U Le Kolaču su nas osvojile krafne punjene sladoledom

Otkada je Robert Hromalić završio školovanje u prestižnom pariškom Ferrandiju pod paskom najboljeg voditelja te škole – chefa Stevya Antoinea, potom se dodatno usavršavao tijekom rada u restoranu Le Meurice Alain Ducasses sa chefom Cédricom Groletom i odlučio se vratiti u Zagreb, o njemu i njegovom radu stalno se priča, a ima se i zašto.

Dok je radio u slastičarnici Time, u centru Zagreba, o njegovim se kolačima pričalo i pisalo u medijima, a kada je krenuo vlastitim putem i na Petretićevom trgu (iza Petrove crkve) otvorio vlastitu slastičarnicu u prostorima stare, ne promijenivši joj dugogodišnje ime – Le Kolač, njegove su precizno pripremljene slastice (prema crtežima nalik na tehničke), promijenile poimanje kako treba izgledati i kakvog treba biti okusa te od čega mora biti napravljen kvalitetan, pravi kolač.

Hromalić ne staje – prije samo dva mjeseca otvorio je Le Kolač, slastičarnicu u Parku kneževa u Branimirovoj 41, predstavio meni u kojeg je dodao i slane zalogaje koje se moglo naručiti za doručak i brunch, a sada je opet promijenio meni, priprema drukčije slastice i seznaciju: karamelizirane krafne punjene sladoledom.

Avocado tost

No, krenimo redom. Za doručak, koji se poslužuje do 11.30 sati, preporučujemo Avocado tost (focaccia, avokado, pečene paprike, žumanjci, stacciatella) ili croissant slososom, krem sirom, jajetom i mladom salatom. Tko voli slatko, neka svakako naruči croissant s kremom od pistacije i malina.

Croissant pistacija i malina

Sendviči u Le Kolaču, osim što su posebni i jako fini, bit će dovoljni kao jedan lagani ručak, što nam je i potrebno u ovim ljetnim danima. Kušali smo sendvič Piletina&Pistacija (kremasta pileća prsa, stracciatella, pasta od pistacija, salata romana, zatar). Slastan, poseban, osvježavajuć, neobičan… sendvič kojeg ćemo sigurno opet naručiti.

Piletina&Pistacija

Pristalice okusa koji karakteriziraju talijansku kuhinju bili su oduševljeni Pizzaiolo sendvičem, odnosno focacciom na kojoj se obilato nalaze mozzarella, pelati, stracciatella, pesto i masline. Na ljetnom meniju nalazi se sedam vrsta sendviča (od 5€ do 6€), tako da će bit zadovoljeni i oni probirljivi.

Pizzaiolo

Robert Hromalić je vrsni slastičar pa smo bili znatiželjni kakva je ponuda slastica. A, ljetne sigurno neće nikoga razočarati. Na novom meniju ih ima sedam.

Sedam, pa dakako – sedam, jer Le Kolač nije slastičarnica koja kolačima od praškastih pripravaka obilato puni police, pa ti biraj iz velike ponude… a svi su kolači istog okusa. Uostalom, slastice „iz vrećice“ u čiju se smjesu ponekad ne moraju dodavati jaja, pa niti mlijeko, sigurna su karta za većinu slastičarnica u našoj zemlji. Ne kvare se tako brzo, sastojci su jeftini, a za pripremu se ne treba satima stajati uz štednjak, miješati, dodavati, mjeriti vrijeme… Istreseš, miješaš, napuniš kalup i to je to. Uspoređivati većinu slastičarnica sa Hromalićevim nema smisla, jer to je kao da se usporedi šlag iz vrećice (ako se to uopće i smije zvati šlag) i šlag koji se dobiva tučenjem pravog slatkog vrhnja.

Pavlova sa sezonskim voćem

Ljubitelji slatkog neka svakako naruče kolač Pavlova sa sezonskim voćem – u bijeloj, savršeno tankoj čokoladi „zarobljena“ su meringa s kremom od vanilije uz svježe voće. Oduševio nas je kolač Lješnjak&Karamel (biskvit od lješnjaka, slani karamel, ganache od lješnjaka, pasta od lješnjaka).

Lješnjak&Karamel

Manje sladak je Yuzu Cheesecake (biskvit od badema, bavarska krema od sira i limuna, marmelada od yuzua), a želite li probati od svega pomalo, naručite Bite size, selekciju kolača. Osim spomenute selekcije, cijene svih kolača s ljetnog menija kreću se od 6€ do 6,50€. Uspoređujete li cijene, opet spominjemo: usporedite cijenu praškastog šlaga i šlaga od slatkog vrhnja!

Yuzu Cheesecake

Robert Hromalić voli i eksperimentirati, što nam je uvijek dokazivao gostujući na festivalima, bez obzira održavali se oni za vrijeme adventa ili ljeti. Pred njegovom je kućicom uvijek bio red, jer svi smo željni probati nešto novo. Pa, želite li probati nešto novo, zapravo senzacionalno, nešto što možete probati samo u Le Kolaču, naručite Ice Donut, odnosno „po naški“, krafnu punjenu sladoledom.

Ice Donut

Da, na tanjuru će stići topla, tek pečena karamelizirana krafna punjena sladoledom kojeg odaberete: pistacija i malina, limun, čokolada i karamel ili vanilija. Ova se slastica (5.90€) svakako mora probati, a vjerujemo da će postati ljetni hit.

Robert Hromalić s djevojkom ispred terase Le Kolača

Zaboravili smo napomenuti: Le Kolač je otvorio terasu i to veliku terasu, tako da u svim divotama iz ljetnog menija može uživati u hladu s blagim povjetarcem, izolirani od prometa i buke. Uživati u jelu, ali i pićima.

Dominik Bečvardi

Naime, Dominik Bečvardi, prošlogodišnji najbolji barmen Hrvatske, te suosnivač zagrebačkog bara Peaches&Cream, autor je pet signature koktela nadahnutih ljetom. Kombinacije yuzua i lješnjaka, gorkih likera od naranče i višnje, breskve i sečuanskog papra samo su dio sastojaka koje je Bečvardi sljubio i dobio savršene, osvježavajuće ljetne okuse.

Uživajte u njima ali i u bezalkoholnim pićima – limun i malina, limun i marakuja te limun i yuzu, u longue atmosferi s ugodnom glazbenom kulisom. A, ako vam Park Kneževa nije pri ruci, možete doći i automobilom: parking za goste osiguran je u podzemnoj etaži VMD zgrade.

Tekst: Sunčana Barušić

Foto: Paula Šantić i Filip Bašić