Arhiva oznaka za: Jadranka Klarić Kumovska

U Zagrebu predstavljena provansalska vinska priča Peyrassol

Hrvatska i Francuska dvije su zemlje koje se mogu pohvaliti bogatom vinogradarskom poviješću. Iako su udaljene i više od tisuću kilometara, danas su bliže jedna drugoj. U zagrebačkoj zelenoj oazi, restoran – gardenu Botanist predstavljena je višestoljetna vinska priča Peyrassol.

Na manje od sat vremena vožnje od drugog po veličini francuskog grada Marseillesa, imanje i vinarija Commanderie de Peyrassol pričaju svoju jedinstvenu priču. Na imanju od gotovo 850 hektara, u kojem prevladavaju vinova loza, hrast, masline i šikare, svoj su zajednički dom pronašli vinska bajka i kolekcija umjetnina vlasnika Philippe Austruya. Njegov nećak, Alban Cacaret upravlja ovim fascinantnim imanjem na kojem i živi. Upravo je on, zajedno s Jadrankom Klarić Kumovskom, predstavio njihov rose u kojem ćemo od sada uživati i u Hrvatskoj.

„Sretni smo što smo došli u Hrvatsku. Upoznati smo s Vašom prekrasnom zemljom i njenom bogatom poviješću. Veseli nas što će naše rose vidno od sada biti u sinergiji s hrvatskom gastro scenom!“ – izjavio je Alban Cacaret.

Alban Cacaret

Među prvima vino su probali djelatnici Francuskog veleposlanstva, Jordan Kamchev i Natasha Savova – ekskluzivni distributeri za Pyerassola za Hrvatsku, Makedoniju i Tursku. Bile su tu i TV urednice Lana Pavić i Tončica Čeljuska, operna diva Antonella Malis, poduzetnica iz gastro svijeta Sanja Gregorius, Jelena Atabeyki sa suprugom, francuskim arhitektom Hermidasom Atabeykiem i brojni drugi. Gastro bajku glazbom su uljepšali glazbenica Nera Stipičević / Freeda Nera Immortellee te All Star bend.

Jadranka Klarić Kumovska

Commanderie de Peyrassol osnovana je u 13. stoljeću od strane templara. Smještena je u podnožju masiva des Maures. Ona u svom srcu štiti svjetovni vinograd velike reputacije – Château Peyrassol. Ovaj vinograd proizvodi vrhunska vina u AOP Côtes de Provence, a u Hrvatskoj se mogu pronaći u sustavu zadarske tvrtke Barrel.

Glineno-vapnenačko tlo, prirodni ciklusi, različita izloženost i bogata raznolikost sortiranog grožđa omogućuju vinogradu Château Peyrassol proizvodnju vina koja su certificirana kao organska, autentično provansalska, prepoznata po svojoj velikoj eleganciji. Godine 1204. grof od Provanse, Alphonse II, darovao je posjed Redu vitezova templara. Tada je “Peyrassol” postao jedan od mnogih templarskih zapovjedništava u Provansi. Život vojnika-redovnika bio je isprekidan molitvama, vojnom obukom, melioracijom, prikupljanjem poreza i dočekivanjem hodočasnika na putu u Svetu zemlju. Vinograd je bio sastavni dio ove polikulture. Proizvodilo se vino, koje još nije bilo ružičasto, čiji se tragovi mogu pronaći u pergamentu iz 1256. koji se čuva u Marseilleu.

Vinovi nasadi nalaze se na nadmorskoj visini od 220 do 350 metara. Idealni su uvjeti za zdravi temperaturni raspon tijekom vrućih ljetnih mjeseci. Imanje od 850 hektara okruženo je tipično južnjačkom vegetacijom. Identificirane su čak 63 parcele čija je obrada i konačna proizvodnja individualizirana tijekom procesa proizvodnje vina. Zatim je odabrana ili posađena idealna sorta grožđa za svaku parcelu. Trinaest različitih sorti grožđa prisutno je u Château Peyrassolu.

U skladu s pravilima ekološkog uzgoja, vinograd se vodi kao grand cru. U svakoj fazi izbor uzgoja je strog. Godišnji ciklus u ovom vinogradu je neprestan. Sljedeća se berba neumorno priprema čim se završi prethodna. Jedini cilj je dobiti najbolje sa svake parcele za proizvodnju savršenog vina, bilo crvenog, bijelog ili najpopularnijeg rosea koji je predstavljen.

Stvaranje dobrog vina, vina s osobnošću koje prenesi svoje priče, mnogo je složenija stvar nego što se može zamisliti. “Napraviti vino od velikog značaja i sposobno probuditi emociju u konačnici je oblik umjetnosti. Rose vina Chateau Peyrassol su zvijezde podruma. To je nedvojbeno najveća proizvodnja vinarije, ali svakako ne i najlakša. Jer za proizvodnju savršeno uravnoteženog rose vina potrebno je znanje i iskustvo, stalna pažnja i, iznad svega, osjećaj za vrijeme!” – zaključio je Alban Cacaret.