Arhiva oznaka za: GastRoA

GastRoA potvrdio: u Soljanima se proizvode najbolja slavonska kobasica i kulenova seka

Poljoprivredno gospodarstvo Janko Čuha iz Soljana nedaleko Županje s osvojenih 90,04 bodova za kobasicu i 91,66 bodova za kulenovu seku osvojilo je titulu šampiona u obje kategorije na prvom GastRoA gurmanskom showu održanom u općini Andrijaševci.

Na prvo ocjenjivanje stiglo je čak 49 uzoraka – 24 kobasice i 25 kulenove seke iz čitave Vukovarsko-srijemske županije. Uz šampionske titule u kategoriji kobasica dodijeljene su četiri zlatne, 13 srebrnih i četiri brončane medalje te dvije zahvalnice, a u kategoriji kulenove seke dodijeljeno je osam zlatnih, 13 srebrnih te tri brončane medalje.

„Želja nam je brendirati lokalne proizvode i otvoriti im put prema tržištu, a manifestacije poput ove od velike su pomoći, posebno u kontekstu promocije“, istaknuo je Damir Dekanić, župan Vukovarsko-srijemske županije.

Načelnik općine Andrijaševci Ante Rajković zahvalio je svim sudionicima koji su poslali svoje vrhunske proizvode na ocjenjivanje, čestitavši nagrađenima i šampionu.

„Vjerujem kako će ova manifestacija postati tradicionalna, jer naši proizvođači i publika to zaslužuju“, poručio je Rajković, a ispred osnovne škole u Andrijaševcima na ovoj gurmanskoj manifestaciji prošlog se vikenda okupio veliki broj hedonista koji su uz nagrađene delicije uživali i u specijalitetima pripremljenih od poznatih šparoga iz Andrijaševaca.

Među publikom bilo je i jedno omiljeno poznato televizijsko lice chef Tomislav Špiček, koji je oslobodio jedan dan u prenatrpanom rasporedu kako bi došao dati podršku proizvođačima kobasica i kulenovih seka.

Tomislav Špiček i Majda Jakša

„Palac gore za ovakve manifestacije. U Hrvatskoj smo bogati izvrsnom hranom, imamo iznimno kvalitetne namirnice i trebamo držati do tradicionalnih jela“, poručuje Špiček, a show u Andrijaševcima još je jednom potvrdio kako je Vukovarsko-srijemska županija atraktivna gurmanska destinacija, iznimno bogata autentičnim jelima, tu je svaki obrok prava mala gozba.

 

Foto: Davorn Krešić, Mario Žilec i arhiva GastRoA

GastRoA, nova manifestacija u srcu Slavonije za ljubitelje pikantnih okusa

Da su Slavonci i Srijemci vrhunski kuhari i pravi majstori u pripremi suhomesnatih proizvoda, već je svima poznato. No, tko je najbolji proizvođač kulenove seke i kobasice to će se tek doznati 27. travnja u općini Andrijaševci na prvom „GastRoA“ gurmanskom showu u kojem će uživati svi ljubitelji pikantnih okusa.

Ovo je prvo izdanje manifestacije, za koju su u ovoj općini sigurni da će postati tradicija i omiljeno mjesto susreta ljubitelja i proizvođača ovih dviju delicija, a sudjelovati mogu svi koji ih proizvode, bez obzira iz koje županije dolaze.

Na ocjenjivanje u dvije kategorije – kulenova seka i kobasica, mogu se prijaviti svi proizvođači s odgovarajućom registracijom, a uzorke trebaju dostaviti najkasnije do 25. travnja. Ocjenjivanje će se održati dva dana kasnije, 27. travnja, na dan manifestacije GastRoA, u općinskoj vijećnici, s početkom u devet sati – poručuju organizatori manifestacije.

Dolazak je najavio i poznati hrvatski chef s istančanim nepcem Tomislav Špiček, veliki ljubitelj tradicionalne kuhinje.

Ulaz je slobodan, svi su pozvani, a ovo je i savršena prigoda za izlet na istok Hrvatske na obalu Bosuta.

„Manifestacije poput ove dodatno promoviraju tradicionalne proizvode i podižu razinu kvalitete te pozicioniraju Vukovarsko-srijemsku županiju kao atraktivnu gastronomsku regiju. Uz adrenalinski park na Bosutu i izletnički brod, manifestacija GastRoA još je jedan turistički proizvod općine Andrijaševci, idealne destinacije za izlet i opuštanje“, istaknuo je njezin načelnik Ante Rajković.

Foto: arhiva TZ Vukovarsko-srijemske županije (Vedran Čuljak, Mario Žilec, Davorin Krešić