Arhiva oznaka za: TZ Brodsko-posavska županija

Brodsko-posavskoj županiji smiješi se rekordna turistička godina

Čitavom duljinom leži na autocesti i na rijeci Savi, do svih njezinih destinacija dolazi se lako i brzo, sa samo dva grada ruralna je oaza, nositelji njezine turističke ponude su OPG-ovi, salaši i rančevi, nudi autentične doživljaje, netaknutu prirodu i očuvane tradicijske vrijednosti uz bogata slavonska jela. Brodsko-posavska županija turistima je sve privlačnija destinacija o čemu svjedoči i konstantan rast turističkih rezultata.

Od početka godine do 30. lipnja u ovoj slavonskoj županiji zabilježen je i najveći rast noćenja u Hrvatskoj. S ukupno 35.685 noćenja u kojima s 18.043 noćenja tek neznatnu prednost imaju domaći gosti, ostvaren je rast od čak 42,55 posto u odnosu na prvih šest mjeseci 2022., kada je na području županije zabilježeno 25.033 noćenja.

Eko-etno selo Stara Kapela

„Ovo je rezultat kontinuiranog ulaganja u turističke proizvode i sadržaje, intenzivne promocije na domaćem i stranim tržištima, suradnje javnog i privatnog sektora i prepoznavanja potreba i zahtjeva turističkih trendova“, kazala je direktorica TZ Brodsko-posavske županije Ružica Vidaković i poručila:

Ružica Vidaković

„Strateški razvoj turizma temeljen je na ruralnom i zelenom, eno-gastro ponudi graničarskog Posavlja uz bogatu kulturnu baštinu naša dva grada – Slavonskog Broda s jedinstvenom Tvrđavom, Interpretacijskim centrom Ivane Brlić Mažuranić, prekrasnom šetnicom uz Savu te baroknog središta Nove Gradiške. Bogate tradicijske i urbane manifestacije također se odražavaju na odlične turističke rezultate, a u našoj županiji tijekom čitave godine nudimo za svakoga ponešto“

Slavonski Brod

Do kraja godine najavljeno je i otvorenje poslovnog hotela Park u središtu Slavonskog Broda s novih 60 soba, kongresnim centrom, kavanom, restoranom, teretanom…, a u ovom gradu užurbano se radi i na novom riječnom pristaništu koje će revitalizirati kruzing na rijeci Savi i biti novi vjetar u leđa turističkom zamahu u Brodsko-posavskoj županiji.

Stupnički dvori

 

 

Foto: TZ Brodsko-posavske županije, Danijel Soldo, Neven Nagy

 

Dođite vlakom u Brodski Stupnik na Zalazak sunca i koncert u vinogradu

U vinogradima pred vinskim hotelom Stupnički Dvori, u petak, 16. lipnja, već treći put održat će se hedonistički događaj Zalazak u vinogradu u organizaciji Turističke zajednice Meridiana Slavonica, tvrtke Zlatne riječi i TZ Brodsko-posavske županije.

Manifestacija Zalazak u vinogradu traje od 16:00 – 21:00 h. Na događaju će, nakon kupnje ulaznice (čaše) u iznosu od 10 €,  posjetitelji moći kušati vina s područja TZ Meridiane Slavonice, s obronaka Dilj gore, na položajima idealnima za uzgoj vinove loze koja daju vrhunska vina, pogotovo sorte graševina, chardonnay, cabernet sauvignon, cabernet franc te merlot. Svoja će vina predstaviti vinarije Galić, Grozdanović, Jakob, Vučković i Jurković. Prigodne zalogaje „finger food“, od lokalnih namirnica, pripremit će restoran vinskog hotela Stupnički dvori, a glazbom će posjetitelje razveseliti Ante Gelo i prijatelji.

Izletnički besplatni vlak

Posebna atrakcija ove godine je izletnički besplatni vlak koji polazi iz Zagreba a dovesti će goste na događaj i vratiti ih u Zagreb isti dan, tako da ljubitelji dobrih kapljica i zalogaja mogu opušteno uživati.

U suradnji s HŽ PP izletnički vlak kreće s Glavnog kolodvora Zagreb (u 11.27 h) s usputnim zaustavljanjem na stanicama Maksimir, Sesvete i Dugo Selo. Vlak je ove godine potpuno besplatan te se organizira isključivo za potrebe prijevoza na Zalazak sunca u vinogradu. Isti vlak se u večernjim satima vraća u Zagreb. Ukoliko pak poželite ostati na noćenju, u Zagreb se možete vratiti bilo kojom drugom redovnom linijom (ili doći i vratiti se vlastitim prijevozom), no takav povratak ćete morati financirati samostalno.

U vlaku putnike očekuje dobra zabava kao uvertira u prekrasan Zalazak na području TZ Meridiana Slavonica –  vinska radionica Graševina na tračnicama autorice Marije Vukelić.

 

Program

11.27 h – polazak vlakom iz Zagreba sa Glavnog kolodvora u 11.27 s usputnim zaustavljanjem na stanicama Maksimir, Sesvete i Dugo Selo

16:00 – 21:00 h – degustacije vina Meridiane Slavonice (Galić, Jakob, Grozdanović, Vučković, Jurković)

16:00 – 16:45 h, Vinska radionica – Vina Meridiane slavonice –  ponos našega kraja, moderatorica prof. Marija Vukelić, WSET2. Na radionici će posjetitelji moći napraviti prvi korak u upoznavanju vinogorja kroz kušanje 5 vina vinara sudionika manifestacije. Radionica je besplatna, ali je broj ograničen. Prijave do četvrtka 15.6. u 12 h na:  info@tzms.com.hr.

17:30 h Službeno otvorenje manifestacije – Mateja Pejanović, direktorica Turističke zajednice Meridiana Slavonica pozdravit će goste i vinare

18:00 h, Koncert u vinogradu: Ante Gelo i prijatelji

19:00 h, Foto nagradni natječaj na kojem mogu sudjelovati posjetitelji manifestacije. Zadatak je svojim mobitelima „uloviti“ najbolji kadar zalaska sunca u vinogradu, kojim se najljepše opisuje atmosfera (vinogradi, glazbenici, čaša vina, osmijesi uz zalazak sunca isl.).

Fotografije treba objaviti na FB događaju https://shorturl.at/uQR56 s oznakom   #sunsetinMeridianaSlavonica ili #zalazakMeridianaSlavonica. U 21 h stručna komisija će odabrati najljepšu fotografiju koja će tijekom sljedećih mjesec dana biti naslovnica Facebook stranice Meridiana Slavonica a autora očekuje nagrada organizatora: noćenje za dvoje u Villi Melani, Oriovac.

20.30 h – vinska večera “Okusi Graničarskog Posavlja & vina Galić” (55 €, rezervacije na info@stupnicki-dvori.hr)

00.02 h – polazak besplatnog vlaka iz Brodskog Stupnika (stanica Kuti) za Zagreb, planirani dolazak na Glavni kolodvor Zagreb u 3.15 h.

Više informacija:

FB događaj: https://shorturl.at/uQR56

Rezervacije mjesta u vlaku i na događaju: Mateja Pejanović, dir. TZ Meridiana Slavonica, tel: 099 300 0088 info@tzms.com.hr

 

Foto: Julio Frangen