Arhiva oznaka za: Općina Plitvička Jezera

Tražite li bijeg od vrućine i dobar odmor, krenite u Općinu Plitvička jezera

Ne pričamo o Nacionalnom parku Plitvička jezera, kojeg ljeti, nažalost, većina domaćih turista zbog, budimo iskreni previsokih cijena uglavnom izbjegava. Pričamo o Općini Plitvička jezera koja teritorijalno počinje nakon Koranskog mosta koji spaja Karlovačku i Ličko Senjsku županiju, odnosno nakon općine Rakovica. Osim predivne prirode ovdje se nalazi 42 mjesta i mjestašca u kojima su uvijek nasmijani i vrijedni ljudi spremni svakom turistu pružiti nezaboravne doživljaje, užitke i odmor za dušu i tijelo.

Dok vrućine vladaju u velikim gradovima, a cijene divljaju u prenapučenim obalnim mjestima, u Općini Plitvička jezera vlada mir, preko dana griju ljetne temperature, ali noći su hladnije, dapače, osvježavajuće. Za noćenje predlažemo novootvoreni hotel Lyra koji oduševljava healtness konceptom, a goste će u sobama iznenaditi teleskop. Zašto? Pa nebo je prepuno zvijezda, mjesec je velik, dakako vidi se i Venera, a treba potražiti i zviježđe Lyra, koje je vidljivo točno iznad hotela.

Boris Luketic, Sanja Bubalo – sales manager hotela Lyra i direktorica TZ Plitvicka Jezera Josipa Kukuruzovic

U Općini Plitvička jezera može se spavati i u Nacionalnom parku u kojem se nalaze tri hotela, dok se u centru Korenice, administrativnom središtu ove općine nalazi hotel Macola. Brojni turisti u Općini Plitvička jezera na poseban način vrednuju i privatni smještaj – mala obiteljska gospodarstva koja uz noćenje nude puno više. Tu se osjeti ljepota života u Lici, a dan počinje osim s pjevom ptica i pokojeg pijevca i mirisom tek pečenog kruha.

U hotelima se mogu iznajmiti električni bicikli na kojima se može krenuti u istraživanje prirode i manje poznatih mjesta. E-biking vrlo je popularan u svijetu, a u Općinu Plitvička jezera „dovela“ ga je tvrtka Plitvice Bike&Bad. Ako ste u grupi, najbolje je na turu krenuti u društvu vodiča. Primjerice, iz hotela Lyra jedna od tura je dugačka dvadesetak kilometara, a može se vidjeti puno.

Antonio Hodak

Nas je vodio Antonio Hodak, za kojeg smo zaključili da je „enciklopedija“ na dva kotača. Kad ide-ide, kad ne – tu je električni pogon i polagano se prolazi kroz sela, vozi po puteljcima a nerijetko bicikliste prate pogledi zečeva, srna i lisica. U ruti koju smo odabrali cilj je bio bivši vojni aerodrom Željava, odnosno službeno zvan vojni kompleks i baza Klek objekt 505, građen 1960. godine za vrijeme Jugoslavije i to u potpunoj tajnosti. Strateški pozicioniran služio je za obranu i zračni nadzor teritorija, ali i mjesto koje je bilo skriveno od radarskih pogleda sa Zapada.

Cijeli se kompleks proteže na 7 milijuna m² na kojem se nalaze kasarne, piste i tuneli (ukupno je izgrađeno 4 ulaza u planinu u obliku aviona Mig 21). Na samom ulazu baze nalazi se avion Douglas koji je originalno služio za prijevoz i desant padobranaca, a danas pun naljepnica predstavlja idealno mjesto za napraviti selfie. Vožnja e-bike-om s vodičem u trajanju od 2 sata košta cca 35 € (ovisno o ruti).

Ovisnike o adrenalinu i one koji žele malo „uzburkati“ krv, oduševiti će zipline, velika turstička atrakcija naziva Pazi Medo, u kojoj se na 80 metara iznad zemlje „leti“ brzinom od 120 km/h. Pazi Medo spada u jedan od najdužih zipline poligona u ovom dijelu Europe a nalazi se u selu Rudopolje, mjestu s kojeg puca pogled na planinski masiv Plješivicu ali i polja prepuna cvijeća. Upravo s jedne točke Plješivice kreće spuštanje prema kotlini. Panorama je očaravajuća, a atrakcija je za cijelu obitelj.

Atrakcija jest i jahanje ili vožnja kočijom, pa se ne smije zaobići u selu Vrelo Koreničko, OPG Marine i Slavena Nikolića, koji na svom imanju, s kćerima Josipom i Miom uzgajaju magarce i konje koji su im i donijeli popularnost.

Slaven Nikolić

Naime, konj Markus je punih deset godina bio alkarski konj, a engleski punokrvnjak Veni Vici, potomak je Jazz Polica, višestrukog prvaka. Na OPG-u se može i noćiti, ali i uživati u domaćim proizvodima. Bilo na konjima ili kočiji svakako se uputite do izvora pitke vode po kojem je ovaj zaselak i dobio ime.

Obitelj Nikolić

Nakon bicikliranja, jahanja, šetnje, ludog leta preko stotinu kilometara na sat ili toliko nam potrebnog uživanja u prirodi i njenim zvukovima, sigurno će se svima otvoriti apetit. Što pojesti u Lici? Dakako, janjetinu uz poznati lički krumpir (da ne govorimo o policama), domaći sir i mliječne proizvode od kojih su jedinstveni, odnosno autohtoni basa i lička kisel`na. Lika je poznata i po šljivama, pa se od njih pripremaju kolači i… peče jako dobra rakija.

Za preporuku jednoj takvoj gozbi je Vila Velebita u Korenici. Većinu dana u ovom će restoranu goste dočekivati uvijek nasmijan vlasnik Dean Vukobratović koji, kako kaže, jednim pogledom može zaključiti kakav mu se gastronom našao u restoranu i ponuditi ono najbolje.

Dean Vukobratović

Kušali smo k´o putar mekanu teletinu i janjetinu, domaći kruh s češnjakom, a za kraj zapečene palačinke s basom. Vrlo je popularan u Općini Plitvička jezera i kod lokalaca, pa želi se li doći s većim društvom, obavezno treba najaviti dolazak.

 

Foto: Nikola Zoko i Sunčana Barušić