Braća koja mijenjaju jug Hrvatske

Najveći uspjesi ispričani su kroz obiteljske priče u kojima su starije generacije započele posao, a mladi odlučili iskoristiti iskustvo i nastaviti tradiciju te je nadograditi i stvoriti uvjete za život stvarajući svoju priču

Zbog jedne takve priče otputovali smo u dolinu Neretve i upoznali Igora, Luku i Ivana Jelčića. Rođeni su u mjestu Krvavac II, samo nekoliko kilometara udaljenom od Metkovića, u obitelji koja se bavila poljoprivredom i živjela od nje. Djed Stipe je, kako to biva, radio je onako kako su mu u ono doba diktirali uvjeti, no njegov sin, Mladen uveo je novitete. Početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća obitelj je podigla prvi nasad mandarina koji je poprilično stradao 2009. godine, kada je ovaj kraj zadesila tuča. Elementarnu su nepogodu iskoristili za životni zaokret: umjesto mandarina odlučili su posaditi aroniju. Istodobno, Mladen nije odustajao od svog zanata, radeći namještaj po čemu je postao vrlo popularan u ovom kraju. Njegova trojica sinova, protagonisti ove priče, Igor, Luka i Ivan, od petnaeste su godine radili uz djeda i oca, a onda po završetku srednje škole poželjeli napustiti rodni kraj i slijediti svoj put. Diplome su bile u rukama, ali srce je vuklo natrag, na jug, u rodni kraj, pa su braća odlučila svoj život, privatno i poslovno, nastaviti na djedovini. Danas braća mogu reći da su u svom kraju prvi u svemu s čime se bave.

Igor, začetnik trenda zdravog života

Najstariji brat, odlučio je, promišljajući o svojoj budućnosti, ali i o budućnosti mnogih, pogotovo mladih, poboljšati kvalitetu života sebi i drugima. U Metkoviću je tako 2016. godine sa suprugom Marijanom osnovao brand Fit Family pod starim nazivom 20350 Athletics s misijom da pokaže da se bez obzira gdje se živi, kakvu se opremu i prostor ima i koliko god je netko zauzet svojom karijerom, može uspjeti i zadržati fit formu a time i zdravlje organizma. U Igorovoj su teretani svi treninzi personalizirani, a u odluci ljudi da budu fit i zdravi uključuje se obitelj i zajednica. Danas Igor i Marijana imaju popriličan broj aktivnih članova koji su uspjeli tijelo dovesti do savršenstva, ali ne samo oblikovati mišiće nego i poboljšati kvalitetu života.

Igor i Marijana

“Od prvog dana smo članovima odlučili pružiti nešto posebno, drugačije od ostalih i to kroz osobni pristup i zajednicu koja ima slične ciljeve. Budući da nas je u vrijeme pandemije 2020. godine pogodila kriza, reorganizirali smo se i počeli s intenzivnim online treninzima učeći naše sugrađane, ali i puno širu zajednicu kako vježbati i biti fit i u vlastitom prostoru”, kaže Igor i otkriva još jednu zanimljivost. Naime, Igor i Marijana su uz vježbanje pokrenuli i drugi projekt koji je u fokus stavio zdravu hranu. Isprva su se obrocima određene kalorijske vrijednosti, koji izgledaju neodoljivo sočno i fino, ‘hvalili’ u svojem klubu i onima koji su željeli smršaviti, a potom su dobili toliko upita i narudžbi da im nije preostalo ništa drugo nego početi  kuhati za druge. Iz ljubavi prema zdravoj hrani tako je rođen brand Green Factory s jedinstvenim  konceptom kombiniranja lokalnih namirnica i pripremanja jela bez dodavanja masnoća. Svaki isporučeni obrok ima naznačenu kalorijsku vrijednost pa se može kontrolirati količina unesenih kalorija.

Green Factoy personalizirani obroci

 

Luka u hotelskim vodama

Nakon diplome na ekonomskom fakultetu, Luka je pored obiteljske kuće u mjestu Krvavac II, u Splitskoj ulici 7, izgradio hotel Kican boutique Rooms, jedini hotel u ovome kraju s četiri zvjezdice (dobro je znati ako se putuje na jug), kojeg vodi sa suprugom Martinom. Hotel trenutno ima 8 soba, a iduće godine Luka i Martina planiraju završiti penthouse te u prizemlju i na terasi ispred hotela otvoriti restoran. Hotel je vrlo moderno uređen, a jedan dio namještaja izrađen je rukom Lukina oca Mladena, od kojeg je i krenula ljubav prema namještaju. Osim što se brine o hotelu, Luka je od oca preuzeo i posao pa sad vodi firmu „Kican Interijeri“ koja je lider u opremanju i namještanju mnogih popularnih adresa u Hrvatskoj i Europi vlastitim namještajem koji može biti izrađen po mjeri ili pak odabranim dizajnerskim komadima vodećih proizvođača.

Luka i Martina

 

Ivan i njegovi hladno prešani sokovi

Najmlađi brat, po struci ekonomist, 2017. godine osnovao je firmu kao produžetak priče o svojoj obitelji koja je zasadila nasade aronije, te je od tog voća počeo proizvoditi hladno prešani sok. Ivanu su trebali savjeti stručnjaka, agronoma i tako je započeta ljubav agronomke Sare i Ivana koji su osnovali svoju firmu te počeli proizvoditi sokove i od ostalog voća. Ivan osim sokova za svoj brend također prerađuje voće u sokove uslužno i za druge.

Ivan, Sara, Marla i Maro

Sokovi brenda Naronija koje rade Ivan i Sara hladno su prešani, bez ikakvih dodataka, bez šećera, a konzervirani su postupkom pasterizacije. Trenutno im se proizvodnja nalazi u prostorijama Poduzetničkog inkubatora u Pločama, a ove su godine, od 1. rujna do sada proizveli 40.000 litara sokova. Do kraja sezone planiraju napraviti 90.000 litara, ali i oplemeniti svoju poslovnu priču kako bi bili u potpunosti održivi, pa od pulpe kuhati marmelade.

Iduće je godine u planu i nova investicija, odnosno destilerija. Tako da će proizvodnja od polja do finalnog proizvoda biti potpuna. I, dobro je znati: hladno prešani sokovi od aronije, jabuke i aronije, mandarine, šipka i divljeg šipka, te suhe smokve, ušećereni bademi i arancini mogu se nabaviti preko njihovog web shopa (www.naronija.hr) te u zagrebačkim dućanima zdrave hrane poput Mrkvice, Grge Čvarka i Veronika delikatese.

 

Foto: Nikola Zoko