Arhiva oznaka za: Esplanade Zagreb Hotel

Uskrs u zagrebačkoj Esplanadi

Kultni zagrebački hotel savršeno je mjesto za obiteljski Uskrs: gurmanski užici, pjenušava dobrodošlica, selekcija vrhunskih vina, zvukovi klavira i uskrsna potraga za pisanicama za djecu samo su dio iskustva koje će zasigurno obilježiti ovaj blagdan. Iskoristite proljetne praznike za odmor s najdražima, istražite Zagreb i opustite se u vedrom ambijentu restorana Zinfandel’s uz slasnu gozbu i omiljene delicije.

Zinfandel’s Restaurant

Prepustite se uskrsnim specijalitetima s potpisom poznate chefice Ane Grgić Tomić – na jelovniku vas očekuje domaća šunka pečena u hrskavom kruhu, rillettes od patke, terina od guščje jetre, quiche sa šparogama i kozjim sirom, prepoznatljivi zapečeni Esplanadini štrukli te fina krem juha od proljetnih šparoga, goveđi consommé s domaćim rezancima, prhke tortice s kozicama, file brancina s kremastom blitvom, romb zapečen s kremom od parmezana, pečena patka u marinadi od naranče i meda, janjeća koljenica s pečenom palentom, juneći obrazi s ragoutom od lisičarki i heljde, kao i teleći Wellington te tradicionalni Esplanadin tatarski biftek – ručno kosan i pripremljen pred vašim stolom.

Selekcija božanstvenih uskrsnih slastica u izvedbi iskusnih Esplanadinih slastičara predvođenih Mirjanom Špoljar, gurmanski je doživljaj koji se ne propušta. Uživajte u neodoljivim delicijama sa slatkog stola i svakako kušajte prhke tortice od sira sa šumskim voćem, sočnu tortu s bademima i fantastičnu čokoladnu tortu s makom, a za pravi uskrsni doživljaj tu je tradicionalna Esplanadina pinca sa sušenim voćem i citrusima, kao i prhka makovnjača i orahnjača te primamljiva čokoladna jaja.

Mille feuille s bijelom čokoladom i kremom od pitaje prah od pitaje

Prepustite se ugođaju dok se vaši mališani zabavljaju u veseloj uskrsnoj igraonici uz animatore koji pripremaju brojne društvene igre, kao i kreativnu radionicu s bojenjem jaja i potragom za pisanicama.

 

Uskrsni ručak poslužuje se na Uskrs, u nedjelju, 31. ožujka 2024., od 12:30 do 16 sati u restoranu Zinfandel’s. Broj osoba je ograničen, stoga preporučujemo da stol rezervirate unaprijed. Cijena uskrsnog ručka uz čašu pjenušca, animaciju za djecu i klavirsku izvedbu iznosi 145 po osobi, dok dječji meni iznosi 85 po djetetu.

Rezervacija stola u restoranu Zinfandel’s: T. +385 (0)1 4566 644, E. zinfandels@esplanade.hr

Provjerite jelovnik za uskrsni ručak!

Esplanadina pinca kao savršen poklon

Poželite li dio Esplanadine gurmanske ponude poslužiti u svojem domu ili pokloniti dragim osobama, predlažemo vam da naručite finu ručno rađenu pincu po tradicionalnom receptu i oduševite ukućane na Uskrs. Pinca se pakira u ružičastu kutiju i može biti odličan poklon. Cijena Esplanadine pince za van iznosi 28 €, a narudžbe se primaju u uskrsnom tjednu min. 24 sata unaprijed putem e-pošte na meetings.events@esplanade.hr. Količine su ograničene.

Uskrsni vikend-paket u Esplanadi

 Ovog proljeća povedite obitelj na uskrsno vikend-putovanje u Zagreb. Istražite brojne atrakcije i znamenitosti grada, prošećite prekrasnim zelenim parkovima, upoznajte ljude, prepustite se uskrsnoj tradiciji i doživite nevjerojatan osjećaj proljeća u zraku. Uskrsni paket s noćenjem uključuje dva noćenja u sobi Superior za dvoje od 30. ožujka – 1. travnja 2024., ranu prijavu/kasnu odjavu te besplatan parking. Dopustite da vas razveseli slatka dobrodošlica u sobi uz vrhunsko vino kuće i fine ručno rađene čokoladne praline. Prepustite se raskošnoj selekciji jela koja vas očekuju na bife doručku, kao i à la carte selekciji u restoranu Zinfandel’s ili se odlučite započeti dan u privatnosti sobe. Nazdravite u Esplanade 1925 Lounge & Cocktail Baru gdje vas šarmantni barmeni dočekuju s koktelom po izboru. Uz to, paket uključuje besplatan superbrzi bežični internet te pristup Health Clubu uz besplatno korištenje fitnessa i saune. Cijena paketa iznosi 410 €.

Ponuda je dostupna ovisno o raspoloživosti kapaciteta na datume 30. ožujka – 1. travnja 2024. Moguća je nadoplata za višu kategoriju sobe i dodatnu osobu. PDV je uključen u cijenu paketa. Cijena paketa formirana je za dvije osobe u sobi Superior. Boravišna pristojba od 1,59 € po osobi po danu nije uključena u cijenu. Sve ostale usluge koje nisu navedene u paketu dodatno se naplaćuju i moguće ih je naručiti unaprijed pri rezervaciji paketa. Rezervirajte paket online ili na mail: reservations@esplanade.hr.

 

Foto: arhiva Hotela Esplanade

 

Zagrebački ugostitelji uputili nove zahtjeve prema Gradu Zagrebu i Vladi RH

Forum zagrebačkih ugostitelja 2023., koji bilježi petnaestu obljetnicu djelovanja i ove je godine okupio u zagrebačkom hotelu Esplanade ugostitelje i ostale stručnjake te predstavnike državnih i gradskih institucija i ustanova, kako bi razgovarali o gorućim temama za ugostiteljski sektor.

Priznanja za svoje profesionalno djelovanje primilo je sedam zagrebačkih ugostitelja, koji vode svoje objekte već respektabilni broj godina; Vesna Šuman, Ognjište Šuman, Krešo Štojc, Caffe Cajt, Dino Rešetar, Vallis Aurea, Josip Blažanović, Orlando, Ivanka Matić, Sermonia, Dražen Boban, Vinodol i Žakline Troskot,  Amelie.

Forumu su nazočili Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja, Tomislav Tomašević, gradonačelnik grada Zagreba, Ivan Vidiš, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Luka Čirko, ravnatelj Uprave za tržište rada i zapošljavanje iz istoimenog Ministarstva te Robert Pende, ravnatelj Uprave za razvoj poduzetništva, investicije i konkurentnost turističkoga gospodarstva u Ministarstvu turizma i sporta.

Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja

Svoje viđenje migracije radne snage predstavila je Milka Kosanović, direktorica za odnose s članstvom iz HUP-a, o aktivnostima HOK-a govorio je Dalibor Kratohvil, predsjednik HOK-a, dok se Antun Trojnar osvrnuo na stanje u Obrtničkoj komori  Zagreba. O  izazovima ugostitelja u Sloveniji govorio je predsjednik obrtničke komore Slovenije Blaž Cvar, dok se na teme vezane uz edukaciju usmjerio ravnatelj Obrtničkog učilišta Dražen Maksimović.

Jedna od tema predavanja bila je kartična naplata napojnica, što je tek nedavno postalo aktualno u Hrvatskoj, dok se u Sloveniji provodi već dvije godine. Raspravljalo se i o jednom od ključnih pitanja za Grad Zagreb, a čija problematika bi mogla ozbiljno ugroziti zagrebačke ugostitelje – poskupljenju najma parkirališnih mjesta za terase. Naime, istaknuto je kako nije prihvatljivo najavljeno povećanje od 900%  u sljedeće dvije godine.

Novi izazov za ugostitelje svakako je pronalaženje rješenja zapošljavanja radnika u  razdobljima povećane frekventnosti poslovanja, npr. rada vikendom. Stoga je Udruženje predložilo uvođenje sustava e-vinjeta za djelatnike, a kupnjom iste pokrili bi se svi troškovi i doprinosi prema državi za te radnike.

Milka Kosanović iz HUP-a istaknula je kako je teško dati konkretne ukupne procjene potreba za 2024. Za sada je poznato da najveću potrebu imaju sektori koji najviše i zapošljavaju – građevina te ugostiteljstvo i turizam. Današnja lakša pogranična mobilnost dnevnih radnih migranata isto tako će sigurno negativno utjecati na dostupnost radne snage poslodavcima, a sve će to generirati potrebu za znatno većim brojem stranih radnika u Hrvatskoj.

Franz Letica, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb, jako je zadovoljan riješenim zahtjevima koje su ugostitelji uputili Vladi i Gradu na prošlogodišnjem Forumu. “Ponosni smo jer je konačno prihvaćen naš prijedlog neoporezive napojnice putem POS-ovih uređaja. Isto tako Ministarstvo gospodarstva omogućilo nam je prihvatljivu cijenu energenata i za tekuće razdoblje. Upravo je ta činjenica omogućila da ugostiteljski objekti i dalje posluju. Isto tako, samo je ugostiteljima u segmentu restorana, konoba i kleti po prvi put ove godine dozvoljeno da apliciraju za bespovratna sredstva. Nadamo se kako će se ta pogreška ispraviti te da će uskoro i cijeli ugostiteljski sektor moći aplicirati za ta sredstva.”

Nakon službenog dijela Foruma prisutni su uživali u gastro delicijama s jesenskim okusima i mirisima renomiranih zagrebačkih restorana Stari Puntijar, Zvona Catering, Catering Tim Lisak, konoba Mašklin i Lata i Didov San, dok su se za slatke gušte pobrinule slastičarnice Amelie i M&M.

Zahtjevi ugostitelja za Vladu Republike Hrvatske: 

1. Cijenjeni predstavnici Vlade Republike Hrvatske, postojeći porez od 25% uz euro i inflaciju, poskupljenje ulaznih troškova te sve ostale poteškoće ozbiljno su ugrozile naše  poslovanje, kao i preživljavanje. Radi stvaranja dugoročno stabilnog, zelenog, otpornog te prije svega održivog turističkog sektora, predlažemo ponovno ujednačavanje porezne stope u ugostiteljstvu za usluge pružanja smještaja te pripreme jela, pića i napitaka na 13%.

2. Po uzoru na ostale europske države, poput Njemačke, zalažemo se za smanjenje poreznog opterećenja doprinosa i davanja na plaće te povećanje osobnog odbitka.

3. Bilo bi vrlo važno dodatno rasterećenje sektora pojednostavljenjem obaveze vođenja robno materijalnog knjigovodstva u smislu da isto bude preporuka, a ne obaveza.

4. Tražimo rješenje zapošljavanja radnika u  razdobljima povećane frekventnosti poslovanja, npr. rada vikendom. Predlažemo uvođenje sustava e-vinjeta za djelatnike, na koju bi se upisali ime, prezime i OIB te bi se kupnjom te vinjete automatski platili svi troškovi i doprinosi prema državi za te radnike.

 

Zahtjevi ugostitelja prema Gradu Zagrebu:  

1 Poskupljenje najma parkirališnih mjesta za potrebe terasa – tražimo odgodu odluke ta da ona ide postupno. Trenutno najavljeno povećanje od 450% sljedeće godine pa isti postotak u godini koja slijedi ugostiteljima jednostavno nije prihvatljiv.

2. Postoje veliki problemi s odvozom otpada iz središta grada i kažnjavanjem ugostitelja zbog  navodno nepravilnog odlaganja, stoga tražimo dijalog na tu temu.

3. Pozivamo na podršku i razumijevanje te apeliramo na Grad Zagreb da prilikom određivanja visine poreza na dohodak, koji će utjecati na visinu plaće radnika, uzme u obzir nužnu potrebu za motivacijom radnog kadra, jer je iseljeni, postojeći kao i budući radni kadar potrebno stimulirati plaćom a ne destimulirati. Usvojenim poreznim promjenama od strane Vlade Republike Hrvatske jedinice lokalne samouprave sada imaju veliki utjecaj na određivanje visine plaće radnika.

 

Foto: Davorin Krešić

Chefica Ana Grgić Tomić otkriva nove gurmanske senzacije u restoranu Zinfandel’s

Ako ste se katkad upitali zbog čega je zagrebački restoran Zinfandel’s tako autentičan, možda bi bilo pravo vrijeme da potražite odgovor kušajući neodoljiva jela s kreativnim konceptima pripreme hrane koja potpisuje chefica Ana Grgić Tomić. Ova višestruko nagrađivana Esplanadina chefica kuhinje zasluženo je početkom godine primila priznanje za Novi talent u regiji Mediterana prema prestižnom popisu La Liste Mediterranean za 2023., dok je na dodjeli Michelinovih priznanja početkom ljetne sezone treći put zaredom za restoran Zinfandel’s primila važnu zelenu Michelinovu zvjezdicu te opravdala status vrhunske i održive kuhinje.

Chefica Ana Grgić Tomić

Šarmantna i iskusna Ana otkriva da sa svojim timom najradije upotrebljava začinsko bilje uzgajano u malom vrtu na terasi Oleander, ali i dodaje da odabirom namirnica podržava male proizvođače koji ih mogu pratiti svojom kvalitetom i isporukom. Dašak Mediterana svima bi nam dobro došao, posebno u vrućim ljetnim mjesecima kad smo svi željni mora, pa postoji li onda bolji način od toga da želje gostiju prenesete na tanjure i približite im ono što ih istinski usrećuje i nadahnjuje u srcu Zagreba?” ističe chefica Ana i dodaje da posebnu pažnju posvećuje upravo održivosti i minimalnoj obradi kako bi namirnice zadržale izvorni okus.

Oleander terasa

„Izdvojila bih konfitirane rajčice koje nabavljam od malog privatnog OPG-a, a kombiniram s gelom od bosiljka i prahom od maslinovog ulja uz pečenu burratu i lakto-fermentirane jagode. Premda je kraj sezone jagoda, i dalje našim gostima želim pružiti vrhunske užitke zagrebačkih jagoda, stoga sam ih fermentirala sa sirutkom, medom, soli i vodom da dobijemo potrebnu kiselinu i svježinu koja upotpunjuju jelo”.

Konfitirane rajčice, gel od bosiljka, prah od maslinovog ulja, pečena burrata, lakto-fermentirane jagode

“S druge strane, rakovica koja je u punom jeku sezone, zasigurno će biti tražen izbor s ovog jelovnika jer je spajam sa sorbetom od jogurta kojeg nabavljam od provjerenog OPG-a iz Like, a jelu daje poseban osvježavajući okus. Neizostavan su sastojak ovog jela marinirani krastavci koji se prvo dime, a zatim mariniraju u domaćem jabučnom octu, dok koru od krastavca ne bacam, već je pržim da bih time dobila prah zanimljivog okusa”, dodala je chefica Grgić Tomić.

Rakovica, sorbeto od jogurta, marinirani krastavac, prah od kore krastavca, ukiseljeni cvijet celera

Naš je primarni cilj maksimalno iskoristiti svaku namirnicu jer se čitav jelovnik temelji na održivosti”, istaknula je Ana Grgić Tomić, koja godinama uspješno opravdava Zinfandel’sovu zelenu Michelinovu zvjezdicu, a često naglašava da je upravo cijeli njezin tim zaslužan za to.

Chefica Ana Grgić Tomić

„Još je jedan ljetni favorit predjelo od guščje jetre, ovaj put u pomalo drukčijem obliku. Budući da traju ljetni mjeseci, nastojim izbjegavati ili minimalno upotrebljavati masnoću, pa sam jetru ovaj put odlučila napraviti u obliku ledene kreme, dodajući joj marinirane maline koje u spoju s crumbleom od kakaa i crnog sezama naglašavaju okus gusje jetre”, kazala je chefica Ana Grgić Tomić, te nastavila:

Ledena krema od gusje jetre, marinirane maline, crumble od kakaa i crnog sezama

“U pripremi jela uvelike nam pomaže svježe domaće začinsko bilje koje sami uzgajamo na terasi Oleander bez pesticida pa tako često upotrebljavam koprivu i peršin koji sušim te ovaj put upotrebljavam uz tartar od janjetine. Među ostalim, njegujemo bosiljak, timijan, mentu, ružmarin, lavandu i čili papričice”.

Tartar od janjetine, gel od paškog sira, brioš od crnih maslina, cvijet soli, peršin

Carpaccio od usoljenog brancina zasigurno će biti izbor mnogih gostiju, a cijeli proces pripreme vrlo je specifičan. Chefica Grgić tomić nastoji izvući svu tekućinu iz brancina te raditi složenu marinadu od soli i šećera. S druge strane, ubacila je i hrskavu kvinoju, koja je iznimno zdrava, te mini morske šparoge (salicornia) koje rastu uz obalu. Vrlo su tanke, vodenaste i pune soli, a cilj je bio povezati okuse ovog jela u specifičnu morsku priču.

Carpaccio od usoljenog brancina, krema od kokosa i ulja dragoljuba, hrskava kvinoja, morska šparoga

“U favorite s ovog jelovnika ubrajaju se i neizostavni kvarnerski škampi koji nam već dugi niz godina dolaze iz podvelebitskog kanala, a kojima je HBO posvetio posebnu epizodu dokumentarne emisije Zero Waste Chef, i to upravo u okviru održivog koncepta naše kuhinje. Škampi su svježi, pripremam ih uz minimalnu obradu, jednostavno su fantastični, tope se u ustima i svakako preporučujem da ih kušate. Ovaj ih put kombiniram s bijelim šparogama, veloutéom od škampa i ukiseljenim cvijetom bazge. Iako je sezona bazge prošla, brali smo je dok je bila u punom jeku, tako da je jedan dio prerađen u kremu, drugi je dio dobro dehidriran, dok smo treći dio ukiselili. Riječ je o ljetnim namirnicama koje kratko traju, ali kojima možemo produljiti vijek trajanja određenim tehnikama pripreme”, dodaje chefica Ana.

Jadranski škampi, bijele šparoge, velouté od škampa, disk od bazge, ukiseljeni cvijet bazge

Slatko je kraju slatke priče o gastronomskom doživljaju restorana Zinfandel’s. Nove gurmanske poslastice nadahnute su ljetom i okusima Mediterana, a valja naglasiti da je riječ o isključivo bezglutenskim desertima sa smanjenim udjelom šećera, čime se želi staviti naglasak na zdrave slastice.

Sladoled od smokve ove je sezone apsolutni hit u Zinfandel’sovoj kuhinji, a zasigurno će biti vrlo tražena slastica s jelovnika. „Zanimljivo je da list smokve iskuhavamo u mlijeku da bi se dodatno pojačao slatkasti okus smokve, dok s druge strane dodajemo kremastu čokoladu i namelaku s dodatkom čaja Earl Grey da bismo pojačali gorčinu i stopili sve različite i suprotne okuse u fantastičnu osvježavajuću poslasticu”, kazala je chefica Ana

Sladoled od smokve, kremasta čokolada, Earl Grey namelaka, kreker od kikirikija i sezama, kikiriki crumble

Svakako treba kušati i panna cottu od jogurta kojoj su dodali zanimljiv sladoled pripremljen od  omiljenog povrća chefice Ane Grgić Tomić – komorača, te crumble od limuna i pinjola uz prah od kopra.

Panna cotta od jogurta, sladoled od komorača, crumble od limuna i pinjola, prah od kopra.j

“Sve ljubitelje citrusnih ljetnih nota oduševit će desert s hladnom kremom od limuna s ganacheom od bijele čokolade i maslinovog ulja, kojem smo dodali posebnu aromu pomoću praha od ulja s limunom i ružmarinom, kao i pjenasti žele s limunom i karameliziranim pistacijama”, zaključuje Esplanadina chefica Ana.

Hladna krema od limuna s ganacheom od bijele čokolade i maslinovog ulja,

Izbor finih slastica koje Ana priprema sa svojim timom vrsnih slastičara na čelu s Mirjanom Špoljar uključuje božanstveni mousse od tonke i vanilije s crumbleom od bazge. Profinjeni okusi jagode stapaju se s bosiljkom u ovoj slatkoj kombinaciji kojoj će rijetki odoljeti.

Mousse od vanilije i tonke, juha od jagoda i bosiljka, crumble od bazge

Restoran Zinfandel’s sa svojim suvremenim ozračjem i čarobnom terasom Oleander s koje se pruža očaravajući pogled na grad predstavlja mjesto susreta i visoke gastronomije kojem se gosti rado vraćaju. U kombinaciji s Aninim inovativnim sljedovima te šarmantnim i profesionalnim osobljem, restoran je već dugi niz godina jedno od nezaobilaznih odredišta na gastronomskoj karti grada. Za potpuni doživljaj, sommelier će vam rado odabrati najbolja vina i pjenušce iz Hrvatske i svijeta koji će savršeno zaokružiti iskustvo fine dininga.

Ponuda à la carte dostupna je u Zinfandel’su svaki dan za ručak i večeru od 12:30 do 23 sata. Nedjeljom se u Zinfandel’su od 12:30 do 15 sati poslužuje tradicionalni brunch po cijeni od 59,73 € (450 HRK) po osobi (bez uključenog pića), dok se svakodnevno za goste poslužuje bife i à la carte doručak. Rezervacije stolova primaju se telefonom na 01 4566 644 ili e-poštom na zinfandels@esplanade.hr.

Restoran Zinfandel’s osobitu pažnju pridaje posebnim prehrambenim navikama gostiju, stoga su posebno naznačena jela koja se pripremaju prema halal standardima, vegetarijanska jela i ona koja ne bi trebala sadržavati gluten. Više informacija: www.zinfandels.hr, @zinfandelsrestaurant.

 

Foto: arhiva Esplanade Zagreb Hotel