Ljetni su dani ljepši uz pjenušce vinarije Barun

„Vinograd treba slugu, a ne gospodara“, uzrečica je koju se često izgovara na vinskim radionicama ili prilikom posjeta vinarijama – jer u njima nema odmora. Kad ti je proizvodnja jednim dijelom pod vedrim nebom, vrlo je to rizičan posao, a ovih dana nakon kišnog razdoblja treba obaviti sve poslove, da bi loza lijepo rodila, da bi se od zdravih bobica grožđa radila vrhunska vina i toliko obožavani pjenušci.

Plešivičko vinogorje već su počeli nazivati „Hrvatskom champagneom“ jer iz vinarija, pedesetak kilometara udaljenih od Zagreba dolaze jedni od najboljih hrvatskih pjenušaca, a jedan od njih je i pjenušac vinarije Barun. Članovi obitelji Barundić su od jutra do mraka u velikim radovima.

Josip, Mara i Josip Stephane Barundić

„Trenutno u vinogradu radimo zametanje, vezanje i stavljanje mladica pod žicu da usmjerimo lozu da bude kompaktna. Ovo turbulentno vrijeme i loši vremenski uvjeti malo su otežali posao, a velika vlaga ne pogoduje vinovoj lozi, koja je tada podložna gljivičnim bolestima. Konačno je zasjalo sunce, a ukoliko ih sada ne privežemo, došlo bi do pucanja i izgubili bismo finalni proizvod. U idealnim uvjetima kidamo višak mladica na kojima se nalaze mladi, već zametnuti grozdovi tako osiguravamo manje prinosa na vinovoj lozi“, otkriva Josip Stephane Barundić, dok supruga Mara dodaje: „Što je manje grožđa po trsu, to je proizvod kvalitetniji. Kada završi cvatnja, provjeravamo koliko je uspjela oplodnja, te tada ponovno odstranjujemo jedan dio grozdova da bismo dobili što koncentriranije, punije i moćnije vino i naše pjenušce“.

Mara Barundić

Bazni pjenušac obitelj Barundić proizvodi od grožđa iz njihovog Manconi vinograda kojeg su posadili prije trinaest godina. „Naš drugi vinograd star je više od 130 godina. Iz grožđa – više od 12 sorti, koje rodi na starim trsovima radimo 100+ pjenušac. U njemu raste 500 čokota, njegujemo ga i pazimo kao kap vode na dlanu. Budući da imamo prinos grozd ili dva po trsu, dobivamo koncentriran i kvalitetan pjenušac. Danas radimo u ovom vinogradu, nadamo se dobroj godini, a pjenušac od grožđa koje će roditi, biti će spreman za tržište tek 2029. godine!“, govori Josip Barundić.

Josip Barundić

Vinogradarstvo i vinarstvo njihov je posao i velika ljubav.  „U obitelji svi sve moraju znati i svi sve rade. Nema previše podjele posla, tko što stigne, to se radi. Međusobno se nadomještamo, od vinograda do podruma i uvijek imamo spreman plan koji je izuzetno bitan kako bismo dobili vrhunski proizvod. Zajedno vodimo brigu o svemu!“, odlučna je Mara Barundić koja s velikom ljubavi prilazi svakom trsu.

Svi pjenušci vinarije Barun idealni su za uživanciju u ljetnim mjesecima. U njima se može uživati od doručka, preko bruncha do večere. Njihov Rosé od sorte pinot noir odlično prija uz lagana ljetna jela. Pjenušac Amoureux Muscat od sorte muškat žuti (prosušene bobice daju mu dodatnu vrijednost), dobro prati voćne deserte te zrelije, ali ne tvrde sireve s pokojom bobom grožđa te orasima, bademima ili lješnjacima.

Pjenušac Manzoni Elegance idealan je kao aperitiv te hladne nareske nježnih okusa, mariniranu ribu, sirove škampe ili kozice. Za dizajn etikete crnog pjenušca Perle Noir, vinarija Barun je osvojila zlatnu medalju na Muse Design Awards u New Yorku, a on će odlično popratiti jela od mesa te steakove. A, pjenušac 100+ treba svakako nabaviti za posebne trenutke i prigode.

Pjenušavo ljeto može početi!

Josip Stephane, Mara i Josip Barundić

Foto: Filip Popović