Arhiva oznaka za: Poreč

Završena jubilarna 30. Vinistra, atmosfera iznad svih očekivanja

Završena jubilarna 30. Vinistra. Tijekom vikenda, od 10. do 12. svibnja, ovu atraktivnu izložbu u Poreču posjetilo je više od 10 tisuća ljubitelja vina i vinskih profesionalaca. Rođendansku obljetnicu nije propustio ni premijer Plenković koji je drugog dana manifestacije obišao sve istarske vinare i izlagače.

U dvorani Žatika čuli su se svi jezici svijeta, brojni turisti koji borave u Istri nisu propustili Vinistru uživajući prvenstveno u vrhunskim malvazijama i teranima na kojima se temelji jedinstvena istarska vinska priča.

Izlagački prostori nikad nisu bili atraktivniji. Moderni, ujednačeni, otvoreni, stilski su pratili novi vizualni identitet. Grozd koji podsjeća na istarski poluotok, kreiraju različite veličine bobica, simboli velikih i malih vinarija zahvaljujući kojima je danas Istra na vinskoj karti svijeta.

Novim konceptom i vrhunskom organizacijom još se jednom potvrdilo kako istarski vinari okupljeni u visoko profesionalnoj udruzi Vinistra pokreću nove trendove na hrvatskoj vinskoj sceni i šalju poruku zajedništva o kojem je bilo mnogo riječi prošlog vikenda.

„U proteklih 30 godina naša udruga u suradnji s partnerima napravila je mnogo za istarsko vinogradarstvo i vinarstvo, na brojne izazove s kojima se suočavamo uspješno odgovaramo upravo zahvaljujući zajedništvu svih naših vinara. To potvrđuje i naša manifestacija koja je ove godine proslavila veliki 30. rođendan. Osjetila se slavljenička atmosfera, vinari i posjetitelji zadovoljni su novim modernijim konceptom. Jubilarna Vinistra prošla je iznad svih očekivanja“, istaknuo je Luka Rossi, predsjednik Vinistre, zahvalivši se svim članovima i profesionalcima u udruzi Vinistra na još jednom izvrsno obavljenom poslu te svim partnerima, sponzorima i pokroviteljima.

Vidimo se na 31. Vinistri.

Foto: Merlo de Graia

Svečano otvorena jubilarna 30. Vinistra, simbol zajedništva i uspjeha istarskih vinara

Jubilarna 30. Vinistra, izložba vina i vinarske opreme svečano je otvorena. Porečka Žatika nikada nije izgledala modernije, na rođendanskom izdanju manifestacije koja traje do nedjelje 12. svibnja, predstavljen je novi vizualni identitet, izlagački prostori su usklađeni i u toplim bojama novog logotipa koji je u obliku grozda i različitih veličina bobica simbolizira zajedništvo koje je u svom govoru istaknuo i Luka Rossi, predsjednik Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre.

Luka Rossi

„U proteklih 30 godina naša udruga u suradnji s partnerima napravila je uistinu mnogo za istarsko vinogradarstvo i vinarstvo i od male nepoznate vinske regije stvorili smo u svijetu prepoznatljiv brend. Ni kao udruzi ni kao manifestaciji Vinistri nije bilo lako opstati tijekom svih tih godina. Na našem putu suočavali smo se s brojnim izazovima, neke okolnosti nam nisu išle na ruku, mnogo se toga od naših početaka promijenilo na regionalnoj i globalnoj vinskoj sceni, no zahvaljujući zajedništvu i jasno zacrtanim ciljevima uspjeli smo ih riješiti. Vinistra je više od udruge. Vinistra je više od manifestacije. Vinistra je potvrda da zajedno možemo i planine pomaknuti!“, istaknuo je Rossi, zahvalivši članovima udruge – vinogradarima i vinarima, prethodnicima, predsjednicima udruge Vinistra – Ivici Matoševiću i Nikoli Benvenutiju, ali i svima onima koji su pomogli prije 30 godina pokrenuti ovu lijepu istarsku vinsku priču.

Dvorana Žatika

Vinari i uljari najbolji ambasadori Istre

Župan Istarske županije Boris Miletić tradicionalno je otvorio jubilarnu Vinistru i tom prigodom rekao kako se u Istri na području poljoprivrede, vinogradarstva i vinarstva napravio veliki iskorak i to najprije zahvaljujući vinogradarima i vinarima.

„Ako je Hrvatsku od osamostaljenja najviše promovirao sport, reći ću da su naši vinogradari i uljari najbolji ambasadori Istre. Vinistra je više od manifestacije, ona je naš istarski lifestyle, ono što živimo, ono što volimo, ono što njegujemo i ono na što možemo i moramo biti ponosni, stoga nije slučajno da je prestižno svjetsko ocjenjivanje vina Concours Mondial de Bruxelles lani došlo baš u Žatiku“, zaključio je Miletić.

„Istarski težaci su i prije ove manifestacije radili naporno u vinogradima kako bi kasnije kroz Vinistru brendirali istarske autohtone sorte, prvenstveno malvaziju, kasnije teran, ali i momjanski muškat, danas zaštićene sorte na europskoj razini. Hrvatska na svom malom području ima više od 250 sorti, od toga više od 150 autohtonih i s time se moramo ponositi. Dičite se sortama, a Vlada i Ministarstvo poljoprivrede će i dalje kroz zajednički rad dati punu potporu istarskim težacima – vinogradarima i vinarima i ovoj manifestaciji“, poručio je Tugomir Majdak, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede uz rođendanske čestitke.

U Poreču svi hotelski kapaciteti popunjeni

Čestitkama se pridružio i zastupnik u Europskom parlamentu Valter Flego koji je istaknuo kako se Vinistra od lokalne transformirala u ozbiljnu europsku i svjetsku manifestaciju omiljenu ljubiteljima vina, a direktorica Sektora za poljoprivredu HGK Jelena Đugum rekla je kako je način na koji je udruga Vinistra brendirala svoje autohtone sorte malvaziju i teran, pokazatelj u kojem smjeru trebaju ići i udruge vinara i vinogradara u ostalim dijelovima Hrvatske.

„Vinistra je brend Istre, brend Poreča“, rekao njegov gradonačelnik Loris Peršurić, dodavši kako Vinistra za Poreč znači puno, tijekom manifestacije koja je u predsezoni svi su hotelski kapaciteti popunjeni, a za proslavu velike obljetnice u staroj jezgri posjetitelje također očekuje bogat program.

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić zahvalio je Istrijankama, Istrijanima i udruzi Vinistra na svemu što rade u promociji hrvatskog turizma.

„Vinistra je više od manifestacije, ona pridonosi isticanju identiteta Istre, ali i Hrvatske kao turističke destinacije. Vinistra je lijepa dopuna naše turističke ponude u predsezoni, a naš je cilj upravo jačanje pred i posezone kroz ovakve manifestacije“, poručio je Staničić.

Foto: Merlo De Graia i arhiva TZ Grada Poreča (Manuel Paljuh)

 

Više na: http://www.vinistra.hr

Udruga Vinistra najavila 12. En primeur u Zagrebu: rezervirajte datum 12. veljače

En primeur u organizaciji Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre, jedan je od najatraktivnijih događaja na sve dinamičnijoj hrvatskoj vinskoj sceni. Vinskim znalcima, distributerima, sommelierima, enolozima, vlasnicima ugostiteljskih objekata, vinskim kritičarima i ljubiteljima vina, šezdesetak istarskih vinara predstavit će malvazije berbe 2023.

Tradicionalno premijerno kušanje vina najpoznatije istarske sorte zakazano je 12. veljače u hotelu Esplanade Zagreb, a i ove će se godine vinarima s istarskog poluotoka pridružiti kolege s Kvarnera s mladim žlahtinama.

Po uzoru na kušanje novih berbi u Francuskoj, prvi hrvatski En primeur organizirala je Udruga Vinistra daleke 2010. i od tada uoči Valentinova istarski vinari na jedan dan doputuju u Zagreb kako bi se u družili s poslovnim partnerima i vinoljupcima uz mlade malvazije.

Očekivanja su i ove godine velika unatoč izazovnoj vinogradarskoj godini prepunoj obrata, no nema sumnje da su vinski majstori u vinogradu i podrumu ponovo izvukli maksimum i za Zagreb najavljuju vrhunska iznenađenja.

Koncept En primeura ostao je isti. Degustacija je podijeljena u dva dijela, od 13 do 16 sati rezervirana je isključivo za poslovnu publiku, a od 16 do 19 sati za širu javnost. Ulaz je kao i svake godine besplatan, no u mladim istarskim malvazijama moći će uživati samo oni koji se prijave putem linka https://vinistra.hr/hr/prijava-en-primeur. Bit će ovo sjajna najava jubilarne 30. Vinistre, koja se u porečkoj dvorani Žatika održava od 10. od 12. svibnja.

Foto: Merlo De Graia (arhiva 2023)

Vinistra najavljuje 11. premijerno kušanje mladih malvazija u Zagrebu

Vinski znalci i ljubitelji vina okupit će se 13. veljače u zagrebačkom hotelu Esplanade na 11. izdanju En primeura mladih malvazija u organizaciji Vinistre, udruge vinogradara i vinara.

Vinistra je prva u Hrvatskoj prije 13 godina organizirala ovu atraktivnu manifestaciju po uzoru na kušanje novih berbi u vinskoj Francuskoj i od tada svake godine vlasnici restorana, vinoteka, cafe barova, distributeri, hotelijeri, vinski kritičari i novinari iščekuju veljaču kako bi uživali u druženju s vinarima i malvazijama nove berbe od kojih se uvijek mnogo očekuje, jer letvica je podignuta vrlo visoko. Istarskim vinarima i ove će se godine pridružiti kolege s Kvarnera sa svojim žlahtinama i Bregovite Hrvatske s autohtonim sortama berbe 2022.

Tradicionalno, degustacija je podijeljena u dva dijela, od 13 do 16 sati rezervirana je isključivo za poslovnu publiku, a od 16 do 19 sati za širu javnost i ljubitelje vina. Ulaz je kao i svake godine besplatan, no svi koji žele biti dio ove lijepe vinske priče trebaju se prijaviti putem linka https://vinistra.hr/hr/prijava-en-primeur.

„Malvazije berbe 2022. iznimnog su potencijala pa će svi oni koji dođu na 11. En primeur uživati u odličnim mladim vinima. S ovim vinskim događanjem otvorili smo sezonu manifestacija u organizaciji naše udruge među kojima je i domaćinstvo Concours Mondial de Bruxellesa, prestižnog vinskog ocjenjivanja na kojem će se u svibnju u Poreču okupiti više od 350 vinskih ocjenjivača i stručnjaka iz čitavog svijeta“, ističe Luka Rossi predsjednik Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre.

Foto: Neven Jurjak