamjenik ravnateljice Hrvatske agencije za poljoprivredu .

U sklopu manifestacije održani su zanimljivi paneli na temu Tržište vina u Hrvatskoj u 2023. godini, Graševina Croatica Nova generacija i Vinska događanja Slavonije i hrvatskog Podunavlja u 2023. godini. Posebna atrakcija bila je En Primeur Flight Selections, predstavljanje odabranih mladih vina graševina od strane eminentnih vinskih stručnjaka. U Smaragdnoj dvorani Esplanade Zagreb odvijalo se promenadno kušanje vina Graševine Croatice i poslovni susret s vinarima udruge.

Posjetitelji su također imali priliku upoznati se s novitetima i vinima Slavonije i hrvatskog Podunavlja na specijaliziranim vinskim radionicama na temu Vinske medalje visokog sjaja, Graševina Old vs. Young, Nova i neotkrivena vina Slavonije i hrvatskog Podunavlja te Fanastični svijet pjenušaca na kojima seodržalo vertikalno kušanje vina graševina s prikazom potencijala starenja i razvoja aromatike usporedbom berbe 2022. s prijašnjim berbama. Organizirane su i radionice za širu publiku na kojima su se sudionici educirali o pravilnom otvaranju, posluživanju i kušanju vrhunskih vina te pjenušavih vina i opisivanju njihovog izgleda, mirisa i okusa. Radionice su moderirali poznata imena i stručnjaci vinske scene.

Vlado Krauthaker, jedan od najuspješnijih hrvatskih vinara

“Graševina je gospodarski najznačajnija sorta koju uzgajamo na 25 % ukupnih površina. Od berbe 2022. na tržište je stavljeno oko 66 tisuća hL mladih vina, a pola od toga čine mlada vina graševine. Od 14. do 17. lipnja na području Slavonije održat će se manifestacija GROW s ciljem međunarodne popularizacije graševine, koja se svake godine seli iz države u državu gdje se odvija proizvodnja graševina, a ove godine je Hrvatska domaćin. Želimo konferenciju dovesti u sve slavonske županije odnosno u Kutjevo, Ilok, Orhovicu i Osijek”, izjavio je prof. dr. sc. Krunoslav Karalić, zamjenik ravnateljice Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.