Arhiva oznaka za: Hilton Garden Inn

VAPT, Vino-trade portfolio tasting 2024., u Zagreb dovodi najprestižnija imena svjetske vinske scene

Treće izdanje najznačajnije međunarodne poslovne vinske smotre u Hrvatskoj – Vino-trade Acrobat portfolio tasting 2024. (VAPT 2024.), u organizaciji tvrtki Acrobat D&M i Vino-Trade, na čelu kojih stoje dva uspješna vinska uvoznika i distributera Dino Kušen i Juraj Dusper, održat će se 1. ožujka u zagrebačkom hotelu Hilton Garden Inn.

Vinska smotra otvorena je za sve zainteresirane vinare, kako strane tako i domaće, rekli su organizatori te su poručili hrvatskim vinarima: „Domaći vinari nas dobro poznaju i uvijek se mogu javiti za sudjelovanje. Mnogima smo poslali pozivnice, ispričavamo se onima kojima nismo, ali poziv je uvijek otvoren. Jedini kriterij – dobra su vina, a ovo je idealna prilika za njihovu prezentaciju domaćim ugostiteljima koji u ovim danima počinju kreirati svoje vinske karte“.

Na ovom, rećem izdanjuVapt-a 2024. vinskim profesionalcima predstavit će se više od 80 izlagača, među kojima su organizatori najavili prestižna imena vinskog svijeta poput J. Lassalle Champagne, Philipponnat Champagne, Domaine Olivier Leflaive, Billecart Salmon, Jacques Prieur, Bastianich Winery, Gaja Winery, Frescobaldi Winery, Champagne Louis Roederer, Jermann, Biondi Santi, Joseph Drouhin, Jean Marc Brocard, Lopez Heredia, Torres…

Juraj Dusper

Najavljeni noviteti

Unikatnost događanja popraćena je najavljenim novitetima, a popis će se nadopunjavati do 1. ožujka: Caviar de Riofrío, Kobe Fukuju sake, soja sosevi Adachi i Suehiro, aceto balsamico Acetaia Sereni, Domaine Jacques Priuere, Benanti, L’Acrobate Gin, Quinta do Noval, IDDA, Champagne Philippe Gonet, Pierre Peters Champagne, Château de Chamirey, Domaine des Perdrix, Domaine de la Garenne, Mezzei, Les Bienheureux El Pasador Ron de Oro XO i vinski rashladni uređaji EuroCave…

Masterclassovi visoke kvalitete

Događanje će biti popraćeno i nizom masterclassova na kojima će polaznici biti u prilici otkriti tajne proizvodnje vina najeksluzivnijih proizvođača i kušati vina posebnih godina, ali i prisustvovati kulinarskim radionicama na kojima će kuhati renomirani chefovi.

U nastavku donosimo popis prestižnih masterclassova na kojima će uživati i stjecati nova znanja samo 10 sretnih polaznika po svakoj mastorskoj radionici.

Na prvom masterclassu, od ukupno pet vinskih, moći će se kušati visoko kvalitetni šampanjci šampanjske kuće Champagne Billecart-Salmon koje će prezentirati Antoine Roland-Billecart, sedma generacija obitelji na čelu šampanjske kuće.

Drugi je posvećen vinima vinarije Domaine Jacques Priuere, dragulju Burgundije, kojega će voditi vlasnik Jean-Baptiste Souillard.

Treća edukativna radionica namijenjena je vinskoj kući R. López de Heredia čiji je utemeljitelj don Rafael López de Heredia y Landeta. Njihov vinski opus predstavit će María José López de Heredia, vlasnica i José Luis Ripa, komercijalni direktor.

Sljedeća majstorska radionica rezervirana je za jedinstvena vina vinarije Château Lafite Rothschild, a vertikalu vina predstavit će pobjednik 26. prvenstva sommeliera Hrvatske, mladi i perspektivni Kristijan Harjač.

Peti masterclass ugostit će vinariju Opus One koja je u partnerstvu dviju najuglednijih osoba iz Bordeauxa i Napa doline, baruna Philippea de Rothschilda iz Château Mouton Rothschilda i Roberta Mondavija. O njihovim vina govorit će direktor izvoza Charlie Matthews.

Dino Kušen

Kulinarski masterclassovi

Prvi kulinarski masterclass namijenjen je proizvođaču prvoga organskog kavijara na svijetu Caviar de Riofrío. Čisti okus i glatku teksturu u koju će se polaznici zaljubiti na prvu prezentirat će voditeljica razvoja robne marke Léa Fallourd.

Druga majstorska radionica posvećena je modernoj obiteljskoj tvrtki Blázquez i „pata negri“, šunki od autohtone crne svinje, simbolu Španjolske, koju će voditi Daniel Collazos iz Sektora međunarodnog poslovanja.

Kušanje prvog i jedinog francuskog viskija

Majstorska radionica destilata predviđena je kušanju prvoga i jedinog francuskg viskija od 100 % trostrukog slada cijenjene francuske destilerije Bellevoye Whisky, vođene krativnim dvojcem Jeanom Moueixom i Alexandreom Sirechom. Majstorsku radionicu će održati regionalni direktor izvoza Edgard Kappelhoff-Lançon.

 Svečane tematske večere  

Naglašavajući kulturni, gastronomski i sociološki značaj cijeloga događanja, vinski festival će biti objedinjen svečanim eno gastronomskim tematskim večerama.

U renomiranom restoranu ManO2 održat će se svečana večera posvećena najboljim vinima vinarije TEMPOS Vega Sicilia. Svojim prisustvom vlasnik vinarije don Pablo Álvarez Mezquíriz uveličat će cijelu večer, uz specijalno pripremljena jela renomiranoga chefa Hrvoja Kroflina.

Tematska večer u prvom japanskom restoranu u Hrvatskoj Takenoko, bit će rezervirana za uživanje u Kobe govedini, japanskoj deliciji, poznatoj po mekoći i bogatom, maslačnom okusu i Kobe Fukuju sakeu koji će prisutne oduševiti iznenađujuće glatkim, hrskavim i osebujnim okusom.

Ulaznice

Za vinski događaj VAPT 2024. u prodaju će biti pušteno 100 ulaznica po prigodnoj cijeni od 120 eura od 22. siječnja do 16. veljače, dok će se ostale ulaznice moći kupiti na dan događanja po cijeni od 150 eura. Cijene vinskih masterclassova kretat će se između 150 do 300 eura, ovisno o radionici, što je prihvatljivo s obzirom na bogatstvo i jedinstvenost doživljaja.

VAPT je jedini festival na svijetu gdje se vina kušaju iz prestižnih Zalto čaša čija će kaucija po komadu iznositi 50 eura. Vinska poslovna smotra otvorit će svoja vrata posjetiteljima 1. ožujka u zagrebačkom hotelu Hilton Garden Inn u 9 sati i trajat će do 18 sati, dok je službeno otvorenje predviđeno u 13 sati.

Ovakvi projekti važni su ne samo za edukaciju i informiranje o najvažnijim novostima na svjetskom vinskom tržištu renomiranih i elitnih vinskih kuća, već pridonose promociji Hrvatske u svijetu, kao i održavanju postojećih i stvaranju novih kontakata i prijateljstava. Podršku manifestaciji pružaju partneri događanja Benussi, Franck, Mandis i 24 sata.

Sve novosti vezane uz Vino-trade Acrobat portfolio tasting 2024. možete doznati na sljedećim poveznicama:

https://vina-acrobat.hr/

https://www.facebook.com/vinotrade/?locale=hr_HR

 

Foto: Ognjen Karabegović