Arhiva oznaka za: Marino Rossi

Istrijani odabrali – Rossijev Teranino je najbolji, a mi donosimo i recept za koktel

Pitak i lagan, sladak i aromatičan, savršeno se sljubljuje s desertima od čokolade ili šumskog voća, a pasat će i kao digestiv. To je teranino, tradicionalni istarski liker, vrhunac užitka za sve hedoniste, ljubitelje finih mediteranskih okusa.

A sad je i službeno – najbolji teranino ima Destilerija Rossi. Potvrdili su to zadovoljni posjetitelji prvog Teranino festivala nedavno održanog u Balama. Destileriji iz Bajkini pored Vižinade dali su najviše ocjene za liker od autohtonog istarskog terana, obogaćen maceracijom šumskog voća i probranih začina.

Luka Rossi, brand manager Filip Sarilar i osnivac Barmena Zoran Lukić na Teranino festivalu u Balama

S njim su se oduševili i članovi stručnog žirija koji su koktelu La Terra Destilerije Rossi na bazi ovog likera dodijelili maksimalni broj bodova. Pojačanu aromu zavodljivom koktelu dao je i Rossijev gin Nostromo, a svježinu sok od limuna. Jednostavno, a opet intrigantno i moćno, za sve prigode, s dugim aftertasteom tipičnim za teranino i prepoznatljive začine iz gina – tako bi se moglo opisati ovo piće koje potpisuje Filip Sarilar, poznati istarski barmen i brand manager u Destileriji Rossi.

Luka Rossi

„Iznimno smo ponosni na pobjedu na domaćem terenu u dvije kategorije u jakoj konkurenciji među 14 vrhunskih proizvođača. Kad smo prije nekolikog godina iskušavali recepturu za teranino, željeli smo napraviti nešto posebno, o čemu će pričati ljubitelji likera. Isprobavali smo, kombinirali i trebalo nam je više od tri mjeseca da budemo u potpunosti zadovoljni, pa su osvojene nagrade u Balama još jedna potvrda da smo u tome uspjeli“, kaže Sarilar.

Tradicija duga pet generacija

Ovaj vrhunski teranino rezultat je dubokog poštovanja istarske zemlje, koja je svoj vrhunac dala u kombinaciji sa suvremenim tehnologijama i stručnim znanjem već petog naraštaja Rossijevi.

Njihove rakije temelje se na derivatu iz vlastite proizvodnje vina, komu, čijom se fermentacijom dobiva komovica, baza svih ostalih rakija. Prvi su proizvođači iznimnog istarskog vinjaka od autohtonog terana te prvi proizvođači gina u Istri i vlasnici jedne od najstarijih istarskih destilerija. U njoj se početkom ovog tisućljeća odvijala prava mala revolucija u proizvodnji istarskih rakija. Tada joj je na čelu bio Marino Rossi, koji je avangardni pristup u tradicijskoj proizvodnji vina i destilata prenio i na trojicu sinova Luku, Marka i Filipa. Svojedobno je poznata tvornica cigara na Kubi radila posebnu cigaru namijenjenu uživanju prvenstveno uz bisku obitelji Rossi.

Vinarija i destilerija obitelji Rossi

Kolekciju brojnih medalja i priznanja koje su dobili za svoje proizvode sada je upotpunio i mali destilatski kotao, osvojen na prvom Teranino festivalu, koji uz teranino promovira i teran, jedne od najprepoznatljivijih simbola istarskog poluotoka.

A, nakon što nabavite taranino i gin iz Destilerije Rossi, probajte kod kuće, prema receptu Filipa Sarilara napraviti nagrađivani koktel

La Terra Teranino Destilerije Rossi

10 ml Nostromo gina

30 ml Teranina Rossi

10 ml svježe cijeđenog limunovog soka

Top up (nadopuniti) s Three Cents Mandarin sodom, no moguće je isti napitak zamijeniti s gaziranim sokom na bazi naranče ili mandarine

Najbolje u vinsku čašu stavite led, Nostromo gin, Teranino Rossi i sok od limuna. Čašu nadopunite sa sodom ili gaziranim sokom. Koktel lagano promiješajte (najbollje barskom žlicom), ukrasite s kriškom naranče i – uživajte.

Koktel La Terra Teranino

 

Foto: Barmen.hr (arhiva Teranina festival Bale), privatna arhiva