Arhiva oznaka za: Dolina kardinala

Vinarija Šimanović: odlični pjenušci s pogledom na Dolinu kardinala

Posjetili smo obiteljsku vinariju Šimanović iz pribićko-krašićkog kraja, u kojoj se građevinar po struci, Željko Šimanović s obitelji brine o pet hektara vinograda na kojima uzgajaju sorte graševina, sauvignon, rajnski rizling, traminac te crnu frankovku i pinot crni. Dio današnjih vinograda naslijedili su od roditelja, novije su vinograde sadili od 1986. godine, a potom počeli ulagani u podrum. Donji dio (onaj bitniji za vino) je završen, a na gornjem, s kojeg puca pogled na Dolinu kardinala još ih čeka dosta građevinskog posla i „ušminkavanja“.

Međutim, Željko Šimanović ne odustaje, vremena za završetak radova ima, glavno da su vinogradi zbrinuti, a vino smireno odležava u podrumu i čeka plasiranje na tržište. Proizvodnja vina u obitelji Šimanović prenosi se s generacije na generaciju, a postoje i dokazi o tradiciji, na koju je obitelj itekako ponosna. „O tradiciji bavljenja ovim poslom najbolje svjedoči stara bačva od hrastovog drveta iz 1850. godine, koju smo do nedavno i koristili za dozrijevanje kvalitetnih vina. Kao i sve na ovome svijetu, i bačva stari, vrijeme joj je isteklo, pa je sada izložbeni primjerak“ napomenuo je Šimanović

Obitelji Šimanović ima također dugačku povijest. Naime, uz druge obitelji, na poziv cara Heraklija, 625. godine njihovi su preci došli iz okolice Krakova zbog obrane Istočnog Rimskog Carstva. Obitelji su se raselile na području Bosne, Brezovice, Siska i krašićkog kraja. Kralj Ferdinand III dodijelio je obitelji 1656. godine plemićku titulu i grb na kojem su lavovi s mačem.

Željko Šimanović sa suprugom

Dakako, grb se nalazi na etiketama vina vinarije Šimanović. Od mirnih vina kušali smo graševinu i odličnu frankovku za koju vinar smatra (i ima pravo) da je u Hrvatskoj previše zapostavljena, a postoje idealni uvjeti za njen uzgoj.

Za mirna i vina ledene berbe Šimanović je dobio brojne nagrade na domaćim i međunarodnim sajmovima, a mali odmak od tradicije predstavljaju dva pjenušava vina s modernim vizualom etikete, što je dobar marketinški potez, pa ne čudi da je pjenušac Kostel brut nature blac de blancs na ocjenjivanju u sklopu 52. izložbe vina kontinentalne Hrvatske održanom u Svetom Ivanu Zelini 2020. godine odabran kao vino s najboljim vizualnim identitetom. Oduševio nas je i Diva rose extra brut (pinot crni) koji je, dobro ohlađen, prijao uz domaće jagode.

Radovi trenutno stoje, ali u planu je dovršavanje gornjeg dijela podruma te izgradnja vinskog hotela s desetak soba i welness ponudom (s pogledom na Dolinu kardinala).

Također, obitelj Šimanović planira u budućem vinskom hotelu (takvih objekata kronično nedostaje u našim vinskim regijama) ostvariti suradnju s lokalnim OPG-ovima te nuditi njihove proizvode kao što su med, sirevi, suhomesnati proizvodi… „Jedni drugima ne smijemo biti konkurencija, već se moramo međusobno pomagati. Samo tako možemo uspjeti i širiti spoznaju o kvalitetnim vinima i ostalim divotama koje vrijede ruke proizvode u ovom kraju“, kazao je Šimanović.

Tekst: Sunčana Barušić

Foto: Sunčana Barušić i Sandra Brambila