Posjetite Festival maslina u Zagrebu!

U Hotelu Sheraton, u organizaciji Zagrebačkog maslinarskog instituta, 9. i 10 ožujka svakako posjetite manifestaciju Festival maslina u Zagrebu. Izložba, na koju je ulaz slobodan, je prodajna, a moći ćete razgledati, kušati, pa onda i kupiti najkvalitetnija hrvatska maslinova ulja.  Budući da se ulja odlično sljubljuju dakako – s maslinama, potom sa sirevima, suhomesnatim proizvodima, medom i još s mnogo delikatesa, na izložbi će se naći i spomenutih proizvoda, ali i vina, a sve po prigodnim cijenama i to iz četrdesetak OPG-ova!

Radionice

U okviru manifestacije održat će se i dvije radionice. U prvoj, „Radionica vođene degustacije ulja“, može se naučiti kako prepoznati poželjne karakteristike ulja ali i mogućih mana, što je u današnje doba, kada se na policama trgovina nalaze mnoge patvorine, itekako bitno!

U drugoj radionici sudionici će moći naučiti kako mogu sami izraditi kozmetiku na bazi maslinova ulja. Dakako – ono što izrade, nose kući, za probu i upotrebu.

Stručna predavanja

Profesionalce će sigurno zaintrigirati teme stručnih predavanja, odnosno stručnog skupa na kojima će govoriti vrsni predavači iz područja maslinarstva, te stručnjaci koji proučavaju zdravstvene i nutritivne vrijednosti ekstra djevičanskih maslinovih ulja. Voditi će se i rasprava o brendiranju Hrvatske kao maslinarske zemlje te pokrenuti inicijativa da se od hrvatskih ulja napravi zajednički blend, odnosno kupaža koja će predstavljati Hrvatsku, ali i postati interesantan turistički brend.

Natjecanje

Festival ima i natjecateljski karakter. Naime, uzorke svojih maslinovih ulja poslalo je više od 300 maslinara iz Hrvatske, ali i inozemstva, a nakon ocjenjivanja ovlaštenog panela senzorskih analitičara Olea-Zadar.

„Istra je osam puta zaredom proglašena regijom s najkvalitetnijim maslinovim uljem na svijetu – prema rezultatima svjetskog vodiča za ekstra djevičanska maslinova ulja Flos Olei

U Hrvatskoj se po glavi stanovnika na godišnjoj razini potroši samo 1,5 litara maslinovog ulja, dok se u ostalim mediteranskim zemljama, kao što su Italija, Španjolska, Grčka i Portugal potroši više od 10 litara godišnje po glavi stanovnika. Nije li to poražavajuće za zemlju s najboljim maslinovim uljem?

Promijenimo to zajedno!“ poručuju organizatori festivala.

 

Tekst: Sunčana Barušić

Foto: Nikola Zoko i Sunčana Barušić