Arhiva oznaka za: Jure Tomič

Vrhunski slovenski chefovi predstavili kuharicu iz projekta Eko Okusi Slovenije

U slovenskom dvorcu Rajhenburg nedavno je predstavljena kuharicaa Eko Okusi Slovenije proizašla iz projekta koji podržava inicijativu koja promovira domaću i ekološku proizvodnju.

Sunce, more, plaže, planine, snijeg… sve je to lijepo, ali nedovoljno da bi turisti neku destinaciju posjećivali cijele godine, odlazili zadovoljni te da bi se dogodine vratili. To smo shvatili mi, a i naši susjedi Slovenci. Turistima moramo ponuditi nešto posebno, karakteristično za naše zemlje, doživljaje, okuse i mirise koji se samo na jednom mjestu mogu iskusiti.

Primjerice vinarstvo i vino: malene smo zemlje i ne možemo se količinama boriti s velikima. Ali, turistima i svijetu možemo ponuditi vina od autohtonih sorti, vina kakva do sada još nisu kušali. Jednako je i sa hranom. Pohani se odrezak može pojesti u mnogo zemalja, ali štrukli, potice, tačkrli, šelinka, bujta repa… oni se od pamtivijeka pripremaju u Hrvatskoj i Sloveniji. Na takva jela moramo biti ponosni i dakako sretni da još uvijek imamo mala gospodarstva na kojima se sastojci za njihovu pripremu uzgajaju onako kako su se uzgajali i kada su nastajali recepti za takva jela.

Domaća i ekološka proizvodnja

Susjedi smo, povijest, vladari i osvajači sa svojim vojskama ostavili su slične tragove koji su utjecali na kreiranje autohtonih jela, a slični uvjeti života dovitljiv su narod na gotovo jednak način poticali na preživljavanje od onog što je raslo u poljima i vrtovima. Umjesto namaza od lososa, zašto gostima ne ponuditi namaz od dimljenog šarana koji je plivao u obližnjoj rijeci ili jezeru?

Janjetina na maslacu i buča, chef Uroš Štefelin iz Hiše Linhart

Podržavamo inicijative koje promoviraju domaću i ekološku proizvodnju, a jedan od takvih je projekt nastao suradnjom LAS-a Eko Okusi Slovenije koji traje od listopada 2022. godine, a sufinanciran je i odobren u lipnju 2022. od strane Agencije Republike Slovenije za poljoprivredna tržišta i ruralni razvoj koja upravlja Europskim poljoprivrednim fondom za ruralni razvoj (EAFRD).

Sedam chefova u dvorcu Rajhenburg

Nedavno je u gradiću Krško, točnije u dvorcu Rajhenburg održan poseban događaj. U projektu Eko okusi Slovenije, sedam vrhunskih chefova iz te zemlje, iz sedam poznatih restorana predstavili su svoja jela u kojima se mogla vidjeti i osjetiti kreativnost Slovenske gastronomije. Predstavljena jela se nalaze u knjizi recepata Eko okusi Slovenije, a za njihovu izradu koristile su se samo organski proizvedene sirovine lokalnih uzgajivača i proizvođača.

Ječam i pastrva, chef Jure Tomič, Ošteria Debeluh

U projektu Eko okusi Slovenije sudjelovalo je sedam kuhara: Tomaž Kavčič iz Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono), Jure Tomič iz Ošterije Debeluh, Sabina Repovž iz Gostilne Repovž, Uroš Štefelin iz Hiše Linhart, Leon Pinterič iz Gostilne Rajh, Boštjan Lačen iz restorana Kodila, Damjan Wallner i Matjaž Hribar iz restorana A3. Chefovi su pokazali prava remek djela na tanjuru, a u njihovim restoranima svakom će gostu ispričati priču o lokalno proizvedenim namirnicama i autorskim receptima“ kazala je Janja Jordan, predsjednice LAS Posavje.

Janja Jordan, Mestna občina Krško, Ksenja Kragl iz CPT Krško i Nataša Serbec, direktorica RRA Posavje

Njegovanje tradicionalne kuhinje

“Organski proizvedena  hrana predstavlja najkvalitetniju sirovinu za vrhunsku pripremu hrane. Do sada je možda bila nedovoljno zastupljena u kulinarskoj ponudi Slovenije i mi to mijenjamo” – dodala je Jordan ističući kako je povezivanje farmi organskog uzgoja s trgovinama koje nude takvu hranu i namirnice te sve zajedno s vrhunskim kuharima ključno jer omogućuje povećanje potrošnje lokalne, ekološki proizvedene hrane kroz koju se jačaju eko okusi Slovenije. Time se i njeguje tradicionalna kuhinja oplemenjena modernim pristupom. Uz održivo skraćivanje opskrbnih lanaca, doprinosi se stvaranju novih tržišnih putova te se jača vidljivost i važnost najboljih slovenskih sirovina.

Kroketi od krumpira – mrkva, chef Leon Pinterič, gostilna Rajh

Kreativna mini kuharica

Uz hranu koja priča svoju priču sljubljena su i vina vinarija Keltis, Guerila, Pasji Rep, Burja, Lipej, Marof iz Slovenije te Šegota iz Hrvatske. Za one koji nisu te večeri željeli piti alkohol, uz sve se tanjure lijepo uklopio ekološki proizveden sok s Kmetije Repovž.

Uspjeh ovog projekta upravo je u povezivanju, pa je važno napomenuti kako je u njegovu realizaciju uključeno 20 partnera, a publikacija koja je točka na ‘i’ ovom projektu, vrlo je kreativna mini kuharica prilagođena svima. Sljubljivanje hrane kroz okuse dovedeno je do savršenstva, a kroz tanjure, koje možete kušati na spomenutim gastro adresama, kuhari su pokazali kako i sami možete koristiti autohtone namirnice pretvarajući ih u vlastito gastronomsko remek djelo. Knjižica Eko okusi Slovenije predstavlja 5 LAS područja i svako područje nosi svoje posebnosti.

Tekst: Sunčana Barušić

Foto: Nikola Zoko