Arhiva oznaka za: Salon penečih vin Ljubljana

LUV FEST pretvorio Ljubljanu u pozornicu ljubavi

U Ljubljani je počeo LUV FEST – festival koji već tradicionalno ovaj grad pretvara u destinaciju koju treba posjetiti u zimskim mjesecima. Osnovna mu je poruka slavljenje ljubavi prema kulturi, baštini, slovenskoj riječi, umjetnosti te ljubavi prema bližnjima, zajednici, prijateljstvima, obiteljima i na kraju, ali ne manje važno, nama samima. Trajat će sve do 12. ožujka, Slovenskog praznika ljubavi poznatog kao Gregorjevo.

“Nekad su naši stari, 12. ožujka smatrali danom kad počinje proljeće, dan su nazvali danom zaljubljenih jer se vjerovalo da se taj dan ‘ptičeki žene’. LUV FEST počeo na nacionalni dan Slovenske kulture, a završava u trenutku kad se izlazi iz tmine zime i ulazi u svjetliji dio godine kojeg nazivamo Gregorjevo. U ovom periodu brojni će umjetnici pokušati svojim programom ‘osvijetliti’ Ljubljanu tako da svatko može odabrati omiljen sadržaj iz bogatog programa koji se nudi. Naime, tijekom trajanja festivala pripremljeno je  više od 130 događaja” – kaže turistički vodič Miro Gačanin koji, kao i mnogobrojni drugi,  domaće i strane goste, kroz posebno kreirane ture vode po Ljubljani.

Za vrijeme Festivala održat će se koncerti, kazališne predstave, operne izvedbe, manifestacije vezane uz književnost, filmske projekcije, plesni performansi, brojne radionice za sve generacije, pa i poseban program za samce.

Ulice grada osvijetlit će brojne instalacije, pa se može reći kako LUV FEST osvjetljava Ljubljanu u tamnom dijelu godine. Poseban doživljaj bit će festival Ana Srčna na Špici na kojem će Kazalište Ane Monro početkom ožujka stvoriti poseban ambijent sa svjetlosnim elementima.

Uoči Gregorjeva u Eipprovoj ulici u Trnovu održat će se  tradicionalna manifestacija ‘Pozdrav proljeću’, kada će djeca osvijetljene kućice (za što će se pobrinuti Slovenski etnografski muzej) pustiti da plove površinom rijeke Ljubljanice.

Kad ste u Ljubljani, osim manifestacija vezanih uz LUV FEST istražite ovu destinaciju u potpunosti. Naime, ova ljepotica smještena u kotlini uz prekrasnu i plovnu rijeku Ljubljanicu očaravajuća je cijele godine.

Ljubavna priča i soneta

Budući da je u ovo doba sva ispunjena ljubavnim temama, svakako poslušajte ljubavnu priču o Franceu Prešernu i njegovoj ljubavi na prvi pogled s Julijom Primec koja ga je za života nadahnula te tako potaknula da napiše jednu od najljepših i najromantičnijih pjesama slovenske poezije – Sonetni vijenac.

O ljubavi prema umjetnosti može se čuti u Tivoliju – prekrasnom Ljubljanskom parku u kojem se nalazi MGLC Švicarija. Opisuju ga kao utočište umjetničkog stvaralaštva i mjesto kulturnih događanja od 19. stoljeća.

Nekad je ova zgrada bila hotel za imućnije goste, a danas kreativno rezidencijalni centar koji nudi mogućnost domaćim umjetnicima za kreativno stvaranje. U Švicariji svoj ‘umjetnički dom’ ima 11 slovenskih umjetnika, ali i tri internacionalna umjetnika koji svi zajedno djeluju kroz izložbe i edukativni program cijele godine.

U prizemlju zgrade specifičnog dizajna nalazi se i memorijalni studio poznatog Slovenskog umjetnika Stojana Batiča i bistro Švicarija u kojem se svakodnevno može kušati nešto posebno. Ako imate sreće, za vrijeme LUV festa možda naletite i na Prešernovu čokoladnu tortu s marcipanom i suhim smokvama.

Ljubavni desert

Kad je o desertima riječ, važno je spomenuti i najslađe mjesto nedaleko Tromostovja – jedinstvenu slastičarnicu Lolita u kojoj nude tradicionalne kolače pripremljene na moderan način.

“Na ovoj lokaciji postojimo 13 godina, a nudili smo slastice kada je ovaj dio grada bio zapušten i zagušen prometom. Nakon što je gradonačelnik Zoran Janković donio odluku da želi Ljubljanu urediti, dodati joj nove sadržaje i pretvoriti je u poželjnu destinaciju, ulicu gdje se nalazimo, pretvorio je u pješačku zonu, a prostore ponudio obrtnicima i ugostiteljima. Zgradu smo, poštujući sva konzervatorska pravila, preuredili i sada naši gosti mogu uživati u slasticama“, kaže Dada Jerovšek iz Kaval Grupe u sklopu koje posluje i slastičarnica Lolita.

Ljubljana je gradić po mjeri čovjeka, pa se uputite u stari dio i svakako posjetite osebujnog zlatara Christophera Steidla. U svojoj impozantnoj zlatarnici Zlato runo svakodnevno stvara prava mala remek djela. Ono što oduševljava je spremnost umjetnika da vam na licu mjesta pokaže kako od komadića zlata i srebra stvara pločice visoke kvalitete pretvarajući ih u unikatan nakit, skulpture ali i sakralne elemente. Svojom ljubavi i strasti prema poslu godinama školuje i mlade obrtnike potičući ih da njeguju ručnu proizvodnju te da otvaraju vlastite obrtničke kutke gdje će prodavati svoja umjetnička djela. Do sada čak tri Christopherove naučnice danas u starom dijelu Ljubljane imaju svoje zlatarnice.

 

Svakako u Karunovoj ulici posjetite muzej – kuću u kojoj je i živio najpoznatiji slovenski arhitekt Jože Plečnik. Radio je kao profesor na Tehničkome fakultetu u Ljubljani, njegova rana djela mogu se vidjeti u Beču, a u Sloveniji je isprva gradio sakralne građevine. Potom, gotovo sve važnije urbanističke projekte Ljubljane. U Zagrebu je projektirao Crkvu Majke Božje Lurdske u Zvonimirovoj ulici (prilikom gradnje je realizirana smo kripta). Muzej je otvoren svaki dan, a u ulaznici od 8 eura uključeno je i vodstvo kroz cijelu zgradu.

Red kulture, red umjetnosti, red zabave, red odlične gastronomije te suočavanje s činjenicom da u čarobnoj Ljubljani vrijeme nevjerojatno brzo prolazi. Nakon obilaska atrakcija koje nudi LUV FEST dovoljno je nazdraviti prekrasnom danu čašom posebno odabranog vina. S pogledom na Ljubljanicu, u ulici Breg 10 nalazi se Wine bar Šuklje u kojem ćete degustaciju vina doživjeti na poseban način. Želite li nešto autohtono poput vina od sorte modra frankinja, kušajte vina vinarije Šuklje uz koju sljubljuju mesne delicije Slovenije ali i sireve iz Francuske.

Dok se Ljubljana polako sprema na spavanje vi krenite kući, razmišljajući o svemu što ste doživjeli tog posebno ‘LUF FEST dana’. Ili jednostavno prespavajte u jednom od hotela u centru grada (mnogi imaju posebne ponude za vrijeme ovog festivala) te sutradan krenite u istraživanje novih mjesta, uživajte u svjetlosnim instalacijama, nastupima umjetnika, a svakako ovjekovječite trenutke fotografijama snimljenim na posebno označenim mjestima.

 

Foto: Nikola Zoko i Marko Delbello Ocepek, Facebook Bistro Švicarija

Najavljen zagrebački 6. Salon pjenušavih vina, 2. lipnja u restoranu Maksimir

Na tiskovnoj konferenciji 6. Salona pjenušavih vina u Zagrebu predstavljeno je ovogodišnje „boutique“ izdanje Salona koji će se održati u petak, 2. lipnja 2022., od 15h do 21h, u restoranu Maksimir, u zelenilu najljepšeg zagrebačkog parka Maksimir. Okupit će 30-ak vinara iz Hrvatske, Slovenije i Italije te pozvati sve ljubitelje na umjereno uživanje u mjehurićima. Od prošle godine zagrebački i ljubljanski Salon preselili su se na (polu)otvorene prostore, okružene zelenilom i time privukli još više posjetitelja. Uz kušanje pjenušaca i druženje s vinarima, posjetitelji će moći nazočiti na dvije vinske radionice, na koje je ulaz besplatan, uz prethodnu prijavu. Time i ovaj put organizatori ističu važnost edukacije i podizanja kulture stola na višu razinu.

Na konferenciji za medije uz direktoricu Mariju Vukelić, govorili su Miroslav Palinkaš iz vinarije Pavlomir i direktorica TZ Grada Novi Vinodolski, Tena Peričić  najavivši veliku 145 obljetnicu organiziranog turizma na svom području. Uz  obljetnicu turizma, slavi se 30 godina Međunarodnog ljetnog karnevala te 25 godina vinarstva u Pavlomiru. Ove obljetnice govore o dugoj tradiciji i važnosti ovog povijesnog grada,  a jedan od slavljeničkih događaja bit će upravo Kvarnerski Pjenušavi doručak u vinogradu na koji su pozvani svi ljubitelji pjenušaca, domaćih izvornih proizvoda i dobre zabave na otvorenom.

Elma&Admir, Filmmusicorkestar

„I ove godine izlagači će svoja vina predstaviti u velikoj dvorani,  a posjetitelji će moći šetati i sjediti i na terasi restorana Maksimir te u pauzama naručiti jela pripremljena kao poseban „pjenušavi menu restorana Maksimir“ za ovu prigodu. Da bi doživljaj bio „kao na filmu“ pobrinut će se Elma & Admir iz sastava Filmmusicorkestar, s filmskom glazbom. Za hidrataciju će se pobrinuti voda Cetina, Tvornica Leda uljepšat će prostor ledenim skulpturama, a na radionicama ćemo piti vina iz posebnih čaša tvrtke Riedel „- objasnila je direktorica Salona Marija Vukelić, dodavši da se zagrebački događaj već šest godina organizira po slovenskoj licenci mreže Salon of Sparkling Wines i da su slovenski proizvođači pjenušavih vina uvijek rado viđeni gosti u Hrvatskoj, kao i Hrvati u Sloveniji. Najavila je i 9. Salon penečih vin Ljubljana koji će se održati tjedan dana nakon zagrebačkog, 9. lipnja 2023.

Marija Vukelić, Mirloslav Palinkaš i Tena Peričić

Ocjenjivanje mreže Salon of Sparkling Wines – Hrvati apsolutni pobjednici

Kao i dosadašnjih godina, organizirano je veliko međunarodno ocjenjivanje mreže Salon of Sparkling Wines, održano u Ljubljani, 20.svibnja 2023.u restoranu Pen Klub. Sedmeročlanu komisiju hrvatskih i slovenskih enologa, vinskih akademika/diplomanata londonske škole WSET predvodila je predsjednica izv.prof. dr Ana-Marija Jagatić Korenika s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, a ocijenjeno je 74 uzoraka.

Direktorica zagrebačkog Salona, Marija Vukelić ponosno je naglasila da je prvi puta u povijesti zajedničkog ocjenjivanja apolutnu pobjedu odnijela Hrvatska  – najbolji je bio Kopjar Organic Rosé Pinot Noir brut iz Središnje Bregovite Hrvatske, iz Zagorja. Dodatno, s 91,2 boda Kopjarev je rosé odnio titulu najviše ocijene u povijesti ovoga ocjenjivanja. Na drugom je mjestu bijeli pjenušac Jazz brut slavonske vinarije Josipović i treći najbolji pjenušac je 1288 brut vinarije Pavlomir iz Novog Vinodolskog. Zagorski Rosé Kota 260 extra brut osvojio je odlično 2. mjesto u kategoriji ružičastih vina tradicionalne metode.

Marija Vukelić i Iva Tuđa

Salon pjenušavih vina Zagreb ponosi se time da je jedini vinski festival u Hrvatskoj koji cjelogodišnjim događanjima, promocijama i edukacijama pridonosi izobrazbi hrvatskih ljubitelja pjenušavih vina te je tako direktorica Marija Vukelić osmislila Pjenušave doručke u vinogradu (od Zagorja, Plešivice, Srijema, Erduta, Međimurja do Kvarnera) te pjenušave marende u Srednjoj i južnoj Dalmaciji. Tim se projektom smišljeno promoviraju destinacije koje se ponose svojim pjenušcima.

Tena Peričić, direktorica TZ Grada Novi Vinodolski

Na konferenciji za medije predstavljen je prvi Kvarnerski pjenušavi doručak u vinogradu, organiziran u suradnji s TZ Grada Novi Vinodolski i udruženjem Vina Kvarnera, najavljen za 24.06.2023. u vinariji Pavlomir u Novom Vinodolskom.

 

Više na: https://www.salonofsparklingwines.com/zagreb

Foto: Sunčana Barušić i Julio Frangen