Arhiva oznaka za: Ljutomer

Vikend bijeg u Ljutomer i Prlekiju

Općina Ljutomer nalazi se u sjeveroistočnom dijelu Slovenije, dio je regije Prlekija i od Zagreba je udaljen samo 130 kilometara. Iako u korijenu ima riječ „ljut“, za koju u Hrvatskoj svi dobro znamo što znači, u ovom gradu su ljudi sve samo ne ljuti. Zapravo, smiju se od srca, odlični su domaćini, a ono što nude idealno je za mini godišnji odmori ili vikend bijeg.

Ljutomer

Zvijezda ove destinacije, ali i mjesto na kojem je odlično ‘spustiti kofere’ su Bioterme, u današnjoj varijanti otvorene 2004. godine. Okružene su predivnom prirodom nekadašnjeg Krajinskog parka. U njima koriste termomineralnu vodu iz dva bunara dubina 2.273 m i 1.537 m. Voda je čista, visokokvalitetna, hipertermalna i bogata natrijem, kalijem i hidrogenkarbonatom.

U Biotermama vode računo o ugljičnom otisku, odnosno zagađivanju okoline. Na izvorima voda ima između 42 i 51 °C, pa se upravo termalnom vodom objekti i zagrijavaju. Osim toga, u specijalnim pogonima stvaraju energiju iz otpada, a proizvode i električnu energiju iz solalrnih sustava.

Možete se smjestiti u bungalovima (22) ili glamping šatorima (11) koji su posebno zanimljivi u toplijem dijelu godine za manje i veće obitelji. Kad ste u Biotermama, termomineralna voda poziva na kupanje u otvorenom i zatvorenom kompleksu bazena, a volite li dodir prirode i dok plivate, na ovom mjestu zaronite u prirodni biološki bazen koji se nalazi u sklopu Glamping naselja. Ovaj je bazen poseban po tome što se voda filtrira biljkama umjesto kemikalijama.

Bioterme u Prelkiji, kako se zove ovaj dio Slovenije, svakako je dobro kombinirati s nizom aktivnosti koje kraj nudi. Centar Ljutomera zanimljiv je za istraživanje svim ljubiteljima povijesti i kulture, a u strogom centru nalazi se i vinska kušaonica gdje se može nazdraviti čašom vina lokalnih vinara.

Kad ogladnite, krenite u restoran Stari Hrast, koji je dobio ime po stoljetnom hrastu koji raste uz njega. Uživat ćete u domaćoj, autohtonoj hrani!

Gradske ulice dovest će vas i do prekrasnog zelenog parka s prozorom u zeleni Ljutomer s kojeg puca pogled na štale u kojima živi autohtona pasmina konja – Ljutomerski kasač.

Uzgoj ove blistave, poslušne i posebno elegantne datira od 15. stoljeća, a popularnost od 19. stoljeća kad se od poljoprivrednog konja pretvorio u zvijezdu kasačkih utrka, 1874.godine. Ovom prekrasnom konju, ali i trkama posvećen je i muzej kroz kojeg prođite u društvu vodiča. Dozat ćete, između ostalog, da se svakog ljeta se na ovom mjestu održavaju Kasačke utrke koje privlače brojne turiste iz cijelog svijeta.

Kad smo kod ljeta i turista, Ljutomer posjećuju brojni turisti koji možda i ne znaju izgovoriti naziv grada, ali znaju da je po mnogočemu poseban. Ljutomer je godinama domaćin i prestižnog, svjetskog filmskog festivala Grossmann kojeg je 2017. posjetio i legendarni glumac Christopher Lee.

Nakon što istražite Ljutomer, Bioterme kombinirajte s mini izletima okolicom. U radijusu od maksimalno 15 kilometara možete mnogo toga doživjeti. Posjetite lončariju Žuman i s majstorom Sašom zavrtite lončarsko kolo i pokušajte svladati umijeće izrade glinenih posuda. Ručno rađene posude možete kupiti i kao suvenir ponijeti kući.

Zdravi suvenir vas čeka u jedinstvenom pčelarskom muzeju Tigeli smještenom u selu Krapje. U središnjem dijelu muzeja nalazi se najstariji pčelinjak u Sloveniji rađen po sistemu “Naiser”, a ljubazni domaćini Dragica i Jože Tigeli upoznat će vas sa zanimljivim svijetom pčela. Imate li vremena, pijuckajući sok od cvjetnog meda moći ćete izraditi i svijeću od pčelinjeg voska.

Muzeji su u ovom kraju po mnogočemu zanimljivi pa dok prolazite kroz selo Pristava zastanite u Vinogradniškom in kmečkom muzeju obitelji Pavličić. Na sredini imanja nalazi se travnjak u obliku srca što vam daje naslutiti da ćete na ovom mjestu doživjeti posebne priče Kroz muzej će vas voditi domaćin – vitalni Srećko Pavličić, pričajući priču o svom obiteljskom stablu. Posebno će vas nasmijati priča o životu njegove tete Marije (zvane Mici) u čijoj se zbirci može pronaći puno toga – od lijepe odjeće do korisnih predmeta koji su se koristili početkom 20.stoljeća.

Na kraju razgleda (za kojeg je potrebno izdvojiti dva sata) okrijepit ćete se na Prleški način – komadom kruha s nareskom i čašom jedinstvenog likera Zoltanova krv. Svi spomenuti muzeji su otvoreni svaki dan, a kako bi doživljaj bio potpun najavite se domaćinima.

Kako smo spomenuli divlja i aktivna rijeka Mura na svoj način definira ovaj kraj. Stanovnici Prlekije je vole i poštuju, a jedan od njih, Jožef Pozderec spaja svojom skelom Tinekov brod dva sela – Mota i Gornja Bistrica. Dok prelazite s jedne obale na drugu domaćini će vam ispričati zanimljive priče o životu Prleka i Prekmuraca uz samu rijeku. Tinekov brod jedan je od posljednjih pristaništa na rijeci Muri i jedina je privatna skela preko ove rijeke. Kad pređete na izletište, tu vas može dočekati tostirani kruh s namazom od češnjaka, palenta, riba s kuhanim krumpirom i preljevom od ulja te ostala jela (svakako najavite posjet).

S ravničarskog dijela Ljutomera i njegove prekrasne okolice put vodi između Jeruzalemskih vinskih gorja. Zastanite u pitoresknom Jeruzalemu gdje ćete se moći opustiti uz pogled na prekrasne vinograde, vidjeti poznatu crkvu Majke Božje Žalosne iz 17. stoljeća s pet oltara, orguljama starim stotinu godina i zvonom dobrih želja.

U blizini crkve nalazi se Vinoteka Jeruzalem sa svim vinskim etiketama ovog kraja, a domaćini će vas uz kapljjicu dobro vina upoznati s mnogim pričama o ovom rajskom mjestu i povezanosti slovenskog i palestinskog Jeruzalema.

Kako biste mogli kušati prleška vina zastanite i u boutique hotelu Sibon, izgrađenim u skladu s prirodom koja ga okružuje. Na ovom mjestu možete kušati i finu hranu, ali i isplanirati svoj idući boravak u ovom kraju. Možda ćete tu prespavati, uživati u prirodi, a onda s ovog mjesta krenuti na kupanje i uživanje u Biotermama. Mogućnosti su brojne za mjesece u kojima imate slobodne vikende ili planirate na poseban način provesti godišnji odmor.

foto: Nikola Zoko i promo