Arhiva oznaka za: Marko Rossi

Stigla nova Templara – ovoj malvaziji nećete odoljeti!

Ljubitelji vina s nestrpljenjem su je iščekivali. Templara rađena od malvazije istarske, berbe 2022., napokon je na tržištu. Ovaj moćni single vineyard poznate istarske vinarije Rossi, elegantno je i moderno vino s potpisom mladog Marka Rossija, srednjeg od trojice braće. Oni danas vrlo uspješno vode vinariju u Bajkinima, pitoresknom selu nadomak Vižinade.

Marko Rossi u vinogradu Monte d’Oro

Ljubav prema vinu mladom enologu zapisana je u genetskom kodu, on i braća peta su generacija vinara u obitelji, istarskoj tradiciji podarili su svježinu, novu snagu i od Bajkina napravili jednu od najpoželjnijih vinskih destinacija, a od Templare vino za vrhunske eno-gastro doživljaje.

Templara je kruna njihovog predanog rada, odraz je terroira jedinstvenog položaja, ali i najljepša posveta istarskim templarima koji su od 12. do 14. stoljeća imali sjedište na Božjem polju u blizini crkve sv. Marije u Vižinadi. Dolazi s najboljih položaja u dolini Mirne, iz vinograda Monte d’Oro smještenog na 270 metara nadmorske visine.

Otac Marino i sinovi Filip i Marko Rossi

„Berba 2022. bila je iznimno izazovna zbog suše, malvazija se brala iza 15. rujna, a vinova loza s koje smo brali grožđe stara je šest godina. Prinosi su iznosili maksimalno dva kilograma po trsu, maceracija se odvijala 24 sata na hladno, a fermentacija i odležavanje na kvascima u drvenim tankovima zapremine tisuću i dvije tisuće litara u trajanju od deset mjeseci. Vino je dodatno odležavalo u boci još šest mjeseci“, kaže Marko Rossi za ovaj fini spoj kompleksnosti, elegancije i karaktera sorte.

Marko Rossi

Preporuka sommeliera

Njegova Templara kristalno je bistra, slamnato žute boje, s mirisima bagremovog cvijeća, notama zrele jabuke, marelice, korice kruha, vanilije i bijelog papra. Harmonična je i zaokružena s umjerenom svježinom, idealna temperatura posluživanja je od deset do 12 stupnjeva Celzijevih. Sljubit će se uz lagane rižote i razne tjestenine sa škampima ili školjkama, istarske fuže s crnim tartufima i uz bijelu ribu u pećnici.

A uz koje bi još jelo savršeno pasalo ovo iznimno vino otkrio je Kristijan Hairač, aktualni sommelierski prvak Hrvatske i voditelj rovinjskog restorana Agli Amici s Michelinovom zvjezdicom.

„Kompleksnost ovog vina idealno se uparuje s profinjenim okusima bijele ribe poput romba, posebno uz kremaste umake i morske alge, stvarajući jedinstvenu harmoniju. Templara obitelji Rossi postavlja nove standarde za izvrsnost i eleganciju. Njezina izuzetna kvaliteta čini je ne samo vrhunskim izborom za uživanje, već i ključnom točkom svakog gastronomskog iskustva koje teži savršenstvu. Stoga zaslužuje mjesto na sjajnim vinskim kartama jer pruža nezaboravne doživljaje ljubiteljima vina i vrhunske kuhinje širom svijeta“, poručio je najbolji hrvatski sommelier.

 

Foto: arhiva vinarije Rossi

Vinarija Rossi na Decanteru jedina osvojila zlato za svježu Malvaziju

S 95 bodova Malvazija Istarska vinarije Rossi jedina je svježa malvazija s osvojenom zlatnom medaljom na ovogodišnjem Decanteru, najvećem i najutjecajnijem svjetskom natjecanju vina koje se održava u Londonu.
Nagrađena Malvazija Istarska zaokruženo je i harmonično vino zelenkasto-žute boje, kristalno bistra, s mirisom cvijeta bagrema i voćnim notama jabuke, šljive i marelice.  Balansirana, umjerene mineralnosti, idealna uz ribu, plodove mora, bijelo meso i lagane sireve.


“U želji da ljubiteljima vina pružimo najbolje iskustvo naš tim naporno radi čitave godine u vinogradu i podrumu pa je zlatna medalja potvrda da smo tome i uspjeli. Nagrade poput ove uvijek nas razvesele ali i potiču da budemo još bolji i kvalitetniji”, kaže Marko Rossi, glavni enolog obiteljske vinarije smještene s čije terase puca jedinstven pogled od Učke do mora.


U obitelji Rossi vještina rada s lozom traje već pet generacija, vino proizvode s velikom strašću od vlastitog grožđa uz moto Za život vrijedan življenja. U pitoresknom istarskom selu Bajkini pored Vižinade možete ih posjetiti tijekom cijele godine u jednoj od najstarijih vinarija u Istri i jedinoj u Hrvatskoj koja ima heliodrom.

Foto: arhiva Vinarije Rossi

Istarska vinarija Rossi domaćin najekskluzivnijeg događaja u autoindustriji

Kad se spoje luksuzni brendovi i Istra kao hedonistička oaza događaju se spektakularne stvari! Za jedno od najekskluzivnijih događanja u svijetu – Legendary Moments by BMW organiziran isključivo za VIP klijente, odabrana je istarska vinarija Rossi, savršeno mjesto za ovakve evente. Poslovni partneri i ljubitelji globalnog brenda BMW u prvih desetak dana svibnja iskusili su magičnu ljepotu malog sela Bajkini pored Vižinade. S terase vinarije Rossi puca prekrasan pogled od Učke do mora. Mir, tišina, mirisi Istre, vrhunska vina i iznimni destilati… Čisti užitak.

To life worth living

Sve su to prepoznali organizatori najprestižnijeg eventa autoindustrije, koji je zbog zaštite klijenata, naravno, obavijen velom tajne pa su samo rijetki sretnici znali da je na heliodrom vinarije Rossi nekoliko puta dnevno, do 11. svibnja, slijetao helikopter s VIP gostima. Dočekali su ih ljubazni domaćini s vrhunskom eno-gastro ponudom, ali i najprestižniji modeli koje BMW trenutačno nudi, spremni za istraživanje prekrasne Istre.

„Iznimna nam je čast da je baš naša vinarija odabrana za ovako luksuzan event. Ugostiti VIP goste, svjetske putnike, poznavatelje vina i prave hedoniste posebno je zadovoljstvo, a naravno da vesele i pozitivne reakcije na sve ono što su kod nas okusili, vidjeli i doživjeli“, istaknuo je Filip Rossi, koji s roditeljima Ines i Marinom te braćom Lukom i Markom vodi obiteljsku vinariju.

Njihova vinarija jedina u Hrvatskoj za sada ima slijetalište za helikoptere – heliodrom, kao važan dio ponude luksuznog turizma, pa gosti iz bilo kojeg dijela Europe za čas mogu u selo Bajkini na vrhunsko eno-gasto iskustvo, a da je Istra s prekrasnim obiteljskim vinarijama spremna za ovakav tip luksuznog turizma potvrdio je upravo završeni Legendary Moments by BMW.

Vinarija i destilerija Rossi među najstarijima je u Istri, iznimna vina i destilati proizvode se već pet generacija, a kakav doživljaj nude u kolorističnom istarskom selu najbolje dočarava slogan To life worth living ili za život vrijedan življenja.

Foto (arhiva Vina Rossi)