Arhiva oznaka za: Franjevački samostan u Iloku

Iločke zidine otvorene, posjetitelje do nedjelje očekuje bogat program

Puštanjem balona započela je svečanost promocije obnovljene povijesne jezgre Iloka koja će trajati do nedjelje 5. svibnja. Više od dvjestotinjak gostiju i uzvanika iz svih dijelova Hrvatske u četvrtak su uz stručno vođenje obišli obnovljenu srednjovjekovnu jezgru Iloka. Ni kišni oblaci nisu ih spriječili da prošeću novom turističkom atrakcijom – Iločkim zidinama i uživaju u jedinstvenom pogledu na najistočniji grad u Hrvatskoj koji uz vrhunska vina od sada nudi i jedinstvenu interpretaciju bogate kulturne baštine.

„Kulturna baština najvrjednije je što imamo u Iloku, a završetkom obnove stare jezgre, zidina, franjevačkog samostana, zgrade Žitnice i Podrumareve kuće u vlasništvu Iločkih podruma, ponudili smo novi doživljaj grada. Iznimno sam sretna što smo završili ovaj opsežan projekt projektiran 2012. Radovi su započeli 2021., a završeni su krajem 2023. U projekt je uloženo nešto manje od devet milijuna eura, a s gotovo 6,7 milijuna eura sufinancirala ga je Europska unija iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“, istaknula je Marina Budimir, gradonačelnica Iloka otvarajući bogati program u kojem će do nedjelje uživati Iločani i njihovi gosti.

Marina Budimir

Uz gratis obilazak obnovljenih zidina, radionice za djecu, izložbu u Muzeju grada Iloka i otvorena vrata iločkih vinarija, Iločani se od 17 sati u petak, subotu i nedjelju mogu i besplatno voziti turističkim vlakićem na ruti Stari podrum – Principovac – Stari podrum.

Principovac

Biser na Dunavu

„Iločke zidine su najveći i najbolje očuvan fortifikacijski kompleks u kontinentalnoj Hrvatskoj, no važno je istaknuti da kulturna baština nije sama sebi svrha. Osim što je bitan dio našeg nacionalnog identiteta, ona je i resurs koji se može ekonomski koristiti stoga je ovaj projekt i njegova realizacija važna i u tom kontekstu ekonomskog korištenja kulturne baštine“, poručio je Marko Mikolašević, pročelnik Konzervatorskog odjela u Vukovaru i izaslanik ministrice Kulture i medija.

S njim se složio i župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić koji je istaknuo kako je Ilok završetkom ovog projekta postao pravi biser na Dunavu s iznimnom povijesnom i kulturnom baštinom.

„Naša je zadaća da baštinu obnovimo u što vjernijem izdanju i Ilok učinimo dostupnijim u prometnom smislu. U Vukovarsko-srijemskoj županiji ulažemo maksimalne napore i trud da to što prije realiziramo. Vjerujem da će od sada u Iloku biti sve više posjetitelja, to je ono čemu stremimo i što je zamašnjak razvoja svake sredine. Većim brojem turista razvijat će se gospodarstvo ne samo grada Iloka, nego i njegove okolice“, rekao je župan Dekanić.

Kulturna baština za buduće naraštaje

„Uz eno-gastro ponudu proširili smo našu turističku ponudu i na kulturnu baštinu. Ovaj projekt pravi je primjer kvalitetnog upravljanja i održivog razvoja. Obaveza je jedinica lokalne samouprave i županija da brinu o kulturnoj baštini i da je čuvaju za buduće naraštaje“, izjavila je Majda Jakša, direktorica TZ Vukovarsko-srijemske županije.

Jedan od partnera na ovom iznimno zahtjevnom i opsežnom projektu obnove srednjovjekovne jezgre su i Iločki podrumi koji su u prekrasno obnovljenom podrumu predstavili svoju premium liniju Sofija koja će se uskoro lansirati na tržište.

Antonijo Kraljević, predsjednik Uprave Iločkih podruma istaknuo je kako su projektom obnove dugo vremena neiskorišteni objekti stavljeni u funkciju, Iločki podrumi, ali i grad Ilok dobili su nove smještajne kapacitete – 12 soba u kasnobaroknoj Žitnici i dva apartmana u Podrumarevoj kući, te barem dijelom riješili problem njihovog nedostatka u gradu koji je sve traženija turistička destinacija. Jer nije se teško zaljubiti u Ilok. Grad je to koji osvaja na prvu, a pogled s obnovljenih zidina pamtit ćete dugo.

 

Foto: Katarina Živković i Sunčana Barušuć

Dan otvorenih vrata Iločkih zidina: Ilok postaje nova meka kulturnog turizma

Rekonstrukcija zidina, zgrade Žitnice, Podrumareve kuće i franjevačkog samostana, koju s gotovo 6.7 milijuna eura sufinancira Europska unija iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014. – 2020., pozicionira Ilok kao jednu od najatraktivnijih destinacija kulturnog turizma

Do proljeća se očekuje završetak radova na rekonstrukciji srednjovjekovnih zidina u Iloku, istaknuto je na Danu otvorenih vrata Iločkih zidina. Na prezentaciji ovog iznimno važnog projekta u Kuriji Brnjaković okupilo se više od stotinu građana i uzvanika.

Rekonstrukcija zidina zgrade Žitnice, Podrumareve kuće i franjevačkog samostana u Iloku, jedan je od najvećih projekata na istoku Hrvatske, vrijedan je nešto manje od devet milijuna eura, a s gotovo 6,7 milijuna eura sufinancira ga Europska unija iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014. – 2020.

Marina Budimir, gradonačelnica Iloka

„Zaštitni znak Iloka su zidine koje je izgradio Nikola Iločki, načete zubom vremena trebale su sanaciju koja je započela 2021. i doista sam ponosna što smo došli do samog kraja. Ovaj projekt vrijedan je dodatak turističkoj ponudi grada i vjerujem da će mnogima biti zanimljivo prošetati južnim dijelom zidina ili s kule na sjevernoj strani uživati u pogledu koji puca prema Dunavu“, istaknula je gradonačelnica Iloka Marina Budimir.

Damir Dekanić, župan Vukovarsko-srijemske županije

Župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić istaknuo je kako će Ilok dovršetkom projekta rekonstrukcije postati jedna od najatraktivnijih destinacija kulturnog turizma ne samo u Vukovarsko-srijemskoj županiji nego u čitavoj Hrvatskoj.

„Županija potiče obnovu kulturne i povijesne baštine i koristi sve mogućnosti za ulaganja u turističku infrastrukturu što se odražava i na kontinuiranom rastu turističkih rezultata“, rekao je župan.

Marko Mikolašević, pročelnik Konzervatorskog odjela u Vukovaru

Važnost ovog projekta za kulturnu baštinu Hrvatske naglasio je i Marko Mikolašević, pročelnik Konzervatorskog odjela u Vukovaru i predstavnik Ministarstva kulture i medija, a što rekonstrukcija znači za lokalnu sredinu, pojasnio je Antonijo Kraljević, predsjednik Uprave Iločkih podruma, koji su uz Franjevački samostan i TZ Vukovarsko-srijemske županije partneri na projektu.

U fokusu održivi turizam

Direktorica TZ Vukovarsko-srijemske županije Majda Jakša istaknula je da će dovršetkom ovog iznimno zahtjevnog projekta Ilok dobiti novu atrakciju.

„Time smo zaokružili jednu lijepu turističku priču koju Ilok u konačnici i zaslužuje. Ovaj projekt primjer je kvalitetnog upravljanja destinacijom, naglasak mu je na održivom turizmu za koji smo se opredijelili u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Iznimno me veseli što smo uspjeli sačuvati našu kulturnu baštinu u Iloku za buduće naraštaje“, poručila je Majda Jakša u Kuriji Brnjaković, a samo nekoliko stotina metara dalje u Muzeju grada Iloka u dvorcu Odescalchi najmlađi Iločani zabavili su se na edukativnoj radionici uz Bajkopričalicu Sandru i kustose muzeja.

Ni magla koja je najistočnijem Hrvatskom gradu na Danu otvorenih vrata Iločkih podarila mističan ambijent nije spriječila goste iz Zagreba da obiđu samostan i crkvu sv. Ivana Kapistrana i Muzej grada Iloka i prošeću njegovim središtem. Nisu krili oduševljenje njegovom ljepotom uz najavu ponovnog dolaska na proljeće kada će se obnoviti i zelene površine.

Uoči Dana otvorenih vrata Iločkih zidina u Kuriji Brnjaković na edukaciji o valorizaciji i interpretaciji kulturne baštine zaključeno je kako će Ilok dovršetkom projekta iduće godine postati turistička meka na krajnjem istoku Hrvatske.

I kontinent ima svoj Dubrovnik

Iločke zidine po vrijednosti i važnosti mogu se usporediti s dubrovačkim i stonskim, obrambene kule, polukule, bastioni i spojni zidovi počeli su se graditi u 13. stoljeću, a u 15. stoljeću šire se prema zapadu. Za njihov do danas sačuvani srednjovjekovni oblik zaslužan je Nikola Iločki. Zidine su se nekada protezale u duljini od 1.600 metara, a danas je sačuvano i obnavlja se više od 850 metara. Uz njihovu rekonstrukciju, obnavljaju se i zgrada Žitnice koja će dobiti prezentacijsku dvoranu, stalni galerijski postav, info centar i smještajne kapacitete, Podrumareva kuća posvećena bogatoj vinskoj kulturnoj baštini Iloka te tri krila franjevačkog samostana sv. Ivana Kapistrana.

Foto Marko Džavić

 

Sadržaj ovog materijala isključiva je odgovornost Grada Iloka