Arhiva oznaka za: Gourmet Authentic

Gourmet Authentic – potvrda održivog pristupa i originalnog eno-gastro doživljaja u obiteljskim i malim hotelima

Juha od pomidora, mol kupus, tingul šuta, burek sa slanim inćunima, gulaš s bižima, jaje kuhano na pari i inćun, paradižot… Ovim autentičnim dalmatinskim jelima u hotelu Sveti Križ u Arbaniji na Čiovu završen je ciklus radionica održive gastronomije Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela kao jednog od preduvjeta za stjecanje prestižne oznake Gourmet Authentic.

Više od šezdeset kuhara iz četrdesetak obiteljskih i malih hotela od listopada prošle godine prošlo je kroz pet radionica koje su se uz spomenuti hotel na Čiovu, održavale u poznatom restoranu Pelegrini u Šibeniku te hotelima Bitoraj u Fužinama, Waldinger u Osijeku i San Rocco u Brtonigli. U svakom od objekata kreirao se poseban jelovnik, tipičan za tu lokalnu sredinu pa su polaznici radionice pripremali jela od kiselog kupusa, krumpira i špinata, ječma, heljde i slatkovodne ribe do pure, jaja, ombola, žgvaceta i istarskog pandišpanja.

Lokalne namirnice uz zero waste koncept

Gourmet Authentic novi je brend kojeg je prošle godine za svoje članove osmislila i pokrenula Nacionalna udruga obiteljskih i malih hotela s vrhunskim timom stručnjaka. Da bi se dobila ova ekskluzivna oznaka, vlasnici obiteljskih i malih hotela trebaju zadovoljiti stroge kriterije održive gastronomije kojoj je fokus na lokalnim namirnicama visoke kvalitete.

„Gosti sve više pažnje posvećuju kvaliteti namirnica, traže tipična jela lokalne kuhinje, ekološki su sve osvješteniji i važan im je održiv pristup u hotelima u kojima borave, a jedan od temeljnih motiva dolaska u destinaciju je vrhunska eno-gastro ponuda. Održiva gastronomija uz zero waste pristup znače i uštede za naše članove. Stoga je novi gurmanski brend naše udruge bio logičan nastavak zelenog poslovanja u sklopu kojeg su pokrenuti i projekti Eco zeleni hoteli i Dekarbonizacija obiteljskih i malih hotela“, ističe Šime Klarić, predsjednik Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela koja broji više od 200 članova.

Održiva gastronomija nije izum 21. stoljeća

Originalni smo i različiti, posebni i iskreni, koristimo li domaće namirnice, kaže Rudolf Štefan, vrhunski chef i voditelj stručnog tima Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela kojeg čine vlasnik San Rocca Tullio Fernetich i prof. dr. sc. Donatella Verbanac. Ovi stručnjaci edukatori su na kulinarskim radionicama i stoje iza projekta Gourmet Authentic.

„Da bismo krenuli naprijed, moramo se vratiti unatrag, u vrijeme kada se kuhalo s onim što se uzgajalo u vrtovima i dvorištima, u skladu s podnebljem i sezonom. Povratak okusima u djetinjstvo budi najljepše osjećaje kod gostiju, a kroz maštovitost, inovativnost i kreativnost ti se okusi dodatno intenziviraju“, ističe Štefan.

Poznata stručnjakinja Donatella Verbanac rekla je kako svaki pojedinac ima određene prehrambene navike koje je razvio još u djetinjstvu. Te se navike tijekom godina mogu mijenjati, ponajprije zbog različitog načina življenja, ali određena pravila u svezi s hranom ostaju u nama usađena zauvijek.

Da održiva gastronomija nije izum 21. stoljeća potvrđuje i Tullio Fernetich, čiji je hotel San Rocco poznato gurmansko odredište. Njegova ponuda bazirana je na tradicijskim namirnicama istarske kuhinje poput šparoga, tartufa, maslinovog ulja…

„Mnogi od mojih kolega, vlasnika obiteljskih i malih hotela, karijeru su započeli kao ugostitelji i danas su poznata eno-gastro odredišta. Svima nam je zajednička ljubav prema poslu, autentična kuhinja u kojoj su – bez obzira je li riječ o modernom ili tradicionalnom pristupu – namirnice lokalne i vrhunske kvalitete“, poručuje Fernetich.

Gourmet Authentic, novi je brend obiteljskih i malih hotela

Autentična jela, sezonske namirnice, zero waste koncept, zadovoljni gosti, ali i zaposlenici, sve to podrazumijeva održiva gastronomija, koncept za koji su se odlučili u Nacionalnoj udruzi obiteljskih i malih hotela

„Na pari na loncu u kojem kuhamo blitvu, istovremeno kuhamo i mola, a u vodi od blitve kuhamo rižot“, započeo je priču na konferenciji o održivoj gastronomiji obiteljskih malih hotela u šibenskom Interpretacijskom centru Civitas Sacra vlasnik restorana Pelegrini, Rudi Štefan.

Rudi Štefan

„Je li održiva gastronomija nužnost ili trend?“, zapitao se ovaj poznati šibenski chef i odmah odgovorio kako misli da je i jedno i drugo na sreću svih onih koji je već godinama primjenjuju u hotelima i restoranima. Među njima je najveći dio obiteljskih i malih hotela, od kojih su mnogi najprije bili vrhunski restorani.

Da gosti sve više pažnje posvećuju kvaliteti i porijeklu hrane potvrdio je chef Vile Rova Marin Pleše. Njegovim dolaskom ovaj mali obiteljski hotel u Malinskoj na Krku promijenio je koncept poslovanja, servira se à la carte doručak i večera, a mladi je chef kreirao i degustacijski menu Most temeljen na sezonskim lokalnim namirnicama.

Rudi Štefan, Marin Pleše, Tullio Fernetich i Robert Pende

Vlasnik poznatog hotela San Rocco u Brtonigli, Tullio Fernetich predstavio je svoj koncept održive gastronomije. Njegov je hotel od otvaranja omiljena gurmanska oaza koja nudi najbolje od Istre, a sami proizvode maslinovo ulje.

Tradicija zelenog i održivog poslovanja

„Obiteljski i mali hoteli baštine tradiciju zelenog i održivog poslovanja bilo da sami proizvode kvalitetnu hranu i vina ili namirnice nabavljaju s lokalnih OPG-ova i od lokalnih proizvođača te tako potiču razvoj malih ekonomija u svom okruženju i na najbolji način promoviraju proizvode izravno turističkom tržištu. S ponosom mogu istaknuti da su restorani brojnih članova naše udruge među najboljima u Hrvatskoj i okruženju i zaslužni su što gosti sve više prepoznaju našu zemlju kao atraktivnu eno-gastro destinaciju“, poručio je predsjednik Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela Šime Klarić i najavio novi brend Gourmet Authentic za članove koji nude vrhunsku održivu gastronomiju.

Šime Klarić

Za reforme upravljanja turizmom 1,3 milijarde eura

„Veseli me što smo ove godine raspravljali o važnosti održive gastronomije, na koju smo stavili poseban fokus i kroz naše strateške dokumente – Strategiju razvoja održivog turizma do 2030. godine, ali i kroz Nacionalni plan razvoja održivog turizma. Zadovoljstvo je što su nam upravo obiteljski i mali hoteli, kao i naši chefovi i ugostitelji, partneri u provođenju reforme upravljanja turizmom za koju je Vlada RH do 2030. godine osigurala rekordan iznos sredstava – gotovo 1,3 milijardi eura“, istaknula je na konferenciji ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Nikolina Brnjac

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić rekao je kako je održivost u turizmu jedan je od osnovnih preduvjeta dugoročnog poslovanja dok je gastronomija ono po čemu je naša zemlja sve zanimljivija u globalnim okvirima.

„Važan doprinos imaju mali i obiteljski hoteli koji u sklopu svojih jelovnika potiču korištenje autohtonih i kvalitetnih lokalnih sastojaka te time svojim gostima približavaju gastronomsku kulturu destinacije u kojoj borave. Na ovaj način potiče se suradnja s lokalnim poljoprivrednicima i dobavljačima te se prednost daje ekološki uzgojenoj, sezonskoj i domaćoj namirnici koju gosti sve više traže i žele“, izjavio je Staničić.

Željko Burić

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić istaknuo je kako se u središtu ovog grada otvara sve veći broj heritage i boutique obiteljskih i malih hotela koji rade 12 mjeseci u godini i koji su gradu vratili živost, ljude, mogućnost komunikacije i šetnje kroz grad.

U sklopu projekta zelenog poslovanja obiteljski i mali hoteli od prošle godine dodjeljuju Eco zeleni certifikat koji ovisno o stupnju zadovoljenja strogih kriterija može biti srebrni, zlatni i platinasti. Na konferenciji u Šibeniku dodijeljeno je 12 novih certifikata – srebrne su dobili hoteli Degenija, Hani, Vila Conte, Štacija, Puteus Palace, Villa Telenta, Glavović, Zlatna Vala, dok su zlatne dobili Vila Rova, i Borovnik te dva istarska hotela koja su do sada bili srebrni –  Stancija 1904 i San Rocco.

Foto: Nacionalna udruga obiteljskih i malih hotela