Arhiva oznaka za: Benvenuti

Sve je spremno za prvi samostalni nastup Vinistre na prestižnom Proweinu

Istra kao najdinamičnija hrvatska vinska regija prvi put se samostalno predstavlja u Düsseldorfu na Proweinu. Među vinskim proizvođačima iz 60 zemalja nastupit će se i 13 poznatih vinarija iz Istre – Agrolaguna, Damjanić wines, Medea winery, Fakin, Meneghetti winery, Pervino, Cattunar, ROSSI winery & distillery, Bertoša wines, Kozlović winery, Benvenuti, Matošević Wines of Istria i Franković winery.

Istaknuti istarski vinari od 19. do 21. ožujka izlagat će u organizaciji Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre, na samostalnom štandu u hali 12 gdje će se predstaviti uz vinske zemlje poput Portugala, Mađarske i Gruzije.

Predstavljanjem na sajmu Prowein u Düsseldorfu Vinistra će svijetu ispričati priču o maloj iznimno atraktivnoj vinskoj regiji s vrhunskim vinima, a Istra će dodatno učvrstiti status prepoznatljivog brenda ne samo na svjetskom turističkom, već i na vinskom tržištu.

„Iznimno nam je važno predstaviti se na jedinom međunarodnom sajmu koji prati cjelokupno svjetsko vinsko tržište. Osobito nam je zanimljivo i što se održava u Njemačkoj, turistički najznačajnijem emitivnom tržištu za Hrvatsku i Istru koja je jedna od najomiljenijih destinacija na Mediteranu. Uz naglasak na vrhunska vina i istarsku vinsku tradiciju predstavit ćemo prvenstveno naše autohtone sorte – malvaziju istarsku i teran koji su već prepoznati među vinoljupcima i stručnjacima diljem svijeta“, rekao je Luka Rossi, predsjednik Vinistre.

Za ovu udrugu koja okuplja više od 120 istarskih vinara, 2023. je posebno dinamična i izazovna godina. Uz nastup na najvažnijem svjetskom sajmu vina u Düsseldorfu, od 5. do 7. svibnja Vinistra organizira 29. izdanje istoimenog vodećeg regionalnog vinskog sajma u gradu Poreču, a samo tjedan kasnije, od 11. do 14. svibnja, očekuje je domaćinstvo vodećeg svjetskog ocjenjivanja Concours Mondial de Bruxelles u sekciji mirnih crnih i bijelih vina na kojem će više od 350 stručnjaka iz 50 zemalja ocjenjivati više od 10 tisuća vina iz čitavog svijeta.

 

Foto: arhiva Vinistra

Definiran konačni blend nove Benvenuti Santa Elisabette iz 2019. godine

Kompleksni proces rađanja Benvenuti Santa Elisabette, najtraženijeg terana u Hrvatskoj, priveden je kraju 6. veljače ove godine u restoranu Plavi Podrum u Voloskom, jubilarni peti puta zaredom.

Albert i Nikola Benvenuti, vlasnici vinarije, okupili su tim iskusnih sommeliera i vinskih novinara da im kroz slijepo kušanje pomognu odabrati finalnu kupažu za svoje proslavljeno vino, ovog puta iz berbe 2019. Početkom svake godine, počevši od 2015., braća Benvenuti uz pomoć grupe dobrih poznavatelja domaće i internacionalne vinske scene provjeravaju u kojim je bačvama vino protekle tri godine najkvalitetnije sazrjelo i odabiru njihov najbolji međusobni omjer prije punjenja i odlaganja na daljnje dozrijevanje u bocu od još dodatnih osam mjeseci.

U odabiru konačnog blenda Santa Elisabette iz 2019. sudjelovali su sommelieri Danijela Kramarić, Sandi Paris, Emil Perdec, Marko Rundek, Filip Savić, Tomislav Mikinac, Mario Meštrović, Kristijan Harjač te vinski novinari Sanja Simić, Rene Bakalović, Davor Butković, Igor Luković i Saša Špiranec. Vino se na tržištu očekuje krajem ove godine.

WOW: rođendansko slavlje u društvu pobjednika

U Business Clubu 5, u zagrebačkom Sky Office-u,  proslavljen je 11. rođendan udruge WOW i po deseti puta dodijeljene godišnje WOW vinske nagrade i WOW Grand Prix

„Jednoglasno smo odlučile da je sveukupni pobjednik Benvenuti Muškat San Salvatore koji je toliko sladak i gust da će s lakoćom podnijeti i društvo kolača, iako je puno bolje spariti ga s nekim aromatičnim tvrdim kozjim sirom ili sirom s plemenitom plijesni. Njegov miris po sušenim marelicama, medu, suhom cvijeću i džemu od naranče je neodoljiv, a ako ga sada nabavite, možete ga čuvati još najmanje petnaest do dvadeset godina“ rekla je predsjednica žirija Danijela Kramarić za ovo izuzetno vino koje je zaslužilo WOW Grand prix.

Potom su proglašeni i ostali pobjednici koji su osvojili WOW vinske nagrade: u kategoriji pjenušaca, nagradu je osvojio „Pavel Šember“ 2018. Među bijelim vinima pobijedio je St. „Hills Le chiffre“ 2020., a  najbolji rosé je „Bastijan Rose“ 2021. Među crvenim vinima uvjerljivo je pobijedio „Gran Teran Coronica“ 2015., a među desertnima, dakako, „Benvenuti San Salvatore“ 2013.

Nagrade koje simboliziraju skulpture dizajnirane od „Grupe“, u ime „Vinarije Bastijan“ preuzela je Petra Leko, za Leko, za „St.Hills“ je nagradu, u ime Ernesta Tolja, preuzeo Saša Franić, svoju je nagradu za „Gran teran“ preuzeo Moreno Coronica osobno, a nagradu za desertno vino i sveukupni WOW Grand Prix, primili su Nikola i Albert Benvenuti. Nagradu im je u ime prošlogodišnje pobjedničke „Vinarije Jakob“, predala Valentina Jakobović. Dodjelu nagrada vodila je osnivačica i dugogodišnja predsjednica udruge WOW, Sanja Muzaferija. Pila su se vina nagrađenih vinara uz delikatese PIK-a Vrbovec i izvanredne keksiće Miscotti, u prisutnosti autorice tih slatkih delikatesa, Mirte Atlije.

 

Izbor za WOW vina godine zamišljen je tako da jedan vinski „kustos“  (ugledna hrvatska sommelierka ili sommelier) selekcionira vina kušana u prošloj godini, na temelju čega sastavlja svoju autorsku listu vina u pet kategorija: pjenušci, bijela, ružičasta, crvena i „desertna“ (vina s ostatkom šećera). Potom slijedi centralni dio akcije „Što žene žele“, mogućnost da elektroničkom poštom članice glasuju o svojem izboru. Do sada su izbornici bili Karin Rupene-Perdec, Alena Stuparić, Siniša Lasan, Roka Bekavac, Emil Perdec, Filip Savić, Jelena Šimić-Valentić, Željko Bročilović Carlos i Mario Meštrović a ove je godine selektor bio jedan od naših najtrofejnijih sommeliera Ivan Jug iz restorana Noel, višestruko ovjenčanog Michelinom, Gault-Milleauom i drugim gastro nagradama.

Slijepo kušanje na kojem se donosi konačna odluka o pobjednicima u svakoj kategoriji i ukupnom pobjedniku, dobitniku WOW Grand Prixa, ove godine je organizirano u opatijskom hotelu „Ambasador“, a finalni  stručni žiri ove godine su činile tri ekspertice: predsjednica žirija Danijela Kramarić, legendarna sommelierka i vlasnica restorana „Plavi podrum“ ; vinarka Ana Peršurić Palčič iz vinarije „Misal“ i – vinska poduzetnica s dugogodišnjim iskustvom u svim većim i značajnijim vinarijama Hrvatske, uključujući „Iločke podrume“, a sada vinska konzultantica Karmela Tancabel koja razvija vlastiti brand „Wine Emotion by KT“. One su između 12 finalista naslijepo odabirale pobjednike u svakoj kategoriji.  Zaslugom WOW-a do sada su u francuski Bordeaux otputovali vinari Antonella (i sama članica Udruge) i Gianfranco Kozlović, u Champagnu je putovao brački vinar Senjković, u španjolski Penedes Moreno Coronica, u Burgundiju Luka Krajančić, u Toscanu predstavnik vinarije Meneghetti, u Mađarsku Marko Fakin, u Austriju Frano Milina Bire a prošlogodišnji pobjednik, vinarija Jakob, pridružila se Sanji Muzaferiji na putu u Milano gdje su prisustvovale Forumu žena i vina svijeta, pod dirigentskom palicom Donne del vino Italia i njihove predsjednice Donatelle Cineli Colombin

„Što žene žele“ akcija je koju već desetu godinu uspješno organizira udruga WOW. U hrvatskoj inačici one su „Žene i vino“, izuzetno aktivna grupa žena koju je u kolovozu   2011. osnovala novinarka Sanja Muzaferija. Udruga namijenjena ženama koje su se udružile na istoj temi – vinu, a djeluje u cijeloj Hrvatskoj s ograncima u Splitu i Rijeci.

WOW-ice su angažirane na području kulture stola, s posebnim naglaskom na promidžbu ponajprije hrvatskih vina – osobito vinarki – ali su poznate i po stalnim kušanjima, radionicama, izletima i vinskim edukacijama te mnogobrojnim drugim akcijama i aktivnostima.

Fotografije Rene Karaman, Mario Draušnik, arhiva WOW