Arhiva oznaka za: Business Club 5

Jedinstveni business event uskoro u Zagrebu! Inspirirajte se lidericama svjetskog glasa

Kako (p)ostati zdrava i brinuti se za sebe u ubrzanom ritmu života; što država može i treba napraviti u svrhu povećanja kvalitete života i sreće ljudi te kako su povezani business i umjetnost i što jedni od drugih mogu naučiti, teme su prvog Women’s Executive Business cluba (WEBC), koji će 17. travnja 2024., od 19 sati, održati u zagrebačkom Business Clubu 5, ključnom mjestu poslovnog umrežavanja. „Beginning of the journey“ naziv je ovog, prvog business eventa u organizaciji WEBC-a, nove inovativne platforme osmišljene s ciljem povezivanja, podrške i osnaživanja žena na izvršnim pozicijama u Hrvatskoj.

O ravnoteži poslovnog i privatnog života, s naglaskom na zdravlje, predavanje će održati dr. sc. Larisa Čorda, svjetski priznata stručnjakinja za plodnost i trudnoću, autorica knjige „The Conception plan“ i dobitnica brojnih nagrada u području zdravstvene skrbi u Velikoj Britaniji. „Koga briga za (moju) sreću?“ naziv je predavanja dr. sc. Anite Freimann, vlasnice Instituta za sreću i izvanredne profesorica na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, dok će o vezi businessa i umjetnosti govoriti mag. art. Martina Batović, direktorica u Artnetu, najvećoj globalnoj internetskoj platformi u svijetu umjetnina te organizatorica brojnih aukcija u Londonu, New Yorku i Hong Kongu.

Uz inspirativna predavanja, na eventu u Business Clubu 5 bit će održan i panel „Žena Ženi (ni)je Vuk“, kojeg će moderirati Tončica Čeljuska, a američka Hrvatica i vlasnica Tag Along Travelsa Amy Vinković, specijalizirana za luksuzna individualna putovanja, predstavit će svoj African Safari i tako sudionicima otvoriti vidike prema drukčijim i nezaboravnim putovanjima. Za zabavni dio večeri pobrinut će se mag. mus. Dragana Tomić, violinistica Zagrebačke filharmonije i mr. art. Marina Matolić, profesorica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Platforma koja okuplja 100 najutjecajnijih žena u Hrvatskoj

„WEBC je  udruženje žena liderica i pravo mjesto za dijeljenje iskustava, razumijevanja, podrške, savjeta, davanje ruke pomoći i usmjerenja. Uspjeh, kako ga god tko od nas definirao, utjelovljuje mnoge prepreke, izazove, ne uvijek lako donošenje odluka, uspone, padove, a često i naizgled bezizlazne situacije. Tu nas najbolje mogu razumjeti oni koji su jednom stajali u našim cipelama, i bili u sličnim dilemama“, kaže Danijela Lončarić, globalno akreditirani transformativni coach, žena s više od 20 godina iskustva u korporativnom svijetu, i – zajedno s poslovnim strategom i suvlasnikom Business Cluba 5 Vandrijem Montabelom – osnivačica WEBC-a.

Naime, WEBC nadilazi koncept tradicionalnih platformi za umrežavanje, jer je u njemu članstvo ekskluzivno i ograničeno na 100 iznimnih liderica iz različitih poslovnih sfera.

Vandri Montabelo i Danijela Lončarić

„Sve su one na vrhu svojih karijera, suočene s jedinstvenim izazovima upravljanja na izvršnoj razini, dok im Business Club 5 pruža neformalnu mrežu za otvoren razgovor te razmjenu strategija i kolektivnog znanja. Dodatna pogodnost je i povezivanje s mentoricama, ali i sudjelovanje na ekskluzivnim događanjima kao što je i prvi WEBC event „Beginning of the journey“. Registrirajte se za ovaj event, budite dio inspirativnog okruženja, povežite se sa 100 najutjecajnijih žena u Hrvatskoj te doprinesite napretku žena u hrvatskom gospodarstvu“, poručuje Vandri Montabelo, čiji je Business Club 5 vrlo brzo postao prepoznat kao mjesto razmjene iskustava i središte novih poslovnih ideja.

Više na: https://www.businessclub5.com/

 

Foto: Sara Žderić

Osebujna vina osebujnog Igora Ivanića

Vino nije samo poljoprivredni proizvod. Ono predstavlja životnu filozofiju i naša vina su školovana s poštovanjem prema posebnostima naših vinograda. U konačnici, ona izražavaju karakter našeg vinogorja, koji je ustrajniji nego što su raspoloženja pojedinačni berbi.

Tako govori Igor Ivanić čija je vinarija iz Kutine prvo vino napravila iz berbe 2010. Danas ima tri hektara vinograda u kojima dominiraju pinot crni i škrlet. Svi vinogradi su u programu ekološke proizvodnje. Na predstavljanje u zagrebačkom Business Clubu 5 donio je tri škrleta i četiri crna pinota. I oduševio više od 20 vinskih profesionalaca i zanesenjaka.

Igor Ivanić

Škrlete puni pod etiketom Pukli kamen. Naziv je odabrao prema legendi iz Garić-grada. Podno ruševina staroga grada Garića na Moslavačkoj gori ogromna je stijena koja izgleda kao da je posred nje urezan trag kotača. Narod je zove Pukli kamen a legenda kaže kako je nastala prilikom gradnje grada Garića. Pukli je kamen, samo puno manji, Igor pronašao u vinogradu u kojem je sadio škrlet. Dao mu je to ideju za fantazijski naziv vina.

Škrleti su minimalno macerirani, ali po boji i filozofiji svakako spadaju u jantarna vina. Berbe 2020 i 2021. jako su slične, malo naglašenije macerirane i uz malo veći utjecaj hrasta. Škrlet 2020. je najdublji i najkompleksniji, izražene svježe te finog mirisa i okusa. Ima još prostora za razvoj, premda je sad, poput ostale dvije berbe, sasvim spreman. Berba 2022. je od vrlo zrelog grožđa što se primjećuje po više alkohola te aromi. Ona je malo slabijeg intenziteta, ali izuzetno fina i sortna.

Berba 2021. je iznimno ljupka i nježna što baš i nisu uobičajene prve asocijacije kod maceriranih vina. Jako je sortna, otvara se na bijelo i žuto voće, prvenstveno breskvu i krušku, potom na cvijet lipe i bijeli čaj. Okus je bogat i fino, tanini sasvim glatki i  prožeti visokom svježinom. Sva tri vina su savršeno precizna i sjajan pristup škrletu.

Igor Ivanić u vinogradu Dvije ruže

Crne pinote zove Dvije ruže. Isprva su na početku vinograda doista bile dvije. Sad ih je tri, ali naziv je ostao stari. Crni pinot  2022. iznimno je moćan, ozbiljne strukture i duboke boje, naglašenih aroma višnje i zrele trešnje. Okus je sljediv. Tanini mu daju čvrst gard, a ugodne kiseline svježinu. Vrlo zanimljivo vino za naše tržište.

Sporije se otvara berba 2021. Vino je isprva lagano herbalno, ali kasnije se otvara na crveno voće. Karakterno je i lišeno banalnosti. Boja je pinotovska, lagano providna i rubinska, a okus bogat ekstraktom i izraženo svjež. To je već vino za malo iskusnije vinoljupce.

Dvije ruže 2017. kompleksno je vino, aristokratske građe. Aromatski i okusno vrlo je razvijeno, ali dovoljno diskretno i nenametljivo da je u prvom planu elegancija. Mirisna senzacija započinje crvenim voćem, prvenstveno je riječ o zreloj višnji. Nastavlja se u začinskom tonu, a u finalu se decentno javlja miris kišne šume. Okus slijedi arome, a dodatno je obogaćen brojnim zrelim, dobro integriranim taninima uz primjetne mineralnost i svježinu. Dugotrajno i pamtljivo vino!

Crni pinot Dvije ruže 2015. ima slojevitu i pomalo likersku aromu prožetu mirisom  šumskog poda. Okusom vina dominira zrela trešnja. Dobrog je tijela, dugo i harmonično.

Vina su posebna, kao što je poseban i ovaj bivši panker, a danas uspješan IT stručnjak i poduzetnik. Osebujan tip na prvu djeluje pomalo ekscentrično, ali čim se malo zagrebe u njegov karakter lako je otkriti da je vinski vizionar prepun ideja koji zna što želi i kako stići do tog cilja.

Nije iz vinarske obitelji pa nije naslijedio vinograde, iskustvo, znanje, tehnologiju i sve ono što baštini druga, treća ili koja već generacija vinara. Morao je krenuti od nule. Ekološki pristup otežava mu proizvodnju ali to je nešto od čega se ne želi odmaknuti.

Foto: Marko Čolić, arhiva vinarije Ivanić i arhiva Vinski klub

Zagrebačkom tržištu predstavljen projekt uređenja novog Turističko-rekreacijskog centra u Orahovici

Imaju Plemićku i Zelenu rutu, Rutu duhovnog iskustva, a s dva UNESCO područja – rijekom Dravom i Parkom prirode Papuk, Virovitičko-podravska županija idealan je izbor za ljubitelje prirode i aktivnosti na otvorenom. Turistički aduti ovog dijela Hrvatske, među kojima je i trenutno najveći projekt uređenja Turističko-rekreacijskog centra „Jezero – Hercegovac – Ružica grad“ u Orahovici, predstavljeni su u Vinoteci Business Cluba 5 u Zagrebu, jednom od najvećih domaćih turističkih tržišta.

Ovaj opsežan projekt obuhvaća uređenje i širenje sadržaja na dva orahovačka jezera te pristupa do Ružica grada, impresivne srednjovjekovne tvrđave. Tako će poznato slavonsko izletište i kupalište Jezero, uz već izgrađenih 14 bungalova, po skorom završetku projekta dobiti sportske terene i multimedijalni Edukativni centar Orahovica – Škola u prirodi s 52 ležajeva u 22 smještajne jedinice.

Ziplineom preko jezera

Pustolovi neće propustiti adrenalinski park na obali nekoliko stotina metara udaljenog Jezera Hercegovac, preko kojeg će se moći spuštati ziplineom. Od proljeća do orahovačkih jezera vozit će i električni turistički vlakić, a ljubitelji outdoor aktivnosti uživat će u vožnji na biciklima ili šetnji papučkim stazama do Ružica grada.

Projekt uređenja novog Turističko-rekreacijskog centra u Orahovici, najmanjem gradu ove županije smještenom u Parku prirode Papuk, vrijedan je 10,8 milijuna eura. Njegovu važnost prepoznala je i Europska unija sufinancirajući ga s više od devet milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014. – 2020.

Josip Mikolčić

I kaj i što

“Područje uz Dravu s Križnicom, našim mističnim otokom, savršen je izbor za ekološki osviještene turiste koji uživaju u rekreaciji i aktivnom odmoru. Oni će odabrati i odmor na Krndiji ili na Papuku s jedinstvenim zelenim krajobrazima poput Park šume Jankovac, geološkog spomenika Rupnice, mirnog, zelenog Voćina s modernim Geo-info centrom i jedinstvenom voćinskom crkvom koja privlači hodočasnike. U središnjem nizinskom prostoru naše destinacije smješteni su gradovi i mjesta s atraktivnom plemićkom pričom, dok prostor Bilogore i Podravine uz kulturne specifičnosti nudi vrhunsku eno-gastro priču, aktivan odmor, opuštanje i ladanje. Naša destinacija neočekivano je blizu, na svega dva sata vožnje od Zagreba, kod nas ćete čuti i kaj i što, okrijepit ćete se odličnim vinima iz Virovitičkog i Orahovačko-slatinskog vinogorja i uživati u opuštajućem odmoru, a novi Turističko-rekreacijski centar u Orahovici još je jedan snažan adut Slavonije i Podravine “, tako je ovu jedinstvenu destinaciju opisao Josip Mikolčić iz Turističke zajednice Virovitičko-podravske županija na predstavljanju u Zagrebu.

 

Foto: TZ Virovitičko-podravska županija (Hrvoje Jurić, Anto Magzan) i Sunčana Barušić

Vina Siber: 10 dragulja iz Erduta od pet sorta

Zaboravljena butelja iz 2008. bila je najsjajnija zvijezda predstavljanja vina obiteljske vinarije Siber u zagrebačkom Business Clubu 5. U starom vinskom podrumu ukopanom ispod vinograda na malenom brijegu u Erdutu malo je bilo mjesta pa je vinarska oprema sakrila boce koje su godinama skupljale prašinu. A čađave butelje, pokazalo se, skrivaju zlato.

Zlatne je boje osvježene zelenkastim odsjajem 15-ogodišnji Siber Sauvignon bijeli. Miris je blag, ali jasno ukazuje na sortu, a okus ogrnut patinom i toliko mlad da bi se moglo pomisliti kako je 2018. obrano grožđe, a ne deset godina prije. Vino je to sa samo jednom manom: danas su još dvije boce manje na raspolaganju za uživanje.

Iz te uzgred spomenute berbe 2018. očarala su i dva vina vinarije Siber od cabernet sauvignona, kojem je bijeli roditelj. Sorta je nastala spontanim križanjem s cabernet francom, a vinarija Siber ružičastim pjenušcem i klasičnim crnjakom dokazala da slavnom Bordožaninu erdutski terroir gotovo savršeno odgovara.

Odličan pjenušac

Pjenušac je nježne, gotovo bijele boje. Nije bilo posebne maceracije, kako bi se izbjegli tanini, nego je sok povukao iz kožica samo ono što je stigao na putu od trsa do preše. Tako je bazno vino zadržalo svježinu, a nakon druge fermentacije u boci je prekrasno sazrio tijekom višegodišnjeg odležavanja na kvascima.

Ivana Siber

Na zrelost je, odmah po točenju, ukazao i miris mirnog petogodišnjeg Siber cabernet sauvignona. Nakon nekoliko minuta u čaši se otvarila košara crnog bobičastog voća isprepletena sa začinskim notama i uz dašak dima. Pun je alkoholne slasti koja je savršeno uravnotežena s mineralnom svježinom i obavijena najfinijim taninima.

Mister sauvignon

Od 10 predstavljenih vina vinarije Siber, čak je sedam bilo od spomenutih sortnih tate i sina pa je osnivač vinarije Mladen Siber opravdao nadimak Mister sauvignon. Prošlogodišnji bijeli intenzitetom mirisa podsjeća na novozelandske, ali je širi i slojevitiji. Sličan je okus, bogat i kompleksan s puno slasti i svježine. Prekrasan je i Sauvignon Orange 2019. Čistog je mirisa i okusa te sortno prepoznatljiv unatoč šestomjesečnoj maceraciji.

Jedinstveno je vino MS, što su Mladenovi inicijali i kratica za Muškat Sauvignon. Moglo bi se pomisliti da će se dvije mirisne sorte u boci ponašati poput rogova u vreći, no jako su se lijepo sprijateljile. Imale su i vremena: berba je 2017.

Vino, višnjevača i rakija

A treći cabernet sauvignon pojavio se pod nazivom Sibernet. Aromatiziran je višnjama i pojačan rakijom pa ima 18 posto alkohola koji nimalo ne opterećuje. Bilo je to krasno vino za kraj prezentacije, a lijepo bi zaokružilo i neki raskošan obrok u više slijedova. Uz desert, ili kao desert.

Predstavila je Ivana Siber i prva obiteljska vina od najznačajnije hrvatske i najznačajnije svjetske bijele sorte. Graševina prošlogodišnje berbe fino gasi žeđ i krijepi duh, a Chardonnay 2020. je na tragu ponajboljih svjetskih primjeraka. Erdutsku vinsku “desetku” zaokružio je poluslatki Muškat žuti 2022. prepoznatljivog, ali nježnog mirisa te izvanredne svježine koja je slatkoću pretvorila u ugodnu slast.

Da je na predstavljanje stiglo i ružičasto mirno vino od cabernet sauvignona, bila bi to vinska reprezentacija poput nogometne. Nazvali su ga Crose, a moći će se, kao i ostala vina, kušati na Zagreb Vinocomu od 30. studenog do 3. prosinca u Esplanade Zagreb Hotelu.

 

Tekst: Ivo Kozarčanin

Foto: Nikola Zoko